« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Набуття досвіду з виконання професійних завдань

Набуття досвіду з виконання професійних завдань

 Який порядок прохо­дження стажування за професією студентами вишів та учнями ПТУ на підприємствах, в установах та організаціях? Хто має робити записи у трудовій книжці?

Відповідно до статті 29 Закону України «Про за­йнятість населення» сту­денти вищих та учні про­фесійно-технічних на­вчальних закладів, що здобули професію (квалі­фікацію) за освітньо-ква­ліфікаційним рівнем «кваліфікований робіт­ник», «молодший спеціа­ліст», «бакалавр», «спеці­аліст» і продовжують на­вчатися на наступному освітньо-кваліфікаційно­му рівні, мають право проходити стажування за професією (спеціаль­ністю), за якою здобува­ється освіта, на підпри­ємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та госпо­дарювання, на умовах, визначених договором про стажування у віль­ний від навчання час.

Метою стажування є на­буття досвіду з виконан­ня професійних завдань та обов’язків, удоскона­лення професійних знань, умінь і навичок, вивчення та засвоєння нових технологій, техні­ки, набуття додаткових компетенцій.

Порядок укладення дого­вору про стажування та типову форму договору затверджує Кабінет Мі­ністрів України.

Строк стажування за до­говором не може переви­щувати шести місяців.

Стажування проводить­ся за індивідуальною програмою під керівни­цтвом працівника під­приємства, установи, ор­ганізації, який має стаж роботи за відповідною професією (спеціальніс­тю) не менш як три роки.

У разі коли в період ста­жування особа, що здобу­ла професію, виконує професійні роботи, під­приємство, організація, установа за всі роботи, виконані відповідно до наданих завдань, здій­снює виплату їй зарпла­ти згідно з установлени­ми системами оплати праці за нормами, роз­цінками, ставками (окла­дами) з урахуванням кое­фіцієнтів, доплат і над­бавок.

Робота керівників стажу­вання, призначених з числа працівників під­приємства, організації, установи, може оплачу­ватися підприємством, організацією, установою за рахунок коштів, пе­редбачених на підготов­ку, перепідготовку, під­вищення кваліфікації кадрів, додатково на строк стажування щомі­сяця у розмірах не мен­ше 5% суми основної зарплати, яку вони отри­мують за основним міс­цем роботи.

Вищі та професійно-тех­нічні навчальні заклади разом із роботодавцями сприяють студентам і учням у доступі до ін­формації про можли­вість стажування.

Запис про проходження стажування роботода­вець вносить до трудової книжки.

Відповідно до змін до Ін­струкції про порядок ве­дення трудових книжок працівників, затвердже­них наказом Мінсоц- політики від 08.11.2013 № 748/2354/5, заповнення трудової книжки вперше проводиться власником або уповноваженим ним органом не пізніше тиж­невого строку з дня при­йняття на стажування студента вищого, учня професійно-технічного навчального закладу, які здобули професію (квалі­фікацію) за освітньо-ква­ліфікаційним рівнем «кваліфікований робіт­ник», «молодший спеціа­ліст», «бакалавр», «спеці­аліст» і продовжують на­вчатися на наступному освітньо-кваліфікаційно­му рівні.

Під час внесення запису у трудову книжку про стажування зазначаєть­ся посада; період та міс­це проходження (струк­турний підрозділ) стажу­вання; спеціальність (кваліфікація) або профе­сія (кваліфікаційний рі­вень) стажиста. Підста­вою для таких записів є наказ про проходження стажування.

 

 

 АДРЕСНА ДОПОМОГА МОЛОДОМУ ПРАЦІВНИКОВІ

  Який порядок на­дання разової адресної допомоги молодим спеціаліс­там, що залучені до ро­боти в селах і селищах?

  Постановою Кабінету Мі­ністрів України «Про за­твердження Порядку на­дання одноразової адрес­ної допомоги молодим працівникам, залученим до роботи в селах і сели­щах, та переліку профе­сій (спеціальностей, на­прямів підготовки), за якими надається така до­помога» від 11 липня 2013 року № 587 визначено, що молоді спеціалісти, які уклали трудові договори на строк не менш як три роки із закладами, під­приємствами, установа­ми та організаціями дер­жавної та комунальної форми власності (органі­зація), що розташовані в селах і селищах, отриму­ють за рахунок коштів державного бюджету од­норазову адресну допо­могу в десятикратному розмірі мінімальної за­робітної плати – у готів­ковій формі.

Для отримання допомо­ги молодий працівник має подати керівникові організації відповідну заяву.

У разі якщо молодий пра­цівник, який отримав до­помогу, відмовляється приступити до роботи за призначенням, або його буде звільнено за ініціа­тивою власника або упо­вноваженого ним органу з підстав, передбачених п. 3 ч. 1 статті 40 Кодексу законів про працю Украї­ни, чи за власним бажан­ням протягом трьох ро­ків від початку роботи в організації, він зобов’язаний повернути суму фактично отриманої допомоги організації, яка її надала, для повер­нення до державного бю­джету.

Молодий працівник має право не повертати отри­ману матеріальну допо­могу організації:

– у разі його невідповід­ності займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок хвороби або ін­валідності, що перешко­джає її виконанню;

– у разі повної ліквідації організації.

Також мають право не повертати отриману до­помогу молоді працівни­ці (працівники), які є дружинами (чоловіками) військовослужбовців (окрім військовослуж­бовців строкової служ­би), у разі розірвання ними трудового договору у зв’язку з переведенням чоловіка (дружини) на службу в іншу місце­вість.

 

 

 ТЕРМІН ЗБЕРІГАННЯ ПОСАДОВИХ ІНСТРУКЦІЙ

  Скільки років мають зберігатися посадові ін­струкції працівників (оригінали) в архіві під­приємства?

  Відповідно до статті 43 Переліку типових документів, що створюються під час діяль­ності державних органів та органів місцево­го самоврядування, інших установ, підпри­ємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого нака­зом Міністерства юстиції України 12.04.2012 № 578/5, посадові та робочі інструкції пра­цівників організації зберігаються протягом п’яти років (після заміни новими).

Посадові інструкції наукових працівників, а також посадові та робочі інструкції пра­цівників, що працюють на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, мають зберігатися протягом 75 років після затвердження.

 

 

 У ВІДПУСТКУ – ЛИШЕ ЗА ЗГОДОЮ ПРАЦІВНИКА

  Чи має право роботодавець відправляти працівників у відпустку без збереження за­робітної плати?

  Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (Закон про відпустки) пе­редбачено надання двох видів відпусток без збереження заробітної плати: відпусток, що надаються працівникам в силу суб’єктивного права, що належить їм за за­коном, тобто в обов’язковому порядку, і від­пусток, що надаються за погодженням сто­рін (роботодавця і працівника).

У своєму листі «Про надання роз’яснення щодо відпусток без збереження заробітної плати» від 19.09.2013 № 416/13/116-13 Мініс­терство соцполітики України роз’яснило, що відпустка без збереження зарплати, яка на­дається працівникові в обов’язковому поряд­ку (стаття 25 Закону про відпустки), та від­пустка без збереження зарплати за згодою сторін (стаття 26 Закону про відпустки) на­даються лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця. Тобто примусове відправлення працівників у відпустки без збереження зарплати є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботода­вець в установленому порядку має бути при­тягнений до відповідальності.

 

 

 ДОГЛЯД ЗА ІНВАЛІДОМ І ПЕНСІЯ

 Як зараховується до пенсійного стажу час догляду за інвалідом І групи?

  Час догляду за інвалідом I групи у період до 01.01.2005 зараховується до страхового стажу при призначенні пенсії на підставі акта об­стеження фактичних обставин здійснення догляду, що його мають скласти місцеві ор­гани Пенсійного фонду на підставі відомос­тей, одержаних від органів управління жит­ловим фондом, сільських, селищних рад на­родних депутатів, опитування осіб, за якими здійснюється догляд, та їхніх сусідів, інших даних. Це передбачено Порядком підтвер­дження наявного трудового стажу для при­значення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, за­твердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 № 637.

Натомість час такого догляду після 01.01.2005 зараховується до страхового стажу за умови отримання допомоги (компенсації) по догля­ду за інвалідом I групи, – за даними, що міс­тяться в системі персоніфікованого обліку.

17.05.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання