« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Конкурентоспроможність на ринку праці

Конкурентоспроможність на ринку праці

 Що включає в себе по­няття «професійне на­вчання»? Яку категорію громадян воно охо­плює?

Згідно із ст. 34 Закону України «Про зайнятість населення» професійне навчання – це набуття та вдосконалення професій­них знань, умінь та нави­чок особою відповідно до її покликання і здібнос­тей, що забезпечує відпо­відний рівень професій­ної кваліфікації для про­фесійної діяльності та конкурентоспроможнос­ті на ринку праці.

Система професійного навчання охоплює:

– осіб, які проходять пер­винну профпідготовку в навчальних закладах та інших установах, що здійснюють або забезпе­чують підготовку квалі­фікованих робітників і фахівців;

– працівників, які прохо­дять первинну профпід­готовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації впродовж трудової діяль­ності;

– безробітних, які шука­ють роботу і потребують первинної профпідготов­ки, перепідготовки або підвищення кваліфіка­ції.

Підвищення конкуренто­спроможності працівни­ків на ринку праці відпо­відно до вимог сучасного виробництва та сфери послуг здійснюється шляхом забезпечення ефективного функціону­вання та розвитку систе­ми професійного навчан­ня працівників, сприян­ня в проведенні їх профпідготовки, перепідго­товки та підвищення кваліфікації на підпри­ємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та госпо­дарювання.

Із цією метою роботода­вець у порядку, передба­ченому законодавством, колективним договором і угодами, періодично ор­ганізовує для працівни­ків професійне навчання, перепідготовку та підви­щення кваліфікації.

Роботодавець має право укладати з працівника­ми або іншими особами, які не перебувають з ним у трудових відносинах, за їх згодою договори про направлення їх до на­вчальних закладів для професійної підготовки, перепідготовки та підви­щення кваліфікації.

Зазначеним договором на працівника або іншу особу, яка направляється на навчання, може бути покладено обов’язок від­працювати на посаді від­повідно до отриманої кваліфікації в такого ро­ботодавця після закін­чення навчання протя­гом погодженого сторо­нами строку, який пови­нен бути порівнянний з обов’язками, що взяв на себе роботодавець щодо оплати та строку навчан­ня, але не більше, ніж три роки.

У разі відмови працівни­ка або іншої особи від­працювати в роботодав­ця протягом погоджено­го з ним строку, звільнен­ня з роботи до закінчення такого строку працівник або інша особа зобов’язані відшкодува­ти роботодавцю витрати, пов’язані з оплатою на­вчання, або їх частину пропорційно відпрацьо­ваному строку на умовах, що визначаються догово­ром. Працівник або інша особа не зобов’язані від­шкодовувати роботодав­цю витрати, пов’язані з навчанням, якщо вони не стали до роботи або були звільнені з роботи з та­ких підстав:

– установлення інвалід­ності;

– звільнення за ініціати­вою роботодавця, що не пов’язане з учиненням працівником протиправ­них дій;

– призов на військову службу чи направлення на альтернативну (невій­ськову) службу;

– за власною ініціати­вою в зв’язку з порушен­ням роботодавцем трудо­вого законодавства, ко­лективних угод, колек­тивного або трудового договору;

– догляд за дитиною-інва­лідом та(або) інвалідом I групи (незалежно від при­чини інвалідності).

Порядок підтвердження результатів неформаль­ного професійного на­вчання осіб за робітничи­ми професіями визнача­ється Кабінетом Міні­стрів України.

 


  СТАТУС – БЕЗРОБІТНИЙ

  Чи може особа, яка через відсутність ро­боти не має заробіт­ку, отримати статус безробітного?

  Відповідно до ст. 43 ЗУ «Про зайнятість населен­ня» статусу безробітного може набути:

– особа працездатного віку до призначення пен­сії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу ро­ків), яка через відсут­ність роботи не має заро­бітку або інших передба­чених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи;

– інвалід, який не досяг встановленого ст. 26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соці­альну допомогу відповід­но до законів України «Про державну соціаль­ну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інва­лідам» та «Про державну соціальну допомогу осо­бам, які не мають права на пенсію, та інвалідам»;

– особа, молодша 16-річ­ного віку, яка працювала і була звільнена в зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, зо­крема припиненням або перепрофілюванням під­приємств, установ та ор­ганізацій, скороченням чисельності (штату) пра­цівників.

Статус безробітного нада­ється зазначеним у ч. 1 цієї статті особам за їх особистою заявою в разі відсутності підходящої роботи з першого дня реє­страції у Службі зайня­тості незалежно від зареє­строваного місця прожи­вання чи місця перебу­вання.

Порядок реєстрації, пере­реєстрації та ведення об­ліку громадян, які шука­ють роботу, і безробітних у Держслужбі зайнятості визначається Кабінетом Міністрів України.

 

  СКІЛЬКИ РАЗІВ МОЖУТЬ ЗАПРОПОНУВАТИ ПРОФНАВЧАННЯ?

  Якщо в Центрі зайнятості мені вже пропону­вали навчання і я відмовилася, чи має пра­во ЦЗ запропонувати його ще раз? Який нормативний документ це регламентує?

  Для осіб, які звернулися до служби зайнятос­ті (СЗ) за сприянням у працевлаштуванні, підбирається підходяща робота. Для тих, хто бажає відновити трудову діяльність після перерви тривалістю понад 6 місяців, підхо­дящою вважається робота за професією останнього місця роботи або робота з прохо­дженням попередньої перепідготовки за но­вою професією (спеціальністю) за направ­ленням СЗ.

У разі коли неможливо надати безробітному роботу за професією протягом 6 місяців з дня перебування на обліку в СЗ, йому пропону­ється підходяща робота з урахуванням зді­бностей, стану здоров’я і професійного досві­ду, доступних для нього видів навчання та потреби ринку праці.

Відповідно до ч. І ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», в разі відмови безробітного від двох пропозицій підходящої роботи або від двох пропозицій проходження професійної підготовки, пере­підготовки, підвищення кваліфікації за на­правленням СЗ йому припиняється виплата допомоги по безробіттю. Періодичність про­понування навчання нормативними доку­ментами не визначена.

 

 ВІДМОВИЛИСЯ ВІД РОБОТИ – ЗНІМУТЬ З ОБЛІКУ

Чи має право служба зайнятості скоротити виплату по безробіттю, якщо мій син відмо­вився отримати ще одну професію?

 Відповідно до ст. 24 ЗУ «Про зайнятість насе­лення» професійна підготовка, підвищення кваліфікації і перепідготовка осіб, зареє­строваних у службі зайнятості як безробітні, провадиться у разі неможливості підібрати підходящу роботу через відсутність необхід­ної професійної кваліфікації у безробітного; необхідності змінити кваліфікацію у зв’язку з відсутністю роботи, що відповідає профе­сійним навичкам особи; втрати здатності ви­конання роботи за попередньою професією; пошуку роботи вперше і відсутності профе­сії (спеціальності).

Держслужба зайнятості проводить профпід­готовку, перепідготовку і підвищення квалі­фікації безробітних з урахуванням вимог ринку праці, перспектив розвитку регіону та під конкретне замовлення роботодавця і спрямована на підвищення конкурентоспро­можності громадян на ринку праці.

Відповідно до п. 20 Порядку реєстрації, пере­реєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвердже­ного постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 14.02.2007 № 219, у разі відмови безро­бітного від другої пропозиції підходящої ро­боти або від другої пропозиції проходження професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості він знімається з обліку.

12.05.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання