« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Права та гарантії військовослужбовців

Права та гарантії військовослужбовців

 Які основні права військовослуж­бовців, пов’язані з проходженням служби?

Відповідно до ст. 8 Зако­ну України «Про соціаль­ний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» викорис­тання військовослужбов­ців для виконання за­вдань, не пов’язаних з військовою службою, за­бороняється та тягне за собою відповідальність згідно із законом. Вій­ськовослужбовці можуть залучатися до участі в ліквідації наслідків ава­рій, катастроф, стихійно­го лиха та в інших окре­мих випадках лише за рі­шенням Верховної Ради України.

Час перебування на вій­ськовій службі зарахову­ється до страхового ста­жу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу держав­ної служби. Час прохо­дження строкової вій­ськової служби зарахову­ється до стажу роботи, що дає право на призна­чення пенсії за віком на пільгових умовах, якщо на момент призову особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що передбачала право на пенсію на пільгових умо­вах до введення в дію ЗУ «Про пенсійне забезпе­чення» або на пенсію за віком на пільгових умо­вах до набрання чиннос­ті ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пен­сійне страхування». Час навчання в професійно-технічному навчальному закладі і час проходжен­ня строкової військової служби, що зараховують­ся до пільгового стажу, не повинні перевищува­ти наявного стажу робо­ти, що дає право на пен­сію на пільгових умовах.

Військовослужбовцям гарантується свобода на­укової, технічної та ху­дожньої творчості.

У разі тимчасового замі­щення військовослуж­бовцем вищої командної посади оплата прова­диться у встановленому порядку по заміщуваній посаді.

Військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби) не можуть бути звільнені з військової служби до набуття права на пенсію за вислугу ро­ків, крім випадків, коли їхня служба припиняєть­ся (розривається) у зв’язку із закінченням строку контракту, безпосереднім підпорядкуванням близь­кій особі або систематич­ним невиконанням умов контракту командуван­ням чи систематичним невиконанням умов контракту військовослуж­бовцем, за віком, власним бажанням, станом здоров’я, через службову не­відповідність, у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організацій­них заходів, обвинуваль­ним вироком суду, що на­брав законної сили, яким призначено покарання у вигляді позбавлення чи обмеження волі, позбав­лення військового звання та права займати певні посади, у зв’язку з набран­ням законної сили рішен­ням суду щодо притягнен­ня до відповідальності за корупційне правопору­шення, позбавленням вій­ськового звання в дисци­плінарному порядку, а та­кож через сімейні обста­вини або з інших поваж­них причин, перелік яких визначається Урядом.

У разі незаконного звіль­нення з військової служ­би або переміщення по службі військовослужбо­вець, який проходить вій­ськову службу за контрактом або перебуває на кадровій військовій службі, підлягає понов­ленню на попередній або за його згодою іншій, не нижчій, ніж попередня, посаді. Посада вважаєть­ся нижчою, якщо за цією посадою штатним роз­кладом передбачено ниж­че військове звання, а за умови рівних звань – мен­ший посадовий оклад. У разі якщо штатним роз­кладом передбачено два військових звання або ди­ференційовані посадові оклади, до уваги береться вище військове звання або вищий посадовий оклад. У разі заподіяння таким звільненням (пере­міщенням) моральної шкоди вона може бути відшкодована за рішен­ням суду.

У разі поновлення на вій­ськовій службі (посаді) орган, який прийняв рі­шення про таке поновлен­ня, одночасно вирішує пи­тання про виплату вій­ськовослужбовцю матері­ального і грошового забез­печення за час вимушено­го прогулу або різниці за час виконання військово­го обов’язку на нижчеоплачуваній посаді, що він недоотримав внаслі­док незаконного звільнен­ня (переміщення). Цей пе­ріод зараховується до ви­слуги років (як у кален­дарному, так і пільговому обчисленні) та до терміну, встановленого для при­своєння чергового вій­ськового звання.

 

Робоче місце забезпечено

Чи зберігається за військо­вослужбовцем строкової служби робоче місце?

За військовослужбовцями строко­вої служби, які до призову працю­вали на підприємствах, в устано­вах і організаціях, незалежно від форм власності і господарювання, зберігається при звільненні з вій­ськової служби право на працевлаштування їх у тримісячний строк на те ж підприємство, в установу чи організацію або їх правонаступників на посаду, не нижчу за ту, яку вони займали до призову на військову службу. Про­тягом місяця з дня взяття на вій­ськовий облік за місцем прожи­вання за поданням військкомату в порядку, який встановлюється Урядом, їм надається матеріальна допомога в розмірі середньої мі­сячної зарплати за останнім міс­цем роботи за рахунок коштів держбюджету. Вони користують­ся за інших рівних умов переваж­ним правом на залишення на робо­ті при скороченні чисельності або штату працівників у зв’язку із змі­нами в організації виробництва і праці протягом двох років з дня звільнення з військової служби.

Забезпечення зайнятості осіб, звільнених з військової служби без права на пенсію, провадиться відповідно до законодавства Укра­їни про зайнятість населення.

Держава забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців, які звільняються у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних захо­дів, за станом здоров’я, а також військовослужбовців строкової військової служби, які до призову на строкову військову службу не були працевлаштовані, в разі від­повідного звернення зазначених осіб. У разі необхідності соціальну та професійну адаптацію прохо­дять також члени сімей військо­вослужбовців.

 

Навчальні збори для осіб у запасі

Мого брата, який має звання ка­пітана та перебуває у запасі ЗСУкраїни, було викликано на на­вчальні збори. Якими норматив­ними актами регулюється порядок їх проведення?

Навчальні збори – форма підвищення військ, кваліфікації осіб, які перебувають у запасі ЗС України. Порядок проведення навчальних зборів регулюється ст. 29 ЗУ «Про загальний військовий обов’язок і вій­ськову службу». Відповідно до цього зако­ну кількість і тривалість навчальних збо­рів військовозобов’язаних залежать від категорій і розрядів, до яких віднесено військовозобов’язаних запасу.

Військовозобов’язані, які не мають вій­ськових звань офіцерського складу, мо­жуть бути призвані військовими комісарі­атами на навчальні збори:

– першого розряду – до 5 разів на строк до 2 місяців кожного разу;

– другого розряду – до 3 разів на строк до 1 місяця кожного разу.

Особи офіцерського складу запасу, які не проходили військової служби як офіцери, а також офіцери запасу, звільнені з військ, служби до набуття права на пенсію за ви­слугу років, за час перебування в запасі можуть бути призвані на навчальні збори:

– особи офіцерського складу запасу пер­шого розряду – на строк до 2 місяців кож­ного разу;

– особи офіцерського складу другого роз­ряду призиваються 2 рази на строк до 1 мі­сяця кожного разу.

Час і строки проведення навчальних збо­рів визначаються міністром оборони України відповідно до закону.

Військовозобов’язані в період між на­вчальними зборами за планом МО Украї­ни можуть залучатися на перевірні збори на строк до 10 днів як без відриву від ви­робництва, так і з відривом.

Загальний строк зборів під час перебуван­ня у запасі не може перевищувати 10 міся­ців. До загального строку перебування на навчальних зборах зараховується і час пе­ребування на перевірних зборах.

У разі прийняття Президентом України рі­шення про введення в країні надзвичайно­го стану, а також оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної еколо­гічної ситуації військовозобов’язані мо­жуть призиватися на спецзбори на строк не більше 2 місяців.

Призвані забезпечуються матеріальними засобами в порядку і розмірах, установле­них Кабінетом Міністрів України. За при­званими зберігаються на весь період збо­рів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, місце роботи, займана посада та середній заробіток. За військовозобов’язаними, які під час зборів захво­ріли та продовжують хворіти після їх за­кінчення, зберігаються місце роботи і по­сада, а з дня закінчення зборів, у разі тим­часової непрацездатності, їм замість заро­бітної плати виплачується допомога від­повідно до законодавства.

Військовозобов’язаним, які на день призо­ву не працювали, за весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх прове­дення і назад, виплачується грошове за­безпечення в розмірі мінімальної зарпла­ти за рахунок коштів МО України та ін­ших військових формувань.

20.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання