« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Забезпечення путівками за кошти соціального страхування

Забезпечення путівками за кошти соціального страхування

На звернення член­ських організацій Фе­дерації профспілок України стосовно по­рядку надання за рахунок коштів соціального страху­вання путівок на санаторно-курортне лікування застра­хованих осіб та членів їхніх сімей, лікування в реабілі­таційному відділенні сана­торно-курортного закладу та санаторно-курортного лі­кування осіб, які постраж­дали внаслідок Чорнобиль­ської катастрофи та віднесе­ні до I категорії, Виконавча дирекція Фонду соціально­го страхування з тимчасової втрати працездатності на­дала відповідне роз’яснення. Так, у листі за­значається таке.

«Відповідно до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове дер­жавне соціальне страху­вання у зв’язку з тимчасо­вою втратою працездат­ності та витратами, зу­мовленими похованням» від 18.10.2001 № 2240-ІІІ (далі – Закон № 2240) для забезпечення відновлен­ня здоров’я застрахована особа та члени її сім’ї ма­ють право на отримання санаторно-курортного лі­кування, оздоровлення в спеціалізованих оздоров­чих закладах (у тому чис­лі дитячих) у межах асиг­нувань, установлених бю­джетом Фонду соціально­го страхування з тимча­сової втрати працездат­ності (далі – Фонд) на за­значені цілі, та в порядку і на умовах, визначених правлінням Фонду.

Умови отримання застра­хованими особами і чле­нами їхніх сімей санатор­но-курортного лікуван­ня, сплаченого за раху­нок коштів Фонду, визна­чені Порядком отриман­ня застрахованими осо­бами і членами їхніх сі­мей санаторно-курортно­го лікування, що сплачу­ються за рахунок коштів Фонду соціального стра­хування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постано­вою правління Фонду від 25.02.2009 № 12, зареєстро­ваною в Міністерстві юс­тиції України 14.04.2009 за № 339/16355 (далі – По­рядок № 12).

Пунктом 4.2 Порядку № 12 передбачено, що від­повідно до рішення комі­сії (уповноваженого) із соціального страхування підприємство (установа, організація), яке є осно­вним місцем роботи за­страхованої особи, видає путівку до санаторію в період відпустки.

Відповідно до частини десятої статті 35 Закону № 2240 допомога по тим­часовій втраті працездат­ності в разі здійснення са­наторно-курортного ліку­вання надається застра­хованій особі, якщо три­валість щорічної (осно­вної та додаткової) від­пустки недостатня для лі­кування та проїзду до са­наторно-курортного за­кладу та назад.

Застрахованій особі, яка направляється на ліку­вання в реабілітаційне відділення санаторно-ку­рортного закладу після перенесених захворю­вань і травм безпосеред­ньо із стаціонару ліку­вального закладу, допо­мога по тимчасовій не­працездатності надаєть­ся за весь час перебуван­ня у санаторно-курортно­му закладі (з урахуван­ням часу на проїзд до са­наторно-курортного за­кладу і у зворотному на­прямку) у порядку і роз­мірах, встановлених цим Законом.

Згідно з пунктом 16 стат­ті 20 Закону України «Про статус і соціальний за­хист громадян, які по­страждали внаслідок Чорнобильської ката­строфи» від 28.02.1991 № 796-ХІІ особи, віднесені до категорії 1, мають пра­во на одержання лікарня­ного листка на весь пері­од лікування в санаторі­ях і спеціалізованих ліку­вальних закладах з ура­хуванням часу проїзду туди й назад, з виплатою допомоги по державному соціальному страхуван­ню незалежно від того, ким і за чий рахунок ви­дано путівку, але зазна­чені обставини не виклю­чають обов’язок страху­вальників щодо виконан­ня вимог Закону № 2240 та Порядку № 12.

Враховуючи викладене, застраховані особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської ката­строфи та віднесені до категорії 1, мають право на отримання санаторно-курортного лікування, що сплачується за раху­нок коштів Фонду, в пері­од відпустки та віднов­лювального лікування в реабілітаційних відді­леннях санаторно-ку­рортних закладів після перенесених захворю­вань і травм з одержан­ням листка непрацездат­ності на весь період за­значеного лікування (з урахуванням часу проїз­ду в обох напрямках) з виплатою допомоги по державному соціально­му страхуванню.

Пропозиції щодо право­вого врегулювання пору­шеного питання будуть винесені на розгляд по­стійної комісії правління Фонду з питань страхо­вих виплат та соціальних послуг за рахунок бю­джету Фонду відповідно до Положення про по­стійні комісії правління Фонду соціального стра­хування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постано­вою правління Фонду від 30.10.2008 № 58».

Управління з питань соціального страхування та пенсійного забезпечення апарату ФПУ

 

ЯКЩО РОБОТА НЕ ВІДПОВІДАЄ КВАЛІФІКАЦІЇ

Я подаю всі необхідні докумен­ти до центру зайня­тості у зв’язку зі звільненням за власним бажанням із попере­днього місця роботи. Від яких посад, що пропонуватимуть мені, я можу відмови-тися?

Ви можете відмовитися від запропонованої робо­ти, яка не відповідає ва­шій освіті та кваліфіка­ції. В іншому разі після відмови вас знімуть із об­ліку та припинять випла­чувати допомогу із без­робіття.

Аби вас не зняли з облі­ку, ви маєте неодмінно звернутися на підприєм­ство, яке пропонує вакан­сію, та поставити на на­правленні відмітку про відмову у працевлашту­ванні (причини для від­мови можуть бути різні й пояснювати їх центру за­йнятості роботодавець не зобов’язаний. Примі­ром, що ви дуже часто хворієте і більшу части­ну часу не працюватиме­те, а перебуватимете на лікарняному тощо).

Департамент правового захисту апарату ФПУ

 

РЕЄСТРАЦІЯ БЕЗРОБІТНОГО У ЦЕНТРІ ЗАЙНЯТОСТІ

Я закінчив будівельний університет у 2011 році й досі ніде офіційно не працював і не був зареєстрований у центрі зайнятості. Чи можу я стати на «біржу», аби дістати статус безробітного?

Як повідомляє Державна служба зайня­тості (ДСЗ), реєстрація громадян урегу­льована Порядком реєстрації, перереє­страції безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 198 (далі – Порядок).

Відповідно до пунктів 3, 5, 6, 9 Порядку ре­єстрація безробітних, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні (реєстра­ція), проводиться територіальним орга­ном ДСЗ (територіальний орган) незалеж­но від зареєстрованого місця проживання чи перебування. Реєстрація здійснюється за умови пред’явлення паспорта громадя­нина України або тимчасового посвідчен­ня громадянина України, облікової карт­ки платника податків, трудової книжки (цивільно-правового договору чи докумен­та, який підтверджує період зайнятості), а в разі потреби також військового квитка, диплома або іншого документа про освіту.

Статус безробітного надається особам, які зазначені у частині 1 статті 43 ЗУ «Про за­йнятість населення», з першого дня реє­страції у територіальному органі на під­ставі заяви, що подається за формою, за­твердженою Мінсоцполітики, у разі від­сутності підходящої роботи, підбір якої здійснюється відповідно до статті 46 вка­заного Закону. У разі наявності пропози­ції підходящої роботи у день подання зая­ви про надання статусу безробітного особі за попереднім узгодженням з роботодав­цем видається направлення на працевла­штування за формою, затвердженою Мін­соцполітики. Особа зобов’язана подати протягом семи календарних днів із дня отримання такого направлення територі­альному органові письмову відповідь ро­ботодавця про працевлаштування або від­мову у працевлаштуванні.

Якщо в зазначений строк особа подає те­риторіальному органові письмову відпо­відь роботодавця про відмову у працевла­штуванні або відстрочення вирішення пи­тання щодо працевлаштування у зв’язку з необхідністю проходження медичного та наркологічного огляду, призначення дати конкурсного відбору, такій особі надаєть­ся статус безробітного з дня подання від­повідної заяви.

Рішення про надання статусу безробітно­го чи про відмову у наданні такого стату­су приймається територіальним органом не пізніше ніж протягом семи календар­них днів із дня подання заяви про надання статусу безробітного.

У разі прийняття територіальним органом рішення про відмову у наданні статусу безробітного особа може повторно подати заяву про надання зазначеного статусу не раніше ніж через сім календарних днів із дня прийняття такого рішення.

Права та обов’язки зареєстрованих безро­бітних визначені у статті 44 Закону Украї­ни «Про зайнятість населення».

06.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання