« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Право на статус «ветерана праці»

Право на статус «ветерана праці»

Загальний стаж роботи становить 34 роки, із них 7 років – із шкідли­вими та важкими умо­вами праці. Нещодав­но вийшла на пенсію за віком на пільгових умо­вах за Списком № 2 відповідно до пункту «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» зі змен­шенням пенсійного віку на 3 роки (після досягнення 52 років). Чи маю право на отри­мання статусу «ветера­на праці»?

Згідно з частиною пер­шою статті 6 Закону України «Про основні за­сади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» ветеранами праці визнаються грома­дяни, які працювали на підприємствах, в устано­вах, організаціях, об’єднаннях громадян, фізич­них осіб, мають стаж ро­боти 40 років – чоловіки і 35 років – жінки і вийшли на пенсію.

Частиною другою статті 6 цього Закону передба­чено надання статусу «ветерана праці» при зниженій тривалості ста­жу роботи у разі, якщо призначено пенсію на пільгових умовах, за ви­слугу років та інвалідам.

Зокрема, громадянам, яким призначені пенсії на пільгових умовах за Списком № 2 вироб­ництв, робіт, професій, посад і показників зі шкідливими та важкими умовами праці, зайня­тість в яких повний робо­чий день дає право на пенсію за віком на піль­гових умовах, статус «ве­теран праці» надається за наявності стажу робо­ти у жінок – 30 років і у чоловіків – 35 років.

Потрібно зазначити, що відповідно до пункту «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпе­чення» працівникам, за­йнятим повний робочий день на роботах із шкід­ливими і важкими умо­вами праці, передбаче­них Списком № 2 вироб­ництв, робіт, професій, посад і показників, за­тверджуваним Кабіне­том Міністрів України, пенсії за віком на пільго­вих умовах признача­ються: чоловікам – після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазна­чених роботах; жінкам – після досягнення 50 ро­ків і при стажі роботи не менше 20 років, із них не менше 10 років на зазна­чених роботах. Водночас, якщо працівники не ма­ють повного необхідного стажу роботи зі шкідли­вими та важкими умова­ми праці, але мають не менше половини такого стажу роботи, пенсії на пільгових умовах при­значаються із зменшен­ням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону (чоловіки – 60 років, жін­ки – 55 років), на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців та­кої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої робо­ти – жінкам.

У наведеному випадку при наявності у жінки 7 років стажу роботи за Списком № 2 пенсію за ві­ком призначено при до­сягненні 52 років. Таким чином, оскільки пенсію за віком призначено на пільгових умовах за Списком № 2, статус «ве­терана праці» надається при наявності загально­го стажу роботи не мен­ше 30 років.

 

Звання на загальних умовах

Мені 58 років, маю стаж роботи 43 роки. У мину­лому місяці при­значено пенсію по інва­лідності III групи. Чи маю право на отриман­ня статусу «ветеран праці»?

Згідно з частиною пер­шою статті 6 Закону Укра­їни «Про основні засади соціального захисту вете­ранів праці та інших гро­мадян похилого віку в Україні» ветеранами пра­ці визнаються громадяни, які працювали на підпри­ємствах, в установах, орга­нізаціях, об’єднаннях гро­мадян, фізичних осіб, ма­ють стаж роботи 40 років – чоловіки і 35 років – жінки і вийшли на пенсію. При цьому зазначеною нор­мою не передбачено, який саме вид пенсії має бути призначено. Нагадаємо, що існують такі види пен­сій, як пенсії за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника, за вислугу років.

Частиною другою статті 6 цього Закону передбачено надання статусу ветерана праці окремим категоріям громадян при зниженій тривалості стажу роботи. Так, підпунктом «в» час­тини другої цієї статті пе­редбачено, що ветеранами праці визнаються інвалі­ди I і II груп, які одержу­ють пенсії по інвалідності, якщо вони ма­ють стаж ро­боти не менше 15 років. Інва­лідів III гру­пи цією час­тиною не пе­редбачено, тобто для них пільг із надання статусу ветерана праці не встановлено.

У зазначеному випадку автор звернення підпадає під загальні умови для отримання статусу «вете­ран праці» – має 43 роки стажу роботи і вийшов на пенсію. Тому відповідно до частини першої статті 6 Закону України «Про осно­вні засади соціального за­хисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» він має право на отримання стату­су «ветеран праці».

 

 Як підтвердити стаж роботи?

Які документи слід подати для підтвердження стажу роботи на призначення пенсії, якщо трудо­ва книжка була втрачена?

Відповідно до п. 7 Порядку подання та оформ­лення документів для призначення (перера­хунку) пенсій (Порядку) відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України (ПФУ) від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованого в Мін’юсті України 27.12.2005 за №1566/11846, до заяви про призначення пенсії за віком дода­ються, зокрема, документи про стаж, що ви­значені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Каб­міну від 12.08.1993 № 637.

Пунктом 3 Порядку підтвердження наявно­го трудового стажу передбачено, що за від­сутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в документі відсутні необ­хідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу прийма­ються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу зарплати, посвідчення характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які міс­тять відомості про періоди роботи.

За відсутності зазначених у цьому пункті документів для підтвердження трудового стажу приймаються членські квитки проф­спілок. При цьому підтверджуються періо­ди роботи лише за той час, за який є відміт­ки про сплату членських внесків.

 

Оформлення пенсійних документів

Як здійснюється підготовка та по­дання документів для призна­чення пенсій?

Відповідно до п. 34 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій посадова особа зобов’язана не пізніше місяця до дня досягнення працівником пенсійного віку письмово пові­домити його про виникнення права на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах.

Посадова особа у 10-денний термін з дня одержання заяви про призначення пенсії оформляє всі необхідні документи і направ­ляє їх до органу, що призначає пенсію, за місцезнаходженням підприємства, устано­ви, організації або за місцем проживання (реєстрації) особи. Для забезпечення повно­ти відомостей про застраховану особу, якій призначається пенсія, подається комплект первинної звітності страхувальника до сис­теми персоніфікованого обліку ПФУ за пері­од після останнього звіту до дати подання заяви про призначення пенсії включно. У не­обхідних випадках надається допомога щодо одержання відсутніх у особи докумен­тів для призначення пенсії. У разі, якщо під­готовлені не всі необхідні для призначення пенсії документи, до органу, що призначає пенсію, подаються наявні документи, а доку­менти, яких не вистачає, подаються додатко­во у строки, передбачені п. 5 Порядку.

Орган, що призначає пенсію, надає: роз’яснення з питань призначення та виплати пен­сій; у разі необхідності – бланки документів; допомогу особам щодо одержання відсутніх документів для призначення пенсії.

09.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання