« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Пільги з оподаткування інвалідів

Пільги з оподаткування інвалідів

Які пільги при сплаті податків мають підприєм­ства й організації громадських організа­цій інвалідів?

Право на пільги з оподат­кування підприємств та організацій інвалідів пе­редбачено Законом Укра­їни «Про основи соціаль­ної захищеності інвалі­дів в Україні» (Закон).

Так, відповідно до ст. 14-1 Закону, підприємства та організації інвалідів ма­ють право на пільги із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) відповідно до законів України з питань оподат­кування. Застосовувати зазначені пільги такі під­приємства та організації мають право за наявності дозволу на право корис­тування пільгами з опо­даткування, який нада­ється на квартал, півріч­чя, три квартали, рік цен­тральним органом вико­навчої влади, що реалізує державну політику в сфе­рі соціального захисту ін­валідів, ветеранів війни. Цей орган може делегува­ти в установленому Кабі­нетом Міністрів України порядку повноваження з надання адмінпослуг бю­джетній установі, що на­лежить до сфери його управління.

Центральний орган вико­навчої влади визначає доцільність надання держдопомоги підприєм­ствам та організаціям ін­валідів у вигляді пільг з оподаткування, поворот­ної та безповоротної фі­нансової допомоги (фі­нансова допомога), по­зик, сприяє в наданні прі­оритетів при розміщенні держзамовлення, у пра­цевлаштуванні інвалідів та інших формах, а та­кож здійснює облік і контроль за використан­ням такої допомоги.

Відповідно до ст. 14-2 За­кону рішення про надан­ня дозволу на право ко­ристування пільгами з оподаткування, отриман­ня позик, фінансової допо­моги, дотацій приймають­ся центральним органом виконавчої влади у сфері соцзахисту інвалідів, ве­теранів війни, обласними, Київською та Севасто­польською міськдержад­міністраціями, органом виконавчої влади Авто­номної Республіки Крим (АРК) з питань соціальної політики, виходячи з техніко-економічного та соці­ального обґрунтування за­ходів, для здійснення яких використовувати­муться ці кошти.

Рішення центрального ор­гану виконавчої влади, обласних, Київської та Се­вастопольської міськдержадміністрацій, орга­ну виконавчої влади АРК з питань соцполітики про надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування або відмо­ву в наданні такого дозво­лу має бути вмотивова­ним і базуватися на аналі­зі соціальної значимості відповідного підприєм­ства, організації інвалідів та можливості працевла­штування інвалідів.

Центральний орган вико­навчої влади у сфері соц­захисту інвалідів, вете­ранів війни, приймає рі­шення щодо:

– надання дозволу під­приємствам та організа­ціям громадських органі­зацій інвалідів на право користування пільгами з оподаткування;

– доцільності надання фі­нансової допомоги (крім фінансової допомоги на здійснення заходів щодо фізкультурно-спортивної реабілітації, яка надаєть­ся за поданням Націо­нального комітету спорту інвалідів України), дота­цій з урахуванням фінан­сових можливостей Фон­ду соцзахисту інвалідів.

Обласні, Київська та Се­вастопольська міськдержадміністрації, орган вико­навчої влади АРК з пи­тань соцполітики прийма­ють рішення з питань, за­значених у частині третій цієї статті, стосовно під­приємств та організацій інвалідів, що отримали за попередній податковий рік валовий дохід в обсязі, меншому за 8400 міні­мальних зарплат.

Порядок надання дозволу на право користування пільгами з оподаткуван­ня для підприємств та ор­ганізацій громадських організацій інвалідів (По­рядок), затверджений по­становою Кабміну від 08.08.2007 № 1010, критерії надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування, підстави для відмови в наданні та­кого дозволу та його ска­сування, а також порядок та умови надання позик, фіндопомоги, дотацій підприємствам та органі­заціям громадських орга­нізацій інвалідів визна­чаються урядом з ураху­ванням пропозицій всеукраїнських громадських організацій інвалідів.

Відповідно до ст. 14-3 За­кону рішення про скасу­вання дозволу на право користування пільгами з оподаткування прийма­ється центральним орга­ном виконавчої влади у сфері соцзахисту інвалі­дів, ветеранів війни в разі:

– отримання заяви від громадської організації інвалідів щодо скасуван­ня зазначеного дозволу;

– подання відповідних ор­ганів доходів і зборів та інших держорганів про порушення законодавства України підприємством, організацією інвалідів;

– неефективності вироб­ничої діяльності та від­сутності соціальної зна­чимості, за результатами аналізу центральним ор­ганом виконавчої влади, соціально-економічних показників діяльності підприємства, організа­ції громадської організа­ції інвалідів;

– ліквідації підприємства, організації громадської організації інвалідів.

 

Готуємо папери…

Які документи по­трібні для отри­мання дозволу на пільгове оподат­кування?

Відповідно до частини третьої Порядку для отри­мання дозволу підприєм­ство, організація подає до обласних, Київської та Се­вастопольської міськдержадміністрацій, Мініс­терства соцполітики АРК:

– заяву громадської орга­нізації інвалідів (засно­вник) про надання під­приємству, організації дозволу;

– копії установчих доку­ментів підприємства, ор­ганізації, а також засно­вника, крім випадків, ви­значених у порядку;

– копію положення про філію, відокремлений підрозділ підприємства;

– довідку про чисель­ність працюючих інвалі­дів, видану територіаль­ним відділенням Фонду соцзахисту інвалідів;

– копію держакта на пра­во постійного користу­вання землею або копію довідки про нормативну грошову оцінку земель­ної ділянки в разі звер­нення за отриманням до­зволу на право користу­вання пільгами щодо зе­мельного податку;

– бізнес-план діяльності підприємства (філії, від­окремленого підрозділу);

– розрахунок суми витрат, пов’язаних з переробкою сировини, обробкою комп­лектувальних виробів, складових частин, інших покупних товарів, для ви­значення ціни товарів, які безпосередньо виготовля­ються підприємством, ор­ганізацією;

– довідку про розмір се­редньомісячної зарплати в еквіваленті повної за­йнятості працівників та інвалідів, які мають на підприємстві, в організа­ції основне місце роботи;

– копії податкових і фі­нансових звітів.

 

Надання соціальних послуг

Хто може надавати соціальні по­слуги певним категоріям осіб? Якими нормативними докумен­тами регулюється організація та­кої діяльності?

Відповідно до ст. 7 ЗУ «Про соціальні по­слуги» суб’єкти, що надають такі послу­ги, здійснюють свою діяльність згідно із статутними документами, цивільно-правовими договорами (для фізичних осіб – підприємців), в яких визначено перелік послуг, категорії осіб, яким вони нада­ються, за наявності відповідної підготов­ки їхніх працівників, із дотриманням державних стандартів соціальних по­слуг, етичних, правових норм і принци­пів їх надання. Критерії діяльності суб’єктів, що надають соціальні послуги, встановлюються Кабінетом Міністрів України. Суб’єкти, що надають соціальні послуги, на договірних засадах можуть залучати до виконання цієї роботи інші підприємства, установи, організації, фі­зичних осіб, зокрема волонтерів.

Перелік соціальних послуг затверджу­ється центральним органом виконавчої влади у сфері соціальної політики. Вони можуть надаватися як за плату, так і без­оплатно. Державні та комунальні суб’єкти, а також інші суб’єкти, що надають соціальні послуги із залученням бю­джетних коштів, в обсягах, визначених державними стандартами, безоплатно надають такі послуги:

– громадянам, які не здатні до самообслу­говування в зв’язку з похилим віком, хво­робою, інвалідністю і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу;

– громадянам, які перебувають у склад­них життєвих обставинах у зв’язку з без­робіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, бездомністю, стихійним лихом, катастрофами, а також особам, яких ви­знано біженцями або такими, що потре­бують додаткового захисту, якщо їх се­редньомісячний дохід нижче встановле­ного прожиткового мінімуму;

– дітям та молоді, які перебувають у складній життєвій ситуації в зв’язку з ін­валідністю, хворобою, сирітством, безпри­тульністю, малозабезпеченістю, конфлік­тами і жорстоким ставленням у сім’ї.

Крім зазначених у частині п’ятій цієї статті, соцпослуги в обсягах, визначених держстандартами, можуть надаватися із встановленням диференційованої плати залежно від доходу таких осіб у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів Украї­ни. Соцпослуги понад обсяги, визначені держстандартами, надаються за плату. Порядок регулювання тарифів на соцпослуги встановлюється урядом.

Фізичним особам, які надають соцпослу­ги, призначаються і виплачуються ком­пенсаційні виплати в порядку та розмі­рах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

02.03.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання