« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Обчислення страхового стажу

Обчислення страхового стажу

Володимир Максимчук

заступник керівника управління з питань соціального страхування та пенсійного забезпечення апарату ФПУ

Як враховуються періоди відпусток у зв’язку з вагітніс­тю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею три- та шестирічного віку під час обчислення стажу роботи для призначен­ня пенсій та оплати лі­карняних листків?

Під час вирішення цього питання враховують таке.

1. Пенсійне забезпечен­ня. Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове дер­жавне пенсійне страху­вання», який набув чин­ності з 01.01.2004 року, по­чинаючи із зазначеної дати для призначення пенсії обчислюється страховий стаж – період, упродовж якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мі­німальний страховий внесок. Що стосується пе­ріодів трудової та іншої діяльності, що проходи­ли до 01.01.2004 року, то відповідно до частини четвертої зазначеної вище статті ці періоди зараховуються до страхо­вого стажу в порядку і на умовах, передбачених ра­ніше чинним законодав­ством, тобто відповідно до ст. 56–63 ЗУ «Про пен­сійне забезпечення». Тож як буде враховано під час призначення пенсії той чи інший період діяль­ності залежить від того, коли відбувалася діяль­ність – до чи після 1 січня 2004 року.

За період до 01.01.2004 року відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працюючим жінкам, частково оплачувана від­пустка для догляду за ди­тиною до досягнення нею трирічного віку та час відпустки без збере­ження зарплати для до­гляду за дитиною до до­сягнення нею шести ро­ків (у разі якщо дитина потребувала домашньо­го догляду на підставі медвисновку) зарахову­ються до страхстажу при призначенні пенсій.

До страхового стажу за­раховується також час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною трирічного віку (зараховується тільки в загальний стаж і тільки матері, яка в цей період не працювала).

За період після 1 січня 2004 року. Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, яка надавала­ся у період з 01.01.2004 по 01.07.2013 рік, до страхо­вого стажу не зарахову­валася, оскільки за час такої відпустки не спла­чувалися внески на пен­сійне страхування. З 01.07.2013 року внесено зміни до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тож відтепер працюючих жінок, які перебувають у відпустці у зв’язку з ва­гітністю та пологами і отримують відповідну допомогу, віднесено до осіб, що підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Таким чи­ном, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, яка надається з 01.07.2013 року, зараховується до страхового стажу під час призначення пенсії.

Особи, які відповідно до законів отримують допо­могу для догляду за дити­ною до досягнення нею трирічного віку, підляга­ють загальнообов’язковому державному пенсійно­му страхуванню. За цих осіб сплачуються внески на пенсійне страхування з коштів Держбюджету, а тому період отримання такої допомоги після 1 січня 2004 року зарахо­вується до страхового стажу.

Відпустка без збережен­ня зарплати для догляду за дитиною до досягнен­ня нею шести років за пе­ріод після 1 січня 2004 року до страхового стажу не зараховується, оскіль­ки у цей період не спла­чуються внески на пен­сійне страхування.

2. Відповідно до статті 7 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витра­тами, зумовленими похо­ванням» (набув чинності з 28.02.2001 року) для ви­значення розміру допо­моги з тимчасової непра­цездатності обчислюєть­ся страховий стаж – пері­од, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному соцстрахуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витра­тами, зумовленими похо­ванням, та за який щомі­сяця сплачено нею та ро­ботодавцем або нею стра­хові внески в сумі не мен­шій, ніж мінімальний страховий внесок. До страхстажу прирівню­ється трудовий стаж, на­бутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набуття чинності цим Законом.

Відтак всі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працюючим жінкам, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки без збережен­ня зарплати для догляду за дитиною до досягнен­ня нею шести років (на підставі медвисновку) за період до набуття чин­ності зазначеним Зако­ном зараховуються до страхового стажу для об­числення допомоги з тимчасової непрацездат­ності.

За період після набуття чинності цього Закону до страхстажу зараховують­ся відпустки (працюю­чим жінкам) у зв’язку з вагітністю та пологами, а також відпустки для до­гляду за дитиною до до­сягнення нею трирічного віку. Період відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею шести років до страхстажу не за­раховується.

Згідно із змінами, внесе­ними ЗУ «Про збір та об­лік єдиного внеску на загальнообов’язкове дер­жавне соцстрахування», у період з 1.01.2011 по 13.12.2013 рік до страхста­жу для надання допомо­ги з тимчасової непра­цездатності не зарахову­вався період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею три­річного віку. Проблему вирішив Закон України від 19.11.2013 р., яким вне­сено зміни до статті 7 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соцстраху­вання у зв’язку з тимча­совою втратою працездатності та витратами, зумовленими похован­ням» і які набули чиннос­ті з 14.12.2013 р. З цієї дати період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею три­річного віку знову вклю­чається до страхового стажу для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності. При цьому, якщо особа пере­бувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею триріч­ного віку у період з 1 січ­ня 2011 року до набуття чинності цим Законом, час цієї відпустки також зараховується до страхо­вого стажу.

 

Підвищення за пізніший вихід на відпочинок

Ужовтні 2013 року досяг пенсійно­го віку (60 років). Продовжую пра­цювати, але пенсію оформлятиму у березні 2014 року. Чи буде при­значено підвищення до пенсії у зв’язку з більш пізнім виходом на пенсію?

Статтею 29 ЗУ «Про загальнообов’язкове держав­не пенсійне страхування» (далі – Закон) передба­чено, що особі, яка набула право на пенсію за ві­ком відповідно до цього Закону, але після досяг­нення пенсійного віку, передбаченого абзацом першим частини першої статті 26 Закону, вия­вила бажання працювати й одержувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком признача­ється з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищен­ням розміру пенсії за віком, обчисленого відпо­відно до статті 27 Закону, на такий відсоток:

на 0,5 % – за кожний повний місяць страхового ста­жу після досягнення пенсійного віку у разі від­строчення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;

на 0,75 % – за кожний повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк понад 60 місяців.

Для відстрочення призначення пенсії не потріб­но подавати до органів Пенсійного фонду заяву, це визначатиметься за фактом звернення за при­значенням пенсії. Проте належить звернути ува­гу на те, що:

– право на відстрочення (відповідно, на збіль­шення пенсії) мають лише особи, які досягли пенсійного віку, передбаченого абзацом пер­шим частини 1 статті 26 Закону (для чоловіків і для жінок – 60 років);

– право на відстрочення (відповідно, на збільшен­ня пенсії) мають лише особи, які після досягнен­ня віку 60 років продовжували працювати;

– право на підвищення до пенсії визначається не за датою звернення за призначенням пенсії, а за датою, з якої призначається пенсія.

У наведеному запитанні пенсія призначатиметь­ся через 5 місяців після досягнення пенсійного віку, тобто з дня, коли буде подана заява до орга­ну Пенсійного фонду. Таким чином, оскільки чо­ловік продовжував працювати і пенсія признача­тиметься не з досягнення пенсійного віку, а через 5 місяців, то визначена сума пенсії (основний її розмір) підвищується на 2,5% (0,5% х 5 міс.).


Чому не призначено доплату?

12 вересня 2013 року виповнилося 60 років, але заяву про призначен­ня пенсії за віком подав 6 грудня 2013 року. Незважаючи на те, що за призначенням пенсії звернувся май­же через три місяці після досягнення пенсійного віку (продовжую працюва­ти), надбавку до пенсії за більш пізній вихід на пенсію не призначено.

Відповідно до статті 45 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем до­сягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Позаяк заяву про призначення пенсії подано до органу Пенсійного фонду у тримісячний строк із дня досягнення пенсійного віку, тож пенсія за віком призначається з 13 вересня 2013 року.

Враховуючи те, що пенсія за віком призначена з моменту виникнення права на пенсію у зв’язку з досягненням пенсійного віку, а не з більш піз­нього віку, розмір пенсії відповідно до статті 29 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не підвищується.

16.02.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання