« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

«Неофіційна» зарплата і розмір пенсії

«Неофіційна» зарплата і розмір пенсії

Як зарплата в «кон­верті» позначаєть­ся на пенсійному забезпеченні?

Володимир МАКСИМЧУК

завідувач відділу пенсійного забезпечення департаменту соціального діалогу та соціального страхування апарату ФПУ

Для призначення пенсії за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове дер­жавне пенсійне страху­вання» потрібно викона­ти дві умови: досягти віку, встановленого зако­ном, і мати не менш як 15 років страхового стажу. Розмір пенсії залежати­ме від тривалості страхо­вого стажу й розміру отримуваної працівни­ком заробітної плати, з якої було сплачено стра­хові внески до Пенсійно­го фонду (з 2011 року – єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Що більша тривалість страхового стажу та ви­щий розмір зарплати, то вищий розмір пенсії.

Законодавство передба­чає мінімальний розмір пенсії за віком, який встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб при наявності у чолові­ків 35, а у жінок 30 років страхового стажу (з 1 січ­ня 2013 року – 894 грн), і максимальний, який встановлюється на рівні 10 прожиткових мініму­мів для непрацездатних осіб (з 1 січня 2013 року – 8940 грн).

З 1 січня 2004 року для призначення пенсії об­числюється страховий стаж – період, упродовж якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено стра­хові внески в сумі не мен­шій, ніж мінімальний страховий внесок. При цьому страховий стаж обчислюють територі­альні органи Пенсійного фонду за даними, що міс­тяться в системі персоні­фікованого обліку.

Періоди трудової та ін­шої діяльності до 1 січня 2004 року зараховуються до страхового стажу в по­рядку і на умовах, перед­бачених законодавством, яке діяло раніше, тобто відповідно до статей 56–63 Закону України «Про пенсійне забезпечення». У цьому випадку стаж об­числюється за даними трудової книжки та ін­ших підтверджувальних документів.

Якщо особа працює неофіційно, тобто отримує заробітну плату в «кон­верті», до страхового ста­жу цей період не буде за­раховано, бо не сплачува­лися внески на пенсійне страхування. Якщо робо­тодавець офіційно ви­плачує мінімальну (чи навіть нижчу за міні­мальну) зарплату, а ре­шту – в «конверті», тоді до страхового стажу буде зараховано тільки той період і в тому розмірі, за який сплачено внески.

Якщо, приміром, на момент призначен­ня працівникові пен­сії підприємство за якийсь період не сплатило страхові внески до Пенсійно­го фонду, то пенсія при­значається без урахуван­ня періоду, за який від­сутня інформація про сплату страхових внесків до фонду. Після надхо­дження даних про сплату страхових внесків прова­диться перерахунок пен­сії з урахуванням цього періоду з моменту при­значення пенсії.

Слід мати на увазі, що у разі існування на підпри­ємстві заборгованості зі сплати страхових вне­сків підприємство не може сплатити внески до Пенсійного фонду лише за конкретного працівни­ка для зарахування йому відповідного періоду ро­боти до страхового стажу під час призначення пен­сії. Чинним законодав­ством така можливість для підприємств не пе­редбачена.

Якщо працівникові змен­шують заробітну плату, приміром, у зв’язку з пе­реведенням на роботу на неповний робочий день, це негативно позначить­ся на його пенсійному за­безпеченні, а саме:

– якщо сума заробітку у відповідно відпрацьова­них місяцях є нижчою, ніж мінімальний розмір заробітної плати, то до страхового стажу для призначення пенсії ці мі­сяці роботи зараховують­ся не в повному обсязі, а лише пропорційно спла­ченим внескам;

– знижений розмір отри­муваної заробітної плати у зазначений період при­зведе до зниження коефі­цієнта заробітку й відпо­відно – до зменшення розміру пенсії;

– якщо працівник зайня­тий на роботах зі шкідли­вими й важкими умова­ми праці, які дають право на призначення пенсії на пільгових умовах, то не­повна зайнятість може позбавити його права на пільгове пенсійне забез­печення (приміром, пра­во на пенсію за списками № 1 і № 2 мають лише пра­цівники, зайняті на робо­тах зі шкідливими та важкими умовами праці повний робочий день).

Таким чином, зарахуван­ня того чи іншого періо­ду трудової діяльності до страхового стажу та як це позначиться на розмі­рі пенсії залежать від факту та суми сплачених страхових внесків.

 

Призначення спеціальної пенсії

Чи може претенду­вати на призначен­ня двох пенсій осо­ба, яка має право на пенсію за законами України «Про державну підтримку засобів ма­сової інформації та со­ціальний захист журна­лістів» і «Про державну службу»?

Ні. Як повідомляє Пенсій­ний фонд України, відпо­відно до п. 13 Прикінце­вих положень ЗУ «Про загальнообов’язкове дер­жавне пенсійне страху­вання» (Закон), якщо осо­ба має право на отриман­ня пенсії, щомісячного довічного грошового утримання відповідно до законів України «Про Ка­бінет Міністрів України», «Про державну службу», «Про Національний банк України», «Про диплома­тичну службу», «Про службу в органах місцево­го самоврядування», «Про прокуратуру», «Про ста­тус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», «Про судову експертизу», «Про статус і соціальний захист громадян, які по­страждали внаслідок Чор­нобильської катастрофи», «Про державну підтрим­ку засобів масової інфор­мації та соціальний за­хист журналістів», Мит­ного кодексу України, По­ложення про помічника-консультанта народного депутата України та ви­щевказаного Закону, при­значається одна пенсія та щомісячне довічне гро­шове утримання за вибо­ром особи. При цьому різ­ниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до переліче­них законодавчих актів, та розміром пенсії із солі­дарної системи відповід­но до цього Закону фінан­сується за рахунок коштів Державного бюджету України.

У разі якщо особа має пра­во на отримання пенсії відповідно до ЗУ «Про на­укову і науково-технічну діяльність» і вищевказа­ного Закону, призначаєть­ся одна пенсія за її вибо­ром. При цьому різниця між розміром пенсії, на який має право особа від­повідно до Закону, та роз­міром пенсії із солідарної системи згідно із Законом фінансується відповідно до умов, які передбачені ЗУ «Про наукову і науково-технічну діяльність».

 

Якщо Ви захворіли…

Яким чином настання тимчасової непрацездатності під час перебу­вання працівника у щорічній від­пустці впливає на її тривалість?

До щорічних відпусток відносяться: осно­вна відпустка, додаткова відпустка за ро­боту із шкідливими та важкими умовами праці, додаткова відпустка за особливий характер праці, інші додаткові відпуст­ки, передбачені законодавством.

Згідно зі статтею 11 Закону України «Про відпустки» (Закон), щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена, зокрема, у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідче­ної в установленому порядку.

Таким чином, якщо працівник належ­ним чином повідомив роботодавця про тимчасову непрацездатність, засвідчену у встановленому законом порядку до по­чатку відпустки, вона має бути перенесе­на на інший період.

Якщо ж непрацездатність настала під час перебування у щорічній відпустці, така відпустка підлягає подовженню на кількість календарних днів, упродовж яких працівник відповідно до листка не­працездатності хворів.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і роботодав­цем. Якщо причини, що зумовили пере­несення відпустки на інший період, на­стали під час її використання, то невико­ристана частина щорічної відпустки на­дається після закінчення дії причин, які її перервали.

Слід враховувати, що відповідно до стат­ті 12 Закону невикористана частина що­річної відпустки має бути надана пра­цівникові, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після за­кінчення робочого року, за який надаєть­ся відпустка.

Варто наголосити, що наведені положен­ня Закону не надають працівникові пра­ва на свій розсуд вирішувати питання про перенесення відпустки на наступ­ний період безпосередньо за днем припи­нення тимчасової непрацездатності.

Навіть у разі виникнення у працівника права на подовження щорічної відпуст­ки через тимчасову непрацездатність вона має бути оформлена належним чи­ном на підставі листка тимчасової не­працездатності та відповідної заяви.

Департамент правового захисту апарату ФПУ

10.11.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання