« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Допомога по безробіттю звільненому працівникові

Допомога по безробіттю звільненому працівникові

У яких випадках звільненому пра­цівникові призна­чається допомога по безробіттю. Який її розмір залежно від страхового стажу?

Згідно із Порядком надання допомоги по безробіттю (затвердже­ний наказом Міністер­ства праці та соціальної політики України № 307 від 20.11.2000), у тому числі одноразової її ви­плати для організації безробітними підприєм­ницької діяльності, до­помогу по безробіттю призначають центри за­йнятості, на які покладе­но функції робочих орга­нів виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соці­ального страхування України на випадок без­робіття, за місцем пере­бування безробітного на обліку. Кошти виплачу­ються в установленому порядку через банків­ські установи.

Застрахованим осо­бам – найманим праців­никам; особам, які вико­нують роботи (надають послуги) згідно з цивільно-правовими договора­ми; військовослужбов­цям Збройних Сил Укра­їни, Державної прикор­донної служби України, внутрішніх військ, військ цивільної оборо­ни, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Служби безпе­ки України, Служби зо­внішньої розвідки Укра­їни, Державної спеціаль­ної служби транспорту, особам рядового і на­чальницького складу Державної служби спе­ціального зв’язку та за­хисту інформації Украї­ни, органів внутрішніх справ, особам началь­ницького складу подат­кової міліції, а також особовому складу воєні­зованих аварійно-рятувальних служб (форму­вань), створених відпо­відно до законодавства на постійній основі, крім військовослужбов­ців строкової служби, фізичним особам – під­приємцям, особам, які забезпечують себе робо­тою самостійно, а у ви­падках, передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», іншим осо­бам (громадянам Украї­ни, іноземцям, особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнарод­ним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України), на ко­ристь яких здійснюєть­ся страхування на випа­док безробіття, які втра­тили роботу з незалеж­них від них обставин і визнані в установлено­му порядку безробітни­ми та впродовж 12 міся­ців, що передували по­чатку безробіття, пра­цювали на умовах по­вного або неповного ро­бочого дня (тижня), про­ходили службу або вико­нували роботи (надава­ли послуги) згідно з цивільно-правовими до­говорами, здійснювали підприємницьку або іншу діяльність не менш як 26 календарних тиж­нів і сплачували страхо­ві внески та/або єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соці­альне страхування, до­помога по безробіттю ви­значається у відсотках до їх середньої заробіт­ної плати (доходу) або середнього грошового забезпечення залежно від страхового стажу:

до двох років – 50 від­сотків;

від двох до шести ро­ків – 55 відсотків;

від шести до десяти років – 60 відсотків;

понад десять років – 70 відсотків.

Залежно від тривалос­ті безробіття допомога по безробіттю зменшу­ється і виплачується у відсотках до визначено­го розміру:

перші 90 календарних днів – 100 відсотків;

упродовж наступних 90 календарних днів – 80 відсотків;

надалі – 70 відсотків.

Допомога по безробіт­тю призначається та ви­плачується з восьмого дня після реєстрації осо­би в установленому по­рядку в державній служ­бі зайнятості. Загальна тривалість виплати до­помоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів упро­довж двох років. Для осіб передпенсійного віку (за два роки до на­стання права на пенсію) тривалість виплати до­помоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів. У разі чергового визнання в установленому порядку застрахованої особи без­робітною у межах двох років, протягом яких ви­плачується допомога по безробіттю, тривалість її виплати враховується сумарно.

Безробітним, яким ви­повнилося 18 років та які не можуть бути працевлаштовані за сприяння служби зайнятості про­тягом одного місяця у зв’язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи, за їхнім бажан­ням допомога по безро­біттю може виплачува­тися одноразово для ор­ганізації підприємниць­кої діяльності.

 

 

 Хто оплачує витрати?

 За рахунок яких коштів здійснюється фінансуван­ня виплат допомоги по безробіттю?

Відповідно до пункту 8 Поряд­ку надання допомоги по безро­біттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безро­бітними підприємницької діяль­ності, виплата допомоги по без­робіттю здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Якщо законодавством Украї­ни передбачено підвищені розмі­ри допомоги по безробіттю, по­рівняно із ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безро­біття», то ці виплати здійсню­ються за рахунок передбачених на ці цілі джерел фінансування.

Покриття витрат, пов’язаних з виплатою окремим категоріям безробітних підвищених розмі­рів допомоги по безробіттю, здій­снюється в порядку, визначено­му спільним рішенням правлін­ня Фонду загальнообов’язкового державного соціального страху­вання України на випадок безро­біття та центрального органу ви­конавчої влади, у сферу діяль­ності якого входить галузь еко­номіки, для працівників якої встановлені зазначені гарантії.

28.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання