« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Пільги багатодітним сім’ям і дітям з багатодітних сімей

Пільги багатодітним сім’ям і дітям з багатодітних сімей

 Олег СМИРНОВ

відділ соціальних питань і охорони праці ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

Які пільги за чин­ним законодав­ством мають бага­тодітні сім’ї та діти із багатодітних сімей?

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соці­ального захисту багато­дітних сімей» від 19.05.2009 № 1343-IV, який набрав чинності 1 січня 2010 року, багатодітним сім’ям передбачено на­ступні пільги:

1) 50% знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. м загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно про­живає в жилому примі­щенні (будинку), та до­датково 10,5 кв. м на сім’ю);

2) 50% знижка плати за користування комуналь­ними послугами (газо­постачання, електропос­тачання та ін.) та вартос­ті скрапленого балонно­го газу для побутових по­треб у межах норм, ви­значених законодав­ством. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. м опалюваної пло­щі на кожного члена сім’ї, який постійно про­живає в жилому примі­щенні (будинку), та до­датково 10,5 кв. м на сім’ю;

3) 50% знижка вартості палива, в тому числі рід­кого, в межах норм, ви­значених законодав­ством, у разі якщо відпо­відні будинки не мають центрального опалення;

4) позачергове встанов­лення квартирних теле­фонів. Абонентна плата за користування квар­тирним телефоном вста­новлюється у розмірі 50% від затверджених та­рифів.

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

– безплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

– щорічне медичне обсте­ження і диспансеризація в державних та кому­нальних закладах охоро­ни здоров’я із залучен­ням необхідних спеціа­лістів, а також компенса­ція витрат на зубопроте­зування;

– першочергове обслуго­вування в лікувально-профілактичних закла­дах, аптеках і першочер­гова госпіталізація;

– безплатний проїзд усі­ма видами міського па­сажирського транспорту (крім таксі), автомобіль­ним транспортом загаль­ного користування в сільській місцевості, а також залізничним і вод­ним транспортом при­міського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі районних та міжобласних, незалежно від відстані та місця про­живання;

– безплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку згідно із ЗУ «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

Відповідно до ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про охорону дитинства» від 16.06.2011 № 3525-IV пільги перед­бачені також дітям з ба­гатодітних сімей, які на­вчаються за денною фор­мою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних за­кладах, – до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до до­сягнення ними 23 років.

Діти з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років із таких сі-мей звільняються від плати за навчання у ви­щих навчальних закла­дах державної та кому­нальної форми власності усіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобува­ють вперше.

Батькам і дітям з багато­дітних сімей видаються відповідні посвідчення.

 

 

 Стягнення за порушення трудової дисципліни

Які стягнення за порушення трудо­вої дисципліни пе­редбачені законо­давством про працю і в якому порядку вони застосовуються?

 Відповідно до ст. 147 Кодексу законів про пра­цю України за порушен-ня трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнен­ня, як догана або звіль­нення. Проте законодав­ством, статутами і поло­женнями про дисцип-ліну для окремих катего­рій працівників можуть передбачатися й інші дис­циплінарні стягнення.

Дисциплінарні стягнення застосовуються органом, якому надано право при­йняття на роботу (обран­ня, затвердження і при­значення на посаду) дано­го працівника. На праців­ників, які несуть дисци­плінарну відповідаль­ність за статутами, поло­женнями та іншими акта­ми законодавства про дисципліну, дисциплінар­ні стягнення можуть на­кладатися також вищими (щодо згаданого) органа­ми. При цьому працівни­ки, які займають виборні посади, можуть бути звільнені тільки за рішен­ням органу, який їх обрав, і лише з підстав, передба­чених законодавством.

Дисциплінарне стягнен­ня застосовується власни­ком підприємства або уповноваженим ним ор­ганом (роботодавцем) безпосередньо за вияв­ленням порушення, але не пізніше 1 місяця з дня його виявлення, не врахо­вуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою не­працездатністю або пере­бування його у відпустці. Дисциплінарне стягнен­ня не може бути накладе­но пізніше 6 місяців з дня вчинення проступку. До застосування дисциплі­нарного стягнення влас­ник або уповноважений ним орган повинен зажа­дати від порушника тру­дової дисципліни письмо­вого пояснення.

За кожне порушення тру­дової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стяг­нення. При обранні виду стягнення роботодавець повинен враховувати сту­пінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено порушення, і попередню роботу пра­цівника.

Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється праців­никові під розписку.

 

 

 Допомога непрацездатним та на поховання

Хто може отримувати допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням

 Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про загальнообов’язкове держав­не соціальне страхування у зв’язку з тимча­совою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» право на матеріальне забезпечення та со­ціальні послуги мають застраховані гро­мадяни України, іноземці, особи без гро­мадянства та члени їхніх сімей, які про­живають в Україні, якщо інше не передба­чене міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою. Особи, які не підлягають загальнообов’язковому державному соці­альному страхуванню у зв’язку з тимчасо­вою втратою працездатності та витрата­ми, зумовленими похованням, мають пра­во на матеріальне забезпечення та соці­альні послуги за цим Законом за умови сплати страхових внесків до Фонду соці­ального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Згідно із ст. 6 вищевказаного Закону загальнообов’язковому державному соц­страхуванню підлягають: особи, які пра­цюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в устано­вах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання або у фізич­них осіб, у тому числі в іноземних дипло­матичних та консульських установах, ін­ших представництвах нерезидентів, а та­кож обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого само­врядування та в інших органах; члени ко­лективних підприємств, сільськогоспо­дарських та інших виробничих коопера­тивів.

Громадяни України, які працюють за межами її території і не застраховані в сис­темі соціального страхування країни, в якій вони перебувають, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні по­слуги відповідно до вищевказаного Зако­ну за умови сплати страхових внесків до Фонду соцстраху з тимчасової втрати пра­цездатності, якщо інше не передбачене міжнародними договорами України, зго­да на обов’язковість яких надана Верхо­вною Радою.

27.08.2013



Коментарі

#1 25.06.2014 13:34 добавил: оксана | додати коментар

Чому багатодітним сімям ненадали хоча б якісь пільги на влаштування дітей в садок

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання