« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Хто контролює використання профспілкових коштів?

Хто контролює використання профспілкових коштів?

Чи має право ад­міністрація під­приємства переві­ряти фінансову ді­яльність первинної профспілкової органі­зації?

Первинна профспілкова організація, профспілко­вий комітет самостійно організовують роботу щодо представництва й захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів спілчан, визначаючи напрями сво­єї діяльності відповідно до повноважень, передба­чених законодавством України, статутних за­вдань профспілки, рішень вищих профспілкових органів.

Профспілка має повну фі­нансову самостійність, є власником коштів і май­на, необхідних для здій­снення статутної діяль­ності.

Основним джерелом фор­мування профспілкового бюджету (кошторису) первинної профспілкової організації є профвнески, які утримуються із заро­бітної плати за письмо­вою заявою члена проф­спілки та відповідно до колективного договору або укладеною з робото­давцем угодою і перера­ховуються профкому. Розмір щомісячних член­ських внесків встанов­лює статут профспілки. Зазвичай це 1% розміру щомісячної заробітної плати.

Коштами та майном роз­поряджаються від імені спілчан профспілкові ор­гани – профспілкові збо­ри (конференція), профком, профорганізатор, профспілковий представник.

Кошти витрачають згідно із кошторисом, затвер­дженим зборами (конфе­ренцією) або рішенням профкому. Профспілко­вий комітет стежить за виконанням кошторису первинної профспілкової організації та щорічно звітує на профспілкових зборах (конференції) про використання коштів.

Контроль за формуван­ням і використанням ко­штів і майна первинної профспілкової організа­ції здійснює незалежний орган – ревізійна комісія, яка обирається зборами (конференцією) одночас­но з обранням профспіл­кового комітету.

Проте кожен член проф­спілки у разі виникнення сумніву щодо нецільово­го використання проф­спілкових коштів має право звернутися за роз’ясненнями до профкому.

Стаття 12 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяль­ності» надає право проф­спілкам, їх організаціям, у тому числі первинним, самостійно організовува­ти свою діяльність і вжи­вати заходів, які не суперечать законодавству.

Забороняється втручання органів державної влади, органів місцевого само­врядування, їх посадових осіб, роботодавців, їх об’єднань у статутну ді­яльність профспілок, їх організацій та об’єднань.

Тож дії адміністрації під­приємства щодо перевір­ки фінансової діяльності первинної профспілкової організації є протиправ­ними.

Департамент розвитку профспілкового руху апарату ФПУ

 

 

 За бездіяльність – до суду

Чи має роботодавець надавати дозвіл на запит профспілкової організації стосовно наявності коштів на банківських рахунках підприємства для виплати заборгованої за­робітної плати працівникам? Що робити, якщо керівник відмовляється надавати такий дозвіл?

 Відповідно до статті 45 Закону України « Про професійні спілки, їх права та гарантії діяль­ності» роботодавці, їх об’єднання зобов’язані в тижневий термін надава­ти на запити профспілок, їх об’єднань інформацію, яка є в їх розпорядженні, з питань умов праці пра­цівників та її оплати, соціально-економічного розвитку підприємства, установи, організації та виконання колективних договорів і угод.

У разі затримки виплати заробітної плати робото­давець зобов’язаний на вимогу виборних проф­спілкових органів дати дозвіл на отримання в банківських установах інформації про наяв­ність коштів на рахунках підприємства, установи, організації або отримати таку інформацію в бан­ківських установах і на­дати її профспілковому органу. У разі відмови роботодавця надати таку інформацію або дозвіл на отримання інформа­ції його дії або бездіяль­ність можуть бути оскар­жені до місцевого суду.

 

 

 Поновлення посвідчень водія іноземцями

  Яка процедура отримання водійсько­го посвідчення іноземцем, який тим­часово перебуває на території Украї­ни, якщо термін дії його міжнародно­го водійського посвідчення завершився?

 Олександр СТЕПАНОВ

заступник начальника ВРЕР ДАІ № 2,

підпорядкованого УДАІ ГУ МВС України в м. Києві

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 року № 487 «Порядок підготовки, перепідготов­ки і підвищення кваліфікації водіїв тран­спортних засобів» та постанови Кабміну від 08.05.1993 року № 340 «Про затверджен­ня Положення про порядок видачі посвід­чень водія та допуску громадян до керу­вання транспортними засобами» (у редак­ції постанови Уряду від 20.05.2009 року № 511) особи, які тимчасово перебувають на території України, мають право на ке­рування транспортними засобами за наяв­ності міжнародного посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Міжнародної конвен­ції про дорожній рух 1968 року, а записи в ньому виконані або продубльовані літера­ми латинського алфавіту.

Особам, які тимчасово перебувають на те­риторії України, обмін їхніх водійських посвідчень на українські, а також видача українського посвідчення водія замість утраченого посвідчення водія іноземної держави у зв’язку із крадіжкою, стихій­ним лихом, іншими непередбачуваними обставинами не здійснюються.

Іноземні особи можуть отримати україн­ське посвідчення водія для керування ТЗ в установленому порядку.

Посвідчення водія на право керування транспортним засобом отримує особа, яка пройшла медогляд у порядку, визначено­му МОЗ, а також підготовку або перепід­готовку відповідно до встановлених пла­нів і програм, склала теоретичний і прак­тичний іспити в реєстраційно-екзаменаційному підрозділі Державтоінспекції.

Для отримання посвідчення водія особа подає такі документи:

– заяву із зазначенням свого місця прожи­вання та категорії ТЗ, право на керування яким буде отримано;

– медичну довідку встановленого зразка про придатність до керування ТЗ відпо­відної категорії;

– чотири кольорові фотокартки розміром 3,5х4,5 см.

Паспорт (тимчасова довідка на проживан­ня) пред’являється особисто.

Іспити на право керування ТЗ складають у місцевих реєстраційно-екзаменаційних підрозділах ДАІ тільки особи, місце про­живання яких зареєстроване на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Рішення про допуск до складання іспитів осіб, місце проживання яких зареєстроване на території інших адміністративно-територіальних одиниць або в іншій державі, ухвалюють керівни­ки управлінь (відділів) ДАІ головних управлінь, управлінь МВС в АРК облас­тях, містах Києві та Севастополі.

12.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання