« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Скорочення штату, звільнення. Хто на що має право?

Скорочення штату, звільнення. Хто на що має право?

Віталій ПОПОВ

правовий інспектор ЦК Профспілки працівників машинобудування та металообробки України

Які права мають працівники у разі звільнення у зв’язку із скоро­ченням штату?

Однією з найпоширені­ших підстав для припи­нення трудових відносин з ініціативи власника або уповноваженого ним органу є зміни в органі­зації виробництва і пра­ці, в тому числі ліквіда­ції, реорганізації, бан­крутства або перепрофі­лювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників (пункт 1 статті 40 Кодек­су законів про працю України).

Перш ніж видати наказ про звільнення працівни­ків у зв’язку зі скорочен­ням штату, слід довести необхідність скорочення штату та звільнення. Піс­ля цього складається та затверджується новий штатний розпис. До ново­го штатного розпису не вносять посади, які ско­рочено. Після затвер­дження нового штатного розпису працівники, по­сади яких скорочуються, згідно зі ст. 49-2 КЗпП персонально попереджа­ються про майбутнє звільнення не пізніше ніж за два місяці. Таким чином, працівники, яких попередили про звіль­нення і посади яких ви­лучено зі штатного роз­пису, продовжують пра­цювати ще не менше двох місяців, отримуючи заробітну плату. Доволі часто у представників бухгалтерії підприєм­ства, установи, організа­ції виникають питання про те, на яких підставах таким працівникам слід виплачувати заробітну плату, адже їхніх посад уже немає у штатному розписі. Виплата заробіт­ної плати здійснюється на підставі чинного тру­дового договору, дія яко­го не припинена, тобто трудовий договір продо­вжує діяти. Стаття 94 КЗпП передбачає, що за­робітна плата виплачу­ється працівникові за ви­конану ним роботу.

Статтею 42 КЗпП перед­бачено, що у разі скоро­чення чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в орга­нізації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам, які мають вищу кваліфі­кацію та продуктивність праці. При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі на­дається:

1) сімейним – за наявнос­ті двох і більше утриман­ців;

2) особам, у родині яких немає інших працівників із самостійним заробіт­ком;

3) працівникам із трива­лим безперервним ста­жем роботи на цьому під­приємстві, в установі, ор­ганізації;

4) працівникам, які на­вчаються у вищих і се­редніх спеціальних на­вчальних закладах без відриву від виробництва;

5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширю­ється чинність Закону України «Про статус ве­теранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

6) авторам винаходів, ко­рисних моделей, промис­лових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

7) працівникам, які діста­ли на цьому підприєм­стві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

8) особам з числа депор­тованих з України, про­тягом п’яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;

9) працівникам із числа колишніх військовос­лужбовців строкової служби та осіб, які про­ходили альтернативну (невійськову) службу, – протягом двох років із дня звільнення їх зі служби.

Перевага в залишенні на роботі може надаватися й іншим категоріям пра­цівників, якщо це перед­бачено законодавством України. Приміром, згід­но з п. 7 ст. 20 Закону України «Про статус і со­ціальний захист грома­дян, які постраждали внаслідок Чорнобиль­ської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII така перевага при звільненні надається громадянам, що належать до катего­рії I.

Слід також зауважити, що статтею 40 Кодексу законів про працю забо­ронено звільнювати пра­цівника з ініціативи власника або уповнова­женого ним органу в пе­ріод його тимчасової не­працездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті), а також у пе­ріод перебування праців­ника у відпустці. Це пра­вило не поширюється на випадок повної ліквіда­ції підприємства, уста­нови, організації.

 

 Зміст колективного договору

 Хто формує зміст колективного до­говору і які пункти має містити цей документ?

Відповідно до чинного законодавства зміст ко­лективного договору ви­значається сторонами у межах їх компетенції.

У колективному догово­рі, згідно зі ст. 13 КЗпП, встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання ви­робничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема:

• зміни в організації ви­робництва і праці;

• забезпечення продук­тивної зайнятості;

• нормування і оплата праці, встановлення форм, системи, розмірів заробітної плати та ін­ших видів трудових ви­плат (доплат, надбавок, премій тощо);

• встановлення гарантій, компенсацій, пільг;

• участь трудового колек­тиву у формуванні, роз­поділі й використанні прибутку підприємства, установи, організації (якщо це передбачено статутом);

• режим роботи, трива­лості робочого часу та відпочинку;

• умови та охорона праці;

• забезпечення житлово-побутового, культурно­го, медичного обслугову­вання, організації оздо­ровлення і відпочинку працівників;

• гарантії діяльності профспілкової чи інших представницьких органі­зацій трудящих;

• умови регулювання фондів оплати праці та встановлення міжквалі­фікаційних (міжпосадо­вих) співвідношень в оплаті праці;

• забезпечення рівних прав і можливостей жі­нок та чоловіків.

Колективний договір може передбачати додат­кові порівняно з чинним законодавством і угода­ми гарантії, соціально-побутові пільги.

 

 

 Випробувальний термін для новоприй­нятого робітника

 У яких випадках допускається вста­новлення випробувального терміну під час прийняття на роботу?

 Статтею 26 Кодексу законів про працю Укра­їни передбачено при укладенні трудового договору встановлювати обумовлене уго­дою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування обов’язково має бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Протягом усього періоду випробування на відповідних працівників поширюється за­конодавство про працю.

Випробування не встановлюється при при­йнятті на роботу осіб, які не досягли вісім­надцяти років; молодих робітників після за­кінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закін­чення вищих навчальних закладів; осіб, звільнених у запас із військової чи альтер­нативної (невійськової) служби; інвалідів, направлених на роботу відповідно до реко­мендації медико-соціальної експертизи. Так само випробування не встановлюється при прийнятті на роботу в іншу місцевість і у разі переведення на роботу на інше під­приємство, в установу, організацію, а також в інших передбачених законодавством випадках.

Строк випробування, якщо інше не встанов­лено законодавством України, не може пе­ревищувати трьох місяців, а в окремих ви­падках, за погодженням із відповідним ви­борним органом первинної профспілкової організації, – шести місяців. Строк випробу­вання під час прийняття на роботу робітни­ків не може перевищувати одного місяця (ст. 27 КЗпП).

Якщо працівник у період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, то строк випробування може бути продовжено на кількість днів, упродовж яких він був відсутній.

Коли строк випробування закінчився, а пра­цівник продовжує працювати, то згідно зі ст. 28 КЗпП він вважається таким, що витри­мав випробування, і розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах. Якщо протягом строку випробу­вання встановлено невідповідність праців­ника роботі, на яку його прийнято, власник або уповноважений ним орган протягом цього строку в змозі розірвати трудовий до­говір. Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником у порядку, встановленому для розгляду тру­дових спорів у питаннях звільнення.

04.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання