« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Захист працівників від безробіття та зайнятість населення

Захист працівників від безробіття та зайнятість населення

Які повноваження відповідно до чинного законо­давства мають профспілки для захисту працівників від безро­біття та забезпечення зайнятості населення?

Відповідно до статті 22 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяль­ності» профспілки, їх об’єднання беруть участь у розробленні державної політики за­йнятості населення, дер­жавних і територіаль­них програм зайнятості, проводять спільні кон­сультації з цих питань із роботодавцями, їх об’єднаннями, а також з орга­нами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, пропо­нують заходи щодо соці­ального захисту членів профспілок, які вивіль­няються в результаті ре­організації або ліквіда­ції підприємств, уста­нов, організацій, здій­снюють контроль за ви­конанням законодавства про зайнятість.

Права й повноважен­ня профспілок щодо за­безпечення захисту пра­цівників від безробіття та його наслідків визна­чаються законодавством і колективними догово­рами та угодами.

У разі якщо роботода­вець планує звільнити працівників з причин економічного, техноло­гічного, структурного чи аналогічного харак­теру або у зв’язку з лік­відацією, реорганізаці­єю, зміною форми влас­ності підприємства, установи, організації, він зобов’язаний завчас­но, не пізніше як за три місяці до запланованих звільнень, повідомити первинні профспілкові організації про ці захо­ди, зокрема причини звільнень, кількість та категорію працівників, яких це стосуватиметь­ся, терміни звільнень, а також провести консуль­тації з профспілками щодо заходів із запобі­гання звільненням чи зведення їх кількості до мінімуму або пом’якшення їх несприятливих наслідків.

Профспілки мають право подавати пропози­ції до органів державної влади, місцевого само­врядування, роботодав­ців та їх об’єднань щодо перенесення термінів початку звільнень, тим­часового припинення дії або навіть скасування законів, пов’язаних із ви­вільненням працівни­ків. Такі пропозиції є обов’язковими для роз­гляду.

Профспілки мають право брати участь і про­водити відповідні кон­сультації з питань залу­чення і використання в Україні іноземної робо­чої сили.

 

 

На що витрачаються кошти?

З якою метою можна ви­користовувати профспіл­кові внески?

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі – Закон) профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів.

Статут (положення) профспіл­ки має містити джерела надхо­дження (формування) коштів профспілки та напрями їх вико­ристання (п. 9 ч. 3 ст. 14 Закону).

Згідно з положеннями ст. 34 Закону профспілки, їх об’єднання можуть мати у власності кошти та інше майно, необхідне для здійснення їх статутної діяль­ності. Право власності профспі­лок, їх об’єднань виникає на під­ставі придбання майна за раху­нок членських внесків, інших власних коштів, пожертвувань громадян, підприємств, установ та організацій або на інших під­ставах, не заборонених законо­давством.

Для реалізації статутних за­вдань профспілки, їх об’єднання, які є юридичними особами, мо­жуть здійснювати необхідну гос­подарську та фінансову діяль­ність шляхом надання безплат­них послуг, виконання робіт, створення в установленому зако­нодавством порядку підприємств, установ або організацій із стату­сом юридичної особи, формуван­ня відповідних фондів, кредит­них спілок (ст. 35 Закону).

Так, профвнески можна вико­ристовувати на статутну діяль­ність профкому, як-от навчання профспілкового активу, привітан­ня ювілярів, виплата відряджу­вальних, матеріальної допомоги, сплата частини вартості путівок, організація культурно-масових і спортивно-масових заходів, про­ведення ремонтних робіт у примі­щеннях, придбання транспорт­них засобів, необхідних меблів, техніки, канцелярської продукції тощо, якщо це не суперечить по­ложенням статуту та нормам чинного законодавства.

Віталій ПОПОВ,

правовий інспектор ЦК Профспілки працівників машинобудування та металообробки України

 

 Щорічна основна відпустка та її тривалість

Скільки має тривати щорічна основна відпустка?

Відповідно до чинного законодав­ства щорічна основна відпустка нада­ється працівникам за відпрацьований робочий рік (рахується із дня укладен­ня трудового договору) і має тривати не менш як 24 календарних дні.

Згідно зі ст. 6 ЗУ «Про відпустки» промислово-виробничому персоналу ву­гільної, сланцевої, металургійної, елек­троенергетичної промисловості, а також зайнятому на відкритих гірничих робо­тах, на роботах на поверхні шахт, розрі­зів, кар’єрів і рудників, на будівельно-монтажних роботах у шахтному будів­ництві, на транспортуванні та збагачен­ні корисних копалин, надається щорічна основна відпустка тривалістю 24 к. д. зі збільшенням за кожних два відпрацьо­ваних роки на два календарних дні, але не більш як 28 календарних днів.

Працівникам, зайнятим на підземних гірничих роботах і в розрізах, кар’єрах і рудниках завглибшки 150 метрів і ниж­че, надається щорічна основна відпуст­ка тривалістю 28 к. д. незалежно від ста­жу роботи, а в розрізах, кар’єрах і рудни­ках глибиною до 150 м – 24 календарних дні зі збільшенням на чотири календар­них дні при стажі роботи на конкретно­му підприємстві два роки і більше.

Працівникам лісової промисловості та лісового господарства, державних за­повідників, національних парків, що мають лісові площі, лісомисливських господарств, постійних лісозаготівель­них і лісогосподарських підрозділів ін­ших підприємств, а також лісництв на­дається щорічна основна відпустка три­валістю 28 к. д. за Списком робіт, профе­сій і посад, що його затверджує Кабінет Міністрів України.

Щорічна основна відпустка воєнізо­ваного особового складу гірничоряту­вальних частин має тривати 30 к. д., не­воєнізовані працівники гірничоряту­вальних частин відпочивають 24 к. д. зі збільшенням за кожних два відпрацьо­ваних роки на два календарних дні, але не більш як 28 календарних днів.

Керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин, підрозділів ін­ших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається що­річна відпустка тривалістю до 56 кален­дарних днів у порядку, затверджувано­му Кабінетом Міністрів України.

Інваліди I і II груп мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів, а інваліди III гру­пи – 26 календарних днів.

В осіб віком до вісімнадцяти років щорічна основна відпустка триває 31 календарний день.

Сезонним працівникам, а також тим­часовим працівникам відпустка нада­ється пропорційно до відпрацьованого ними часу. Список сезонних робіт і се­зонних галузей затверджує Кабінет Мі­ністрів України.

Положення статті 6 Закону про відпустки щодо тривалості щорічної основної від­пустки не поширюються на працівників, тривалість відпустки яких установлюють інші законодавчі акти, натомість три­валість їхньої відпустки не може бути меншою, за передбачену частинами 1, 7 і 8 цієї статті.

26.06.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання