« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Використання автоматичної системи контролю

Використання автоматичної системи контролю

Роботодавець має намір запровади­ти на підприємстві автоматизовану систему контролю до­ступу у приміщення та моніторингу перемі­щення працівників усередині будівлі.

Яким чином ця проце­дура регламентується чинним законодавством і чи має право роботода­вець застосовувати дис­циплінарні стягнення до працівників на підставі даних, отриманих за ре­зультатами роботи цієї системи?

Нині в Україні не діє спеціальний нормативно-правовий акт, який би регулював порядок ви­користання автоматизо­ваних систем контролю доступу до приміщень і моніторингу переміщен­ня працівників (системи обліку робочого часу), отож маємо певну юри­дичну невизначеність щодо порядку запрова­дження таких засобів і використання результа­тів їх роботи.

Відповідно до загаль­них правил контроль за виконанням працівника­ми своїх трудових обов’язків, дотриманням трудової дисципліни, а також облік робочого часу (початку й закін­чення робочого часу, пе­рерв, змін тощо) на під­приємстві, в установі, організації здійснює ро­ботодавець.

Такий облік передба­чає застосування різних форм, у тому числі вико­ристання таких техніч­них засобів, як системи обліку робочого часу.

Положення статті 21 КЗпП встановлюють, що у випадку укладення тру­дового договору між пра­цівником і власником підприємства, установи, організації або уповнова­женим ним органом чи фізичною особою праців­ник зобов’язується, зо­крема, виконувати вимо­ги внутрішнього трудо­вого розпорядку підпри­ємства, установи, органі­зації, визначеному у Правилах.

Відповідно до ст. 142 кодексу трудовий розпо­рядок на підприємствах, в установах та організа­ціях визначається прави­лами внутрішнього тру­дового розпорядку (далі – Правила), які затвер­джують трудові колекти­ви за поданням власника або уповноваженого ним органу та виборного ор­гану первинної проф­спілкової організації (профспілкового пред­ставника) на основі типо­вих правил. Зазначені правила мають містити, зокрема, відомості про режим роботи підприєм­ства, установи, організа­ції (ст. 57, 66 КЗпП).

Відтак, використання системи обліку робочого часу має бути передбаче­но Правилами, погодже­ними у встановленому порядку.

Крім того, працівни­ки мають бути ознайом­лені з відповідним Поло­женням про запрова­дження системи обліку робочого часу, яке має містити правила та осо­бливості використання елементів системи, оскільки відповідно до ст. 29 КЗпП до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповнова­жений ним орган зобов’язаний, зокрема, роз’яснити працівникові його права та обов’язки, поін­формувавши під розпис­ку про умови праці.

Дисциплінарні стяг­нення – це заходи, що вживаються до поруш­ників трудової дисци­пліни на підприємствах, в установах, організаці­ях. Порядок їх застосову­вання визначений у ст. 147–152 Кодексу зако­нів про працю України.

Як зазначалося вище, зміст трудової дисциплі­ни визначається у Пра­вилах.

Таким чином, інфор­мація, отримана за ре­зультатами роботи сис­теми обліку робочого часу, може бути підста­вою для застосування до працівника дисциплі­нарного стягнення лише у тому випадку, якщо ви­користання такої систе­ми передбачено Прави­лами й працівник озна­йомлений з відповідним положенням про роботу цієї системи.

Департамент правового захисту апарату ФПУ

 

 

 Заява на звільнення – поштою

  Чи може працівник подати заяву про звільнення з ро­боти за власним бажанням, надіславши її телеграмою, факсом, електронною поштою?

Загальноприйняте поняття «звільнен­ня за власним бажанням» КЗпПУкраї­ни визначає як розірвання трудового договору, укладеного на невизначе­ний строк, з ініціативи працівника.

Відповідно до ст. 38 кодексу праців­ник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначе­ний строк, письмово попередивши про це власника або уповноваже­ний ним орган за два тижні.

Слід зазначити, що сталої форми та­кого повідомлення законодавство не містить. Зазвичай, бажання пра­цівника розірвати трудовий договір (звільнитися з роботи) виражається у власноруч підготовленій письмо­вій заяві, яка засвідчується особис­тим підписом. Таку заяву працівник може подати власноруч або наді­слати поштою, у т. ч. і в електронно­му вигляді з використанням елек­тронного підпису.

Згідно з положеннями ЗУ «Про елек­тронний цифровий підпис» електро­нний цифровий підпис – вид елек­тронного підпису, отриманого за ре­зультатом криптографічного пере­творення набору електронних даних, який додається до цього набору або логічно з ним поєднується і дає змо­гу підтвердити його цілісність та ідентифікувати підписувача.

У разі відсутності особистого підпи­су на заяві, а також подання заяви в електронній формі без цифрового підпису, телеграмою, іншими засо­бами, що унеможливлюють засвід­чення волевиявлення працівника особистим підписом, роботодавець має всі підстави залишити таке звернення без розгляду.

Департамент правового захисту апарату ФПУ

 

 

 Відпочинок іншим разом

У якому випадку щорічна від­пустка на вимогу працівника може бути перенесена на інший період?

Кодекс законів про працю України визначає, що щорічна відпустка на ви­могу працівника має бути перенесена на інший період у разі:

1) порушення власником або уповно­важеним ним органом терміну письмово­го повідомлення працівника про час на­дання відпустки (частина 5 статті 79);

2) несвоєчасної виплати власником або уповноваженим ним органом заро­бітної плати працівнику за час щоріч­ної відпустки (частина 3 статті 115).

Щорічну відпустку мають перенести працівникові на інший період або про­довжити у разі:

1) тимчасової непрацездатності пра­цівника, засвідченої в установленому порядку;

2) виконанням працівником держав­них або громадських обов’язків, якщо згідно із законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної ро­боти зі збереженням заробітної плати;

3) настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

4) збігу щорічної відпустки з відпуст­кою у зв’язку з навчанням.

Щорічна відпустка за ініціативою власника або уповноваженого ним орга­ну, як виняток, може бути перенесена на інший період тільки за письмовою зго­дою працівника та за погодженням з ви­борним органом первинної профспілко­вої організації (профспілковим пред­ставником) у разі, коли надання щоріч­ної відпустки в раніше обумовлений пе­ріод може несприятливо позначитися на нормальному ході роботи підприємства, установи, організації та за умови, що частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році.

У разі перенесення щорічної відпуст­ки новий термін її надання встановлю­ється за згодою між працівником і влас­ником або уповноваженим ним орга­ном. Якщо причини, що зумовили пере­несення відпустки на інший період, на­стали під час її використання, то неви­користана частина щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін переноситься на інший період з дотри­манням вимог статті 12 Закону України «Про відпустки».

Заборонено не надавати щорічні від­пустки повної тривалості впродовж двох років поспіль, а також не надавати їх протягом робочого часу особам віком до вісімнадцяти років і працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами чи з особливим ха­рактером праці.

03.04.2013



Коментарі

#2 16.04.2013 11:55 добавил: Адвокат | додати коментар

Пардон, не дочитал всю вашу ахинею)))

КЗоТ (ст. 38) устанавливает требование о письменной форме заявления об увольнении. В то же время, статьей 4 Закона "Об электронной цифровой подписи" определено, что использование ЭЦП не изменяет порядка подписания документов, для которых законом установлена письменная форма.

Правовая грамотность автора статьи - ниже плинтуса. Стыдно!

 
#1 16.04.2013 11:34 добавил: Адвокат | додати коментар

Потрясающий "анализ"!

динственным основанием для применения к сотруднику дисциплинарного взыскания является СОВЕРШЕНИЕ ДИСЦИПЛИНАРНОГО ПРОСТУПКА, а не данных пропускной системы. Последние (наряду с пояснениями самого сотрудника) являются лишь подтверждением наличия/отсутст ия оснований для применения взыскания.

Как только такой бред вам позволяют выпускать на сайт?

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання