« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Фінансова звітність профорганізацій

Фінансова звітність профорганізацій

 Чи повинні проф­спілкові організа­ції щоквартально здавати Фінансо­вий звіт суб’єкта мало­го підприємництва (форма № 1-м «Ба­ланс», форма № 2-м «Звіт про фінансові ре­зультати») до управлін­ня статистики?

Згідно з пп. 133.1.4 п. 133.1 ст. 133 розділу III Податко­вого кодексу України (ПКУ) платниками подат­ку на прибуток підпри­ємств є неприбуткові ор­ганізації в разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або дохо­дів, що підлягають опо­даткуванню відповідно до цього розділу.

У разі, якщо профспілко­ва організація підпадає під критерії визначення малого (середнього, вели­кого) платника податку, а саме: виходячи з обсягу доходу з інших джерел, що підлягає оподаткуван­ню, та її середньообліко­вої чисельності працівни­ків за звітний (фінансо­вий) рік, вона має подава­ти органам державної по­даткової служби разом із Податковим звітом про використання коштів не­прибуткових установ та організацій відповідну фінансову звітність у по­рядку, передбаченому для подання податкової де­кларації.

Фінансова звітність пода­ється:

– органам статистики: квартальна – не пізніше 25-го числа місяця, що на­стає за звітним кварта­лом; річна – не пізніше 9 лютого року, що настає за звітним (п. 2 та 5 Порядку подання фінансової звіт­ності, затвердженого по­становою Кабінету Міні­стрів України від 28.02.2000 № 419);

– органам ДПІ – у строки подання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових організацій і установ (пп. 49.18.2 Податкового кодексу України, п. 5 По­рядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Мі­ністрів України від 28.02.2000 № 419), тобто протягом 40 календарних днів після останнього дня звітного кварталу.

Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва складається з двох форм: форма № 1-м «Баланс» та форма № 2-м «Звіт про фі­нансові результати». До суб’єктів малого підпри­ємництва належать орга­нізації, у яких обсяг дохо­ду від реалізації продук­ції (робіт, послуг) не перевищує в звітному році 70 млн грн, а середньооблікова чисельність пра­цівників становить не більше 50 осіб.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України «Про бух­галтерський облік та фі­нансову звітність в Украї­ні» юридичні особи, що відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ст. 154 Податкового кодексу України, зобов’язані скла­дати та подавати до від­повідних органів фінансо­ву звітність, передбачену для суб’єктів малого під­приємництва, один раз на рік.

Звертаємо увагу, що в січ­ні 2013 року до законодав­ства внесені зміни, зокре­ма до Порядку подання фінансової звітності, від­повідно до яких кварталь­на фінансова звітність не подається підприємства­ми, що відповідно до Гос­подарського кодексу України (ГКУ) належать до суб’єктів малого під­приємництва, у тому чис­лі до суб’єктів мікропід­приємництва.

Згідно із ст. 55 ГКУ суб’єктами малого під­приємництва є юридичні особи – суб’єкти господа­рювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власнос­ті, у яких середня кіль­кість працівників за звіт­ний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб і річний дохід від будь-якої діяльності не переви­щує суму, еквівалентну 10 млн євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.

Суб’єктами мікропідпри­ємництва є юридичні осо­би – суб’єкти господарю­вання будь-якої організаційно-правової форми та форми власнос­ті, у яких середня кіль­кість працівників за звіт­ний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб і річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 млн євро, визначену за серед­ньорічним курсом Націо­нального банку України.

Юридичні особи, що від­повідають критеріям, ви­значеним п. 154.6 ст. 154 ПКУ, та юридичні особи, які відповідно до ГКУ на­лежать до суб’єктів мікро­підприємництва, подають відповідним органам річ­ну фінансову звітність, передбачену для суб’єктів малого підприємництва.

Департамент правового захисту апарату ФПУ

 

 

 Укладаємо колективний договір

  Чи обов’язкове укладення колек­тивного договору на підприємстві, в установі й організації, і чи доцільно укладати його в організації, де працюють 2–3 особи?

Питання укладення ко­лективного договору ре­гулюються Законом України «Про колективні договори і угоди», ст. 2 якого, зокрема, передба­чає, що його укладають на підприємствах, в уста­новах, організаціях неза­лежно від форм власнос­ті та господарювання, які використовують найма­ну працю і мають право юридичної особи. Колек­тивний договір може укладатися в структур­них підрозділах підпри­ємства в межах компе­тенції цих підрозділів.

Одна із сторін соціально­го діалогу на підприєм­стві ініціює проведення колективних переговорів щодо укладення колек­тивного договору, а інша сторона зобов’язана роз­почати такі переговори. Отже, незалежно від кількості працівників на підприємстві, в установі, організації підставою для цього є ініціатива од­нієї із сторін про початок переговорів, кінцевою метою яких має бути укладення колективного договору.

Департамент правового захисту апарату ФПУ

 

 

 Відрахування коштів первинкам

Відповідно до Інструкції із статистики зарплати, затвердженої наказом Держ­комстату України від 13.01.2004 № 5, для оцінки розміру зарплати найманих пра­цівників застосовується показник фонду оплати праці (ФОП), який складається з фонду основної зарплати, фонду додатко­вої зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

До ФОП включаються нарахування на­йманим працівникам у грошовій і нату­ральній формі (оцінені в грошовому ви­раженні) за відпрацьований і невідпра­цьований час, який підлягає оплаті, або за виконану роботу незалежно від джере­ла фінансування цих виплат.

Програми державних статистичних спо­стережень передбачають облік ФОП, на­рахованого всім працівникам, а також виділення фонду штатних працівників, які перебувають в обліковому складі під­приємства, та поділ його на складові.

Фонд оплати праці інших категорій пра­цівників (сумісників або осіб, зайнятих за договорами цивільно-правового харак­теру) розподіляється на складові на за­гальних підставах згідно з Інструкцією. При цьому суми оплати праці вищезгада­них категорій у формах держстатспосте­режень відображаються у ФОП позаоблікового складу та не враховуються при обчисленні середньої зарплати штат-них працівників облікового складу підприємства.

При визначенні ФОП штатних працівни­ків із загальної суми ФОП також виклю­чаються суми, нараховані працівникам, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, по догляду за ди­тиною, а також вибраним до органів пер­винної профорганізації, звільненим з ро­боти на момент здійснення нарахувань.

Фонд оплати праці співробітників, при­йнятих на постійну роботу за направлен­ням ДСЗ згідно з договором із роботодав­цем про надання дотації на створення додаткових робочих місць для працевла­штування безробітних, ураховується на загальних підставах згідно з Інструк­цією.

Щодо відрахувань первинкам коштів на культмасову, фізкультурну й оздоровчу роботу, то відповідно до ст. 44 ЗУ «Про профспілки…», ст. 250 КЗпП України ро­ботодавці зобов’язані здійснювати їх у розмірах, передбачених колдоговором та угодами, але не менш ніж 0,3% ФОП із віднесенням цих сум на валові витрати. Зазначені кошти перераховуються на підставі колдоговору, дія якого поширю­ється на всіх працівників підприємства незалежно від того, чи є вони членами профспілки (ст. 9 ЗУ «Про колективні до­говори і угоди»), а отже, й заходами з оздоровлення, фізкультурної та культма­сової роботи охоплюються всі працівни­ки підприємства, а не лише спілчани.

Департамент правового захисту апарату ФПУ

23.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання