« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Ви вирішили стати підприємцем…

Ви вирішили стати підприємцем…

Я залишився без роботи, хочу за­початкувати влас­ну справу. Як мені зможе допомогти у цьому Державна служ­ба зайнятості та який порядок виплати одно­разової допомоги з безробіття для органі­зації підприємницької діяльності?

Як повідомляє інформа­ційний портал Державної служби зайнятості, безро­бітний, який стоїть на об­ліку у ДСЗ і вирішив ста­ти підприємцем, має можливість:

– брати участь в інформа­ційних і консультаційних семінарах щодо започат­кування підприємниць­кої діяльності, на яких спеціалісти центрів за­йнятості допоможуть сформувати загальне уяв­лення про те, як розпоча­ти власний бізнес і склас­ти бізнес-план;

– отримати індивідуальні консультації щодо отри­мання одноразової випла­ти допомоги з безробіття для започаткування влас­ної справи;

– з допомогою спеціаліс­тів центру зайнятості пройти профдіагностич­не обстеження щодо вияв­лення психологічної схильності до зайняття підприємницькою діяль­ністю;

– підвищити свій професійний рівень і набути додаткових знань з орга­нізації малого підприєм­ництва на курсах підви­щення кваліфікації «Під­приємницька діяльність» або за професіями (спеці­альностями), що дають можливість займатися підприємницькою діяль­ністю;

– ознайомитися в інфор­маційних куточках з ма­теріалами щодо організа­ції підприємницької ді­яльності, фотостендами та іншою інформацією про успішних підприєм­ців, яким служба зайня­тості допомогла у запо­чаткуванні бізнесу.

У кожному центрі зайня­тості можна ознайомити­ся з пріоритетними на­прямами розвитку еконо­міки району або міста, що значно полегшить вибір сфери діяльності.

Відповідно до пункту 7 Порядку надання допомо­ги з безробіття, у тому числі одноразової її ви­плати для організації без­робітними підприєм­ницької діяльності, без­робітним, яким виповни­лось 18 років та які не мо­жуть бути працевлашто­вані за сприяння ДСЗ упродовж одного місяця у зв’язку з відсутністю на ринку праці відповідної роботи, за їхнім бажан­ням допомога з безробіт­тя може виплачуватися одноразово для організа­ції ними підприємниць­кої діяльності.

Одноразова виплата до­помоги з безробіття здій­снюється у розмірі річної суми допомоги з безробіт­тя, призначеної конкрет­ному безробітному.

Якщо безробітний уже отримав частину призна­ченої допомоги з безро­біття, то виплачується її залишок.

Для розгляду питання щодо отримання однора­зової допомоги з безробіт­тя для започаткування власної справи до центру зайнятості подаються за­ява про надання допомо­ги та бізнес-план.

Одноразова виплата до­помоги з безробіття здій­снюється через установи банків у встановленому порядку за умови подан­ня безробітним до центру зайнятості протягом 10 к.д. після прийняття рішення про одноразову виплату допомоги з безробіття за­свідченої в установлено­му порядку копії свідо­цтва про державну реє­страцію його як суб’єкта підприємницької діяль­ності, а у разі юридичної особи суб’єкта підприєм­ницької діяльності – копії установчих документів.

Відповідно до чинного за­конодавства України суб’єкт підприємницької діяльності має такі права:

– без обмежень самостій­но здійснювати будь-яку підприємницьку діяль­ність, яка не заборонена законом;

– самостійно обирати вид підприємництва (об’єднання), створювати власну справу, будувати організаційну структуру управління;

– визначати обсяги вироб­ництва та збуту продук­ції, асортимент товарів, порядок та умови їх реа­лізації, встановлювати чисельність і склад пра­цівників, систему оплати праці;

– вибудовувати відноси­ни з різнопрофільними підприємствами, органі­заціями.

 

  Споживач має право на компенсацію

 Чи можна сподіватися на повне відшкодуван­ня вартості неякісної по­слуги чи покупки?

Будьте впевнені – це ваше за­конне право. Це питання врегу­льоване статтею 8 Закону Укра­їни «Про захист прав спожива­чів». Закон визначає, що у разі виявлення недоліків у придба­ній продукції (упродовж гаран­тійного терміну) споживач має право на:

– пропорційне зменшення ціни;

– безкоштовне усунення недо­ліків товару;

– компенсацію витрат на усу­нення недоліків товару.

Якщо недолік істотний, то спо­живач має право вимагати:

– розірвати договір і повернути йому гроші;

– вимагати замінити товар на аналогічний.

Але всіх вищеперерахованих вимог можна уникнути, якщо дотримуватися таких простих правил:

– купуючи продукти, крім ком­понентів, які вони містять, не­обхідно звертати увагу на тер­міни придатності;

– під час підписання договору споживчого кредиту слід уваж­но ознайомитися з основними умовами документа і у разі ви­никнення якихось питань з’ясовувати їх суть у кредитора;

– у разі виникнення необхід­ності захистити свої споживчі права будь-який громадянин може завжди розраховувати на підтримку й допомогу фахів­ців системи Державної інспек­ції України з питань захисту прав споживачів;

щоб уникнути зайвих про­блем, зберігайте чеки, гаран­тійні документи, які засвідчу­ють факт купівлі товару і без яких буде важко розв’язати спір між споживачем і вироб­ником (продавцем).

 

 

 Робоче місце для молоді

  Чи надаються дотації роботодав­цям у разі забезпечення молодих працівників першим робочим міс­цем?

  Відповідно до Закону України «Про забез­печення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робо­чим місцем з наданням дотації роботодав­цю» дотація надається у разі прийняття на роботу за направленням ДСЗ молоді на перше робоче місце за отриманою відпо­відною професією (спеціальністю) згідно з переліком професій (спеціальностей), за­твердженим постановою Кабінету Міні­стрів України № 223 від 19.03.2008 «Деякі питання надання роботодавцям дотації для забезпечення молоді першим робочим місцем» (постанова) зі змінами, затвер­дженими постановою Кабінету Міністрів України № 577 від 14.07.2010.

Реалізація цього документа дасть змогу не лише суттєво прискорити й поліпшити працевлаштування випускників, а й заді­яти механізм стимулювання розвитку прі­оритетних галузей економіки, що відчува­ють брак робочої сили.

Першим робочим місцем забезпечується молода людина, яка звернулася до дер­жавної служби зайнятості не пізніше шес­ти місяців після закінчення навчального закладу (без урахування періоду прохо­дження строкової військової або альтер­нативної (невійськової) служби) та пере­буває на обліку як безробітна.

На дотацію має право роботодавець, який використовує найману працю не менше шести місяців і за умови відсутності на підприємстві протягом останніх шести мі­сяців скорочення чисельності працівни­ків за професією (спеціальністю), за якою працевлаштовується молодь.

Дотація не надається роботодавцям, які не перебувають на обліку як платники вне­сків на загальнообов’язкове державне со­ціальне страхування на випадок безробіт­тя або на дату звернення мають заборгова­ність за страховими внесками, нарахова­ну пеню або до них застосовано фінансові санкції.

Дотація надається щомісяця упродовж од­ного року в розмірі фактичних витрат на основну й додаткову заробітну плату при­йнятої з наданням дотації молоді (але не вище середньої зарплати, що склалася за всіма видами економічної діяльності у ре­гіоні) за минулий місяць або обчисленої з неї відповідної суми в разі, якщо особа працювала неповний місяць, та сум вне­сків на загальнообов’язкове державне соцстрахування.

14.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання