« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Додаткова відпустка за особливий характер праці

Додаткова відпустка за особливий характер праці

Чи надається до­даткова відпустка за роботу в шкід­ливих і важких умовах?

Відповідно до ст. 76 Ко­дексу законів про працю України, ст. 7 Закону України «Про відпустки», ст. 7 ЗУ «Про охорону пра­ці» працівникам, зайня­тим на роботах із шкідли­вими і важкими умовами праці, надається щорічна додаткова відпустка.

Максимальна тривалість та умови надання від­пустки встановлені Спис­ком виробництв, цехів, професій і посад із шкід­ливими і важкими умова­ми праці, зайнятість пра­цівників у яких дає право на щорічну додаткову відпустку (далі – Cписок), затвердженим постано­вою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290, додаток 1 (у редак­ції постанови Кабміну від 13.05.2003 № 679).

Порядок застосування Списку затверджений на­казом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.1998 № 16 «Про затвердження Порядків застосування Списків виробництв, ро­біт, цехів, професій і по­сад, зайнятість працівни­ків у яких дає право на щорічні додаткові від­пустки за роботу із шкід­ливими і важкими умова­ми праці та за особливий характер праці», зареє­строваним у Міністерстві юстиції України 30.01.1998 за № 57/2497.

Відповідно до зазначено­го Порядку конкретна тривалість щорічної до­даткової відпустки за ро­боту із шкідливими та важкими умовами праці встановлюється колдого­вором залежно від ре­зультатів атестації робо­чих місць, а також гігіє­нічної оцінки умов праці за показниками та крите­ріями, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства праці та соціальної політики України від 31.12.1997 № 383/55 «Про затверджен­ня Показників та критері­їв умов праці, за якими на­даватимуться щорічні до­даткові відпустки праців­никам, зайнятим на робо­тах, пов’язаних із нега­тивним впливом на здоров’я шкідливих ви­робничих факторів», заре­єстрованим у Міністер­стві юстиції України 28.01.1998 за № 50/2490.

У випадку, якщо трива­лість додаткової відпуст­ки за результатами атес­тації робочих місць пере­вищує максимальний термін, вказаний у Спис­ку, вона може бути продо­вжена на кількість днів цієї різниці за рахунок власних коштів підпри­ємства.

Додаткова відпустка на­дається пропорційно фак­тично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право на додатко­ву відпустку, включають­ся дні, коли працівник фактично був зайнятий на роботах із шкідливими і важкими умовами не менше половини трива­лості робочого дня, вста­новленого для працівни­ків цих виробництв, це­хів, професій і посад.

Бригадирам, помічникам і підсобним робітникам, зайнятим на зазначених роботах, додаткова від­пустка надається тієї ж тривалості, що й праців­никам відповідних профе­сій, зазначених у Списку.

 

 Як правильно оформити трудову книжку?

Хто робить запис у трудову книжку працівникові, який вперше вла­штовується на роботу?

Згідно із ст. 48 КЗпПУ трудова книжка є осно­вним документом про трудову діяльність пра­цівника. Процедура вне­сення інформації до неї про прийом, переведення і звільнення працівника визначена в Інструкції про порядок ведення тру­дових книжок працівни­ків, затвердженій нака­зом Міністерства праці, Міністерства юстиції, Міністерства соціально­го захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58. Трудова книж­ка оформляється на під­приємстві, в установі або організації, де працівник уперше влаштовується на роботу. Посадова осо­ба, відповідальна за ви­дачу цього документа, на основі даних паспорта або свідоцтва про наро­дження вносить на пер­шу сторінку (титульний аркуш) прізвище, ім’я, по батькові, рік народжен­ня, зазначає дату видачі трудової книжки і підпи­сує її. Прийнятий на ро­боту працівник засвідчує ці відомості своїм підпи­сом. На титульному ар­куші також ставиться пе­чатка підприємства або відділу кадрів.

На першому місці роботи окремим рядком з поси­ланням на дату, номер і назву відповідних доку­ментів вписується пері­од навчання у вищих на­вчальних закладах (у тому числі термін робо­ти в студентських табо­рах, час виробничої практики та виконання науково-дослідної чи госпдоговірної роботи), дати початку і закінчен­ня аспірантури або клі­нічної ординатури. Ці за­писи вносяться одночас­но з інформацією про першу роботу на підпри­ємстві, в установі або ор­ганізації.

Згідно з п. 2.12 вищевка­заної інструкції фізичні особи-підприємці, як і по­садові особи державної служби зайнятості, не на­ділені правом оформля­ти і видавати трудову книжку безробітним. Фа­хівці міських (районних) центрів зайнятості упо­вноважені лише завіряти дані, занесені в трудову книжку приватним під­приємцем, про період ро­боти найманого праців­ника відповідно до зареє­строваного в службі за­йнятості трудового дого­вору. Період трудових відносин можна підтвер­дити даними персоніфі­кованого обліку, отрима­ними у відповідному ор­гані Пенсійного фонду України.

 

  Зайнятість малозабезпечених громадян

  Яким категоріям громадян перед­бачені гарантії у сприянні працевлаштуванню?

  Ст. 14 Закону України «Про зайнятість на­селення» передбачає гарантії у сприянні працевлаштуванню соціально незахище­ним категоріям громадян, до яких нале­жать:

– один з батьків або особа, яка їх замінює, що має на утриманні дітей віком до 6 ро­ків, самостійно виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, або утримує ін­валіда з дитинства (незалежно від віку) і/або інваліда I групи (незалежно від при­чин інвалідності);

– діти-сироти та діти, позбавлені батьків­ського піклування;

– особи, звільнені після відбуття покаран­ня або примусового лікування;

– молоді люди, які закінчили або припини­ли навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчаль­них закладах, звільнилися із строкової військової або альтернативної служби (протягом 6 місяців після закінчення або припинення навчання або служби) і впер­ше влаштовуються на роботу;

–- особи, яким залишилося 10 і менше ро­ків до настання права на пенсію за віком;

– інваліди, які не досягли пенсійного віку,

– особи, яким виповнилося 15 років і які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу.

Для працевлаштування зазначених вище категорій громадян (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку) підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб вста­новлюється квота в розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівни­ків за попередній календарний рік.

Роботодавці визначають цю квоту само­стійно з урахуванням чисельності грома­дян, які на умовах повної зайнятості вже працюють на підприємствах, в установах і організаціях та належать до неконкурен­тоспроможних на ринку праці (крім інва­лідів), і забезпечують їх працевлаштуван­ня. Роботодавці можуть звертатися до служби зайнятості за укомплектуванням вакансій фахівцями з числа безробітних, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

 Обов’язковою умовою дотримання роботодавцями квоти вважається працевлаштування таких громадян відповідно до вимог ч. 2 ст. 14 Зако­ну України «Про зайнятість населен­ня», про що їх щороку інформує центральний орган виконавчої вла­ди, який реалізує державну політику в сфері зайнятості населення та трудової міграції, у встановленому ним порядку.

07.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання