« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Державний облік самозайнятих осіб

Державний облік самозайнятих осіб

Як відбувається процедура взяття на облік фізичних осіб – підприєм­ців органами Держав­ної податкової служби України?

Взяття на облік фі­зичних осіб – під­приємців в орга­нах ДПС, згідно зі ст. 65 Податкового кодексу України, здій­снюється за місцем держ­реєстрації на підставі ві­домостей із реєстрацій­ної картки, наданих держреєстратором згід­но із ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

Підприємці, умовою ве­дення незалежної профе­сійної діяльності яких, згідно із законом, є держ­реєстрація такої діяль­ності у відповідному упо­вноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого до­кумента (дозволу, серти­фіката тощо), що підтвер­джує право фізичної осо­би на ведення незалежної професійної діяльності, протягом 10 к. д. після та­кої реєстрації зобов’язані стати на облік в органах ДПС за місцем постійно­го проживання.

Облік самозайнятих осіб здійснюється шляхом внесення до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Держреєстр) записів про держреєстрацію або припинення підприєм­ницької діяльності, неза­лежної професійної ді­яльності, перереєстра­цію, взяття або зняття з обліку, внесення змін да­них стосовно самозайня­тої особи, а також вчи­нення інших дій, які пе­редбачені Порядком облі­ку платників податків, зборів.

Для взяття на облік фіз-особа повинна особисто подати заяву та докумен­ти (надіслати рекомендо­ваним листом з описом вкладених документів) або через уповноважену особу до органів ДПС за місцем постійного про­живання.

Органи ДПС можуть від­мовити у розгляді доку­ментів у разі:

– наявності обмежень на провадження незалежної професійної діяльності;

– якщо документи подані не за належним місцем обліку;

– якщо документи не від­повідають встановленим вимогам, подані не в по­вному обсязі або відомос­ті, що зазначені в них, різ­няться;

– якщо фізична особа вже стоїть на обліку як само­зайнята особа;

– неподання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сер­тифіката тощо), що під­тверджує право фізосо-би на провадження незалежної професійної діяль­ності.

Довідка про взяття на об­лік платника податків ви­дається (надсилається) в органах ДПС фізичній особі – підприємцю на­ступного робочого дня із дня взяття на облік. Вида­ча та її заміна здійсню­ються безплатно.

Довідка втрачає чинність у разі змін даних про фі­зичну особу, які зазначені у документі, та підлягає заміні в органах ДПС.

Самозайняті особи зобов’язані подавати до органів ДПС за місцем об­ліку відомості про зміну облікових даних упро­довж місяця із дня їх ви­никнення.

Зміни до відомостей про самозайняту особу, які містяться у Держреєстрі, набувають чинності із дня внесення відповідно­го запису до реєстру.

Внесення до Держреєстру запису про припинення підприємницької діяль­ності підприємця чи неза­лежної професійної діяль­ності фізичної особи здій­снюється у разі:

– визнання фізичної особи недієздатною або обме­ження її цивільної дієздатності – із дати набут­тя законної сили відповід­ним рішенням суду;

– смерті фізичної особи, у тому числі оголошення такої особи померлою, що підтверджується свідо­цтвом про смерть, а також визнання фізичної особи безвісно відсутньою, що підтверджується судовим рішенням;

– внесення до Єдиного держреєстру юридичних і фізичних осіб – підприєм­ців запису про припинен­ня підприємницької ді­яльності підприємця – із дати реєстрації припи­нення підприємницької діяльності;

– реєстрації припинення незалежної професійної діяльності фізособи у від­повідному уповноважено­му органі – із дати реє­страції;

– завершення строку дії свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (до­звіл, сертифікат тощо), – із дати закінчення такого строку;

– заборони судом прова­дити особі підприємниць­ку діяльність або неза­лежну професійну діяль­ність – із дати набуття за­конної сили відповідним рішенням суду, якщо інше не визначене судом;

– наявності обмежень пра­ва на провадження під­приємницької діяльності або незалежної професій­ної діяльності, які вста­новлені законодавством, – із дати надходження від­повідних документів до органів ДПС за місцем об­ліку фізособи, якщо інше не встановлено законом чи рішенням суду;

– анулювання чи скасу­вання, згідно із законо­давством, свідоцтва про реєстрацію чи іншого до­кумента (дозволу, серти­фіката тощо), що підтвер­джує право фізособи на провадження підприєм­ницької або незалежної професійної діяльності, – із дати такого анулюван­ня чи скасування.

Держреєстрація (реєстра­ція) припинення підпри­ємницької чи незалежної професійної діяльності фізособи або внесення до Держреєстру запису про припинення діяльності не скасовує її зобов’язань, що виникли під час про­вадження підприємниць­кої чи незалежної профе­сійної діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань і застосуван­ня санкцій за їх невико­нання.

 


 Дублікат замість оригіналу

 Як можна відно­вити зіпсований ідентифікаційний номер платника податку?

Відповідно до статей 63 та 70 глави 6 розділу II Податкового кодексу України, статті 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» у разі втрати чи зіпсування документа про ідентифікаційний номер громадянинові ви­дається дублікат. Йому слід звернутися до орга­нів державної податко­вої служби із заявою про втрату оригіналу доку­мента та зазначити об­ставини втрати. На карт­ці, яка видається замість втраченої, зазначається слово «Дублікат».

Отже, щоб отримати ду­блікат картки про при­своєння ідентифікацій­ного номера платника податку, необхідно звер­нутися із заявою про втрату до органу Дер­жавної податкової служ­би за місцем проживання (реєстрації).



Відпустка працівникам-студентам

Скільки днів додаткової відпуст­ки мають працівники-студенти та аспіранти, що навчаються у вищих навчальних закладах?

Згідно зі ст. 216 КЗпПУ додаткова оплачувана відпустка у зв’язку з навчанням у вишах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі працівникам, які успішно навчаються без відриву від ви­робництва у вишах із вечірньою та зао­чною формами навчання, надається:

1) на період настановних занять, виконан­ня лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на пер­шому та другому курсах у вишах:

– першого та другого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання – 10 кален­дарних днів;

– третього та четвертого рівнів акредита­ції з вечірньою формою навчання – 20 ка­лендарних днів;

– незалежно від рівня акредитації із зао­чною формою навчання – 30 календарних днів;

2) на період настановних занять, виконан­ня лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на тре­тьому і наступних курсах у вишах:

– першого та другого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання – 20 кален­дарних днів;

– третього та четвертого рівнів акредита­ції з вечірньою формою навчання – 30 ка­лендарних днів;

– незалежно від рівня акредитації із заочною формою навчання – 40 календарних днів;

3) на період складання державних іспитів у вишах незалежно від рівня акредитації – 30 календарних днів;

4) на період підготовки та захисту диплом­ного проекту (роботи) студентам, які на­вчаються у вишах із вечірньою та заочною формами навчання І та ІІ рівнів акредита­ції, – два місяці, а у вишах ІІІ і ІV рівнів акредитації – чотири місяці.

Тривалість додаткових оплачуваних від­пусток працівникам, які здобувають другу (наступну) вищу освіту за заочною (вечір­ньою) формою навчання у навчальних за­кладах післядипломної освіти та вишах, що мають у своєму підпорядкуванні під­розділи післядипломної освіти, визнача­ється як для осіб, які навчаються на тре­тьому і наступних курсах вишу відповід­ного рівня акредитації.

Працівникам, допущеним до складання вступних іспитів в аспірантуру з відривом або без відриву від виробництва, для під­готовки та складання іспитів надається один раз на рік додаткова оплачувана від­пустка з розрахунку 10 к. д. на кожний іс­пит.

Для працівників, які навчаються у вишах із вечірньою та заочною формами навчан­ня, де навчальний процес має свої особли­вості, законодавство може встановлювати іншу тривалість відпусток у зв’язку з на­вчанням.

24.01.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання