« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Якщо роботодавець не виконує колдоговір

Якщо роботодавець не виконує колдоговір

На підприємстві діє колдоговір, укладений кілька років тому. Ниніш­ній директор не вико­нує положення зазначе­ного договору, посила­ючись на те, що не брав участі у його підписанні та вважає його таким, що втратив чинність. Чи правомірні такі дії ро­ботодавця і куди можна оскаржити їх?

Як повідомляє депар­тамент правового захис­ту апарату ФПУ, правовід­носини, що виникають у зв’язку з укладенням та ви­конанням колдоговору на підприємстві, в установі, організації, регулюються положеннями Кодексу за­конів про працю України, ЗУ «Про колективні дого­вори і угоди» від 01.07.1993, ЗУ «Про соціальний діалог в Україні» від 23.12.2010, ін­ших нормативно-правових актів.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про колективні договори і угоди» (далі – Закон) ко­лективний договір є уго­дою, яка укладається від­повідно до чинного законо­давства, прийнятих сторо­нами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів пра­цівників та роботодавців.

Згідно із ст. 2 Закону колдоговір укладається на підприємствах, в устано­вах, організаціях незалеж­но від форм власності і господарювання, які вико­ристовують найману пра­цю і мають статус юридич­ної особи. Аналогічні по­ложення містяться в ст. 11 КЗпПУ (далі – Кодекс), а також ст. 65 Господарсько­го кодексу України.

Відповідно до ст. 5 За­кону умови колдоговорів і угод, укладених відпо­відно до чинного законо­давства, є обов’язковими для підприємств, на які вони поширюються, та сторін, які їх уклали.

Ст. 17 Кодексу (ст. 9 За­кону) визначає, що колдо­говір набирає чинності з дня його підписання пред­ставниками сторін або дня, зазначеного в ньому. Після закінчення строку чинності колдоговір про­довжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не пе­редбачено договором. Колдоговір зберігає чин­ність у разі зміни складу, структури, найменування уповноваженого власни­ком органу, від імені яко­го укладено цей договір. Його положення поширю­ються на всіх працівників юридичної особи незалеж­но від того, чи є вони чле­нами профспілки, і є обов’язковими як для робото­давця, так і для працівни­ків підприємства.

Таким чином, відмова адміністрації від вико­нання умов діючого на підприємстві колдогово­ру із зазначених у звер­ненні мотивів є неправо­мірною.

Ст. 15 Закону (ст. 19 Ко­дексу) передбачає, що контроль за виконанням колдоговору проводиться безпосередньо сторонами, які його уклали, в поряд­ку, визначеному цим кол­договором. Крім того, від­повідно до ст. 20 ЗУ «Про професійні спілки, їх пра­ва та гарантії діяльності», ч. 2 ст. 19 Кодексу проф­спілки, їх об’єднання здій­снюють контроль за вико­нанням колективних до­говорів, угод.

У разі порушення робо­тодавцями, їх об’єднаннями, органами виконав­чої влади, органами міс­цевого самоврядування умов колдоговору, угоди профспілки, їх об’єднання мають право направляти їм подання про усунення цих порушень, яке розгля­дається в тижневий тер­мін. У разі відмови усуну­ти ці порушення або недо­сягнення згоди у зазначе­ний термін профспілки мають право оскаржити неправомірні дії або без­діяльність посадових осіб до місцевого суду.

Крім того, у випадку порушення чи невиконан­ня роботодавцем умов ко­лективного договору пра­цівник має право особис­то звернутися до Держав­ної інспекції України з питань праці (Держпраці України). Посадові особи Держпраці України, яка є центральним органом ви­конавчої влади, що забез­печує реалізацію держав­ної політики у сфері на­гляду та контролю за до­держанням законодав­ства про працю, мають право за зверненням фі­зичних та юридичних осіб проводити перевірки ви­конання роботодавцями законодавчих вимог. За результатами таких пере­вірок у разі виявлення по­рушень посадовими осо­бами Держпраці видають­ся обов’язкові для вико­нання роботодавцями приписи про усунення по­рушень, а також можуть складатися протоколи про адміністративні пра­вопорушення, передбаче­ні, зокрема, ст. 41-2 Кодек­су України про адмінпра­вопорушення.

Також слід зазначити, що згідно із ст. 3, 15 Цивіль­ного процесуального ко­дексу України кожна особа має право в порядку, вста­новленому зазначеним ко­дексом, звернутися до суду за захистом своїх поруше­них, невизнаних або оспо­рюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, зе­мельних, сімейних, трудо­вих відносин.

Отже, якщо роботодав­цем порушуються чи не виконуються умови чин­ного колдоговору, що сто­суються конкретного пра­цівника (наприклад поло­ження, які регулюють умови оплати праці), та­кий працівник має право особисто звернутися до судових органів за захис­том порушених прав.

 

 

 Членство в іншій профспілці

Чи може громадя­нин бути одночас­но членом кількох профспілок?

Як повідомляє де­партамент правового захисту апарату ФПУ, останнім часом в Украї­ні створено багато нових профспілок і мають міс­це випадки, коли грома­дянин вступає до ново­утвореної профспілки й одночасно продовжує перебувати в тій, до якої вступив раніше. Закон України «Про професій­ні спілки, їх права та га­рантії діяльності» (ст. 7) не забороняє подвійного членства, проте передба­чає, що сама профспілка може для таких випад­ків передбачати в стату­ті обмеження, а також відповідальність за по­рушення статутної нор­ми, яка забороняє по­двійне членство. Примі­ром, у статуті може бути передбачено виключен­ня з її лав особи, яка про­тягом певного часу не припинила членство в іншій профспілці.

 

 

 Права та гарантії діяльності членських організацій

Які гарантії передбачає законо­давство для повноправного ви­конання профорганізацією своїх повноважень?

Для реалізації повноважень профспі­лок, передбачених ст. 248 КЗпПУ та ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гаран­тії діяльності», члени виборних органів профспілкових організацій підприємств, установ і організацій, вищих профспілко­вих органів, а також повноправні пред­ставники цих органів мають право:

– безперешкодно відвідувати та огля­дати місця роботи на підприємстві, в уста­нові та організації, де працюють члени профспілок;

– вимагати й одержувати від власника або уповноваженого ним органу, іншої по­садової особи відповідні документи, відо­мості та пояснення щодо умов праці, вико­нання колективних договорів, додержання законодавства про працю та соціально-економічних прав працівників;

– безпосередньо звертатися в усній чи письмовій формі до власника або уповно­важеного ним органу, посадових осіб із профспілкових питань;

– перевіряти роботу закладів торгівлі, громадського харчування, охорони здоров’я, дитячих закладів, що належать або надають послуги підприємству, уста­нові, організації, в яких працюють члени профспілок;

– розміщувати власну інформацію в приміщеннях і на території підприємства, установи, організації в доступних для працівників місцях;

– перевіряти розрахунки з оплати праці та державного соціального страхування, використання коштів на соціальні і куль­турні заходи та житлове будівництво.

Власник або уповноважений ним орган на виконання ст. 249 КЗпПУ зобов’язаний сприяти створенню належних умов для діяльності первинних профспілкових ор­ганізацій, що діють на підприємстві, в установі, організації.

Приміщення для роботи виборного профспілкового органу та проведення збо­рів працівників, які є членами професій­ної спілки, з усім необхідним обладнан­ням, зв’язком, опаленням, освітленням, прибиранням, транспортом, охороною на­дається власником або уповноваженим ним органом у порядку, передбаченому колективним договором.

За наявності письмових заяв працівни­ків, які є членами профспілки, власник або уповноважений ним орган щомісяця безо­платно утримує із заробітної плати та пере­раховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески в строки, визначені цим договором чи угодою. Власник або упо­вноважений ним орган не вправі затриму­вати перерахування зазначених коштів.

Будинки, приміщення, споруди, в тому числі орендовані, призначені для ведення культурно-освітньої, оздоровчої, фізкуль­турної та спортивної роботи серед праців­ників підприємства, установи, організації та членів їхніх сімей, а також оздоровчі табори можуть передаватися на договір­них засадах у користування профспілко­вим організаціям цього підприємства, установи, організації.

Спори, пов’язані з невиконан­ням власником або уповнова­женим ним органом цих обов’язків, розглядаються в судовому порядку.

18.01.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання