« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Урегульовано питання щодо звільнення від обов’язкової держреєстрації баз персональних даних членів профспілок

Урегульовано питання  щодо звільнення від обов’язкової держреєстрації баз персональних даних членів профспілок

 З підпису Президен­та України 12.12.2012 року повернуто при­йнятий 02.10.2012 року Верховною Ра­дою України Закон України «Про вне­сення змін до Закону України «Про захист персональних даних» (щодо удосконалення правового регулюван­ня у цій сфері)» (далі – Закон).

Як повідомляє Де­партамент право­вого захисту ФПУ, цей Закон спрямо­ваний на удоско­налення правового регу­лювання у сфері захисту персональних даних, а саме – виправлення недо­ліків, неточностей та неу­згодженостей, виявлених за час впровадження і дії Закону України «Про за­хист персональних да­них», та забезпечення на­лежного захисту осново­положних прав і свобод людини та громадянина, зокрема, права на невтру­чання в особисте життя у зв’язку з обробкою персо­нальних даних.

Практика застосування Закону України «Про за­хист персональних да­них» засвідчила наяв­ність у ньому прогалин, що унеможливлювали безумовне виконання його норм, що могло спри­чинити безпідставне при­тягнення до адміністра­тивної та кримінальної відповідальності воло­дільців баз персональних даних. Щоб уникнути цьо­го, народні депутати іні­ціювали подання до Вер­ховної Ради України про­екту про відтермінування набуття чинності Зако­ном України «Про внесен­ня змін до деяких законо­давчих актів України щодо посилення відпові­дальності за порушення законодавства про захист персональних даних (реє­страційний № 9624 від 20.12.2011), який був під­триманий Федерацією профспілок України на за­сіданні Президії ФПУ, що відбулося 23.12.2011 року, і відповідне звернення на­діслано до Верховної Ради України.

Прийнятий Верховною Радою України 13 січня 2012 року Закон відтермі­новував набрання чиннос­ті законом, яким посилю­валась відповідальність за порушення законодав­ства про захист персо­нальних даних, до 1 лип­ня 2012 року та надава­лась можливість для удо­сконалення Закону Украї­ни «Про захист персональ­них даних».

Враховуючи те, що існу­вання в Законі «Про за­хист персональних да­них» положень про необ­хідність реєстрації баз персональних даних чле­нів профспілок створюва­ло особливі труднощі для первинних профспілко­вих організацій, які діють на підприємствах, в уста­новах, організаціях, як правило, на громадських засадах, і не мають ресур­су для забезпечення до­тримання вимог Закону, Федерація профспілок України внесла до законо­проекту, розробленого Кабінетом Міністрів України Закону України «Про внесення змін до За­кону України «Про захист персональних даних» (щодо удосконалення правового регулювання у цій сфері)», пропозицію щодо звільнення воло­дільця бази персональ­них даних членів профе­сійних спілок від її реє­страції.

Зазначена пропозиція була підтримана і реалі­зована у прийнятому За­коні України «Про вне­сення змін до Закону України «Про захист пер­сональних даних» (щодо удосконалення правового регулювання у цій сфе­рі)», який набуває чиннос­ті з дня, наступного за днем його опублікування.

 

 

 Якщо відсутня реєстрація

Чи маю я право перетинати кор­дон Україна–Польща, якщо не маю у паспорті відміт­ки про реєстрацію (гро­мадянин України). Які правові наслідки мо­жуть виникнути?

Відповідно до ст. 3 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Украї­ну громадян України» та п. 2 і п. 8 Правил перети­нання державного кордо­ну громадянами України виїзд/вихід громадян у пунктах пропуску через державний кордон здій­снюється за паспортни­ми документами.

Вимог щодо обов’язкової реєстрації місця прожи­вання/перебування не передбачено.

Зокрема, відмовити у пропуску можуть через такі причини:

• відсутність вклеєних фотокарток у разі досяг­нення 25- та 45-річного віку (згідно з Положен­ням про паспорт грома­дянина України паспорт, у якому не вклеєні такі фотокартки у разі досяг­нення його власником за­значеного віку, вважа­ється недійсним);

• закінчення дії паспорт­них документів та тех­нічно несправні доку­менти (порвані, зіпсова­ні бланки, відсутність конгревної печатки, що скріплює фотокартку, вклеєні до досягнення 25-, 45-річного віку фото­картки, ксеро- та фотоко­пії, у т. ч. завірені нотарі­ально).

 

 

 Як отримати доплату за статус «дитина війни»?

Наш батько – дитина війни, звер­тався до суду з позовом про стяг­нення недоплаченої щомісячної соціальної допомоги. Суд апеляційної інстанції виніс рішення на його користь, але батько помер, так і не отримавши належної доплати. Чи можуть спадкоємці отримати цю ви­плату?

Консультує керівник проекту ФПУ «Ти і право» Анатолій Башловка

 Відповідно до статті 1227 Цивільного кодек­су України спадкоємці мають право отрима­ти пенсії, інші соці­альні виплати, що на­лежали спадкодавце­ві, але які він через певні причини не отримав за життя.

За рішенням суду, що набуло законної сили, спадкоємці можуть отримати присуджену соціальну допомогу в разі, якщо кошти були нараховані, але не отримані у зв’язку зі смертю. Нарахована сума вва­жається недоотриманою і підлягає ви­платі членам сім’ї померлого, що про­живали разом із ним на день його смер­ті, протягом шести місяців із дня смер­ті. Для цього слід звернутися з письмо­вою заявою до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання спадкоємця з проханням виплатити на­раховану суму соціальної допомоги.

Якщо ж надбавку за рішенням суду не було нараховано до смерті Вашого бать­ка, але виконавча служба розпочала процедуру примусового виконання рі­шення, то в такому разі Ви або держав­ний виконавець можете звернутися до суду із заявою про заміну сторони вико­навчого провадження її правонаступни­ком на підставі статті 264 Кодексу адмі­ністративного судочинства України. Суд має розглянути це питання протя­гом 10 днів у судовому засіданні, пові­домивши про це Вас як заявника, а та­кож державного виконавця та осіб, які беруть участь у справі. Звернення із за­явою про заміну сторони виконавчого провадження є гарантією своєчасного, повного, реального виконання рішення суду, а отже, отримання у повному обся­зі присудженої за рішенням суду соці­альної допомоги.

 Якщо вам потрібна юридична консультація, звертайтесь безкоштовно до фахівців проекту «Ти і право» за тел.:

0 800 21-22-23

(працює цілодобово)

20.12.2012



Коментарі

#2 13.05.2013 19:09 добавил: Ти і Право | додати коментар

Зателефонуйте до нас ми спробуємо Вам допомогти. 0800212223

 
#1 30.04.2013 14:11 добавил: микола зароза | додати коментар

маємо рішення суду першої інстанції і це рішення залишено без змін апеляційним судом при житті позивача.
подали до суду заяву посилаючись на ст. 1227 ЦПК України, а нам дають з ПФ заперечення посилаючись на ст. 1219 ЦПК України мотивуючи що ми пропустили строк звернення до ПФ.
Чи буде виконано рішення суду?

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання