« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

За порушення трудового законодавства передбачено покарання

За порушення трудового законодавства передбачено покарання

З якими ризика­ми стикаються працівники, які погоджуються на отримання зарплати «в конвертах»? Яку відпо­відальність за законом несе роботодавець, що порушує трудове зако­нодавство (використо­вує незадекларовану працю, незаконно звільняє працівників, матерів, які мають ді­тей до 3 років, і вагіт­них жінок із роботи)?

Працівники, які пого­джуються на заробітну плату «в конвертах», сти­каються з наступними проблемами:

.відмова у виплаті на­лежної заробітної плати через виникнення кон­флікту з роботодавцем;

.відмова в оплаті щоріч­ної відпустки або ком­пенсації за неї;

.неможливість отри­мання повної або частко­вої компенсації за лікар­няним листком;

.втрата права на соці­альне забезпечення в разі безробіття, наро­дження дитини тощо;

.низька пенсія через те, що пенсійні відрахуван­ня були здійснені не в по­вному обсязі;

.позбавлення соціально­го захисту в разі нещас­ного випадку на вироб­ництві або професійного захворювання.

Для роботодавців-порушників українське законодавство передба­чає адміністративну та кримінальну відпові­дальність. Згідно з Ко­дексом законів про адмі­ністративні правопору­шення, в разі порушення трудового законодав­ства, в тому числі відмо­ви укласти трудовий до­говір з працівником, на роботодавця накладаєть­ся штраф у розмірі від 30 до 100 неоподатковува­них мінімумів доходів громадян.

У разі неутримання по­датку з доходів фізичних осіб при виплаті заробіт­ної плати накладається штраф у розмірі до 75% від суми несплаченого податку. Таке ж покаран­ня застосовується за не­сплату єдиного соціаль­ного внеску.

У разі несвоєчасної спла­ти податку на прибуток фізичних осіб і єдиного соціального внеску під­лягає сплаті сума відсо­тків за ставкою 120% річ­них діючої облікової ставки Національного банку України за кожен день прострочення. До­даткові заходи вжива­ються за зниження по­датку та єдиного соціаль­ного внеску (25–50% від заниженої суми). Плат­ник єдиного податку – фі­зична особа-підприємець повинен заплатити штраф у сумі 50% єдино­го податку за кожного не­задекларованого праців­ника.

Непряму відповідаль­ність також передбачено за відмову роботодавця надати відповідну інфор­мацію або подання неві­рних даних щодо праців­ників, які підлягають оподаткуванню подат­ком з доходів фізичних осіб, а також нарахуван­ня єдиного соціального внеску, неточних відо­мостей про такі платежі.

Згідно із ст. 172 Кримі­нального кодексу Украї­ни незаконне звільнення працівника з роботи, а також грубе порушення законодавства про пра­цю тягне за собою штраф у розмірі до 50 неоподат­ковуваних мінімумів громадян, або позбавлен­ня права обіймати певні посади чи займатися пев­ною діяльністю на строк до 3 років, або виправні роботи на строк до 2 ро­ків.

Ті самі дії, вчинені щодо неповнолітнього, вагіт­ної жінки та матері, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, тягнуть за со­бою штраф від 50 до 100 неоподатковуваних міні­мумів громадян, або по­збавленням права обі­ймати певні посади чи займатися певною діяль­ність на строк до 5 років, або виправні роботи на строк до 2 років, або арешт на строк до 6 місяців.

 
 

Якщо виник трудовий конфлікт

 Яким чином можна вирішити конфлікти, пов’язані з трудови­ми відносинами?

У разі виникнення трудових конфліктів працівники і роботодавці мають право звернутися до комісії з вирішення трудо­вих спорів, суду або Національної служ­би посередництва і примирення. Якщо працівник вважає, що його права було порушено, він може звернутися до Дер­жавної інспекції України з питань праці.

Також для захисту своїх економічних і соціальних інтересів працівники мають право на страйк у порядку, встановлено­му законом.

 

Об’єднуємося в профспілку

Які основні права щодо створення та вступу до профспі­лок мають працівники?

Працівники – громадяни України мають право ство­рювати професійні спілки для захисту своїх трудових прав, свобод і законних ін­тересів. Іноземні громадяни мають право вступати до профспілок, якщо це визна­чено статутами останніх. Обсяг прав профспілок ви­значається ЗУ «Про профе­сійні спілки, їх права та га­рантії діяльності».

Працівники мають право вільно вирішувати, чи всту­пати до профспілки та до якої саме. Роботодавцю за­бороняється вимагати чи за­бороняти працівнику всту­пати до профспілки. Він по­винен враховувати думку профспілкових представни­ків у разі порушення ним КЗпПУ, вживати заходів щодо усунення цих пору­шень і повідомляти про це.

 

 

 Як отримати доступне житло?

Нещодавно уряд прийняв поста­нову «Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним жит­лом громадян, які потребують покра­щення житлових умов». За яких умов можна отримати такий кредит?

У рамках пільгової іпо­теки за даним Поряд­ком передбачається на­давати громадянам кре­дити на 15 років за про­центною ставкою, що не перевищує 16% річних на весь термін дії дого­вору: громадянин опла­чує лише 3%, решта компенсується держа­вою. Перший внесок ви­значається внутрішні­ми правилами банків, але він не може перевищувати 25% від суми кредиту.

Так, має відшкодовуватись частина про­центів за кредитами, отриманими на бу­дівництво (реконструкцію) чи придбання житла в об’єктах незавершеного будівни­цтва, прийнятих в експлуатацію після 2007 року (квартири в багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні жил­будинки або майнові права на них). По­вернення таких коштів передбачено ст. 8 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2012 рік», а також проектом ЗУ «Про Держ­бюджет на 2013 рік», зокрема п.6 ст. 13.

Програма розрахована на громадян без об­межень за віком, які перебувають на квартобліку, а також тих, хто не перебу­ває на квартобліку, але має жилплощу не більше 9 кв. м на одного члена сім’ї або проживає в гуртожитку.

Позичальнику надається можливість при­дбати житло будь-якої площі і вартості, але компенсація буде виплачуватися тіль­ки виходячи з нормативної площі та вар­тості. Відповідно до п. 7 Порядку норма­тивна площа житла становить 40 кв. м за­гальної площі на самотнього громадяни­на або сім’ю з двох осіб і 58 кв. м на сім’ю з трьох і більше осіб. Діють нормативи і за ціною квадратного метра житла: 7 тис. грн за 1 кв. м для м. Києва; 5 тис. грн за 1 кв. м для міст Київської області, облас­них центрів і мм. Севастополя та Сімферо­поля; 4 тис. грн за 1 кв. м для інших насе­лених пунктів.

Щоб отримати 13% компенсації, вам необ­хідно звернутися до місцевого регіональ­ного управління Державної спеціалізова­ної фінустанови «Держфонд сприяння мо­лодіжному житловому будівництву» для укладення відповідного договору. Для цього підготуйте наступні документи: оригінал і копія паспорта, копія реєстра­ційного номера облікової картки платни­ка податків, довідка про склад сім’ї, копія свідоцтва про шлюб (за наявності), копія свідоцтва про народження дитини (дітей), довідка (форма 3) з ЖЕКу чи довідка від паспортиста гуртожитку або договір про найм квартири встановленого зразка, до­кументи про доходи позичальника та чле­нів його сім’ї за останні 6 місяців.

Наступний крок – вибір квартири, яку ви плануєте придбати, та підписання догово­ру про її купівлю. Далі слід внести необ­хідну суму коштів на свій поточний раху­нок, відкритий в уповноваженому банку, та отримати держкомпенсацію.

Консультує керівник проекту ФПУ «Ти і право» Анатолій Башловка

Якщо вам потрібна юридична консультація, звертайтесь безкоштовно до фахівців проекту «Ти і право» за тел.:

0 800 21-22-23

(працює цілодобово)

17.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання