« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Громадський контроль за виплатою заробітної плати

Громадський контроль за виплатою заробітної плати

На нашому під­приємстві існує заборгованість із виплати зарплати за чотири місяці. Як зобов’язати роботодав­ця виплатити колекти­ву зарплату та якими мають бути дії профко­му в цій ситуації?

Як повідомляє департа­мент правового захисту апарату ФПУ, відповідно до статті 94 Кодексу зако­нів про працю України за­робітна плата – це винаго­рода, обчислена, як пра­вило, у грошовому вира­женні, яку власник або уповноважений ним ор­ган виплачує працівнико­ві за виконану роботу.

Строки виплати зарплати регулюються нормами статті 115 КЗпП України та статтею 24 Закону України «Про оплату пра­ці», у яких зазначається, що заробітна плата регу­лярно виплачується пра­цівникам у робочі дні у строки, встановлені кол­договором або норматив­ним актом роботодавця, погодженим із виборним органом первинної профорганізації чи іншим упо­вноваженим на представ­ництво трудовим колек­тивом органом (а у разі відсутності таких органів – представниками, обра­ними та уповноважени­ми трудовим колекти­вом), але не рідше двох разів на місяць через про­міжок часу, що не пере­вищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періо­ду, за який здійснюється виплата.

У разі коли день виплати зарплати збігається з ви­хідним, святковим або не­робочим днем, то зарпла­та виплачується напере­додні.

Отже, зарплата за першу половину місяця (15 ка­лендарних днів) має ви­плачуватися в період з 16 по 22 число, а за другу – з 1 по 7 число.

Отже, у разі затримки зарплати на один і більше календарних місяців пра­цівник має право зверну­тися із заявою до органів, які здійснюють контроль за дотриманням законо­давства про оплату праці на підприємствах, як-от Мінсоцполітики України та його органів, органів Державної податкової ін­спекції, органів прокура­тури, для перевірки при­чин затримання зарплати та притягнення винних до дисциплінарної, адміні­стративної, матеріальної, кримінальної відпові­дальності, що передбаче­на статтею 36 ЗУ «Про оплату праці».

Також на підставі пп. 1 п. 1 статей 96, 97 Цивільно­процесуального кодексу України працівник має право звернутися до суду із заявою про видачу судо­вого наказу про стягнення нарахованої, але не ви­плаченої суми зарплати.

Відповідно до статей 19, 21 ЗУ «Про профспілки…» профспілки, їх об’єднання здійснюють представни­цтво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в органах дер­жавної влади та органах місцевого самоврядуван­ня, у відносинах із робото­давцями, а також з інши­ми об’єднаннями гро-мадян. Профспілки вико­нують громадський контроль за виплатою зарплати.

Профспілковий комітет як уповноважений орган має право внести робото­давцеві, органу виконав­чої влади та органу місце­вого самоврядування по­дання про усунення пору­шень законодавства про працю, яке є обов’язковим для розгляду, та в місяч­ний термін одержати від них відповіді. У разі не­надання аргументованої відповіді у встановлений термін дії посадових осіб можуть бути оскаржені у місцевому суді.

Для вирішення питання про задоволення вимог працівників на своєчасну оплату праці профком може ініціювати колек­тивний трудовий спір у порядку, визначеному ЗУ «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

 

Повноваження профспілки

Які існують види і форми громадсько­го контролю?

Як повідомляє департамент правової роботи апарату ФПУ, профспілки здійсню­ють свої повноваження шля­хом поточного та планового контролю. Поточний здій­снюється постійно під час виконання профкомом своїх функцій. Плановий контроль виконується відповід­но до плану роботи профко­му, на виконання рішень ви­щих профспілкових органів.

Застосовуються також такі форми контролю, як пере­вірки (планові, позапланові, тематичні), збір інформації під час особистого прийому або розгляду письмових звернень членів профоргані­зації до профкому, вирішен­ня спільно з роботодавцем питань продуктивної заня­тості, оплати та охорони праці, робочого часу та від­починку, соціально-економічних питань, визна­чення переліку й порядку надання працівникам соці­альних пільг, погодження питань, надання дозволів, згоди (відмова у наданні згоди) у межах повнова­жень, передбачених зако­ном, контроль за дотриман­ням умов колдоговору та трудових договорів праців­ників.



 За порушення законодавства – відповідальність

 

Хто може ініціювати притягнен­ня керівника підприємства за статтею 46 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяль­ності», який перешкоджає діяльності профспілок на підприємстві?

За порушення чинного законодавства ке­рівник підприємства може бути притяг­нутий до дисциплінарної відповідаль­ності вищим за посадою керівництвом. До кримінальної відповідальності, що передбачена статтею 170 Кримінального кодексу України, після встановленої процедури перевірки може притягнути прокурор того чи іншого рівня – від ра­йонного до генерального прокурора.

  

Проблема видачi трудових книжок

Нещодавно я звільнилася за власним бажанням із підприєм­ства, на якому працювала дея­кий час. Однак роботодавець досі відмовляється повернути мені трудову книжку. Як бути у такому разі і куди звертатися?

Згідно з пунктом 4.1 Інструкції про поря­док ведення трудових книжок працівників, затвердженої нака­зом Мінпраці Украї­ни, Мін’юсту, Мінсоц­захисту населення України від 29.07.1993 № 58, зареєстрованого в Міністерстві юсти­ції України 17.08.1993 за № 110 (далі – Ін­струкція) у разі за­тримки видачі трудо­вої книжки з вини власника або уповно­важеного ним органу працівникові ви­плачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Днем звіль­нення вважається день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення ви­дається наказ і вноситься запис до тру­дової книжки працівника. Раніше вне­сений запис про день звільнення визна­ється недійсним у порядку, встановле­ному пунктом 2.10 цієї Інструкції.

Таким чином, дії роботодавця щодо не­видачі трудової книжки у день звіль­нення є протиправними.

Тому Вам слід звернутися до робото­давця із заявою, у якій вказати на за­значені вище положення нормативно-правових актів, що регулюють це пи­тання, і вимагати видачі трудової книжки із новим записом про звільнен­ня (день, коли Ви отримаєте трудову книжку). Таку заяву краще написати у двох примірниках (один залишається у роботодавця, а на другому попросіть поставити відмітку про прийняття, і зберігайте його як доказ Вашого звер­нення).

Також можна звернутися із заявою про порушення своїх прав до виборного ор­гану первинної профорганізації, чле­ном якої Ви є.

У разі залишення заяви поза увагою зверніться зі скаргою на дії роботодав­ця до відповідного територіального відділення Держінспекції з питань пра­ці, до повноважень якої належить контроль за дотриманням законодав­ства про працю, зокрема щодо оформ­лення та ведення трудових книжок. У разі виявлення порушень інспекція по­дає власникові підприємства припис, який підлягає обов’язковому виконан­ню. Крім того, Вам, як заявникові, має бути повідомлено про вжиті заходи ре­агування не пізніше як у місячний строк.

Крім того, з урахуванням зазначених вище правових норм у Вас є всі підста­ви для звернення з позовною заявою до суду за місцем проживання або за міс­цем розташування підприємства, на якому Ви працювали.

Консультує керівник проекту ФПУ«Ти і право» Анатолій Башловка

Якщо вам потрібна юридична консультація, звертайтесь безкоштовно до фахівців проекту «Ти і право» за тел.:

0 800 21-22-23

(працює цілодобово)

06.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання