« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Задля захисту громадян

Задля захисту громадян

На цей час у дея­ких областях роз­почали роботу ре­гіональні пред­ставники Уповноваже­ного Верховної Ради України з прав людини. Як можна задіяти їхній потенціал для захисту трудових прав членів профспілки?

Як повідомив Департа­мент правого захисту апарату ФПУ, нині справ­ді розпочалася робота зі створення інституту ре­гіональних представни­ків Уповноваженого Вер­ховної Ради з прав люди­ни. Це дасть змогу Упо­вноваженому оператив­но дізнаватися про про­блеми у сфері реалізації прав громадян, відтак миттєво реагувати на по­рушення.

Оскільки профспілки, об’єднання профспілок здійснюють представни­цтво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів трудя­щих безпосередньо на підприємствах, в устано­вах, організаціях, то вкрай важливо на регіо­нальному рівні налаго­дити співпрацю пред­ставників Уповноваже­ного з прав людини та те­риторіальних профспіл­кових об’єднань.

Відтак положення про співпрацю необхідно обов’язково внести до ре­гіональних колективних угод, передбачивши, зо­крема, питання:

– координації заходів парламентського та гро­мадського контролю за дотриманням трудових і соціально-економічних прав працівників (примі­ром, права на захист від незаконного звільнення, своєчасне отримання за­робітної плати, забезпе­чення належних, безпеч­них і здорових умов пра­ці, достатній життєвий рівень, освіту, житло, свободу об’єднання тощо);

– підвищення рівня пра­вової обізнаності грома­дян, трудових колекти­вів із питань реалізації та захисту законних прав, діяльність інститу­ції Уповноваженого.

Представники Уповнова­женого можуть брати участь як незалежні кон­сультанти у переговорах з укладення регіональ­них колективних угод між представниками профспілок, роботодав­ців і місцевих органів влади.

У спільній діяльності можна використовувати такі форми роботи:

– проведення особистих прийомів громадян, у тому числі безпосередньо у профспілкових органах, трудових колективах;

– організація кампаній із надання безплатної юри­дичної допомоги грома­дянам із залученням фа­хівців органів юстиції, адвокатів, студентів-консультантів юридич­них клінік вищих на­вчальних закладів;

– проведення інформаційно-просвітницьких кампаній у місцевих, га­лузевих і профспілкових засобах масової інформа­ції з питань реалізації та захисту конституційних прав громадян;

– участь представників Уповноваженого у здій­сненні комплексних пере­вірок із залученням гро­мадських інспекторів праці, територіальних ор­ганів Державної інспек­ції з питань праці та Дер­жавної служби гірничого нагляду та промислової безпеки (приміром, із пи­тань дотримання трудо­вих прав неповнолітніх, використання запозиче­ної праці та прихованих форм зайнятості, прав на оплату праці та безпечні умови праці тощо).

Інші можливі форми співпраці Уповноважено­го Верховної Ради Украї­ни з прав людини з Феде­рацією профспілок Укра­їни та її членськими ор­ганізаціями містити­муться у Меморандумі, який заплановано уклас­ти у грудні цього року.

 

 

 Вибір за вами

Унаслідок реорга­нізації нашу орга­нізацію приєдну­ють до іншої (на­віть іншої галузі). Що буде з первинною профорганізацією на­шого колективу? Ми станемо членами пер­винки іншої організації, підпадатимемо під дію їх колдоговору чи мо­жемо залишитися са­мостійними? Кому пе­рераховуватимуться наші внески?

Як роз’яснює департамент правового за­хисту апарату ФПУ, законо­давство Украї­ни гарантує право вільного вибору грома­дянами, до якої профспілки їм вступати.

У разі реорганізації під­приємства, установи чи організації або підпоряд­кування іншому мініс­терству члени профспіл­ки самостійно ухвалю­ють рішення щодо на­лежності до тієї чи іншої профспілки.

Якщо вони вирішили вступити до іншої проф­спілки, то подають заяву про це разом із заявою про вихід із попередньої профспілки.

У випадку, коли всі пра­цівники виявили бажан­ня вступити до іншої профспілки, первинна профспілкова організа­ція підприємства, уста­нови чи організації на профспілкових зборах (конференції) ухвалює рішення про свою реорга­нізацію шляхом зміни назви, у якій зазначаєть­ся приналежність до тієї чи іншої профспілки. Та­кож на зборах прийма­ється рішення щодо при­єднання до іншої первин­ної профспілкової орга­нізації та щодо порядку використання профспіл­кових коштів, які зали­шилися на її рахунку.

 

 

 

 У дитсадок без щеплень

Що робити, якщо дитину відмов­ляються брати до дитсадка у зв’язку з відсутністю у медичній картці записів про щеплення? Чи законно це? Чи можна відмовитися від щеплень?

 Консультує керівник проекту ФПУ «Ти і право» Анатолій БАШЛОВКА

 Відповідно до статті 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епіде­міологічного благополуччя населення» для запобігання захворюванням на ту­беркульоз, поліомієліт, дифтерію, каш­люк, правець та кір профілактичні ще­плення в Україні є обов’язковими. З ін­шого боку, батьки дитини, яка не дося­гла 15-річного віку, за наявності відпо­відного письмового підтвердження ма­ють право відмовитися від обов’язкових профілактичних щеплень (стаття 12 За­кону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Утім, якщо вони все ж таки вирішили на­писати необхідну заяву про відмову від проведення щеплень і вважають, що про­блему вирішено, то вони помиляються.

Згідно із частиною 2 статті 15 вищезгада­ного Закону України «Про захист насе­лення від інфекційних хвороб» дітям, яким не зроблено профілактичних ще­плень відповідно до календаря щеплень, відвідувати дитячі заклади не дозволя­ється. Відтак дитину не зарахують до жодного дитячого садка, а влітку вона не потрапить до оздоровчого табору, якщо не матиме необхідних щеплень. У свою чергу, ця стаття допускає можли­вість оформити дитину в дитячий за­клад у разі, якщо на це дасть дозвіл кон­силіум лікарів. Здебільшого, аби отри­мати дозвіл на відвідування дитячого за­кладу, головний лікар своїм наказом створює комісію з питань щеплень, яка й вирішуватиме це питання.

Нерідко батьки стикаються з відмовою зарахувати дитину до школи. При цьому працівники освіти посилаються на ту саму статтю 15 Закону України «Про за­хист населення від інфекційних хвороб», забуваючи при цьому, що, по-перше, ке­руючись частиною 1 статті 8 Закону України «Про загальну середню освіту», школа не є дитячим закладом, а по-друге, що згідно зі статтею 53 Конститу­ції України загальна середня освіта в Україні є обов’язковою. А тому, у будь-якому випадку, така відмова виявиться неправомірною.

 

 Якщо вам потрібна юридична консультація, звертайтеся до фахівців проекту «Ти і право» за телефоном (безплатно зі стаціонарних і мобільних телефонів):

0 800 21-22-23

(працює цілодобово)

 

19.11.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання