« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Державна реєстрація новозбудованого об’єкта

Державна реєстрація новозбудованого об’єкта

 Як правиль­но зареєстру­вати право власності на новозбудований об’єкт нерухомого майна?

Іван ЛЕЩУК,  м. Сміла,  Черкаська обл.

 Відповідно до ст. 4 Закону України «Про державну ре­єстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (зі змінами та доповнення­ми) обов’язковій держав­ній реєстрації підлягають речові права та обтяжен­ня як на земельні ділян­ки, так і об’єкти нерухомо­го майна, розташовані на них, зокрема право влас­ності, право володіння, право користування (сер­вітут), право користуван­ня (найму, оренди) будів­лею або іншими капіталь­ними спорудами, їх окре­мими частинами, іпотека та інші речові права.

Для реєстрації права власності на новозбудова­ний чи реконструйований об’єкт нерухомого майна фізичній або юридичній особі необхідно надати до органу державної реєстра­ції прав пакет документів:

– заяву встановленої форми;

– копію паспорта;

– копію реєстраційного номера облікової картки платника податку згідно з Державним реєстром фі­зичних осіб – платників податків;

– квитанції;

– документи, що під­тверджують виникнення права власності на неру­хоме майно (щодо рекон­струйованого нерухомого майна);

– документ, що містить технічну характеристику такого об’єкта нерухомо­го майна і формується за результатами проведення його технічної інвентари­зації;

– документ, що посвід­чує речове право на зе­мельну ділянку (держав­ний акт);

– завірену в установле­ному порядку копію при­мірника кадастрового пла­ну земельної ділянки на паперовому носії (крім ви­падків реконструкції квар­тири, житлового або не­житлового приміщення);

– документ, що, згідно з вимогами законодавства, засвідчує відповідність за­кінченого будівництвом об’єкта проектній доку­ментації, державним буді­вельним нормам, стандар­там і правилам (деклара­ція про готовність об’єкта до експлуатації, зареєстро­вана в установленому по­рядку Інструкцією (щодо об’єктів І–ІІІ категорії складності), а також вида­ний на підставі акта готов­ності об’єкта до експлуата­ції сертифікат (щодо об’єктів ІV і V категорії складності);

– документ, що під­тверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси;

– у разі подання доку­ментів довіреною особою їй потрібно пред’явити до­кумент, що посвідчує її особу, та документ, що підтверджує її повнова­ження.

Свідоцтво на підставі вищезазначених докумен­тів видається державним реєстратором, який за­свідчує його своєю печат­кою та підписом. Держав­на реєстрація прав (надан­ня відмови в ній) прово­диться в строк, що не пе­ревищує 14 робочих днів з моменту надходження до органу державної реєстра­ції прав заяви про таку ре­єстрацію, після чого сві­доцтво або витяг можна отримати особисто або ре­комендованим листом. Реєстрація права власнос­ті та інших речових прав проводиться за місцем розташування об’єкта не­рухомого майна в межах території, на якій діє від­повідний орган державної реєстрації.

 

 

 Якщо в документі допущено помилку

 Отримавши свідоцтво про пра­во власності на нерухоме май­но, я виявив кілька технічних помилок. Хто і як їх має ви­правляти?

Михайло ФІЛОНЕНКО, м. Щорс, Чернігівська обл.

 Відповідно до ст. 27 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» у разі виявлення в свідоцтві про право власності на не­рухоме майно та/або витя­зі з Державного реєстру прав технічної помилки, допущеної державним ре­єстратором, зацікавлена особа письмово повідо­мляє в п’ятиденний строк про це державного реє­стратора, який перевіряє відповідність відомостей Державного реєстру прав інформації, що міститься в заяві про державну реє­страцію прав та/або їх об­тяжень. Якщо факт невід­повідності підтверджено, державний реєстратор безоплатно виправляє до­пущену помилку в день надходження повідомлен­ня. Виправлення технічної помилки в записах Дер­жавного реєстру прав, до­пущеної не з вини держав­ного реєстратора, здій­снюється за плату.

У разі виявлення технічної помилки, допущеної у за­писах Державного реєстру прав, державний реєстра­тор у п’ятиденний строк письмово повідомляє про це зацікавленій особі. Така особа протягом п’яти ро­бочих днів з дня отриман­ня повідомлення повинна звернутися до державного реєстратора із заявою про виправлення помилки.

Якщо виправлення техніч­ної помилки може завдати шкоди чи порушити права та законні інтереси право­набувачів або третіх осіб, які використовували від­повідні реєстраційні запи­си, державний реєстратор у п’ятиденний строк пись­мово повідомляє їм про таке виправлення.

 

 

 Декретна відпустка для бабусі

 Я перебуваю у відпустці по догляду за дитиною, якій виповнилося 2,5 року. Хочу на початку осені вийти на роботу, а «декрет» оформити на бабусю. Чи можу я це зробити?

Надія ЧЕРЕДНИЧЕНКО, м. Київ

 Консультує керівник проекту ФПУ «Ти і право»   Анатолій Башловка

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про державну до­помогу сім’ям з дітьми» пра­во на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має особа (один з батьків дити­ни, усиновлювач, опікун, ба­буся, дідусь або інший ро­дич), яка фактично здійснює догляд за дитиною.

Частиною п’ятою ст. 14 ви­щезазначеного Закону пе­редбачено, що в разі вихо­ду на роботу матері до за­кінчення строку догляду за дитиною в режимі повного робочого часу відповідна допомога виплачується особі, яка продовжує догля­дати за дитиною до досяг­нення трирічного віку. Отже, в разі виходу матері на роботу бабуся має повне право отримувати допомо­гу по догляду за дитиною.

Слід зазначити, що нараху­вання такої допомоги буде здійснюватися лише за письмовою заявою та на підставі довідки матері ди­тини про те, що виплату їй припинено. У заяві слід за­значити дату припинення даної виплати.

 Якщо вам потрібна юридична консультація, звертайтесь безкоштовно до фахівців проекту «Ти і право» за тел.:

0-800-21-22-23

(працює цілодобово).

 

17.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання