« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Тарифна система оплати праці

Тарифна система оплати праці

 Що включає в себе поняття «тарифна система оплати праці на підприємстві»?

Костянтин ПЕТРОВ, м. Київ

 Відповідно до ст. 96 Кодексу зако­нів про працю України основою організації опла­ти праці є тарифна систе­ма, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідни­ки).

Тарифна система опла­ти праці використовуєть­ся для розподілу робіт за­лежно від їх складності, а працівників – за їх квалі­фікацією та розрядами тарифної сітки. Вона є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) провадиться на основі тарифної ставки робітника першого розря­ду, яка встановлюється у розмірі, що перевищує за­конодавчо встановлений розмір мінімальної заро­бітної плати, та міжквалі­фікаційних (міжпосадо­вих) співвідношень роз­мірів тарифних ставок (посадових окладів).

Віднесення виконува­них робіт до певних та­рифних розрядів і при­своєння кваліфікаційних розрядів робітникам про­вадиться власником або уповноваженим ним ор­ганом згідно з тарифно-кваліфікаційним довід­ником за погодженням з виборним органом пер­винної профспілкової ор­ганізації (профспілковим представником). Кваліфі­каційні розряди підвищу­ються насамперед робіт­никам, які успішно вико­нують встановлені норми праці і сумлінно став­ляться до своїх трудових обов’язків. Право на під­вищення розряду мають робітники, які успішно виконують роботи більш високого розряду не менш ніж три місяці і склали кваліфікаційний екзамен. За грубе пору­шення технологічної дис­ципліни й інші серйозні порушення, що спричи­нили погіршення якості продукції, робітникові може бути знижено ква­ліфікацію на один роз­ряд. Поновлення розряду провадиться в загально­му порядку, але не рані­ше, ніж через три місяці після його зниження.

Посадові оклади служ­бовцям установлює влас­ник або уповноважений ним орган відповідно до посади та кваліфікації працівника. За результа­тами атестації власник або уповноважений ним орган має право змінюва­ти посадові оклади служ­бовцям у межах затвер­джених у встановленому порядку мінімальних і максимальних розмірів окладів на відповідній по­саді.

 

 

 ПОСАДОВІ ОКЛАДИ, НАДБАВКИ, ПРЕМІЇ…

 За яким принципом проводиться оплата праці на підприємстві? Хто повинен встановлювати розміри тарифних ставок, посадових ок­ладів робітникам і службовцям?

Мирон КРАСНЮК, м. Соснівка, Львівська обл.

 Відповідно до ст. 97 КЗпПУ оп­лата праці здійснюється за по­годинною, відрядною або ін­шими системами. Оплата може провадитися за резуль­татами індивідуальних і ко­лективних робіт.

Форми і системи оплати пра­ці, норми праці, розцінки, та­рифні сітки, ставки, схеми по­садових окладів, умови за­провадження і розміри над­бавок, доплат, премій, винаго­род та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються під­приємствами, установами, організаціями самостійно в колективному договорі з до­триманням норм і гарантій, передбачених законодавс­твом, генеральною та га­лузевими (регіональними) угодами. Якщо колективний договір на підприємстві, в ус­танові, організації не укладе­но, власник або уповноваже­ний ним орган зобов’язаний погодити ці питання з вибор­ним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представни­ком), що представляє інтере­си більшості працівників, а в разі його відсутності – з ін­шим уповноваженим на пред­ставництво трудовим колек­тивом органом.

Конкретні розміри тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок робітникам, посадо­вих окладів службовцям, а та­кож надбавок, доплат, премій і винагород встановлюються власником або уповноваже­ним ним органом з урахуван­ням вимог, передбачених час­тиною другою цієї статті.

Власник або уповноважений ним орган чи фізична особа не має права в односторон­ньому порядку приймати рі­шення з питань оплати праці, що погіршують умови, вста­новлені законодавством, уго­дами, колективними догово­рами.

Оплата праці працівників провадиться в першочергово­му порядку. Всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконання зобов’язань щодо оплати праці.

(Витяг із Кодексу законів про працю України)

 

 

 НЕЛЕГАЛЬНИЙ ОЗНАЧАЄ БЕЗПРАВНИЙ

 Якими можуть бути наслідки неле­гальної роботи за кордоном? До кого звертатися по допомогу в разі загрози?

Василь БЕЙБАК, м. Львів

 У разі нелегального працевла­штування за кордоном існує за­гроза стати жертвами торгівлі людьми або потрапити в трудо­ву експлуатацію через неусві­домлення ризиків такої праці або ж нехтування ними. Фахівці Міжнародної організації з міг­рації застерігають, що нелегаль­ного працівника можуть пере­слідувати за законом, депорту­вати та позбавити права в’їзду до країни в майбутньому (у ви­падку депортації з країни Шен­генської угоди – позбавити пра­ва в’їзду до всіх країн Шен­генської угоди).

Крім того, нелегальні працівни­ки не захищені від зловживань з боку роботодавців і повністю від них залежні. Їх часто змушу­ють працювати в жахливих умо­вах і на шкідливому виробниц­тві, жити в непристосованих для цього приміщеннях, обме­жують їхню свободу пересуван­ня, й нерідко вони страждають від насильства роботодавців.

Працюючи нелегально, ви не зможете належним чином за­хистити свої права на гідні умо­ви роботи та проживання, від­починок та вихідні, виплати в разі втрати працездатності. Крім того, ваша заробітна плата буде набагато меншою, ніж у разі легальної роботи.

Якщо особа перебуває в інозем­ній країні нелегально, вона все одно має право звернутися по допомогу до консульських ус­танов України за кордоном, ін­ших державних та громадських організацій.

 

 

 ПРАЦЮВАТИ ЗА КОРДОНОМ – ЛИШЕ ОФІЦІЙНО

 Моєму племінникові знайомий запро­понував виїхати на роботу за кордон за туристичною візою. Проте в нас є сумніви щодо такого працевлашту­вання. Які існують ризики?

Ольга ГРИГОРАШ,  м. Луганськ

 Міжнародна організація з міг­рації попереджає, що працю­вати за кордоном можна лише в разі наявності робочої візи. Повна зайнятість за будь-якою іншою неробочою візою (ту­ристичною, гостьовою, діло­вою, спортивною, студентсь­кою тощо) є порушенням за­кону.

Неможливо оформити робочу візу через посередників. Перш ніж погоджуватися на посередництво в оформленні візи, уточніть у відповідному консульстві, чи існує насправ­ді така можливість та яка вар­тість цієї послуги. Як правило, виїхати за кордон за туристич­ною чи гостьовою візою і вже на місці переоформити її на робочу неможливо.

Для отримання інформації, яка саме віза потрібна вашому племінникові, а також про повний перелік документів для її отримання зверніться до посольства країни, в якій ваш родич збирається пра­цевлаштовуватись.

 До уваги

Серед документів на отримання робочої візи, як правило, подають укладений контракт із роботодавцем і дозвіл на роботу, оформле­ний відповідним органом працевлаштування вказаної країни.

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

21.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання