« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Зарахування до пільгового стажу роботи на виборній посаді в профспілкових органах

Зарахування до пільгового стажу роботи на виборній посаді в профспілкових органах

 У 1988–1996 роках працював на робо­тах із шкідливи­ми та важкими умовами праці, які дають право на при­значення пенсії на пільго­вих умовах за списком № 2. На цій роботі обра­ний головою профспілко­вого комітету підприємс­тва і пропрацював 7 років. Чи зараховується зазна­чена виборна робота до пільгового стажу?

Д., м. Миколаїв

Для працівників, за­йнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, пенсії за віком на пільгових умовах призна­чаються відповідно до ст. 13, 14 та 100 Закону Украї­ни від 5 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пен­сійне забезпечення» (на­брав чинності з 1 січня 1992 року).

Із 1 січня 2004 року на­брав чинності Закон Укра­їни від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загально-обов’язкове державне пен­сійне страхування». Проте згідно з пунктом 16 розді­лу XV «Прикінцеві поло­ження» цього закону поло­ження Закону України «Про пенсійне забезпечен­ня» продовжують і надалі застосовуватися в частині визначення права на пен­сію за віком на пільгових умовах і за вислугу років (ст. 51–55).

Відповідно до ст. 13 і 14 Закону України «Про пен­сійне забезпечення» при призначенні пенсій до пільгового стажу не зара­ховується робота на вибор­ній посаді в профспілкових органах. Тим особам, які працювали в шкідливих та важких умовах, а потім були обрані на виборні по­сади в профспілкових орга­нізаціях і працювали до 1992 року, при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах необхід­но керуватися ст. 100 Зако­ну України «Про пенсійне забезпечення».

Таким чином, оскільки на шкідливих та важких роботах автор листа пра­цював після 1992 року і з цих робіт був обраний на виборну посаду в проф­спілковій організації, да­ний період роботи на ви­борній посаді до пільгово­го стажу йому не зарахову­ється.

 

 

 З 1980 до 1984 років був зайнятий на роботах за списком № 1 (загалом 4 роки). З цієї робо­ти обраний головою профспілкового комітету підприємства і працював до 1990 року (6 років). Чи буде враховано роботу на виборній посаді в профспілковій організації і при­значено пенсію за списком № 1?

А., м. Луганськ

 Відповідно до ст. 100 Закону Украї­ни «Про пенсійне забезпечення» та пп. 3 п. 2 розд. XV Закону України «Про загальнообов’язкове дер­жавне пенсійне страхуван­ня» особам, які мали на день уведення в дію Зако­ну України «Про пенсійне забезпечення» (01.01.1992) стаж роботи, що надавав право на пенсію на пільго­вих умовах, пенсії призна­чаються відповідно до ви­мог щодо віку і стажу, встановлених раніше чин­ним законодавством. При цьому цією статтею перед­бачено, що:

а) особам, які мали на день уведення в дію Зако­ну України «Про пенсійне забезпечення» (01.01.1992) повний стаж роботи, що надавав право на пенсію на пільгових умовах, пен­сії в розмірах, передбаче­них зазначеним законом, призначаються відповідно до вимог за віком і ста­жем, встановлених раніше чинним законодавством;

б) особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, необ­хідний для призначення пенсії (чоловіки – 60, жін­ки – 55 років), знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передба­ченому ст. 13, 14 цього за­кону, виходячи з вимог за стажем, встановлених ра­ніше чинним законодав­ством.

Згідно з нормами п. 97 раніше чинного Положен­ня про порядок призначен­ня та виплати державних пенсій, затвердженого по­становою Ради Міністрів СРСР від 03.08.1972 № 590, у тих випадках, коли робіт­ник чи службовець був об­раний на виборну посаду, робота на такій посаді в межах не більше 5 років прирівнюється при визна­ченні права на пенсію на пільгових умовах до робо­ти, яка передувала обран­ню на цю посаду. При цьо­му виборна робота зарахо­вується до пільгового ста­жу в розмірі, який не пере­вищує стажу, що безпосе­редньо дає право на пенсію на пільгових умовах. Під виборною роботою потріб­но розуміти роботу осіб, які підлягали державному соціальному страхуванню, на виборних посадах в ра­дянських установах, пар­тійних, профспілкових та інших громадських органі­заціях.

Оскільки в зазначено­му випадку стаж роботи зі шкідливими та важ-кими умовами праці скла­дає 4 роки, а період ро-боти на виборній посаді – 6 років, до пільгового стажу можна зарахува-ти лише 4 роки. Загаль­ний період пільгового стажу – 8 років.

Право на пенсію за ві­ком на пільгових умовах згідно зі списком № 1 ма­ють чоловіки при досяг­ненні 50 років і зі стажем роботи не менше 20 років, у тому числі не менше по­ловини (тобто 10 років) на роботах із шкідливими та важкими умовами праці. Тим працівникам, які не мають повного стажу ро­боти з особливо шкідливи­ми і особливо важкими умовами праці, але мають не менше половини такого стажу роботи, пенсії на пільгових умовах призна­чаються із зменшенням віку (чоловіки – 60 років, жінки – 55 років) на кож­ний повний рік такої робо­ти чоловікам і на рік 4 мі­сяці – жінкам.

У даному випадку, оскільки немає необхід­них 10 років роботи за списком № 1, але є не мен­ше половини такого ста­жу, то пенсію на пільгових умовах можна призначити зі зниженням пенсійного віку в зазначеному вище порядку. Тобто пенсія за віком на пільгових умовах за списком № 1 може бути призначена після досяг­нення чоловіком 52 років (раніше на 8 років).

Володимир Максимчук, завідувач відділу пенсійного забезпечення апарату ФПУ

 

 Звільнення через непрацездатність

 Працівниця постійно перебуває на ко­роткочасних лікарняних. Останній лікарняний триває вже четвертий місяць. Як правильно розірвати тру­довий договір і звільнити таку особу, згідно з якими нормативними актами?

Степан ЖУДЬКО, м. Чигирин, Черкаська обл.

Відповідно до ст. 40 Кодексу законів про працю України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а та­кож строковий трудовий до­говір до закінчення терміну його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:

1) змін в організації виробниц­тва і праці, в тому числі лікві­дації, реорганізації, банкрутс­тва або перепрофілювання підприємства, установи, ор­ганізації, скорочення чисель­ності або штату працівників;

2) виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслі­док недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які переш­коджають продовженню даної роботи, а також у разі скасу­вання допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці;

3) систематичного невиконан­ня працівником без поважних причин обов’язків, покладе­них на нього трудовим дого­вором або правилами внут­рішнього трудового розпо­рядку, якщо до працівника раніше застосовувалися захо­ди дисциплінарного чи гро­мадського стягнення;

4) прогулу (в тому числі від­сутності на роботі більше

трьох годин протягом робочо­го дня без поважних причин);

5) відсутності на роботі протя­гом більш як чотирьох місяців поспіль внаслідок тимчасової непрацездатності, не врахову­ючи відпустки по вагітності й пологах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця робо­ти (посади) при певному за­хворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюван­ням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встанов­лення інвалідності;

6) поновлення на роботі пра­цівника, який раніше викону­вав цю роботу;

7) появи на роботі в нетвере­зому стані, в стані наркотич­ного або токсичного сп’яніння;

8) вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компе­тенції якого входить накла­дення адміністративного стяг­нення або застосування за­ходів громадського впливу.

Звільнення з підстав, зазначе­них у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможли­во перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

 До відома

Не допускається звільнення працівника з ініціативи влас­ника або уповноваженого ним органу в період його тимча­сової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпуст­ці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквіда­ції підприємства, установи, організації.

Сторінку підготували Тетяна РУБАН, Анна РЄПІЧ, «ПВ»

16.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання