« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Як поновити статус безробітного?

Як поновити статус безробітного?

 Як відбу­вається в районній службі зай­нятості перереєстрація за­реєстрованих грома­дян, а також без­робітних осіб як та­ких, що шукають ро­боту?

Ганна КЛИМЧУК, м. Карлівка, Полтавська обл.

 Згідно з п. 23 Поряд­ку реєстрації, пере­реєстрації та веден­ня обліку грома­дян, які шукають роботу, і безробітних, за­твердженого постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 14.02.2007 № 219, гро­мадяни, зареєстровані в державній службі зайня­тості як безробітні, а також зняті з обліку можуть по­вторно звернутися до такої служби за сприянням у пра­цевлаштуванні.

Громадяни, які повтор­но звернулися до державної служби зайнятості за спри­янням у працевлаштуванні після розірвання трудового договору, державної реє­страції припинення підпри­ємницької діяльності фі­зичною особою – підприєм­цем, припинення дії цивільно-правового догово­ру, припинення ведення особистого селянського гос­подарства або виходу з ньо­го, підлягають реєстрації як такі, що шукають робо­ту, на підставі Закону Укра­їни «Про зайнятість насе­лення» та цього Порядку. При цьому громадянин за­повнює нову картку і про­тягом 7 календарних днів йому підбирають відповід­ну роботу. На 8-й день за умови відсутності такої ро­боти громадянину надаєть­ся статус безробітного.

Громадяни, зареєстрова­ні в державній службі за­йнятості як такі, що шука­ють роботу, а також зняті з обліку на підставі абзаців 12, 13 та безробітні, зняті з обліку на підставі абзаців 17, 18 пп. 1 п. 20 цього По­рядку, які не працевлашту­валися, можуть перереє­струватися відповідно як такі, що шукають роботу, або як безробітні (поновити статус безробітного) через 3 місяці від дня зняття їх з обліку.

Безробітні громадяни, які були зняті з обліку, але не працевлаштувалися, під час наступного звернення за сприянням у працевла­штуванні подають заяву про перереєстрацію їх як безробітних (поновлення статусу безробітного) із за­значенням у ній інформації про те, що вони не є найма­ними працівниками, не уклали договір цивільно-правового характеру, не одержують пенсію на піль­гових умовах та не зареє­стровані як фізичні особи-підприємці і заповнюють нову картку. При цьому в особовій справі безробітно­го, що повертається з архі­ву в разі її зберігання після закінчення звітного року, уточнюється соціальний стан громадянина. Для уточнення інформації, яка має значення для праце-влаштування (підстави і тривалість виплати допо­моги по безробіттю тощо), громадянин подає відповід­ні документи.

Безробітні громадяни, зняті з обліку в державній службі зайнятості у зв’язку з призовом на строкову вій­ськову службу, вступом до навчального закладу на на­вчання з відривом від ви­робництва, поданням заяви про надання відпустки для догляду за дитиною до до­сягнення нею трирічного або шестирічного віку або про відмову від послуг дер­жавної служби зайнятості з поважних причин, пере­їздом на постійне місце проживання в іншу місце­вість (район, місто), для по­новлення виплати допомо­ги повинні протягом 30 ка­лендарних днів після звіль­нення із строкової військо­вої служби, закінчення на­вчання, досягнення дити­ною трирічного або шести­річного віку, зняття з реє­страції місця проживання чи закінчення дії обставин, зумовлених іншою поваж­ною причиною, подати за­яву до центру зайнятості про перереєстрацію їх як безробітних. Громадяни, які змінили місце прожи­вання, подають копії відпо­відних документів за міс­цем попередньої реєстрації у державній службі зайня­тості.

 

 

 Що таке підходяща робота?

 Яка робота вважається підходя­щою після року перебування на облі­ку в центрі зайнятості?

Василь ЦУПАК, м. Львів

 Відповідно до ст. 7 ЗУ «Про зай­нятість населення» для грома­дян, які втратили роботу і зар-плату (трудовий дохід), підхо­дящою вважається робота, що відповідає їхній освіті, професії (спеціальності), кваліфікації, доступності послуг транспорт­ного обслуговування, встанов­леній рішеннями місцевих де­ржавних адміністрацій, вико­навчих органів місцевих рад. Зарплата повинна відповідати рівню, який громадянин мав за попереднім місцем роботи, з урахуванням середнього рівня зарплати, що склався у від­повідній сфері економічної діяльності в регіоні за минулий місяць.

При пропонуванні підходящої роботи враховуються попе­редня діяльність громадянина, тривалість роботи за про­фесією (спеціальністю), кваліфікація, вік, досвід, а та­кож стан ринку праці.

Для громадян, які бажають від­новити трудову діяльність піс­ля перерви, підходящою вва­жається робота за професією, яку вони мали за останнім міс­цем роботи, або робота, що потребує попередньої пере­підготовки за новою про­фесією (спеціальністю) за на­правленням ДСЗ.

Для громадян, які працювали не за основною професією по­над 12 місяців, підходящою вважається робота, яку вони виконували за останнім місцем роботи, а робота за основною професією може бути підходя­щою за умови попереднього підвищення кваліфікації з ура­хуванням потреби ринку праці у відповідних працівниках.

У разі неможливості надання громадянинові роботи за про­фесією підходящою вважаєть­ся робота, яка потребує зміни професії з урахуванням здіб­ностей, стану здоров’я і про­фесійного досвіду, доступних для нього видів навчання та потреби ринку праці у від­повідних працівниках.

 

 

 Термінова реєстрація профорганізацій

 До ФПУ надходять численні запитання щодо включення до Єдиного державного реєс­тру юридичних осіб та фізичних осіб-підпри­ємців (далі – ЄДРПОУ) відомостей про пер­винні профспілкові організації, які набули статусу юридичної особи до 1 липня 2004 р., однак своєчасно не подали відповідної інфор­мації для включення їх до ЄДРПОУ.

 У зв’язку з цим департамент правового захисту роз’яснює наступне.

Процес формування ЄДРПОУ як автоматизованої системи збирання, накопичення, захис­ту, обліку та надання інформа­ції про юридичних осіб і фізич­них осіб – підприємців, що ви­користовується для їх іден­тифікації під час провадження господарської або іншої діяль­ності, розпочався 1 липня 2004 р. із введенням у дію ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

Відповідно до прийнятого Вер­ховною Радою України 1 липня 2010 р. за № 2390 ЗУ «Про вне­сення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» щодо спрощення механізму держав­ної реєстрації припинення суб’єктів господарювання» усі юридичні особи та фізичні особи – підприємці, створені та зареєстровані до 1 липня 2004 р., повинні були подати до 3 березня 2012 р. держав­ному реєстраторові реєстра­ційну картку для включення відомостей про них до ЄДРПОУ.

Наведена вимога закону сто­сувалася також профорганіза­цій, в тому числі й первинних, однак не всіма була дотрима­на. Після спливу цієї дати від­повідно до зазначеного зако­ну функцію внесення до ЄДРПОУ відомостей про юри­дичних осіб та фізичних осіб – підприємців у автоматичному режимі відключено.

На виконання Прикінцевих та перехідних положень згадано­го закону наказом Міністерс­тва юстиції України від 12 квіт­ня 2012 р. № 575/5 з метою за­безпечення включення де­ржавними реєстраторами до ЄДРПОУ відомостей про юри­дичних осіб та фізичних осіб – підприємців, створених і за­реєстрованих до 1 липня 2004 р., при головних управліннях юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Респуб­ліці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворені і діють тимчасові міжвідомчі спеціальні комісії з питань проведення інвентаризації юридичних та фізичних осіб – підприємців.

 До уваги

Профспілковим організаціям, у тому числі первинним, які набули статусу юридичної особи до 1 липня 2004 р., од­нак до цього часу не подали в установленому порядку ві­домостей про себе для включення їх до ЄДРПОУ, терміно­во слід звернутися до зазначених тимчасових міжвідом­чих спеціальних комісій з питань проведення інвентари­зації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців в Ав­тономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Се­вастополі для з’ясування наявності відповідної інформа­ції про них в ЄДРПОУ та подання в разі потреби необхід­них документів.

 Департамент правового захисту апарату ФПУ

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

09.08.2012



Коментарі

#1 16.06.2018 23:17 добавил: Іхгумен Любомира Теодоривна | додати коментар

Після скорочення мене на роботі в березні 2016 році, я була зареєстрована в Центрі зайнятості як безробітна і на протязі 360 днів отримувала допомогу по безробіттю. після припинення мені виплати допомоги я знялася з обліку з Центру зайнятості. Після цього відразу здійснювала догляд за інвалідом 1 групи, і отримувала компенсаційну допомогу з Соцзабезу до 27. 04. 2018 р. А 02. 05. 2018 року я знову стала на облік в Центр зайнятості і була поновлена в статусі як безробітна. А не було мені надано статус безробітної - заново, хоча від 1 надання мені статусу безробітної пройшло більше 2 -ох років. Чи це законно ? А також чи законно, що мені не виплачується допомога по безробіттю, хоча причина перерви мого страхового стажу є поважна ( здійснення догляду за інвалідом 1- групи ) у відповідності до постанови № 149 від 15 грудня 2017 р. Постанова правління Фонду ЗДСС на випадок безробіття.

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання