« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Право на залишення на роботі

Право на залишення на роботі

 Чи підлягає скоро­ченню колишній військовослужбо­вець строкової служби ЗС у разі реорганізації підприємства, котрий повернувся на попере­днє місце роботи та пропрацював на вироб­ництві протягом шес­ти місяців?

Валерій ДУБЧАК, м. Первомайськ, Луганська обл.

 Згідно зі статтею 42 Кодексу законів про працю Украї­ни у разі скоро­чення чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в орга­нізації виробництва і пра­ці переважне право на за­лишення на роботі нада­ється працівникам із більш високою кваліфіка­цією та продуктивністю праці.

У разі рівних умов про­дуктивності праці й квалі­фікації перевага в залишен­ні на роботі надається:

1) сімейним – за наяв­ності двох і більше утри­манців;

2) особам, у родині яких немає інших праців­ників із самостійним за­робітком;

3) працівникам із три­валим безперервним ста­жем роботи на конкретно­му підприємстві, в уста­нові, організації;

4) працівникам, які на­вчаються у вищих і серед­ніх спеціальних навчаль­них закладах без відриву від виробництва;

5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширю­ється чинність Закону України «Про статус вете­ранів війни, гарантії їх со­ціального захисту»;

6) авторам винаходів, корисних моделей, про­мислових зразків і раціо­налізаторських пропозицій;

7) працівникам, які діс­тали на цьому підприєм­стві, в установі, організації трудове каліцтво або про­фесійне захворювання;

8) особам із числа де­портованих з України – протягом п’яти років із часу повернення на по­стійне місце проживання до України;

9) працівникам із чис­ла колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які прохо­дили альтернативну (не­військову) службу, – про­тягом двох років із дня звільнення зі служби.

Перевага у залишенні на роботі може надавати­ся й іншим категоріям працівників, якщо це пе­редбачено законодав­ством України.

 

 Компенсація за невикористану відпустку

 На нашому підприємстві відбува­ється скорочення штату техніч­них працівників. Чи можу я взяти грошову компенсацію за невико­ристану та додаткову відпустки?

Ольга КУТНЯ, м. Іллічівськ, Одеська обл.

Згідно зі статтею 83 Кодек­су законів про працю України у разі звільнення працівника йому виплачу­ється грошова компенса­ція за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпуст­ки працівникам, які мають дітей.

У разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних пра­цівників, спеціалістів на­вчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, гро­шова компенсація випла­чується за невикористані дні щорічних відпусток із розрахунку повної їх три­валості.

У разі переведення праців­ника на роботу на інше підприємство, в установу, організацію грошова ком­пенсація за невикористані дні щорічних відпусток за його бажанням має бути перерахована на рахунок підприємства, установи, організації, куди перейшов працівник.

За бажанням працівника частина щорічної відпуст­ки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої праців­никові щорічної та додат­кових відпусток не повинна бути менш ніж 24 кален­дарних дні.

Особам віком до вісімнад­цяти років замінювати всі види відпусток грошовою компенсацією заборонено.

У разі смерті працівника грошова компенсація за невикористані дні щоріч­них відпусток, а також до­даткової відпустки праців­никам, які мають дітей, ви­плачується спадкоємцям.

 

 Майновий комплекс підприємства

 Що таке «майно під­приємства», який норма­тивний акт визна­чає джерела його на­повнення та яка про­цедура його викорис­тання?

Володимир ХРИСТЮК, м. Одеса

Поняття «майно підприєм­ства» та процедура його ре­алізації виписані у статті 66 Господарського кодексу України.

Так, майно підприємства становлять виробничі й не­виробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостій­ному балансі підприємства.

Джерелами формування майна підприємства є:

– грошові та матеріальні внески засновників;

– доходи, що їх одержано від реалізації продукції, по­слуг, інших видів господар­ської діяльності;

– доходи від цінних паперів;

– кредити банків та інших кредиторів;

– капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

– майно, придбане в ін­ших суб’єктів господарю­вання, організацій і гро­мадян у встановленому законодавством порядку;

– інші джерела, не забороне­ні законодавством України.

Цілісний майновий комп­лекс підприємства визнаєть­ся нерухомістю і може бути об’єктом купівлі-продажу та інших угод на умовах і в по­рядку, що визначені ГК Укра­їни і законами, прийнятими відповідно до нього.

Реалізація майнових прав підприємства здійснюється в порядку, встановленому цим кодексом, та іншими законодавчими актами України.

Володіння і користування природними ресурсами підприємство здійснює в установленому законодав­ством порядку за плату, а у випадках, передбачених за­коном, на пільгових умовах.

Підприємство випускає, ре­алізує та придбаває цінні папери відповідно до зако­нодавства України.

Держава гарантує захист майнових прав підприєм­ства. Вилучення державою у підприємства майна, що ним використовується, здійснюється лише у випад­ках і порядку, передбаче­них законом.

 


 Права  та відносини

 У чому поля­гає відмін­ність по­нять «корпо­ративні права» та «корпоративні відно­сини»?

Руслан БОГДАНОВ,  м. Джанкой, АР Крим

 У Господарському кодексі України, зокрема статті 167, виписано зміст корпора­тивних прав і корпоратив­них відносин.

Корпоративні права – це права особи, частка якої ви­значається у статутному ка­піталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні гос­подарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) кон­кретної організації та акти­вів у разі ліквідації остан­ньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом і ста­тутними документами.

Володіння корпоративними правами не вважається під­приємництвом. Законом можуть бути встановлені обмеження певним особам щодо володіння корпора­тивними правами та/або їх здійснення.

Під корпоративними відно­синами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняють­ся щодо корпоративних прав.

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ

26.07.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання