« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Відпустка за власний рахунок

Відпустка за власний рахунок

Хто і скільки разів на рік може отримати відпус­тку без збережен­ня зарплати?Чи є якісь обме­ження?

Андрій ВОРОНЮК, м. Тернопіль

 У випадках, перед­бачених статтею 25 Закону України «Про відпустки», відпустка без збе­реження заробітної плати за бажанням працівника в обов’язковому порядку на­дається:

– матері або батьку, який виховує дітей без ма­тері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному за­кладі), що має двох і біль­ше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, – три­валістю до 14 календарних днів щорічно;

– чоловікові, дружина якого перебуває у післяпо­логовій відпустці, – трива­лістю до 14 календарних днів;

– матері або іншим осо­бам, зазначеним у частині третій статті 18 та частині першій статті 19 цього За­кону, у разі якщо дитина потребує домашнього до­гляду, – тривалістю, визна­ченою в медвисновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, а у разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), – не більш як до досягнен­ня нею шістнадцятирічно­го віку (пункт 3 статті 25 в редакції Закону № 2318-IV (2318-15) від 12.01.2005);

– ветеранам війни, осо­бам, які мають особливі за­слуги перед Батьківщи­ною, та особам, на яких поширюється чинність ЗУ «Про статус ветеранів ві­йни, гарантії їх соціально­го захисту (3551-12), – трива­лістю до 14 календарних днів щорічно;

– особам, які мають осо­бливі трудові заслуги пе­ред Батьківщиною, – три­валістю до 21 календарного дня щорічно;

– пенсіонерам за віком та інвалідам III групи – тривалістю до 30 календар­них днів щорічно;

– інвалідам I та II груп – тривалістю до 60 кален­дарних днів щорічно;

– особам, які одружу­ються, – тривалістю до 10 календарних днів;

– працівникам у разі смерті рідних по крові або по шлюбу: чоловіка (дру­жини), батьків (вітчима, мачухи), дитини (пасинка, падчірки), братів, сестер – тривалістю до 7 календар­них днів без урахування часу, необхідного для про­їзду до місця поховання та назад; інших рідних – три­валістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад;

– працівникам для до­гляду за хворим – рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медич­ного закладу потребує по­стійного стороннього до­гляду, – тривалістю, визна­ченою у медичному висно­вку, але не більш як 30 ка­лендарних днів;

– працівникам для за­вершення санаторно-курортного лікування – тривалістю, визначеною у медичному висновку;

– працівникам, допуще­ним до вступних іспитів у вищі навчальні заклади, – тривалістю 15 календар­них днів без урахування часу, необхідного для про­їзду до місцезнаходження навчального закладу та назад;

– працівникам, допуще­ним до складання вступ­них іспитів в аспірантуру з відривом або без відриву від виробництва, а також працівникам, які навча­ються без відриву від ви­робництва в аспірантурі та успішно виконують індиві­дуальний план підготовки, – тривалістю, необхідною для проїзду до місцезнахо­дження вищого навчально­го закладу або закладу на­уки і назад;

– сумісникам – на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи;

– ветеранам праці – три­валістю до 14 календарних днів щорічно;

– працівникам, які ви­користали за попереднім місцем роботи щорічну основну та додаткові від­пустки, тривалість яких була менш як 24 календар­них дні, і одержали за них грошову компенсацію, – тривалістю до 24 кален­дарних днів у перший рік роботи на цьому підпри­ємстві, до настання шести­місячного терміну безпе­рервної роботи.

Працівникам, які навча­ються без відриву від ви­робництва в аспірантурі, протягом четвертого року навчання надається за їх­нім бажанням один віль­ний від роботи день на тиждень без збереження за­робітної плати.

 За згодою сторін

За сімейними обставинами та з інших причин відповідно до ст. 26 ЗУ «Про відпустки» працівникові може надава­тися відпустка без збереження зарплати на термін, обу­мовлений угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом, але не більш як 15 кален­дарних днів на рік.

У порядку, визначеному колективним договором, влас­ник або уповноважений ним орган у разі простою під­приємства через незалежні від працівників причини може надавати відпустку без збереження заробітної плати або з частковим її збереженням.

 

 ДОДАТКОВИЙ ВІДПОЧИНОК МАТЕРІ-ОДИНАЧЦІ

 Я одинока матір, працюю приби­ральницею, маю 8-річну дитину-ін­валіда. Чи належить мені 10 днів до­даткової оплачуваної відпустки?

Галина МОРОЗ, с. Крячки, Київська обл.

 Відповідно до ст. 19 ЗУ «Про від­пустки» додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, надається жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інвалі­да, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікуваль­ному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, чи одно­му із прийомних батьків на­дається щорічно додаткова оп­лачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без ураху­вання святкових і неробочих днів (ст. 73 Кодексу законів про працю України (322-08).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її за­гальна тривалість не може пере­вищувати 17 календарних днів.

 

 6 ДНІВ НА ПРОФНАВЧАННЯ

 Яку тривалість має відпустка у зв’язку з профспілковим навчанням?

Геннадій БИСТРЮК, м. Очаків, Миколаївська обл.

 На час профспілкового навчан­ня згідно зі ст. 15.1 ЗУ «Про від­пустки» працівникам, обраним до складу профспілкових ор­ганів підприємства, установи, організації, надається додатко­ва оплачувана відпустка три­валістю до 6 календарних днів.

 

 ГРОШОВА КОМПЕНСАЦІЯ У РАЗІ ЗВІЛЬНЕННЯ

 Як правильно нарахувати працівни­кові, який звільняється, грошову ком­пенсацію за невикористану щорічну відпустку?

Костянтин ГОЛУБОВСЬКИЙ, м. Одеса

  У разі звільнення працівника відповідно до ст. 24 ЗУ «Про від­пустки» йому виплачується гро­шова компенсація за всі неви­користані дні щорічної відпуст­ки, а також додаткові відпустки працівникам, які мають дітей.

У разі звільнення керівних, пе­дагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спе­ціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацюва­ли не менш як 10 місяців, гро­шова компенсація виплачуєть­ся за невикористані дні щоріч­них відпусток із розрахунку повної їх тривалості.

У разі переведення працівника на роботу на інше підприємс­тво грошова компенсація за не­використані дні щорічних від­пусток за його бажанням має бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.

За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої пра­цівникові щорічної та додатко­вих відпусток не має бути менш ніж 24 календарних дні.

Особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпус­ток грошовою компенсацією не допускається.

У разі смерті працівника грошо­ва компенсація за невикористані ним дні щорічних відпусток, а та­кож додаткової відпустки праців­никам, які мають дітей, випла­чується спадкоємцям.

 Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

26.06.2012



Коментарі

#1 23.04.2015 17:36 добавил: марія | додати коментар

Доброо Вам дня! У мене таке питання. Я, працівник освіти у ПВНЗ, у мене завершуїться декрет на 3 роки місяць червень. Прийшовши на роботу (попередньо) мені сказали, що я в червні напишу заяву на відпустку за власний рахунок. (до серпня). Скажіть будь ласка чи не перерветься мій стаж роботи? Дякую!

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання