« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Переведення на іншу посаду

Переведення на іншу посаду

 Які умови переве­дення працівника на іншу посаду, і яким чином це має зазначатися в трудовому дого­ворі?

Віктор ОЛЕКСЮК, м. Чернігів

 Відповідно до ст. 32 Кодексу зако­нів про працю України переве­дення на іншу роботу на тому ж чи ін­ших підприємстві, в уста­нові, організації або в іншу місцевість, хоча б разом із підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за ви­нятком випадків, перед­бачених ст. 33 цього Ко­дексу та законодав­ством.

Не вважається переве­денням на іншу роботу і не потребує згоди праців­ника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в ін­ший структурний підроз­діл у тій же місцевості, доручення роботи на ін­шому механізмі або агре­гаті в межах спеціаль­ності, кваліфікації чи посади, обумовленої тру­довим договором. Влас­ник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказа­ну йому за станом здоров’я.

У зв’язку із змінами в організації виробництва і праці допускається змі­на істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи поса­дою. Про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасу­вання неповного робочо­го часу, суміщення про­фесій, зміну розрядів і найменування посад та інших – працівника ма­ють повідомити не пізні­ше, ніж за два місяці.

Якщо колишні істотні умови праці не можуть бути збережені, а праців­ник не згоден на продо­вження роботи в нових умовах, то трудовий до­говір припиняється за п. 6 ст. 32 Кодексу законів про працю України.

 

 

 Звільнення та час пошуку вакансій

 Який законодавчий документ визначає термін майбутнього звільнення та надання праців­никові часу для пошуку іншої ро­боти?

Дмитро ТУРЕНКО, м. Ужгород

 Згідно зі ст. 49-2 Кодексу за­конів про працю України про наступне звільнення праців­ників персонально поперед­жають не пізніше, ніж за два місяці.

Одночасно з попередженням про звільнення в зв’язку із змінами в організації вироб­ництва та праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому ж підприємс­тві, в установі, організації. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від пере­ведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в уста­нові, організації він, на свій розсуд, звертається за допо­могою до ДСЗ або працевла­штовується самостійно. Вод­ночас власник або уповнова­жений ним орган доводить до відома державної служби зайнятості про наступне звільнення працівника із за­значенням його професії, спеціальності, кваліфікації та розміру оплати праці.

Державна служба зайнятості пропонує працівникові робо­ту в тій же чи іншій місцевості за його професією, спеціаль­ністю, кваліфікацією, а за її відсутності – здійснює підбір іншої роботи з урахуванням індивідуальних побажань і суспільних потреб. За необ­хідності працівник може бути направлений, за його згодою, на навчання новій професії (спеціальності) з наступним наданням йому роботи.

 

  За стіл переговорів

  Хто має право на ведення перего­ворів щодо укладення колдоговору з адміністрацією підприємства?

Катерина ГУЛЯК,

м. Канів, Черкаська обл.

 Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про ко­лективні договори і угоди» пра­во на ведення переговорів і ук­ладення колективних дого­ворів, угод від імені найманих працівників надається про­фесійним спілкам, об’єднанням профспілок в особі їх виборних органів або іншим представни­цьким організаціям трудящих, наділеним трудовими колекти­вами відповідними повнова­женнями.

За наявності на підприємстві, державному, галузевому, тери­торіальному рівнях кількох профспілок чи їх об’єднань, або інших уповноважених трудови­ми колективами на представ­ництво органів вони мають сформувати спільний пред­ставницький орган для веден­ня переговорів і укладення уго­ди або колдоговору.

У разі недосягнення згоди щодо колдоговору в СПО за­гальні збори (конференція) тру­дового колективу приймає най­більш прийнятний проект кол­договору та доручає профспіл­ці або іншому уповноваженому трудовим колективом органу, який розробив проект, на його основі провести переговори й укласти затверджений загаль­ними зборами (конференцією) колективний договір від імені трудового колективу з власни­ком або уповноваженим ним органом.

 До відома

У разі недосягнення згоди в спільному представни­цькому органі угода вва­жається укладеною, якщо її підписали представники профспілок чи їх об’єднань, або інші упов­новажені трудовим колек­тивом на представництво органів, до яких входить більше половини найма­них працівників держави, галузі, території.

 

 

 Колдоговір: готуємося до переговорів

 На нашій фабриці має переуклада­тися колективний договір. Хто по­винен ініціювати процедуру перего­ворів: профспілковий комітет чи ад­міністрація?

Раїса ДРЕМЧУК, м. Коростень, Житомирська обл.

 Відповідно до ст. 10 Закону Ук­раїни «Про колективні договори і угоди» будь-яка із сторін не раніш як за три місяці до закін­чення строку дії колективного договору, угоди або в строки, визначені цими документами, письмово повідомляє інші сто­рони про початок переговорів. Інша сторона протягом семи днів повинна розпочати перего­вори.

Порядок ведення переговорів з питань розробки, укладення або внесення змін до колектив­ного договору, угоди визна­чається сторонами і оформ­ляється відповідним протоко­лом.

Для ведення переговорів і під­готовки проектів колективного договору, угоди утворюється робоча комісія з представників сторін. Склад цієї комісії визна­чається сторонами. Сторони мо­жуть переривати переговори з метою проведення консульта­цій, експертиз, отримання необ­хідних даних для вироблення відповідних рішень і пошуку компромісів.

Сторони колективних перего­ворів зобов’язані надавати учас­никам переговорів всю необхід­ну інформацію щодо змісту кол­договору, угоди. Учасники пере­говорів не мають права розго­лошувати дані, що є державною або комерційною таємницею, і підписують відповідні зобов’язання.

Робоча комісія готує проект ко­лективного договору, угоди з урахуванням пропозицій, що надійшли від працівників, тру­дових колективів галузей, ре­гіонів, громадських організацій, і приймає рішення, яке оформ­ляється відповідним протоко­лом

19.06.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання