« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Юридична сторінка

Лише денна форма навчання

Лише денна форма навчання

 У 1979–1984 роках на­вчався у вищому навчальному закладі. Чи буде період навчання враховано при призначенні пенсії?

Віталій ПОЛІЩУК, м. Яготин, Київська обл.

 Час навчання в пе­ріод до 1 січня 2004 року у ви­щих і середніх спеціальних на­вчальних закладах, в учи­лищах і на курсах підго­товки кадрів, підвищен­ня кваліфікації та пере­кваліфікації, в аспіранту­рі, докторантурі і клініч­ній ординатурі зарахову­ється до страхового ста­жу. Це стосується лише денної форми навчання і підтверджується дипло­мами, посвідченнями, свідоцтвами, а також до­відками та іншими доку­ментами, виданими на підставі архівних даних, які містять відомості про час навчання. Не зарахо­вуються до стажу періо­ди: навчання на заочному і вечірньому відділеннях вищих і середніх спеці­альних навчальних за­кладів; перебування в академічній відпустці студентів вищих та серед­ніх навчальних закладів; навчання на річних під­готовчих курсах при ви­щих навчальних закла­дах; відпустки, наданої після закінчення вищого і середнього спеціальних навчальних закладів.

Період навчання у ви­шах після 1 січня 2004 року до страхового стажу не зараховується, а загальнообов’язковому дер­жавному пенсійному страхуванню підлягають лише особи, які прохо­дять професійну підго­товку, перепідготовку або підвищення кваліфі­кації з відривом від ви­робництва за направлен­ням підприємств (без збе­реження заробітної плати та з отриманням стипен­дії відповідно до законо­давства).

Володимир МАКСИМЧУК,

завідувач відділу пенсійного забезпечення апарату ФПУ

 

 

 Посада – старший викладач

 Чи належить посада «старший викладач», який працює у навчально-науковому інституті в складі вишу IV рівня акредита­ції, до переліку педагогічних посад? Інфор­мація потрібна для перерахунку пенсії.

Іван МУЛЯРЧУК, м. Житомир

 Згідно з постановою Кабі­нету Міністрів України від 14 червня 2000 року № 963 до переліку посад педаго­гічних та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III–IV рівня акредитації нале­жать: керівник (ректор, президент тощо), заступ­ник керівника (перший проректор, проректор, перший віце-президент, віце-президент), діяльність якого безпосередньо пов’язана з навчально-виховним або науковим процесом, керівник філіа­лу, заступники керівника філіалу (діяльність яких безпосередньо пов’язана з навчально-виховним або науковим процесом), ке­рівник вищого навчально­го закладу післядипломної освіти, що акредитований за III або IV рівнем, його за­ступники (діяльність яких безпосередньо пов’язана з навчально-виховним або науковим процесом), за­відувач кафедрою – про­фесор, професор, доцент, старший викладач, викла­дач, асистент, викладач-стажист, провідний кон­цертмейстер, концертмей­стер, декан, заступник де­кана, керівник навчально-наукового інституту в складі вищого навчально­го закладу IV рівня акреди­тації, його заступники (ді­яльність яких безпосеред­ньо пов’язана з навчально-виховним або науковим процесом), вчений секре­тар, завідувач: докторанту­рою, аспірантурою, орди­натурою, інтернатурою, підготовчим відділенням.

 

 Медична допомога незареєстрованим громадянам

 Наразі ми проживаємо не за місцем реєстрації. У районній поліклініці дільничний терапевт відмовляється лікувати мою доньку, відсилає до ме­дичного закладу за домашньою адресою. Яким законом це регулюється?

Олена ПОЛІЩУК, м. Очаків, Миколаївська обл.

 З метою вдосконалення об­ліку звернень до полікліні­ки, порядку видачі докумен­тів, що засвідчують тимчасо­ву непрацездатність грома­дян, які не мають реєстрації або зареєстровані поза межами району медичного об­слуговування закладів охо­рони здоров’я, медичні пра­цівники мають дотримувати­ся вимог розділу 5 статті 38 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 21 грудня 1992 року; окремих положень ЗУ «Про ратифікацію угоди про надання медичної допомоги громадянам держав – учас­ниць Співдружності неза­лежних держав» від 1 черв­ня 2000 року; наказу Мініс­терства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455, п.п. 1.6, 1.9, 1.10, а саме:

– розд. 5 ст. 38 ЗУ «Основи законодавства про охорону здоров’я»: «кожний пацієнт має право вільного вибору лікаря, якщо останній може запропонувати свої послу­ги. Кожний пацієнт має пра­во, коли це виправдано його станом, бути прийня­тим у будь-якому держав­ному лікувально-профілактичному закладі за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечи­ти відповідне лікування»;

– п. 1.6 Наказу МОЗ № 455: «видача документів, що за­свідчують тимчасову непра­цездатність, здійснюється при пред’явленні паспорта чи іншого документа, які за­свідчують особу непрацездатного»;

– п. 1.9 Наказу МОЗ № 455: «листок непрацездатності в амбулаторно-поліклінічних закладах видається лікую­чим лікарем переважно за місцем проживання чи ро­боти. У разі вибору грома­дянином лікуючого лікаря та ЛПЗ не за місцем реє­страції, документи, що за­свідчують тимчасову непра­цездатність, видаються при наявності заяви-клопотання громадянина, погодже­ної головним лікарем обра­ного ЛПЗ, засвідченої його підписом та печаткою за­кладу». Обов’язковим є оформлення громадянами заяви-клопотання про ме­дичне обслуговування, яка повинна містити причину звернення, інформацію про місце фактичної та доку­ментованої реєстрації.

Отже, вам не мають права відмовляти в лікуванні, що є порушенням, зокрема, норм Конституції та Закону «Осно­ви законодавства України про охорону здоров’я».

 ДО ВІДОМА

Заява-клопотання на медичне обслуговування підпису­ється відповідальною особою (головним лікарем) тер­міном до року (на розсуд адміністрації ЛПЗ відповідно до розд. 5 ст. 38 «Основ законодавства України про охо­рону здоров’я») із подальшим щорічним поновленням.

Сторінку підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

07.06.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання