Заручники продуктового фальсифікату
Скажи мені, що ти
їси, і я скажу, на що ти захворієш. Ця напівжартівлива приказка може стати
лейтмотивом життя українців у наступні роки. Адже якість харчових продуктів
невпинно погіршується. А контролювати цей процес – нікому.
Б’є рекорди ковбаса
Експерти шоковані: 15 тисяч стандартів на продукти
харчування, що діють в Україні ще з часів СРСР, не те що не відповідають,
навіть не наближені до міжнародних вимог. 11 тисяч нових технічних умов
відкривають виробникам зелену вулицю для маніпуляцій інгредієнтами та
зниження собівартості продукції. Їм байдуже, до яких наслідків це може
призвести. Відтак якість продуктів харчування перетнула критичну межу. Чи не
щодня у ЗМІ з’являються повідомлення про масові отруєння чи то м’ясними, чи
молочними продуктами, а також овочами та фруктами. Неякісна, сфальсифікована
продукція на полицях крамниць – реалії нинішньої продовольчої політики, у
якій кожен із нас почувається заручником.
Найсвіжіша інформація для тих, хто любить смакувати
ковбасою. В Україні близько 97% (!) ковбасних виробів містять синтетичні
речовини й різноманітні барвники. Про це широкому загалу повідомив начальник
управління ринкового нагляду Державної споживчої інспекції Сергій Кияниченко.
Чи є у таких виробах м’ясо, чиновник і сам невпевнений. А от член президії
Українського товариства онкологів Вілен Степула ризикнув розкрити секрети начинки
деяких ковбасних виробів. Для тих, хто купує сосиски, сардельки, шпикачки,
варену ковбасу, це буде неприємним відкриттям. Вони ж бо думають, що споживають
м’ясні вироби.
Так-от: сосиски складаються зі 45% емульсії, 25% соєвого
білка, 15% пташиного м’яса, 5% борошна, крохмалю, 5% смакових добавок, 7%
м’ясного матеріалу. У сардельках – варіація на тему «м’ясного продукту» така:
35% емульсії, 30% соєвого білка, 15% м’ясного матеріалу, 10% пташиного м’яса,
5% борошна, крохмалю, 5% смакових добавок. Практично те ж саме і в рецептурі
шпикачок, тільки вони ще здобрені нутряним і некондиційним підшкірним салом
і смаковими добавками.
Експерт розшифровує завуальоване поняття «емульсії». Це не
що інше, як субпродукти, відходи м’ясного виробництва, інші «здобутки»
безвідходних технологій, щось на кшталт «ріжок і ратичок». Їх розмелюють та
уварюють до густоти каші. Присмачують речовинами, що сприяють загущенню
виробу, додають барвники, консерванти. І ковбасний виріб з’являється на
прилавках крамниць. До того ж із цінниками, де вартість виробу перевищує
вартість м’яса.
Практично всі м’ясокомбінати, причому не тільки середні, а й
провідні, майже на законних підставах використовують під час виробництва
ковбас сою та інші «замінники м’яса». Реальна рецептура – за сімома замками. Виробники
посилаються на комерційну таємницю, яку вони свято оберігають від конкурентів.
А насправді – від споживача. Так само, як і втаємничують, які реальні
надприбутки приносить їм «соєвий бізнес». Один кілограм сої здатен вбирати в
себе 5–6 літрів води. Вона дешева, а виготовлену в такий спосіб ковбасу можна
легко продати за ціною «м’ясної».
Експерти стверджують, що виробники «грудьми встають» проти
запровадження нових поліпшених стандартів щодо виробництва ковбас. І навіть
обзивають норми, які пропонувалися, драконівськими й неприйнятними. Бо не можуть
збагнути, з якого дива ковбаса вищого ґатунку на 100% має складатися з м’яса,
першого сорту – на 70%, другого – на 60%. Знаєте, чим пояснили своє обурення?
Інтересами споживачів. Мовляв, вони не готові до такої рецептури. Їм до
вподоби традиційний смак ковбаси. Себто, крохмально-соєвий. Думку самих
споживачів, як завжди, проігнорували.
Маємо Закон України «Про безпечність та якість харчових
продуктів», який чітко визначає, що м’ясо – це всі їстівні частини тварини.
Виробники прочитали цей закон по-своєму. Виявили трохи кмітливості й перетворили
на «м’ясо» шкіру та кістки. І навіть завбачили користь від такого винаходу,
бо на такий харч, кажуть, мухи бояться сідати.
Пийте, дітки, молоко чи продукт молочний?
Нині натуральне молоко в Україні, як кажуть, вдень із
вогнем не знайти. Навіть домашнє, з-під корівчини, бабусі на ринках навчилися
обробляти «за технологією»: щоб не скисло, доки до міста довезуть, щоб зверху
плівочка жовтіла на зразок вершків. А у крамницях з-поміж розмаїття пляшок і
пакетів знайти натуральне молоко не вдасться. Переважно – молочний продукт.
Експерти кажуть, що молочний продукт замість молока – це вже
не настільки корисний продукт. І радять тим, хто хоче знайти натуральну
молочну продукцію, уважно читати етикетки. Якщо на них не зазначено вміст
рослинних жирів, продукт, ймовірно, натуральний. Це в тому випадку, коли
виробники
більш-менш чесно
афішують свою продукцію. Відтак треба добре орієнтуватися, де сир, а де
сирний продукт, де сметана, а де кисломолочний, точніше молочно-рослинний продукт
під маркою сметани.
Але як розтлумачити споживачам, що є, виявляється, норма
закону, що дозволяє вважати молочними продукти, в яких «молочна сировина
становить не менше 50% загального складу сировини»? А якщо так, то тоді треба
чесно змінити напис на упаковці «молоко» на «молочний напій». Виробники в один
голос заявляють, що цього робити не слід. Мовляв, такий продукт точно ніхто
не купить. Лукавлять панове виробники. Дуже їм не хочеться, щоб таке, з
дозволу сказати, молоко продавали за ціною «молочного сурогату», вдвічі чи
втричі дешевше.
Виробники стверджують, що молоко в Україні тестують більш
як сотнею методів. Але ніхто й ніколи не промовився, що до складу молока
додають антибіотики для подовження терміну зберігання. Експерти стверджують,
що таке молоко взагалі ніколи не стане кисляком. Після десяти чи дванадцяти
днів воно перетвориться на в’язку огидну масу, яка навіть для млинців не згодиться.
Левоміцетин зробить свою справу.
Але ж на етикетках – ні слова про консерванти, бо під час
виробництва традиційних молочних продуктів «заборонено використовувати жири
й білки немолочного походження, так само як і стабілізатори та емульгатори».
Виробники на це не зважають і не шкодують ні левоміцетину, ні бензойної
кислоти. Лабораторні дослідження показали, що у багатьох зразках уміст
зазначених вище консервантів перевищує допустимі норми вдесятеро.
От і виходить, що на першому плані – бізнес і нічого, крім
прибутків. Здоров’я споживачів – справа самих споживачів.
Протидія сміттєвій їжі
Цікаво, що Україна першою із країн колишнього СРСР ухвалила
закони про захист прав споживачів. Передбачалося, що такий захист посилиться в
Україні і згодом сягне європейського рівня. Проте, за словами експертів,
поправки до законів і нормативно-правових актів, які регулюють захист прав
споживачів, прийняті після 2005 року, відсунули інтереси споживачів на другий
план.
«У нас створюються умови для бізнесу, а не думають про
здоров’я людей, – стверджує Владислав Єрмаков, секретар Громадської ради при
Держспоживстандарті України. – За останні п’ять-шість років у сфері захисту
прав споживачів практично нічого не змінилося. І якість товарів тільки
погіршується».
Переважна більшість фахівців погоджується, що ситуація на
споживчому ринку критична. Адже якість продуктів харчування значною мірою
позначається на показниках смертності, а у цьому питанні Україна – на першому
місці.
Дехто закликає не драматизувати ситуацію, посилаючись на
те, що товари підробляють у всьому світі. І навіть наводять приклади планетарного
масштабу. Скажімо, фатально закінчилася історія з відправкою до України
замороженого м’яса, нашпигованого антибіотиками та фарбниками: німецький
підприємець-мільйонер наклав на себе руки. А в Китаї, приміром, навіть стратили
двох підприємців, із вини яких тисячі дітей отруїлися неякісними молочними
продуктами, а шестеро немовлят – загинули.
Наших виробників така кара оминула. Вони, як правило, за
свої порушення відбуваються легкими, майже мізерними штрафами, які на їхніх
прибутках від фальсифікату не надто й позначаються.
І ось знову заговорили про нагальну потребу радикально
змінювати систему контролю за харчовими продуктами. Це означає, що Україна – на
порозі чергової реформи. Її автори одним із ключових моментів називають
створення єдиного органу з контролю за безпекою харчових продуктів. Бо раніше
якість і безпечність продуктів харчування контролювала армія солідних
держструктур, але результат – плачевний. Нова інстанція створюватиметься на
базі ветеринарної та фітосанітарної служб.
Однак деякі учасники ринку побоюються нового органу, який
об’єднає функції декількох служб. «З одного боку, це начебто має на меті
знизити рівень корупції. Адже доводилося окремо платити і ветеринарам, і
фітосанітарній службі, і вірусологам. За будь-який дозвільний папірець, – бідкається
приватний підприємець Ірина Осауленко. – З іншого боку, хто знає, скільки
грошей вони захочуть, якщо будуть представляти єдину, монопольну установу...»
Пересічним споживачам залишається тільки сподіватися, що
єдина інспекція контролю перейматиметься, нарешті, їхніми проблеми. Бо, крім
інших, у них є одна невирішена: як зробити, аби похід до крамниці перестав бути
гонкою на виживання?
Іван Бісюк, голова Державної ветфітослужби:
– Беручи за приклад держави
Євросоюзу, Держветфітослужба України в повному обсязі зможе контролювати якість
і безпечність продуктів харчування: від внесення добрив у ґрунт до переробки рослинницької
та тваринницької сировини, контролюючи логістичні ланцюжки та реалізацію по всій
території держави.
Владислава Хижняк, заступник начальника Головного управління з питань захисту прав
споживачів КДМА:
-
В Україні дуже багато
неякісної, сфальсифікованої продукції. Але через відсутність бюджетного фінансування
нашої організації упродовж останніх трьох-чотирьох років контроль за якістю та безпечністю
продуктів харчування не проводиться.
Науковці кажуть, що на українському ринку течуть уже не струмочки,
а річки фальсифікованого молока. У молочних продуктах, як правило, виявляють силу-силенну
жирів рослинного походження. Фахівці обурюються, що екзотичні олії – пальмову, кокосову
– знаходять навіть у вершковому морозиві, згущеному молоці, вершках. Окремі зразки
такої продукції практично повністю складаються з такої сировини. Вміст олії, невідомо
звідки завезеної, сягає 95 відсотків. Автори такої продукції намагаються запевнити
споживачів, що ці добавки надають оригінального смаку традиційним продуктам. Іне
хочуть чесно зізнатися, що про смаки та вподобання покупців ніхто насправді не
дбає. Бо лише одна банка згущеного молока приносить фальсифікаторам 1,5–2 гривні
прихованого прибутку.
Коментар
Нині профспілки не мають
прямого стосунку до контролю за якістю продуктів. Я вважаю, що аби ми могли купувати
якісні корисні продукти, контроль має здійснюватися на всіх рівнях: від надходження
сировини до реалізації продукції. Але про який контроль йдеться, якщо в Держспоживінспекції
не має навіть інструкції щодо оформлення протоколу про адміністративне порушення?
2011 року було внесено зміни про проведення контролю за якістю продукції, а саме:
ліквідовано держнагляд, а контроль за якістю продуктів покладено на ветеринарну
службу. Відтак за Держспоживінспекцією залишився лише контроль за дотриманням законодавства
та рекламою. На мою думку, недосконалість законодавства є однією з головних причин
реалізації неякісної продукції. Профспілки беруть активну участь у законотворчій
роботі, проводять експертизу законопроектів та інших нормативно-правових актів,
вносять пропозиції стосовно питань якості продукції та захисту прав споживачів.
Окрім того, не слід забувати, що люди часто купують продукцію низької якості через
те, що вона дешева, а на якісну в них просто не вистачає грошей. Тому профспілки
постійно виступають за підвищення зарплати працюючих і поліпшення добробуту людей
загалом.
Олена БИШЕВА, експерт ФПУ
27.03.2012
Раїса ЧИРВА, «ПВ»
|