« на головну 27.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1254)
04
Липень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

ДО ДНЯ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

ДО ДНЯ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

Наразі війна, український народ самовіддано боро­нить країну від російського агресо­ра. Водночас будує плани на майбутнє мирне життя. Незмінним дорогов­казом понад чверть віку слугує Конституція, яка виз­нана цивілізованим світом як вагоме надбання молодої держави.

На початку цього року Президент України В. Зе­ленський оперативно зреа­гував на рішучий протест бізнесменів, яких безпід­ставно «кошмарили» сило­вики і паралізували робо­ту на перемогу. На зустрічі з ними урядовці і РНБО за­пропонували створити Раду з підтримки підпри­ємництва. При цьому Пре­зидент наголосив: «Важли­во, щоб і кожен із підпри­ємців в Україні виконав свою частину домовленос­тей: бізнес сплачує подат­ки, працює легально, «в білу», поважає працівни­ків і працівниць».

Поділяючи сказане, профспілки сподівають­ся, що в кожній компанії і підприємстві права та інтереси працюючих по найму саме так відпові­дально й будуть забезпе­чувалися працедавцями, а держава контролюва­тиме виконання домов­леностей з бізнесом! Адже на практиці ще чи­мало протилежного, зо­крема у розподілі спіль­них результатів праці, коли бізнесу – «все», а працівникам – «те, що за­лишилося».

В умовах воєнного ста­ну права працівників і профспілок суттєво звуже­но.

За Глобальним індек­сом МКП щодо забезпе­чення трудових прав у сві­ті в 2023 році Україну від­несено до групи країн 5+, тобто з найнижчим рей­тингом, що не може бути прийнятним з огляду на вступ у переговори з ЄС щодо набуття членства в Євросоюзі. До того ж, Україна тривалий час пе­ребуває на останньому місці в Європі по рівню за­робітної плати і пенсійно­го забезпечення. А зарпла­ти топ менеджерів у дер­жавних компаніях в сотні разів більші, ніж у квалі­фікованих працівників, і загалом кількість мільйо­нерів і мультимільйоне­рів у бізнесі невпинно зростає.

Для відновлення спра­ведливості і забезпечення Гідної праці для кожного, хто нині зайнятий на рин­ку праці (ціль №8 тисячо­ліття Глобального догово­ру ООН), та мотивувати тих, хто хоче повернутися на Батьківщину, ФПУ та СПО репрезентативних профспілок, які представ­ляють інтереси понад 4 млн працівників, ініцію­ють укладення нового Суспільного договору з урядом, об'єднаннями ро­ботодавців, бізнесасоціа­ціями та органами місце­вого самоврядування.

Нашою спільною ціллю має стати поєднання зу­силь і взаємодії на заса­дах конструктивного соці­ального діалогу для пере­моги, відбудови України та створення умов гідного життя громадян. Новий Трудовий кодекс, який за­раз розробляється і проєк­тується на повоєнний пе­ріод, має скасувати ни­нішні обмеження трудо­вих прав і увібрати кращі світові стандарти гідної праці, а Соціальний ко­декс – значно підвищити рівень соціальних гаран­тій і соціальних виплат. У цьому зв'язку мають бути парафовані в повному об­сязі Європейська соціаль­на Хартія, Європейський Кодекс соціального забез­печення і Європейська Опора соціальних прав.

Зокрема, саме зараз, коли державними органа­ми розпочато переговори із зарубіжними інвестора­ми і компаніями щодо їх залучення до відбудови України, потрібно перед­бачати в договорах наста­нови Президента Володи­мира Зеленського про те, що заробітна плата укра­їнців має досягнути рівня сусідніх країн ЄС + 30% (див. його виступ на уро­чистому засіданні ВРУ 28.06.2022 р.). В конкурент­ній боротьбі за кваліфіко­вану робочу силу, зважаю­чи на її дефіцит, вітчизня­ний бізнес теж вимуше­ний буде підвищувати до­ходи працівникам. Зроста­тимуть й доходи їх сімей, зменшуватиметься рівень майнового розшарування та рівень бідності насе­лення. Це саме те, що сприятиме формуванню солідарного суспільстві і базових основ соціальної держави.

Нині працюємо на Пе­ремогу і водночас проєк­туємо майбутнє держави загального добробуту!

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ, ГОЛОВА ФПУ, ГОЛОВА СПО ПРОФСПІЛОК НА НАЦІОНАЛЬНОМУ РІВНІ

 

У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ ЗАРЕЄСТРОВАНО ПРОФСПІЛКОВИЙ ЗАКОНОПРОЄКТ, СПРЯМОВАНИЙ НА ПОСИЛЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ПРАЦІВНИКІВ


24 червня 2024 року у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Зако ­ну про внесення змін до За­кону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ініційований профспілками (реєстр. № 11367 від 24.06.2024).

25 червня законопроєкт направ­лено на розгляд Комітету Верхо­вної Ради України з питань соціаль­ної політики та захисту прав вете­ранів.

Нагадуємо, законопроєкт розроблено з ме­тою забезпечен­ня соціального захисту праців­ників підпри­ємств, організа­цій, установ, які постраждали і зазнали ушко­дження здоров’я, стали особа­ми з інвалідністю внаслідок бойо­вих дій під час виконання ними трудових обов’язків, а також сімей загиблих за аналогічних обставин працівників, формування в сус­пільстві шанобливого ставлення до них.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

ДО ПИТАННЯ УКРАЇНСТВА ПРОФСПІЛОК

(Продовження. Початок – у №8..)

Визначною подією в житті українського народу стало проголошення 16 липня 1990 року Верховною Ра­дою УРСР Декларації про державний суверенітет України, яким визначено основи державного, полі­тичного, економічного ладу та підкреслено само­стійність і суверенітет України.

Постановою Верховної Ради Української РСР від 24 серпня 1991 року №1427- ХІІ було проголошено не­залежність України та створення самостійної дер­жави – України.

Проголошення незалеж­ності України, демократи­зація суспільства відкри­ли дорогу для самостійної діяльності профспілкових організацій в Україні, зрос­тання їх ролі у захисті прав трудівників.

Важливою віхою на шляху реформування профспілок України став ІІ (позачерго­вий) з’їзд, постановою яко­го 21 листопада 1992 року Федерацію незалежних профспілок України пере­йменовано у Федерацію професійних спілок Украї­ни. Сповідуючи політику незалежності і правонас­тупництва ФНПУ, Федера­ція профспілок України стала принципово новим самостійним профспілко­вим центром, який не увій­шов до жодної загальносо­юзної структури. Однак, окремі політичні сили в Україні, які увесь час були і є у владних структурах і залежні від московських зв’язків не пробачили профспілкам їх незалеж­ність.

Втративши вплив на проф­спілки, починаючи з 1992 року окремі групи в парла­ментсько-урядових та пра­воохоронних структурах розробляють і приймають підзаконні рішення, які спрямовуються проти українських профспілок, зокрема ФНПУ, а згодом ФПУ як до буцім-то загаль­носоюзної громадської ор­ганізації колишнього Сою­зу РСР.

Добре знаючи, що такий статус організації може бути тільки тоді, коли її за­сновниками є суб’єкти, які зареєстровані як союзні та охоплюють певний відсо­ток союзних територій, чого українські профспіл­ки ніколи не мали, помста їм за незалежність розгор­талася зі все новим махо­виком, коли до влади про­никали сили, пов’язані «путами» залежності від росії, чи-то політичної, чи фінансової, чи від шанта­жу останньої або компро­матів на «свою п’яту коло­ну» в Україні.

До сьогодні це питання за­лишається відкритим. Таке ставлення цих сил до незалежних українських організацій і не тільки профспілок, а й багатьох інших проукраїнських гро­мадських інституцій чи­мось нагадує помсту росії Україні за її Незалежність, та вихід з-під московсько­го ярма. Тому ще більшої уваги потребує вивчення уроків нашої історії та ана­лізу сучасних подій, при­чин їх виникнення, впливу і наслідків для новітньої української держави, гро­мадянського суспільства, профспілок і нас, україн­ців.

Як зазначив автор книги «Історія профспілок Украї­ни або боротьба триває» Петро Швець: «Уроки про­йденого історичного шля­ху корисні для вирішення і сьогодні таких важливих профспілкових питань як політична та економічна незалежність, захист соці­альних інтересів трудя­щих, єдність і взаємопід­тримка між спілками, ін­шими громадськими об'єднаннями, активна участь у просвітницькому процесі і культурному житті». Та продовжив дум­ку, що «Вивчення, узагаль­нення та всебічний аналіз історії профспілкового руху як соціального явища має велике значення для розвитку та нормування України як незалежної, со­ціальної держави. Попри різні спроби ліквідувати профспілки як суспільну одиницю, знищити взага­лі, вони збереглися як по­стійно діюча громадська організація найманих пра­цівників, яка представляє і захищає інтереси робочої сили – найманих працівни­ків, зародившись у горнилі робітничого класу в бо­ротьбі за кращу долю тру­дівників».

(Далі буде.)

ЄВГЕН ДРАП'ЯТИЙ, ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ФПУ

22.07.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання