« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

МІЖНАРОДНА ЗУСТРІЧ СОЛІДАРНОСТІ З У КРАЇНОЮ

МІЖНАРОДНА ЗУСТРІЧ СОЛІДАРНОСТІ З У КРАЇНОЮ

 
22 лютого ц.р., напередодні 2-ї річниці від початку повномасш­табної агресії, яку росія розпочала проти України, у Будинку профспі­лок у Києві відбулась Міжнародна зустріч солідарності з українськи­ми профспілками.

Організаторами разом з ФПУ та КВПУ виступили глобальні і європейські проф­спілкові об’єднання: МКП, ЄКП, АКТРАВ, за підтримки Фонду ім. Фрідріха Еберта та ін. Захід транслювався в режимі відеокон­ференції за сприяння міжнародних проф­центрів для 200 млн членів профспілок, які вони об'єднують у 170 країнах світу.

Спілчани зібрались на конференцію, щоб нагадати усьому світові, якою ціною українці виборюють свою незалежність, захищають демократію та європейські цін­ності, щоб світова громадськість почула про проблеми українських профспілок та усіх, хто зі зброєю в руках на фронті та з ри­зиком для життя в тилу під вогнем росій­ських загарбників наближають Перемогу!

У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий подякував Естер Лінч – Генераль­ній секретарці ЄКП, Люку Тріанглу – Ге­неральному секретарю МКП, за сприяння у проведенні цієї зустрічі.

– Це – вияв великої солідарності і нашої дружби, – зазначив Г.Осовий, – Для нас є очевидним те, що тільки в умовах миру можна забезпечити гідну працю та рівень життя, безпеку людей. Українські проф­спілки цим постійно займалися і займа­ються зараз, хоча війна перекреслила бага­то наших планів та прагнень. Вона завдала великих збитків: зруйновані лікарні, шко­ли, підприємства, житловий фонд, покалі­чені долі працівників, їхніх родин і дітей, втрачено понад 5 млн. робочих місць.

Профспілки України з перших днів по­вномасштабної агресії росії за сприяння своїх зарубіжних партнерів активно допо­магають спілчанам, їхнім сім’ям, віднов­люють зруйновані будівлі профспілок у прифронтових регіонах, майновий комп­лекс надав тисячам ВПО прихисток.

Для ФПУ міжнародна підтримка – це можливість більш повно виконувати свої статутні зобов’язання та відновлення ін­ституційних спроможностей наших член­ських організацій. Це допомога членам профспілок, які втратили своїх близьких і рідних, опинилися в результаті воєнних дій у скрутному матеріальному станови­щі. Він закликав міжнародних партнерів залишатися з Україною й надалі допома­гати українським профспілкам і громадя­нам.

На конференції виступив Голова КВПУ Михайло Волинець, який підсумував два роки діяльності профоб'єднання в умовах війни.

Про долі спілчан та особливості діяль­ності підприємств в умовах війни розпо­віли:

– Наталія Маринюк, голова первинної організації Профспілки металургів і гір­ників України ПАТ «АрселорМіттал Кри­вий Ріг» (ФПУ);

– Дмитро Зелений, голова обласної ор­ганізації КВПУ в Донецькій області, пред­ставник енергетичного сектору КВПУ;

– Тетяна Заморська, голова Донецького обкому працівників освіти та науки Укра­їни (ФПУ);

– Валерій Матов, голова Профспілки працівників атомної енергетики та про­мисловості України (ФПУ);

– Лідія Галкіна, регіональний пред­ставник у Луганській області КВПУ;

– Сергій Тесленко, голова Об’єднання профспілок Харківської області (ФПУ).

Від міжнародних організацій до учас­ників конференції звернувся Генераль­ний секретар МКП Л.Тріангл, Генеральна секретарка ЄКП Е.Лінч, конфедератив­ний секретар ЄКП Л.Фута, директорка Бюро МОП з діяльності трудящих (АК­ТРАВ) М.-Е. Андре та інші.

Усі вони відзначили мужність і стій­кість українського народу, який чинить відчайдушний спротив загарбникам і за­певнили, що продовжуватимуть підтри­мувати українців і їх профспілкові орга­нізації.

Керівники ФПУ і КВПУ звернулися із за­кликом до світових профспілок використа­ти власні можливості, щоб максимально широко розповсюдити прийняту учасни­ками конференції Заяву ФПУ і КВПУ до другої річниці з початку повномасштабно­го військового вторгнення росії в Україну.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

ЗАЯВА ФПУ / КВПУ ДО ДРУГОЇ РІЧНИЦІ З ПОЧАТКУ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВІЙСЬКОВОГО ВТОРГНЕННЯ РОСІЇ В УКРАЇНУ

Повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року стало продовженням злочину росії проти миру, фундаментальних принципів та норм міжнарод­ного права, коли вона в 2014 році тимчасово окупувала Автономну Респу­бліку Крим, місто Севастополь та окремі регіони в Донецькій та Луганській областях України.

росія продемонструвала справжнє обличчя «русского міра»: агресія, варварські вбивства, ґвалтування, терор, ядерний шантаж та інші жахли­ві злочини, які не вкладаються у свідомість жодної людини. Єдина причи­на усього цього - намагання відродити “російську імперію”.

… Величезного удару зазнала економіка України. Вартість післявоєн­ного відновлення в Україні станом на кінець 2023 року становить $486 млрд. Захищаючи себе та увесь демократичний світ від російського агре­сора, щоденно віддаючи життя своїх найкращих синів і дочок за свободу, демократію та верховенство права, Україна вистояла і не лише зупинила російську навалу, але й успішно стримує її.

Ми щиро вдячні Міжнародній організації праці, зокрема АКТРАВ, Між­народній та Європейській конфедераціям профспілок, усім національним профцентрам, які встали пліч-о-пліч з українськими профспілками, нада­ючи гуманітарну, політичну та фінансову допомогу Україні, українським внутрішнім біженцям, всім, хто знайшов притулок у ваших країнах.

Друга річниця – це можливість для всіх, хто вірить у свободу, відкидає насильство підтвердити свою прихильність підтримці хоробрих захисни­ків України і нагадати, що війна не закінчилась і Україна потребує допомо­ги.

На цьому переломному етапі війни закликаємо наших міжнародних друзів посилити всебічну та критично необхідну підтримку Україні заради прискорення забезпечення миру після поразки агресора.

Україна продовжить рухатися до перемоги над російською агресію, а також продовжить рух до повноправного членства в ЄС і НАТО.

Григорій Осовий Голова ФПУ

Михайло Волинець Голова КВПУ

 

 

СПІЛЬНА ЗАЯВА- ПОПЕРЕДЖЕННЯ

УКРАЇНСЬКИХ ПРОФСПІЛОК – ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ДО ГЛОБАЛИНИХ СОЮЗІВ INDUSTRIALL ТА INDUSTRIALL- ЄВРОПА

24.02.24 – трагічна дата для українського наро­ду – два роки від початку широкомасштабної війни росії в Україні. Війна, яка набирає обертів, вбиває українську націю, сплюндровує українську землю, манкуртує вкрадених українських дітей!

Звертаємось до профспілкової спільноти Євро­пейського Союзу та на глобальному рівні. Росія роз­почала активну фазу гібридної війни в європей­ських державах, щоб підірвати стабільність і єд­ність. Боротьба за свої права виробників сільсько­господарської продукції Польщі це наріжний ка­мінь профспілкової діяльності. Страйк це священне право і механізм боротьби. Але не потрібно змішу­вати боротьбу і цілеспрямований вандалізм на ко­ристь росії – країни агресора та терориста!

Російські агенти впливу в Польщі вже використа­ли справедливі наміри фермерів. Росія почала вико­ристовувати будь-які протестні наміри або невдово­лення в країнах ЄС, щоб забезпечити хаос, розхитати підвалини демократії та привести до влади ультра- праві партії, які вона фінансує. На сьогодні ми кон­статуємо, що в заторах на кордоні померли декілька українських водіїв – перевізників. Хто відповість за ці смерті? Українське зерно, яке було вирощене в умо­вах війни, зібрано під обстрілами і бомбардування­ми українськими фермерами, які ризикували своїм життям, висипано з потягів на залізничні колії.

Ми впевнені, що справжні польські фермери, які знають ціну кожного урожаю, не здатні на такі «подвиги».

Мета російської федерації – не допустити по­стачання в Україну снарядів та зброї, і з цим вона вдало справляється, використовуючи протестні настрої фермерів в Польщі. Україна платить жит­тями своїх захисників, серед яких – члени проф­спілок, – захищаючи Україну і Європу! Закликаємо профспілки Польщі сприяти звільненню тран­спортних шляхів, як стратегічних об’єктів, блокада яких наразі наносить шкоду Україні і Польщі. Зо­крема, страждає економіка обох країн і безпека на прикордонних пропускних пунктах.

Звертаємо увагу профспілковців усіх рівнів; си­туація в Польщі це загрозливий сигнал. Під час ор­ганізації протестів в своїх країнах, радимо вжива­ти посилених заходів безпеки для унеможлив­лення провокацій, щоб ваша справедлива бо­ротьба не була використана на послаблення ва­ших країн. Віримо, що єдність, пильність, посилен­ня безпекових заходів та відданість принципам солідарності дозволять нам спільно захищати права працівників та запобігти провокаціям на користь рф.

I

22.03.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання