« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

ЩОДНЯ ПРАЦЮВАТИ НА ПЕРЕМОГУ!

ЩОДНЯ ПРАЦЮВАТИ НА ПЕРЕМОГУ!

Обставини воєнного ста­ну, наслідки агресії рашист­ських заброд Полтавську облпрофраду, як і будь- який профспілковий орган в Україні від профкому пер­винки до ФПУ, змушують займатися справами поза усталеною сферою статут­ної відповідальності проф­спілок.

Нові часи – нові виклики

З перших днів повномасштаб­ного вторгнення одним із за­вдань профспілок стала допомо­га Збройним Силам України та опіка над спілчанами, котрі по­страждали від війни. І профспіл­ки Полтавщини (а нас сьогодні ще майже 140 тис.) потужно до­лучилися до всенародного руху.

Працівники облпрофради, об­ласних організацій профспілок неодноразово перераховували денний заробіток на рахунки ЗСУ. Здійснено декілька пере­дач зібраних профспілковими працівниками речей – одягу, бі­лизни, взуття, санітарно-гігіє­нічних засобів, коштів – відо­кремленому підрозділу «Гро­мадського об'єднання пересе­ленців «Спільна справа», за що щиру вдячність нам висловила керівник благодійного центру Вікторія Башмакова.

До речі, санаторію-профілак­торію «Антей», який прийняв перших переселенців з окупова­них територій (опікується ним обком профспілки працівників житлокомунгоспу), гуртом і со­лідно підсобили грошима член­ські організації облпрофради. В санаторії-профілакторії на по­вному його забезпеченні перебу­вали більше 120 людей з Харків­щини, Сумщини, Донеччини і Луганщини, оселі яких знищені внаслідок воєнних дій.

Молодь не відстає

Активним учасником поді­бних акцій та заходів профспілок області є Молодіжна рада об­лпрофради, яку очолює амбітний і непосидючий Олександр Дробо­тя. Ось і нещодавно наша спіл­чанська молодь ініціювала акцію «Подякуй захиснику»: з привітан­нями до Дня незалежності наго­дилися до воїнів, котрі лікуються в місцевому госпіталі. Хлопців почастували двома величезними короваями та смаколиками, а листівки зі щирими побажання­ми якомога швидшого одужання та такої очікуваної Перемоги зі­гріли душі захисників.

Акцію «Подякуй захиснику» профінансували практично всі членські організації облпрофра­ди і в її рамках, крім відвідин госпіталя, вдалося допомогти з ремонтом техніки підрозділу місцевої військової частини.

Головний тягар – на галузевих профспілках

Левова ж частка участі проф­спілок області у допомозі Си­лам Оборони та постраждалим від війни належить організаці­ям галузевих профспілок. Тому логічно і правильно було б роз­повісти про внесок кожної.

Так, в найчисельнішій облас­ній організації – профспілці пра­цівників освіти і науки України – мобілізовано на військову службу майже 200 педагогів з 35 громад області. Природно, по­треби воїнів-педагогів перебува­ють у центрі уваги профспілки, а всього з початку війни первин­ними, територіальними органі­заціями, обкомом профспілки на потреби ЗСУ та сил тероборони спрямовано 2,421 млн грн. Цільо­ву допомогу на суму 373 тис. грн отримали 47 спілчан, сім'ї яких постраждали від агресії.

Приміром, первинки Тереш­ківського ліцею та закладу до­шкільної освіти «Ялинка» органі­зували швейний цех, який пра­цює на потреби фронту; створена бригада, відповідальна за постій­не забезпечення харчуванням блокпостів та загону тероборони.

Нещодавно обком профспіл­ки освітян допоміг екіпіювати та оснастити новосформований на Полтавщині стрілецький ба­тальйон. Очільник обкому Гри­горій Шумейко вручив заступ­нику командира військової час­тини Вадиму Гергелю сертифі­кат на 1 млн. грн та 8 тепловізо­рів, запчастини для автотехні­ки, ремонтний інвентар.

Плідно працює на Перемогу первинка профспілки металур­гів ПрАТ «Полтавський гірничо- збагачувальний комбінат». Як інформує її голова Сергій Афо­нін, профком надав допомогу першій хвилі вимушених пере­селенців – оперативно закупили постільну білизну, ковдри тощо на суму 100 тис. грн; для їхньої дітлашні організували відвіди­ни дендропарку «Ковалівка», що під Полтавою.

Сім'ям загиблих захисників, а їх на комбінаті вже 26, надано допомоги на 130 тис. грн, всього ж з початку агресії рф профком здійснив 2365 виплат спілчанам на майже 6 млн. грн.

Активно долучилася до за­хисту України та допомоги ЗСУ профспілка «Машметал»: з по­чатку війни донати профкомів ПАТ «Крюківський вагонобудів­ний завод», АТ «Кременчуцький сталеливарний завод», ПрАТ «Кременчуцький завод дорож­ніх машин», ДП «Український науково-дослідний інститут ва­гонобудування» склали майже 600 тис. грн. Необхідну допомогу отримують сім'ї полеглих воїнів.

А одним з центрів волонтер­ського руху області стала про­форганізація учнів та педколек­тиву Кременчуцького Вищого професійного училища №7, яка входить до обласної організації «Машметалу». Виокремимо лише один аспект з багатогран­ної діяльності волонтерського центру: вже цього року за діяль­ної участі профкому в училищі був створений благодійний фонд «Добрі справи ВПУ №7», який у тісній співпраці з міжна­родними фондами здійснив 40 відправлень гуманітарної допо­моги з продуктами та засобами гігієни для 2 тис. родин. А це майже 18 тонн вантажу на при­фронтові території Харківщини, Херсонщини, Луганщини, Сум­щини, Запоріжжя!

Постійний зв'язок з понад 90 працівниками підприємств галу­зі, котрі у лавах ЗСУ захищають Україну, тримає обласна органі­зація профспілки хіміків (голова Ольга Курінько). Загалом Нацг­вардії, загонам тероборони, ЗСУ, біженцям надана допомога на декілька мільйонів гривень.

Члени профспілки медиків (голова Олександр Кувічка), окрім зрозумілої особливої ува­ги до забезпечення ефективної і безперебійної роботи медичних закладів під час війни, активно включилися до волонтерства, до­помоги ЗСУ і формуванням теро­борони. Працевлаштовані май­же 300 прибулих на Полтавщину медичних працівників, лише за останні два місяці профспілка допомогла військовим та тим, хто потребує опіки, на суму по­над півмільйона гривень.

Нечисленна й не вельми бага­та обласна організація проф­спілки працівників зв'язку ди­рекції УДПЗ «Укрпошта», яку очолює Мальвіна Хрипко, виді­лила понад 40 тис. грн. – і для неї це неабияка сума – для підтрим­ки сімей загиблих воїнів, пора­нених бійців, працівників по­штового зв'язку, тимчасово пе­реміщених з районів бойових дій на Полтавщину.

Волонтерство, збір коштів для ЗСУ і територіальної оборони, опіка над ВПО – у центрі уваги і клопотів обласної організації профспілки АПК, її голови Гали­ни Харченко, очільників коміте­тів профспілки різного рангу.

Так, у Полтавському аграрно­му університеті (ПДАУ) проф­спілкова первинка, яку віднедав­на очолює Юлія Радочіна, осо­бливо перейнялася долями бі­женців – з перших тижнів росій­ської агресії з різних областей тут прийняли близько 10 тис. по­страждалих. Наразі в гуртожит­ку університету мешкає 250 ВПО – їх годують, забезпечують засо­бами гігієни, одягом, постільною білизною та усім необхідним.

Профспілка аграріїв області підтримує тісні зв'язки з міжна­родними колегами, атож велика гуманітарна допомога надій­шла зі Швейцарії: 50 комплектів постільної білизни, матраців, ковдр, 5 дизель-генераторів, за­рядна станція для роботи при вимкненні електричної енергії.

Обласна організація проф­спілки ЖКГ зібрала донатів для ЗСУ та тероборони, благодійної допомоги постраждалим від ві­йни на понад 9 млн. грн.

Разом – задля Пермоги!

На одну з найгарячіших сьо­годні точок протистояння з воро­гом був оперативно доставлений поштою придбаний профспілка­ми області розвідувальний дрон вартістю понад 100 тис. грн.

Без перебільшення, кожна членська організація докладає максимум зусиль у всенародну боротьбу за своє майбутнє – у розгром ненависного окупанта.

Великий чи малий внесок кожного з нас, кожного члена профспілки нашої області у від­січ агресору щодень наближає Перемогу. Немає сумніву, що цю роботу ми будемо продовжу­вати цілеспрямовано і постійно.

ІРИНА БОГУШ, ГОЛОВА ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛРАДИ ПРОФСПІЛОК

10.02.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання