« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

ДЕРЖАВА ПІДТРИМАЄ ПРОФСПІЛКОВІ ЗАКЛАДИ, ЩО ПРИХИСТИЛИ ВПО

ДЕРЖАВА ПІДТРИМАЄ ПРОФСПІЛКОВІ ЗАКЛАДИ, ЩО ПРИХИСТИЛИ ВПО

Як раніше повідомляв Голова ФПУ Григорій Осовий, профспілкові суб’єкти господарю­вання були відчинені для прихистку ВПО, людей, які постраж­дали і нині потерпа­ють від російської агресії.

ФПУ одразу відгукну­лась на цю проблему та згуртувалась в підтримці постраждалих, аби віднай­ти спроможність, матері­альні ресурси для надання їм притулку. Таку допомо­гу з початку війни від проф­спілок вже отримали май­же 300 тис. осіб. У профспіл­кових санаторіях і сьогодні щоденно перебувають по­над 6 тис. людей, яким на­дається безкоштовно про­живання і харчування. Для цього ФПУ було залучено кошти міжнародних, у тому числі благодійних, ор­ганізацій, профспілок та ін.

ФПУ та створений на її базі Гуманітарний штаб у березні, квітні та червні ц.р. звертались до Уряду з про­ханням розглянути питан­ня щодо залучення держа­ви як інституції до під­тримки ВПО. Особливо така нагальність відчутна у зв’язку з підготовкою до осінньо-зимового періоду, коли з настанням холодів потрібно буде не тільки на­давати переселенцям при­міщення, а й обігрівати їх. У нинішніх умовах надви­соких цін на газ, зростання цін на електроенергію й інші комунальні послуги без підтримки держави профспілкам дуже важко. Від Уряду ніхто не запере­чував, але водночас оста­точних практичних рішень з цього приводу не було прийнято. У процесі диску­сій спільно з Мінсоцполіти­ки, Мінекономіки, Міне­нерго, Нафтогазом надхо­дили позитивні сигнали, що їхні представники з ро­зумінням ставляться до профспілкових пропозицій, але потрібне урядове рі­шення, оскільки в даному випадку мають бути задія­ні компенсаційні механіз­ми. І от нарешті, 16 вересня прийнято постанову Кабі­нету Міністрів України №1045 про внесення змін до постанови КМУ від 11 бе­резня 2022 року №261, яка стосується порядку й умов надання компенсації за спожиті комунальні послу­ги під час розміщення ВПО в будівлях, приміщеннях об’єктів державної, кому­нальної і (додано) приват­ної власності в період воєн­ного стану. Тепер під цю по­станову підпадають і проф­спілкові об’єкти.

ФПУ вважає це важли­вою перемогою. Йдеться про те, що обсяг компенса­ції буде розраховуватись і включати витрати за спо­житі послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, централізованого во­допостачання та централі­зованого водовідведення, вивезення побутових відхо­дів, постачання і розподілу природного газу, електрич­ної енергії, інших видів енергоносіїв (дрова, вугілля тощо). Отже, наразі в усіх за­кладах ФПУ, які безоплатно розміщують ВПО, будуть узагальнювати відповідні витрати за комунальними послугами, виставляти свої рахунки, які будуть оплачу­ватися з державного резер­ву, фонду КМУ за форму­лою розрахунку цієї ком­пенсації для державних та комунальних, а відтепер і приватних суб’єктів госпо­дарювання. І такий розраху­нок буде здійснюватись за посередництвом місцевих державно-цивільних адмі­ністрацій.

Що важливо: коли ФПУ проводила дискусії щодо врахування пропозиції, то надавачі послуг з держав­них або комунальних струк­тур говорили, що підтриму­ють профспілкові заклади, проте за умови 100% перебу­вання в них ВПО на безоплатній основі. Але ж ра­зом з ВПО можуть перебува­ти люди, що потребують лі­кування та оздоровлення, адже це основна функція та­ких закладів. Профспілко­вим санаторіям також по­трібно відновлювати свої ресурсні можливості в над­важких умовах, у яких нара­зі перебуває країна. Тож профспілки переконали на­давачів послуг у тому, що механізм компенсації має поширюватись не на об’єкт, а на ту кількість людей, які там перебувають й отриму­ють безоплатні послуги, від­повідно до кількості зайня­тих ними ліжко - місць та ви­ділених площ. Таким чи­ном, враховано частковість заповнення об’єктів ВПО. Держава надаватиме ком­пенсації за утримання ВПО для приватних суб’єктів гос­подарювання з 1 вересня і до завершення воєнного стану.

ФПУ вже довела зміст урядової постанови до сво­їх приватних акціонерних товариств та інших госпо­дарюючих суб’єктів, член­ських організацій, які ма­ють взаємодіяти з органа­ми місцевої влади для під­твердження об’єктивності перебування ВПО, витрат на відповідні послуги. Що­місяця до 15 числа їм необ­хідно буде подавати відпо­відні заявки на відшкоду­вання витрат. Сподіває­мось, що цей механізм не­відкладно запрацює, оскільки з настанням осін­ньо-зимового періоду вар­тість енергоносіїв зростати­ме, й без державної допомо­ги пройти його буде важко.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА ІЗ 1 ЖОВТНЯ ЗРОСЛА ДО 6700 ГРН

Із 1 жовтня мінімальна заробітна плата зросла на 200 грн і становить відтепер 6700 грн.

У зв’язку із цим збільшив­ся і єдиний соціальний внесок для ФОП, який є фіксованим і становить 22% від мінімальної зарплати.

Зросте також мінімальний розмір пенсій за віком для непрацюючих пенсіонерів, яким виповнилося 65 років і які мають повний страхо­вий стаж. Пенсія становити­ме 2680 грн (40% від міні­мальної зарплати).

Запроваджується також до­даткова гарантія пенсіоне­рам віком від 70 років і стар­ше, пенсію яким призначе­но відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та які мають страховий стаж. Мінімаль­ний розмір їхньої пенсійної виплати не має бути менше 3 тис. грн.

ВЛ. ІНФ

 

ВРУ ПРОГОЛОСУВАЛА ЗА ЛІКВІДАЦІЮ ФОНДУ СОЦСТРАХУ

21 вересня Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесен­ня змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»...», який було внесено (реєстр. № 3663) до парламенту ще у червні 2020 року на­родним депутатом Михайлом Папієвим.

Законопроєкт категорич­но не підтримали проф­спілки, об’єднання робо­тодавців і громадськість. Його також не підтриму­вали у Мінсоцполітики, яке забезпечує форму­вання та реалізацію дер­жавної політики у сфері загальнообов’язкового державного соціального та пенсійного страхуван­ня, і Пенсійний фонд. Мін’юстом та іншими ор­ганами вносилися суттє­ві зауваження, що свід­чили про неможливість прийняття цього законо­проєкту. Але у вересні 2022 року позиція Мінсоц­політики й інших дер­жавних органів зміни­лась. Вони виступили на підтримку законопроєк­ту № 3663 і, як зазначено вище, 21 вересня Верхо­вна Рада прийняла закон у другому читанні та в ці­лому. Він набирає чин­ності з 1 січня 2023 року. Варто зазначити, що СПО об’єднань профспі­лок постійно, від часу його реєстрації у ВРУ та повторно на початку ве­ресня звертався до фрак­цій і депутатських груп із закликом не підтриму­вати законопроєкт № 3663 від 15 червня 2020 року, оскільки:

• ліквідовується Фонд со­ціального страхування України і виконання його функцій покладається на Пенсійний фонд України;

• запропоновані зміни не відповідають Основам законодавства про загальнообов’язкове дер­жавне соціальне страху­вання, якими визначено (ст. 14–15), що «Страхові фонди є некомерційними самоврядними організа­ціями. Управління стра­ховими фондами здій­снюється на паритетній основі державою та пред­ставниками суб’єктів со­ціального страхування». Проте Пенсійний фонд залишається централь­ним органом виконавчої влади;

• для застрахованих осіб скасовується оплата лі­кування у відділеннях санаторно - курортного за­кладу після перенесених захворювань і травм;

• для потерпілих на вироб­ництві не передбачаються лікування та реабілітація у закладах охорони здоров’я, забезпечення протезуванням, допоміж­ними засобами реабіліта­ції, медичними виробами за рахунок коштів соціаль­ного страхування тощо.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ ПРЕС-ЦЕНТРУ ФПУ

 

Володимир Саєнко

заступник Голови ФПУ

21 вересня Верховна Рада України ухва­лила законопроєкт № 3663, і на тлі війни, інфляції та низьких зарплат безробітних стане ще більше. Адже буде звільнено майже 5 тис. вузькопрофільних спеціаліс­тів Фонду соціального страхування. Не кажучи вже про те, що українці отримають «бонус» у вигляді позбавлення низки соці­альних гарантій – декретних, лікарняних.

21.10.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання