« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

ФПУ ЗАКЛИКАЄ ДАТИ ГІДНУ ВІДСІЧ ОБМЕЖЕННЮ ПРАВ ТРУДЯЩИХ І ПРОФСПІЛОК

ФПУ ЗАКЛИКАЄ ДАТИ ГІДНУ ВІДСІЧ ОБМЕЖЕННЮ ПРАВ ТРУДЯЩИХ І ПРОФСПІЛОК Заява щодо чергового наступу влади на права профспілок

В останні роки влада України взяла жорсткий курс на запровадження неолібе­ральної політики, намагаючись макси­мально знизити соціальні норми та міні­мізувати контроль за їх дотриманням, щоб залучити іноземних інвесторів. При цьому порушуються пакти ООН про права людини, Угода про асоціацію Україна – ЄС, глава 13 «Праця» Угоди про вільну тор­гівлю між Україною та Канадою. Скасова­но понад 400 законів і нормативно-право­вих актів у сфері охорони праці, санітар­них норм. Зростає заборгованість із заро­бітної плати, безробіття, відкладається підвищення мінімальної заробітної плати та пенсій до фактичного прожиткового мі­німуму.

Об’єктом атаки є і Конституція України, яка проголосила її соціальною державою з безкоштовною медичною допомогою. Ця проблема особливо гостро постала у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Федерація профспілок України, її член­ські організації ніколи не погодяться з та­кою провальною політикою!

У цьому році завдяки активним про­тестним діям та солідарній підтримці міжнародного профспілкового руху, Між­народної конфедерації профспілок, Орга­нізації об’єднаних націй, Міжнародної ор­ганізації праці профспілки України не дали прийняти вкрай ліберальний проєкт Закону про працю та так званий законо­проєкт щодо окремих питань діяльності професійних спілок, спрямований на усу­нення профспілок від правозахисної ді­яльності.

Наразі провладна більшість вдалася до порушення конституційних та міжнарод­них норм, що стосуються трудових і соці­ально-економічних прав працівників і ді­яльності профспілок. Продовжуються ма­ніпуляції з Трудовим кодексом, поданим без змін на перше читання законопроєктом про профспілки, до яких знову намагають­ся внести дискримінаційні трудові й анти­профспілкові норми.

Більш того, влада вирішила вдатися до використання правоохоронних органів для тиску на профспілки. Під надуманим при­водом днями утаємничено через суд накла­дено арешт на об’єкти власності Федерації профспілок України і її членських організа­цій, які працюють в інтересах людей праці, в тому числі на Будинок профспілок у м. Києві, побудований на профспілкові вне­ски у 1980 році і відбудований профспілка­ми після пожежі під час Революції гідності.

Зазначаємо, що Європейський суд з прав людини у своєму недавньому рішен­ні підтримав правову позицію профспі­лок, що спір стосовно майна вже розгля­дався українськими судами в 1997 році та був вирішений на користь профспілок. Суд також звернув увагу на непослідов­ність дій держави, яка через свої уповно­важені органи спочатку здійснювала реє­страцію права власності за профспілками та суб’єктами господарювання, створени­ми за їх участю, а після цього через орга­ни прокуратури заявляла про своє право власності на це майно.

Такі дії влади є неприйнятними у цивілі­зованому світі. Антипрофспілкова та анти­трудова політика отримали вкрай негатив­ну оцінку міжнародної спільноти, а Міжна­родна конфедерація праці вже віднесла Україну до категорії країн, де відсутні га­рантії прав працівників.

Не можна допустити, щоб влада знущала­ся над сторічними завоюваннями україн­ських трудящих та профспілок, одночасно декларуючи, що вона відкрита до соціально­го діалогу і вбачає своєю головною метою по­кращення життя всього українського народу.

Президія Федерації профспілок Украї­ни закликає всі профорганізації і всіх чле­нів профспілок дати гідну відсіч обмежен­ню прав трудящих і профспілок, викорис­товуючи всі законні форми і методи ак­тивної боротьби!

ПРЕЗИДІЯ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

 

ПІДПРИЄМЦІ ВИСТУПИЛИ ПРОТИ НАСТУПУ НА ПРАВА ПРАЦІВНИКІВ

1 грудня, мітингом біля Верховної Ради та Офісу Президента України, а також маршем центральними вулицями столиці підприємці розпочали акції протесту проти наступу вла­ди на права та інтереси працюючої людини.

Акція протесту SaveФОП, організована «Союзом захисту підприємництва», про­демонструвала владі рішучість пред­ставників малого та середнього бізнесу активно й ефективно відстоювати свої права та інтереси.

Серед вимог – забезпечити право на пра­цю мікропідприємцям шляхом зупинення впровадження тотальної фіскалізації та безглуздих карантинних обмежень для них, у той час як великий бізнес не підпа­дає під ці обмеження. Негайно прийняти законопроєкти №№ 3993 та 3853-1(2).

Боротьба триває.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 


НТСЕР МАЄ ВІДНОВИТИ СВОЮ ДІЯЛЬНІСТЬ

У НАЙКОРОТШІ ТЕРМІНИ

27 листопада відбу­лося засідання президії Націо­нальної тристо­ронньої соціаль­но-економічної ради. Основне питання порядку денного сто­сувалося розблокування та відновлення в найкоротші терміни діяльності НТСЕР, яка не функціонувала протя­гом кількох років.

Президією прийнято рішення про подання Президентові Украї­ни на посаду голови НТСЕР кан­дидатури Анатолія Кінаха, спів­голови НТСЕР від сторони робо­тодавців, голови Об’єднання ор­ганізацій роботодавців України, заступника голови Ради Федера­ції роботодавців України, а та­кож проведення засідання НТСЕР у місячний термін після підписання відповідного Указу Президента України про призна­чення її голови.

Крім того, при НТСЕР створе­но робочу групу з опрацювання законодавчих ініціатив. До її складу увійдуть по чотири представники від кожної із сто­рін соціального діалогу. Також затверджено кількісний та пер­сональний склад комітетів НТСЕР з урахуванням пропози­цій сторін.

У засіданні взяли участь чле­ни президії НТСЕР: від проф­спілкової сторони – співголова Національної ради, Голова ФПУ Григорій Осовий; заступник співголови Національної ради, заступник Голови ФПУ Олек­сандр Шубін; від сторони робото­давців – співголова Національ­ної ради Анатолій Кінах; від сто­рони органів виконавчої влади – заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільсько­го господарства України Юлія Свириденко та міністр соціаль­ної політики України Марина Лазебна.

СЕКРЕТАРІАТ ПРОФСПІЛКОВОЇ СТОРОНИ НТСЕР

 


ПОЗИЦІЯ ФПУ


судових позовів було по ­дано органами прокуратури з 2011 року до ФПУ, обласних об’єднань профспілок з одніє ю метою: відібрати належні на абсолютно законних підставах мільйонам членів профспілок санаторії, туристичні бази, на ­вчальні центри, які слугую ть людям.

Правова позиція Федерації профспілок України в право ­відносинах з дер жавою в осо ­бі Фонду дер жавного майна України щодо визнання права власності на майно профспі ­лок є незмінною, у тому числі з урахуванням рішення Євро ­пейського суду з прав лю дини від 9 листопада 2018 року, яким підтримано позицію профспілок щодо неправомір ­них дій влади.

 

ПРОФСПІЛКИ ВИЙШЛИ НА ПРОТЕСТ

2 і 3 грудня Федерація профспілок України проводить акції про­тесту та пікетування Верховної Ради Укра­їни у зв’язку з розглядом у пар­ламенті низки законопроєктів, ініційованих Урядом і окреми­ми народними депутатами, що продовжують політику наступу на права працівників і профспі­лок, а також неврахуванням пропозицій профспілок у проєк­ті Державного бюджету на 2021 рік, зокрема щодо підвищення заробітної плати та державних соціальних гарантій.

Останнім часом влада спільно з правоохоронними органами ціле­спрямовано порушують конститу­ційні та міжнародні норми щодо забезпечення захисту трудових і соціально-економічних прав пра­цівників та діяльності профспілок.

Головною причиною таких дій є принципова позиція ФПУ, яка по­встала проти проведення антисоці­альних реформ, урізання держав­них соціальних норм і гарантій, просування політики дешевої пра­ці та руйнування системи соціаль­ного захисту на догоду вітчизняно­му олігархічному бізнесу і транс­національному капіталу.

Активне солідарне протистоян­ня профспілок упродовж 2019–2020 років зупинило просування законо­проєктів про лібералізацію трудо­вого законодавства та обмеження прав профспілок і їх участі у соці­альному діалозі на всіх рівнях.

Однак у листопаді 2020 року вла­да знову почала просувати цілу низку законопроєктів, якими нама­гається імплементувати у Кодексі законів про працю України слав­нозвісні ліберальні норми, які дис­кримінують права працівників та профспілок. Обмежуються трудові права працівників галузей еконо­міки, бюджетної сфери, зокрема освіти, охорони здоров’я та ін. Упродовж 2 років поспіль відтермі­новується урядове рішення про підвищення заробітної плати педа­гогічним, науково-педагогічним, науковим працівникам до законо­давчо встановленого рівня. Окрім зазначених цілей, у законопроєкті про профспілки (№ 2681) лобіюєть­ся націоналізація власності проф­спілок, набутої на законних підста­вах.

Не досягнувши мети шляхом прийняття відповідних законів, влада вдалася до інструментів ре­алізації своїх задумів через право­охоронні органи, прокуратуру і суди. Фактом підтвердження цих дій стали ухвали Печерського ра­йонного суду м. Києва від 3 листо­пада 2020 року, прийняті за клопо­танням прокурора Офісу Генераль­ного прокурора Манжилея М.В., і накладення арешту на майно ФПУ, ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», ПрАТ «Укрпрофтур» та Київської міської ради профспілок у рамках кримінального провадження № 12020000000000878.

ФПУ дізналась про вказаний арешт 25 листопада 2020 року із ЗМІ, які опублікували список аре­штованих об’єктів раніше, ніж від­повідні ухвали суду офіційно були оприлюднені в Єдиному державно­му реєстрі

05.12.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання