« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

ЯК ПРОФСПІЛКИ ЗАХИЩАЮТЬ ПРАЦІВНИКІВ ВІД РОБОТОДАВЦІВ

ЯК ПРОФСПІЛКИ ЗАХИЩАЮТЬ ПРАЦІВНИКІВ ВІД РОБОТОДАВЦІВ

О собливу увагу проф­спілки приділяють правозахисній роботі та громадському контролю за додержан­ням роботодавцями законодав­ства про працю. Через введення на території України карантин­них заходів суттєво змінився формат роботи підприємств та профспілкових організацій, що вплинуло також на здійснення такого контролю. Про це свід­чать зведені показники інфор­мації про правозахисну роботу ФПУ та її членських організацій у І півріччі 2020 року.

ДОДЕРЖАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАЦЮ

Зазвичай зазначена робота виконується інспекторами пра­ці профспілок, кількість яких станом на 1 серпня 2020 року складає 5981 особу. З них 5679 – громадські інспектори праці, 92 – правові (головні правові) ін­спектори праці (у тому числі 5 осіб в апараті ФПУ). Ними про­ведено 2621 перевірку дотриман­ня вимог трудового законодав­ства, якими охоплено 2194 юри­дичні особи. В ході перевірок ви­явлено 8972 порушення законо­давства про працю, зокрема у сфері оплати праці – 4832, звіль­нення та переведення – 1140, змі­ни істотних умов праці – 762. Кількість працівників, трудові та соціально-економічні права яких порушувалися, склала 42378 осіб. До відповідальності притягнуто 110 посадових осіб установ, підприємств, організа­цій, з них до адміністративної – 40, дисциплінарної – 67, кримі­нальної – 3.

Профспілка працівників ЖКГ напрацювала рекоменда­ції щодо особливостей здійснен­ня господарської діяльності та дотримання трудового законо­давства в умовах карантину, зразки документів для оформ­лення різних режимів роботи, відпусток, пам’ятки з охорони праці тощо. Дніпропетровський, Запорізький, Харківський та інші обкоми цієї ж профспілки розробили заходи із специфіки роботи підприємств та техноло­гічних процесів. Там, де це було можливо, працівників перевели на дистанційний режим роботи. В інших випадках працівникам пропонували чергові відпустки, часткову занятість з оплатою відповідно до законодавства. Підприємства, які мають влас­ний автопарк, організували під­везення працівників за спеці­ально розробленими маршрута­ми. Криворізький міський комі­тет профспілки вишукав можли­вості та надав фінансову допо­могу первинним профорганіза­ціям для забезпечення праців­ників, які безпосередньо нада­ють послуги населенню, засоба­ми індивідуального захисту майже на 350 тис. грн. За сприян­ня Львівської обласної ради профспілки міський голова Львова видав розпорядження, що перерозподіляє фінансуван­ня зарплат в органах влади на користь працівників комуналь­них служб, які забезпечують життєдіяльність міста в умовах карантину (виплата премій двірникам, працівникам аварій­них служб, служби ритуальних послуг, водіям міського тран­спорту).

ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛОК

Інспектори праці профспілок надали 126073 усні консультації, складено 1535 процесуальних документів, у тому числі позо­вних заяв. Здійснено представ­ництво інтересів 17794 працівни­ків, з них у суді – 1158. За участю профспілок винесено 1518 рі­шень, більше половини з них (1051) стосувалися оплати праці. Судами присуджено до стягнен­ня на користь працівників за представництва профспілок 80019250,21 грн.

На підприємствах Профспіл­ки вугільників у період простоїв не з вини працівників постала проблема з нарахуванням допо­моги по тимчасовій непрацездатності, яка виникла в період перебування працівників у про­стої без обов’язку присутності на робочому місці за наказом підприємства з оплатою у розмі­рі посадового окладу. Міське відділення УВДФСС у Доне­цькій області відмовило в нара­хуванні допомоги з посиланням на лист Мінсоцполітики, в яко­му йдеться, що якщо застрахо­вана особа не здійснює трудову діяльність та їй не нараховуєть­ся заробітна плата, то допомога по тимчасовій непрацездатності не надається. Після проведеної відповідної роботи з боку право­вого інспектора праці питання вирішено на користь працівни­ків, на даний момент йде нара­хування і виплата допомоги осо­бам, які хворіли в період перебу­вання у простої підприємства.

На Львівщині інспектори до­моглися рішення суду про стяг­нення заборгованої заробітної плати на суму 280,0 тис. грн на­уковому працівнику Львівсько­го інституту народознавства НАН України. Також задоволе­но позови п’яти працівників ПрАТ «Іскра» про стягнення за­боргованої заробітної плати. Рі­шенням Львівського окружного суду поновлено на посаді голов­ного спеціаліста апарату Львів­ської облради, яка була незакон­но звільнена з роботи за пору­шення присяги. На користь по­зивача стягнуто 127,3 тис. грн за час вимушеного прогулу. За участю представника ОПЛ рі­шенням Франківського район­ного суду м. Львова задоволено позов працівниці ТОВ «Львів­ські автобусні заводи» Ковтун М.М. та стягнуто 110,47 тис. грн заборгованої заробітної плати.

Окрім того, за участю проф­спілок Львівщини розглядався колективний трудовий спір (конфлікт), який виник між на­йманими працівниками струк­турних підрозділів ДП «Львів­ський державний завод ЛОРТА» та адміністрацією заводу з при­воду заборгованості із заробіт­ної плати, повної тривалості ро­бочого часу, забезпечення ефек­тивної роботи підприємства. На сьогодні даний колективний трудовий спір (конфлікт) знято з реєстрації як вирішений: на підприємстві, яке повністю від­новило роботу, погашено забор­гованість із заробітної плати.

Украй складна економічна і соціально-політична ситуація склалася в трудових колективах Криворізької і Придніпровської ТЕС АТ «ДТЕК Дніпроенерго» (Профспілка працівників енер­гетики). 4 лютого 2020 року на ім’я голови обласної організації профспілки і ЦК «Укрелектро­профспілки» надійшла колек­тивна скарга працівників котло­турбінного цеху Криворізької ТЕС АТ «ДТЕК Дніпроенерго» про порушення керівництвом їх­ніх прав. Дані працівники пере­бувають в простої з 22 листопада 2019 року, без періодичного оформлення виводу з простою для підтримання необхідних ви­робничих процесів. Після втру­чання комісії, створеної для пе­ревірки викладених у скарзі фактів, 03.03.2020 деякі праців­ники були виведені з простою.

Окрім того, станом на 13 лип­ня 2020 року заборгованість з боку ДТЕК ЕНЕРГО і AT «ДТЕК Дніпроенерго» перед первинною профспілковою організацією Криворізької ТЕС становить 1 млн 417 тис. 129 грн, що є гру­бим порушенням ч. 3 ст. 42 Зако­ну України про профспілки.

За участю правових інспекто­рів Профспілки металургів і гір­ників на ПрАТ «МК «Азовсталь» з 22 звернень задоволено на ко­ристь працівників 13, вісім роз­глядаються; поновлені на роботі двоє працівників підприємства «Інтерпайп Нижньодніпров­ський трубопрокатний завод», відновлено виплату премій чо­тирьом працівникам підприєм­ства УЗТ «ММК ім. Ілліча», вда­лося запобігти звільненню двох працівників ДП «Ілліч-Агро Донбас».

Юрисконсультом – правовим інспектором праці Федерації профспілок Рівненської області здійснено захист шести членів профспілок у судовому порядку: поновлено на посаді викладача вищого професійного училища № 22 профорганізатора Зіневича В.В., стягнуто на його користь 93789 грн 12 коп. середнього за­робітку за час вимушеного про­гулу; в іншому випадку суд ви­знав незаконним та скасував розпорядження голови Олексан­дрійської сільської ради та стяг­нув з відповідача на користь по­зивача Назарчук Н.І. різницю в заробітній платі за час погір­шення умов оплати праці в сумі 13155,2 грн та моральну шкоду в сумі 500 грн.

04.11.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання