« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Всеукраїнська попереджувальна акція протесту профспілок

Всеукраїнська попереджувальна акція протесту профспілок

30 червня Україною прокотилася хвиля протестів проти антисоціальних та антипрофспілкових законів.

Учасники протестних акцій в усіх куточках України вима­гали:

• Зупинити подальше просування Урядом антисоціаль­ного законопроєкту про працю, який порушує права гро­мадян.

• Відкликати з Верховної Ради України антипрофспілко­вий депутатський законопроєкт № 2681 від «слуг наро­ду». Профспілкову реформу проводити лише за безпосе­редньою участю профспілок.

• Вилучити із законопроєкту № 2275 статтю щодо по­збавлення прав профспілок і роботодавців на рівне представництво інтересів застрахованих осіб у фондах соціального страхування.

• Відкликати з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ве­теранів Галину Третьякову за проведення антисоціальної політики та антигуманну позицію щодо громадян України.

• Відновити діяльність на робочих місцях і надати фінан­сову та матеріальну підтримку працівникам, які потерпа­ють в умовах економічної кризи, викликаної поширенням коронавірусної інфекції. Ліквідувати заборгованість із заробітної плати.

• Зберегти доступність та обсяг надання медичної допо­моги населенню, припинивши закриття закладів охорони здоров’я, звільнення медпрацівників та забезпечивши їм гідну заробітну плату, безпечні умови праці в умовах пан­демії COVID - 19.


ВІННИЧЧИНА

Профспілки у Вінницькій області про­вели інформаційний флешмоб щодо анти­конституційності та антинародності зако­нопроєктів «Про працю» №2708 та щодо діяльності профспілок №2681. Учасники тримали в руках плакати з вимогами від­кликати з Верховної Ради України ці зако­нопроєкти, а на завершення символічно їх порвали. Практично в усіх велелюдних місцях м. Вінниці провели аналогічні ін­формаційні флешмоби. У ході акції розда­валися інформаційні листівки.

ДНІПРО

У м. Дніпрі біля Будинку профспілок та Навчального центру облпрофоб’єднання профспілки області провели інформаційну кампанію, під час якої ознайомили грома­дян з позицією наймасовішої громадської організації трудящих щодо спроб ниніш­ньої влади прийняти, попри економічну кризу і наслідки карантину, нові антисоці­альні та антипрофспілкові закони. Пред­ставники профспілок роздавали мешкан­цям міста листівки, плакати, спецвипуск газети «Позиція», закликавши їх підтрима­ти боротьбу профспілок за права громадян.

ДОНЕЧЧИНА ТА ЛУГАНЩИНА

Відбулись мітинги профспілок відповід­но у м. Краматорську та м.Сєвєродонецьку.

ЗАКАРПАТТЯ

В м. Ужгороді акція проводилася одно­часно на двох майданчиках: на площі На­родній – біля будівлі ОДА і облради, та пло­щі Поштовій – біля Ужгородської міськради. Тож не дивно, що окрім майже 350 профспілкових активістів різних галузей, до неї приєдналися ще десятки ужгород­ців. Тут було влаштовано флешмоби, які яскраво засвідчили позицію профспілок щодо антисоціальних законопроєктів.

ЗАПОРІЖЖЯ

На акції протесту представники запо­різьких профспілок від імені 25 тис. тру­дових колективів підприємств, установ й організацій області заявили рішучий протест проти запропонованих законо­проєктів, що порушують основоположні статті Конституції України та міжнарод­ні акти, ратифіковані Україною, і викли­кають масові засудження міжнародних організацій профспілок.

КИЇВ ТА КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Київські профспілки взяли участь у ін­формаційних пікетуваннях державних установ задля недопущення прийняття законодавчих ініціатив, які порушують права найманих працівників і профспі­лок. У ході пікетування висунули низку вимог, які було передано до Верховної Ради України та вручено представнику Офісу Президента.

КІРОВОГРАДЩИНА ТА ОДЕЩИНА

В обласних центрах проведені інфор­маційні пікети з вимогою не допустити прийняття антиконституційного законо­проєкту № 2681. У Кропивницькому ін­формаційна акція відбулася біля буді­вель обласної ради, Кропивницької місь­кої ради та Будинку профспілок, а в Оде­сі – біля облради та ОГА.

ЛЬВІВЩИНА ТА ВОЛИНЬ

Профспілкові об’єднання біля органів влади областей провели мітинги, на яких озвучили вимоги трудящих до влади, продемонстрували свою готовність ак­тивними діями відстоювати права та ін­тереси працівників.

МИКОЛАЇВЩИНА

У центрі м. Миколаєва відбулося ін­формаційне пікетування профспілок з вимогою не допустити прийняття анти­профспілкового законопроєкту № 2681 «Про внесення змін до деяких законодав­чих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» та ін­ших антисоціальних законодавчих актів.

ПОЛТАВЩИНА ТА ЧЕРКАЩИНА

Профспілки в обласних центрах озвучи­ли основні вимоги до законодавчих ініціа­тив Уряду та парламенту щодо реформу­вання трудового законодавства. Профспіл­ки вважають, що законопроєкти ліквіду­ють захисну функцію колективно-договір­ної роботи, самих профспілок, роблять пра­цівника безправним перед роботодавцем.

РІВНЕНЩИНА

У Рівненській області, одночасно з усі­єю Україною, відбулася протестна акція у вигляді інформаційного пікетування облради й адміністрації. До мітингувальни­ків вийшли представники місцевої влади: перший заступник голови ОДА Сергій По­долін та перший заступник голови облас­ної ради Сергій Свисталюк. Після завер­шення заходу ініціативна група профспіл­чан передала представникам органів вла­ди Звернення до вищих органів влади щодо недопущення подальшого просуван­ня антинародного законопроєкту № 2681, а також з вимогою про відставку голови комітету Верховної Ради з питань соціаль­ної політики Галини Третьякової.

СУМЩИНА ТА ХАРКІВЩИНА

У обласних центрах профспілки орга­нізували інформаційні пікети. Акції від­бувалися в людних місцях. У Харкові – поблизу входу до станцій метро та біля будинку облради, у Сумах – біля місцевої ОГА. Спілчани, звертаючись до грома­дян, роз’яснювали їм неприпустимість прийняття Верховною Радою України ан­тиконституційного, антинародного зако­нопроєкту № 2681.

ТЕРНОПІЛЬЩИНА ТА ХМЕЛЬНИЧЧИНА

У обласних центрах пройшли інфор­маційні пікети та мітинги профспілок. До присутніх звернулися профспілкові лідери.

ХЕРСОНЩИНА

Херсонська обласна міжгалузева рада профспілок провела мітинг з вимогою не допустити прийняття антипрофспілково­го законопроєкту № 2681 та інших анти­соціальних законодавчих актів.

ЧЕРНІВЦІ

У м. Чернівцях учасники акції протес­ту профспілок розповсюджували листів­ки з вимогами профспілок перед будівля­ми Чернівецької обласної державної ад­міністрації, Чернівецької міської ради та на Соборній площі обласного центру. У рамках заходу відбулася зустріч членів президії облпрофради з головою облдержадміністрації Сергієм Осачуком.

ЧЕРНІГІВЩИНА

Учасники профспілкового мітингу ви­йшли, щоб висловити свою позицію сто­совно антипрофспілкового законопроєкту № 2681 та зібрати підписи щодо відставки голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової за про­сування антинародних законопроєктів та проведення антисоціальної політики.

  • ПРЯМА МОВА

Григорій ОСОВИЙ, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України:

«Шановні друзі, дорогі спілчани!

У перший робочий день після відзначення 24-ї річниці ухвалення Конституції України ми вийшли на майдани і вулиці міст України.

Професійні спілки всі були єдині у розумін­ні потрібності такого дійства, оскільки на­ступ на права працівників і професійних спілок здійснюється системно, агресивно, масовано. Тож ми повинні поставити заслін таким діям і людям, які інспірують масштаб­ний соціальний і трудовий конфлікт у країні.

Йдеться про законопроєкт № 2708, колиш­ня його назва – законопроєкт про працю, який деякі автори і групи в урядових структурах намагаються знову протиснути на розгляд до Верховної Ради України. Цей законопроєкт грубо порушує права пра­цівників, надає переваги роботодавцю у прийнятті рішення про звільнення праців­ника й утискає матеріальні інтереси.

Інший законопроєкт стосується прав і га­рантій діяльності професійних спілок, яким автор проєкту і голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьяко­ва намагається усунути профспілки від представництва і захисту прав найманих працівників. Це потужний скоординований акт проти професійних спілок України, який уже отримав вкрай негативну оцінку не тільки в нашій країні, а й за її межами від громадських організацій професійних спі­лок і став резонансним у міжнародному профспілковому русі.

Є законопроєкти, які стосуються оплати праці, де єдину нинішню гарантію мінімаль­ної заробітної плати не нижче об’єктивно визначеного прожиткового мінімуму намага­ються скасувати, і таким чином, тільки мож­ливості бюджету і бізнесу будуть визначати платити чи не платити, й скільки платити.

Немає сьогодні й конкретних дій щодо усу­нення заборгованості із заробітної плати, яка охопила вже кількасот тисяч працівни­ків і зашкалює за 3 млрд грн. І таких питань чимало.

Самі обставини об’єкт?

06.07.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання