« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Всеукраїнська попереджувальна акція протесту профспілок

Всеукраїнська попереджувальна акція протесту профспілок

30 червня Україною прокотилася хвиля протестів проти антисоціальних та антипрофспілкових законів.

Учасники протестних акцій в усіх куточках України вима­гали:

• Зупинити подальше просування Урядом антисоціаль­ного законопроєкту про працю, який порушує права гро­мадян.

• Відкликати з Верховної Ради України антипрофспілко­вий депутатський законопроєкт № 2681 від «слуг наро­ду». Профспілкову реформу проводити лише за безпосе­редньою участю профспілок.

• Вилучити із законопроєкту № 2275 статтю щодо по­збавлення прав профспілок і роботодавців на рівне представництво інтересів застрахованих осіб у фондах соціального страхування.

• Відкликати з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ве­теранів Галину Третьякову за проведення антисоціальної політики та антигуманну позицію щодо громадян України.

• Відновити діяльність на робочих місцях і надати фінан­сову та матеріальну підтримку працівникам, які потерпа­ють в умовах економічної кризи, викликаної поширенням коронавірусної інфекції. Ліквідувати заборгованість із заробітної плати.

• Зберегти доступність та обсяг надання медичної допо­моги населенню, припинивши закриття закладів охорони здоров’я, звільнення медпрацівників та забезпечивши їм гідну заробітну плату, безпечні умови праці в умовах пан­демії COVID - 19.


ВІННИЧЧИНА

Профспілки у Вінницькій області про­вели інформаційний флешмоб щодо анти­конституційності та антинародності зако­нопроєктів «Про працю» №2708 та щодо діяльності профспілок №2681. Учасники тримали в руках плакати з вимогами від­кликати з Верховної Ради України ці зако­нопроєкти, а на завершення символічно їх порвали. Практично в усіх велелюдних місцях м. Вінниці провели аналогічні ін­формаційні флешмоби. У ході акції розда­валися інформаційні листівки.

ДНІПРО

У м. Дніпрі біля Будинку профспілок та Навчального центру облпрофоб’єднання профспілки області провели інформаційну кампанію, під час якої ознайомили грома­дян з позицією наймасовішої громадської організації трудящих щодо спроб ниніш­ньої влади прийняти, попри економічну кризу і наслідки карантину, нові антисоці­альні та антипрофспілкові закони. Пред­ставники профспілок роздавали мешкан­цям міста листівки, плакати, спецвипуск газети «Позиція», закликавши їх підтрима­ти боротьбу профспілок за права громадян.

ДОНЕЧЧИНА ТА ЛУГАНЩИНА

Відбулись мітинги профспілок відповід­но у м. Краматорську та м.Сєвєродонецьку.

ЗАКАРПАТТЯ

В м. Ужгороді акція проводилася одно­часно на двох майданчиках: на площі На­родній – біля будівлі ОДА і облради, та пло­щі Поштовій – біля Ужгородської міськради. Тож не дивно, що окрім майже 350 профспілкових активістів різних галузей, до неї приєдналися ще десятки ужгород­ців. Тут було влаштовано флешмоби, які яскраво засвідчили позицію профспілок щодо антисоціальних законопроєктів.

ЗАПОРІЖЖЯ

На акції протесту представники запо­різьких профспілок від імені 25 тис. тру­дових колективів підприємств, установ й організацій області заявили рішучий протест проти запропонованих законо­проєктів, що порушують основоположні статті Конституції України та міжнарод­ні акти, ратифіковані Україною, і викли­кають масові засудження міжнародних організацій профспілок.

КИЇВ ТА КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Київські профспілки взяли участь у ін­формаційних пікетуваннях державних установ задля недопущення прийняття законодавчих ініціатив, які порушують права найманих працівників і профспі­лок. У ході пікетування висунули низку вимог, які було передано до Верховної Ради України та вручено представнику Офісу Президента.

КІРОВОГРАДЩИНА ТА ОДЕЩИНА

В обласних центрах проведені інфор­маційні пікети з вимогою не допустити прийняття антиконституційного законо­проєкту № 2681. У Кропивницькому ін­формаційна акція відбулася біля буді­вель обласної ради, Кропивницької місь­кої ради та Будинку профспілок, а в Оде­сі – біля облради та ОГА.

ЛЬВІВЩИНА ТА ВОЛИНЬ

Профспілкові об’єднання біля органів влади областей провели мітинги, на яких озвучили вимоги трудящих до влади, продемонстрували свою готовність ак­тивними діями відстоювати права та ін­тереси працівників.

МИКОЛАЇВЩИНА

У центрі м. Миколаєва відбулося ін­формаційне пікетування профспілок з вимогою не допустити прийняття анти­профспілкового законопроєкту № 2681 «Про внесення змін до деяких законодав­чих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» та ін­ших антисоціальних законодавчих актів.

ПОЛТАВЩИНА ТА ЧЕРКАЩИНА

Профспілки в обласних центрах озвучи­ли основні вимоги до законодавчих ініціа­тив Уряду та парламенту щодо реформу­вання трудового законодавства. Профспіл­ки вважають, що законопроєкти ліквіду­ють захисну функцію колективно-договір­ної роботи, самих профспілок, роблять пра­цівника безправним перед роботодавцем.

РІВНЕНЩИНА

У Рівненській області, одночасно з усі­єю Україною, відбулася протестна акція у вигляді інформаційного пікетування облради й адміністрації. До мітингувальни­ків вийшли представники місцевої влади: перший заступник голови ОДА Сергій По­долін та перший заступник голови облас­ної ради Сергій Свисталюк. Після завер­шення заходу ініціативна група профспіл­чан передала представникам органів вла­ди Звернення до вищих органів влади щодо недопущення подальшого просуван­ня антинародного законопроєкту № 2681, а також з вимогою про відставку голови комітету Верховної Ради з питань соціаль­ної політики Галини Третьякової.

СУМЩИНА ТА ХАРКІВЩИНА

У обласних центрах профспілки орга­нізували інформаційні пікети. Акції від­бувалися в людних місцях. У Харкові – поблизу входу до станцій метро та біля будинку облради, у Сумах – біля місцевої ОГА. Спілчани, звертаючись до грома­дян, роз’яснювали їм неприпустимість прийняття Верховною Радою України ан­тиконституційного, антинародного зако­нопроєкту № 2681.

ТЕРНОПІЛЬЩИНА ТА ХМЕЛЬНИЧЧИНА

У обласних центрах пройшли інфор­маційні пікети та мітинги профспілок. До присутніх звернулися профспілкові лідери.

ХЕРСОНЩИНА

Херсонська обласна міжгалузева рада профспілок провела мітинг з вимогою не допустити прийняття антипрофспілково­го законопроєкту № 2681 та інших анти­соціальних законодавчих актів.

ЧЕРНІВЦІ

У м. Чернівцях учасники акції протес­ту профспілок розповсюджували листів­ки з вимогами профспілок перед будівля­ми Чернівецької обласної державної ад­міністрації, Чернівецької міської ради та на Соборній площі обласного центру. У рамках заходу відбулася зустріч членів президії облпрофради з головою облдержадміністрації Сергієм Осачуком.

ЧЕРНІГІВЩИНА

Учасники профспілкового мітингу ви­йшли, щоб висловити свою позицію сто­совно антипрофспілкового законопроєкту № 2681 та зібрати підписи щодо відставки голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової за про­сування антинародних законопроєктів та проведення антисоціальної політики.

  • ПРЯМА МОВА

Григорій ОСОВИЙ, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України:

«Шановні друзі, дорогі спілчани!

У перший робочий день після відзначення 24-ї річниці ухвалення Конституції України ми вийшли на майдани і вулиці міст України.

Професійні спілки всі були єдині у розумін­ні потрібності такого дійства, оскільки на­ступ на права працівників і професійних спілок здійснюється системно, агресивно, масовано. Тож ми повинні поставити заслін таким діям і людям, які інспірують масштаб­ний соціальний і трудовий конфлікт у країні.

Йдеться про законопроєкт № 2708, колиш­ня його назва – законопроєкт про працю, який деякі автори і групи в урядових структурах намагаються знову протиснути на розгляд до Верховної Ради України. Цей законопроєкт грубо порушує права пра­цівників, надає переваги роботодавцю у прийнятті рішення про звільнення праців­ника й утискає матеріальні інтереси.

Інший законопроєкт стосується прав і га­рантій діяльності професійних спілок, яким автор проєкту і голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьяко­ва намагається усунути профспілки від представництва і захисту прав найманих працівників. Це потужний скоординований акт проти професійних спілок України, який уже отримав вкрай негативну оцінку не тільки в нашій країні, а й за її межами від громадських організацій професійних спі­лок і став резонансним у міжнародному профспілковому русі.

Є законопроєкти, які стосуються оплати праці, де єдину нинішню гарантію мінімаль­ної заробітної плати не нижче об’єктивно визначеного прожиткового мінімуму намага­ються скасувати, і таким чином, тільки мож­ливості бюджету і бізнесу будуть визначати платити чи не платити, й скільки платити.

Немає сьогодні й конкретних дій щодо усу­нення заборгованості із заробітної плати, яка охопила вже кількасот тисяч працівни­ків і зашкалює за 3 млрд грн. І таких питань чимало.

Самі обставини об’єкт?

06.07.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання