« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Комітет ВР погодив антипрофспілковий законопроєкт

Комітет ВР погодив антипрофспілковий законопроєкт

27 травня члени пар­ламентсько­го Комітету з питань со­ціальної по­літики та за­хисту прав ветеранів розглянули проєкт Зако­ну «Про вне­сення змін до деяких зако­нодавчих ак­тів України (щодо окре­мих питань діяльнос­ті професій­них спілок)» № 2681.

З асідання відбулося у режимі відеоконференції.

Під час обговорення було ви­словлено чимало зауважень до положень законопроєкту.

Представники об’єднань профспілок запропонували зняти його з розгляду, оскільки він є антиконституційним, ан­тинародним, обмежує права профспілок та порушує низку міжнародних зобов’язань, взятих Україною у процесі ратифі­кації міжнародних правових актів. Рані­ше Федерація профспілок України і СПО об’єднань профспілок надали Комітету правову позицію і експертні висновки наукових закладів щодо невідповідності низки законодавчих норм законопроєкту № 2681 Конституції України та конвенці­ям МОП, а також актам ООН та ЄС.

Постає запитання: чи може вноситися на розгляд парламенту такий законопро­єкт, який суперечить міжнародним зобов’язанням держави, Конституції та чин­ному законодавству? Вочевидь, ні!

Ще одне запитання: а чи потрібно вно­сити зміни до законодавства про профспіл­ки? Так, звісно, потрібно, адже країна пере­буває в стані реформування: змінюються суспільні, економічні, соціальні відноси­ни. І профспілки, яких це стосується, зна­ють, які саме потрібно вносити зміни до законодавства про їхню діяльність. Проф­спілки готові до опрацювання і прийняття виважених рішень, які б не порушували норми національного законодавства і ак­тів міжнародного права та відповідали ін­тересам членів профспілок. Тому СПО об’єднань профспілок запропонував пар­ламентарям створити робочу групу з доопрацювання законопроєкту № 2681.

Однак, за результатами обговорення, більшістю голосів Комітет прийняв рі­шення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт № 2681 за основу і вже після цього створити робочу групу для його подальшої підготовки до друго­го читання.

За оцінкою Голови Федерації профспі­лок України Григорія Осового, прийняте парламентським Комітетом з питань со­ціальної політики та захисту прав вете­ранів рішення шокує. На підтвердження цього профспілковий лідер навів такі ар­гументи:

l На слуханнях «Сучасний стан укра­їнських профспілок. Потреба у переза­вантаженні соціального/публічного діа­логу», що відбулися 19 лютого ц.р. у Ко­мітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ве­теранів, після обговорення положень за­конопроєкту № 2681 було визнано, що більшість з них суперечать Конституції України, чинним законам та міжнарод­ним законодавчим актам, зокрема пору­шують право на вільне об’єднання грома­дян у профспілки.

l Мін’юст України у своїх висновках щодо цього законопроєкту фактично ска­сував його саме через невідповідність ба­гатьох положень правам людини та осно­вним положенням національного зако­нодавства.

l Місія Європейських профспілок, яка із свого боку моніторить ситуацію, зазначила, що прийняття в такій редак­ції законопроєкту № 2681 буде суперечи­ти духу, принципам і директивам Євро­союзу, Європейській соціальній хартії, а також Хартії з прав людини.

l Нарешті, безпосередньо члени профспілок і громадяни України, ознайо­мившись із змістом цього законопроєк­ту, висловили своє ставлення до нього, підписавши петицію на сайті Верховної Ради України щодо непідтримання зако­нопроєкту № 2681.

Однак, незважаючи на всі переконли­ві докази несприйняття правовиками, громадянським суспільством, міжнарод­ними організаціями цього законопроєк­ту, попри наростаючий суспільний спро­тив щодо нього, члени парламентського Комітету, представники політичної фракції «Слуга народу», які брали участь у засіданні Комітету, не підтримали кон­структивні пропозиції представників профспілок, проігнорували думку гро­мадськості щодо необхідності відтермі­нування подання законопроєкту № 2681 на розгляд Верховної Ради та його доопрацювання.

Тому Григорій Осовий принципово ставить питання: «Невже саме зараз, коли трудящим і так дуже важко, бо че­рез пандемію коронавірусу збільшується безробіття, скорочуються зарплати, і у влади є багато інших, більш важливих, справ, потрібно займатись тим, щоб «кошмарити» профспілки? Може, все це робиться лише для того, щоб відібрати у профспілок майнові об’єкти? Може, че­рез це така спокуса скоріше внести його до сесійної зали парламенту? Але, як ви­значив Мін’юст, майнові питання, зокре­ма приватизації державного майна, не є предметом саме цього законопроєкту, а регулюються іншими актами. Тому таке рішення депутатів по - іншому, ніж полі­тичною безвідповідальністю, і не назвеш».

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

  • КОМЕНТАР

Григорій ОСОВИЙ, Голова Федерації профспілок України:

«Законопроєкт розроблявся нардепами кулуарно, утаємничено від профспілок, а пропозиції комітетських, вважай, гро­мадських слухань щодо створення ро­бочої групи для доопрацювання законо­проєкту до його внесення на сесійне за­сідання повністю проігноровано.

Голова Комітету п. Галина Третьякова і ще декілька членів комітету – однопар­тійців вирішили, що саме вони мають вирішувати долю 6 млн членів профспі­лок та вказувати, як їм жити.

Не вийде! Українські профспілки і між­народні організації повстануть проти свавілля!».

 


БЛОГ

Володимир САЄНКО, заступник Голови Федерації профспілок України:

П’явки у владі

«У медицині існує практика ліку­вання п’явками (гірудотерапія). Це коли на хворе місце саджають чорних п’явок, які разом із кров’ю висмоктують хворобу.

Подібне за суттю, але протилежне за результатом ми спостерігаємо вже рік у нашій державі сотня п’явок присмоктались до держав­них підприємств: Укрзалізниці, Укроборонпрому, Укренерго, На­фтогазу, Укрпошти, Нацбанку, Фонду держмайна та ін., отриму­ють по 300–500 тис. грн, а іноді й 10 млн доларів, зарплати, і ніякими дезінфекторами їх не можна звідти відірвати.

Замість оздоровлення організму показують чек МВФ на 2 млрд до­ларів і за короткий час висмокту­ють все: землю, банки, атомні стан­ції і т. ін., але 2 млрд доларів не да­ють, обіцяючи світле майбутнє потім.

Запитання до Президента і «слуг» незрозуміло якого народу: яка з реформ (медична, пенсійна, зе­мельна) покращила хоч на 1% жит­тя людей? Чи це також буде потім?

Коли в березні уряд Гончарука пі­шов у відставку, а з ним і група «турборежимників» Милованов, Соколовська та ін., з’явилась надія, що Президент після експеримен­тів усе ж розпочне працювати на благо людей, а не п’явок.

Але знову склалося не як гадало­ся, і під шумок карантину «чорні п’явки – грантососи» вносять у парламент законопроєкти, якими планують знищити останній рубіж перед грабунком людей – проф­спілки. В прискореному режимі лжезахисниця людей, голова Комі­тету соцполітики Галина Третьяко­ва готує антипрофспілкові законо­проєкти № 2681 і № 2275, зеленою більшістю в Комітеті голосує за них і терміново вносить до Верхо­вної Ради, нехтуючи критичними зауваженнями та пропозиціями Го­ловного науково-експертного управління на 7 сторінках.

Вважаю, що єдиним способом протидії цим п’явкам буде спільна жорстока боротьба за наші права. Три місяці примусового перебу­вання вдома дали нам можливість поміркувати, розгледіти ворогів, прозріти, набратися сил і спонука­ли до загальнонаціональної непо­кори, до акцій протесту, якими ма­ємо поставити крапку в знущанні над країною та її громадянами! В грудні вимогою «хвилі непокори» була відставка Гончарука & K° Милованова, Соколовської та ін­ших недокерівників. Профспілки поставленої мети досягли, але нині вимоги висувати потрібно більш вагомі!

На 23 червня скликаємо Президію ФПУ, де обговоримо подальші дії щодо захисту людей праці, проф­спілок і збереження країни!».

15.06.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання