« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Час для модернізації профспілкового руху

Час для модернізації профспілкового руху

16 травня Рада Федерації профспілок Украї­ни на своєму п’ятому засіданні ухвалила по­станову «Про виклики і загрози профспіл­ковому руху та завдання ФПУ, її членських організацій в сучасних умовах», внесла змі­ни до Статуту Федерації профспілок Укра­їни з метою удосконалення організаційної побудови та нових принципів формуван­ня виборних органів ФПУ – Ради та Прези­дії, затвердила звіт про виконання бюджету ФПУ за 2018 рік та бюджет ФПУ на 2019 рік, а також прийняла низку інших важливих для профспілкового руху рішень задля під­вищення ефективності його діяльності.

Засідання відбулось у столичному Будинку проф­спілок.

ВИКЛИКИ І ЗАГРОЗИ ПРОФСПІЛКОВОМУ РУХУ

Під час розгляду питання «Про виклики і загрози проф­спілковому руху та завдання ФПУ, її членських організацій в сучасних умовах» у виступах доповідача, Голови ФПУ Григо­рія Осового, та співдоповідача, заступника Голови ФПУ Євге­на Драп’ятого, зазначалося, що суспільна й економічна ситуа­ція вимагає від Федерації, її членських організацій поси­лення своєї ролі у громадян­ському суспільстві, окреслен­ня шляхів діяльності, запро­вадження більш ефективних, результативних і сучасних способів роботи, кращого ви­користання наявних ресурсів для захисту прав працівників.

Зазначалося, що профспіл­ковий рух в Україні сьогодні стикається з новими загроза­ми і викликами у соціально- економічній та політичній сферах, спричиненими діями влади, олігархічно-кланових структур, а також внутріш­ньоспілковими проблемами щодо власної спроможності до ефективних дій у сучасних умовах.

В обговоренні зазначеного питання взяли участь заступ­ник голови Профспілки пра­цівників освіти і науки Украї­ни на громадських засадах, голова первинної профспілко­вої організації студентів та аспірантів Державного вищо­го навчального закладу «Київ­ський національний економіч­ний університет імені Вадима Гетьмана» Ольга Чабанюк, голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шев­ченко, голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв, голова Федерації профспілок Кіровоградської області Максим Баланенко.

У підсумку, задля посилен­ня впливу профспілок на сус­пільні та соціально-економіч­ні процеси, зміцнення власно­го потенціалу і спроможності забезпечувати надійний за­хист прав та інтересів праців­ників в умовах реформ Рада визначила для ФПУ, всеукра­їнських профспілок і територі­альних профоб’єднань низку завдань на 2019–2021 роки, се­ред яких, зокрема, наступні:

– Запровадити протягом 2019 року багаторівневу систе­му правового захисту проф­спілкових та трудових прав, соціально-економічних інтересів спілчан, забезпечивши доступ кожному члену проф­спілки до кваліфікованої без­оплатної правової допомоги, в тому числі адвокатської.

– Утворити при ФПУ Центр стратегічного розвитку проф­спілкового руху.

– Запропонувати внесення змін до статутів ФПУ та член­ських організацій щодо норм представництва жінок та моло­ді у виборних органах пропорційно їх чисельності. Підвищи­ти дієвість молодіжних рад.

– Запровадити багаторівне­ву систему безперервного на­вчання профспілкових праців­ників, активістів, членів проф­спілок з метою формування свідомого профспілкового членства.

– Посилити мотивацію усві­домленого профспілкового членства завдяки перевагам колективного захисту особис­тих трудових і соціальних прав. Передбачити додаткові гаран­тії членам профспілок в угодах і колективних договорах, у тому числі надання правових послуг і певних вигод шляхом запровадження соціальної картки члена профспілки.

– Впроваджувати практику ефективного збору і цільового використання коштів профспі­лок та їх об’єднань, зокрема спрямовувати їх на: правовий і соціально-економічний за­хист працівників – не менше 20%; навчання і підготовку профспілкових кадрів – не менше 10%; інформаційну ро­боту – не менше 5%; фонд со­лідарних дій (страйки, акції) – до 5%; забезпечення проф­спілкової діяльності виборних органів та інші витрати – не більше 60%.

Керівництву ФПУ доручено спільно з постійними комісія­ми Ради ФПУ та членськими організаціями розробити до­рожню карту покрокових дій з реалізації і виконання зазна­чених завдань та провести у II півріччі 2019 року профспілко­вий форум з актуальних пи­тань профспілкового руху.

ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА

Рада Федерації професій­них спілок України затвердила текст Звернення до новообра­ного Президента України, в якому привітала Володимира Зеленського з обранням на най­вищу посаду в Україні, побажа­ла наснаги у реалізації високої місії та запевнила у підтримці президентських ініціатив, ме­тою яких буде покращення життя громадян нашої країни. Рада ФПУ, користуючись на­годою, внесла пропозицію ближчим часом провести зу­стріч Президента України з профспілковою громадою, на якій профспілки готові презен­тувати детальні пропозиції щодо реформування сфер, що стосуються забезпечення прав та інтересів людей праці.

Рада ФПУ закликала Прези­дента до соціального діалогу, зазначивши, що успішність впровадження будь-якої рефор­ми залежить від рівня її розу­міння тими, на кого вона розра­хована, та потребує консоліда­ції зусиль громадян: «Це досяга­ється за рахунок постійного за­безпечення ефективного діало­гу між всіма учасниками цього комплексного процесу. За євро­пейськими стандартами, соці­ально-економічна сфера потре­бує дотримання норм соціаль­ного діалогу – постійної взаємо­дії між державними інституція­ми, представниками роботодав­ців та найманих працівників. На жаль, протягом останніх ро­ків успішність та ефективність соціального діалогу на багатьох рівнях залишала бажати кращо­го. Зокрема, термінового переза­вантаження та підвищення ефективності потребує діяль­ність Національної тристорон­ньої соціально-економічної ради, керівник якої з числа со­ціальних партнерів признача­ється, відповідно до чинного Закону, Президентом України. Лише ефективний соціальний діалог дозволяє швидко та ефек­тивно реалізувати реформи у соціально-економічних сферах, а головне, об’єднати зусилля суспільства в справі їх впрова­дження у життя».

ВУГІЛЬНА ГАЛУЗЬ «ПІД НАПРУГОЮ»

Рада Федерації профспілок України також звернулась до керівника Уряду з приводу вжиття невідкладних дієвих заходів щодо виведення з кри­зового стану державного секто­ру вугільної промисловості.

Через погіршення останнім часом систематично кризового фінансового стану у державно­му вугледобувному секторі со­ціальна напруга в трудових ко­лективах значно загострилася і досягла вже крайньої межі, про що свідчать масові протестні акції в шахтарських регіонах і м. Києві. Шахтарі та їхні сім’ї доведені практично до зубожін­ня через стійку невиплату їм у визначені терміни та в повному обсязі заробітної плати.

«З метою упередження сти­хійних збурень серед шахтарів та подальших масових соціаль­них протестних дій, а також за­безпечення трудових і соціаль­но-економічних прав та гаран­тій працівників галузі вважає­мо за необхідне подання Кабі­нетом Міністрів України до Верховної Ради України законо­проекту про внесення змін до Закону України «Про Держав­ний бюджет України на 2019 рік» щодо збільшення бюджет­них витрат Міненерговугілля на потреби вугільної галузі за відповідними бюджетними програмами», – зазначається у Зверненні.

ОЛЕНА ОВЕРЧУК, «ПВ»

ФОТО ОЛЕКСІЯ ПЕТРУНІ

27.05.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання