« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Підписано нову Генеральну угоду

Підписано нову Генеральну угоду

14 травня між профспілками, Урядом і роботодавцями підпи­сано тристоронню Генеральну угоду про регулювання осно­вних принципів і норм реаліза­ції соціально-економічної по­літики і трудових відносин в Україні на 2019–2021 роки.

«Є Генеральна угода, буде спільна робота задля підвищення добробуту людей», – наголосив Го­лова ФПУ Григорій Осовий, якому СПО об’єднань профспілок делегував право підписання Генугоди на но­вий строк. Цьому передувала кропітка робо­та, й ухвалення документа є спільним досяг­ненням соціальних партнерів. Зазначалося, що невід’ємним додатком до нової угоди став перелік неузгоджених сторонами поло­жень, за яким буде продовжено колективні переговори.

Звертаючись до учасників заходу, Гри­горій Осовий сказав: «Підписання нової Генеральної угоди на трирічний термін, безумовно, знакова подія для всіх трьох сторін соціального діалогу. Ми показали приклад суспільству, що навіть найсклад­ніші питання економічного розвитку краї­ни та соціально - трудових відносин ми мо­жемо вирішувати з урахуванням інтересів держави, працівників і бізнесу.


Хоча, як показала практика реалізації попередньої Генугоди та майже півтора­річні переговори щодо нової Угоди, це було доволі непросто. Доводилося поступатися певними амбіціями, виключно з розуміння високої відповідальності кожної із сторін за майбутнє країни та її нинішній фактич­ний стан: війна на Сході, колосальні зо­внішні борги, анексія Криму, наслідки економічної кризи 2014–2015 років, які ще не подолані. І тим не менше, у новій Угоді пе­редбачено продовження роботи над завдан­нями, які не було завершено за період по­передньої Угоди і які не втратили своєї ак­туальності, а також визначено нові цілі на подальший трирічний період.

Останніми роками ми започаткували випереджаюче інфляцію зростання зарп­лати в її реальному та номінальному ви­мірах. Зокрема, у 2017 році ми підвищили мінімальну зарплату до прожиткового мінімуму. На жаль, надалі ця справа була пригальмована, але ми зробили рішучі кроки щодо відновлення справедливості у пенсійному забезпеченні, і міністр соці­альної політики Андрій Рева пам’ятає, які були гострі суперечки, але головне, що нам вдалося, – скасувати привілеї у пенсій­ному забезпеченні, встановити єдині пра­вила і норми, та поетапно підвищувати пенсію для окремих категорій громадян. Якби не прогресуюче зростання цін і тари­фів, якому так і не вдалося протидіяти профспілкам, напевне, люди більш пози­тивно оцінили б наші досягнення стосовно зростання їхніх доходів.

Украй важливим в умовах глобалізації і загострення конкуренції на ринку праці є збереження і розвиток власного трудово­го потенціалу в країні. Потрібно відновити справедливість в оплаті праці, – її міні­мальний рівень не може бути нижчим від прожиткового мінімуму. Адже, з причини заниженого прожиткового мінімуму, сьо­годні 20% працівників є фактично працю­ючими бідняками.

Для працівників бюджетного сектору ми маємо розпочати поетапне, планомірне підвищення посадових окладів до визна­ченого законами рівня, як це встановлено для вчителів, медиків, держслужбовців та ін. Наразі ведуться тристоронні консуль­тації з визначення розміру мінімальної зарплати на наступний, 2020, рік. Я зверта­юсь до міністра соціальної політики, міні­стра фінансів щодо необхідності визна­чення розміру мінімальної зарплати на рівні не нижче об’єктивно розрахованого прожиткового мінімуму – ми не повинні відступати від цілі, яку започаткували в 2017 році, у попередній ГУ.

Від бізнесу ми очікуємо детінізації тру­дових відносин і встановлення конкурент­них засад в оплаті праці, щоб мотивувати людей до праці в Україні. Беззаперечним завданням є повернення боргів із зарплат.

Потребує вирішення й така проблема: поки не всі організації з бізнес - середовища долучаються до колективних переговорів, а інколи навіть ухиляються від їх прове­дення, адже це додаткові зобов’язання та відповідальність перед працівниками. Тому нам потрібно задіяти механізм по­ширення Генугоди на всі організації і суб’єкти господарювання. Потрібно ство­рити рівні умови для соціально відпові­дального бізнесу й усіх інших суб’єктів. До речі, така практика існує в країнах ЄС та підтримується МОП.

Нам потрібно провести консультації з Європейською бізнес - асоціацією, яка об’єднує понад 600 підприємств, але не є учасником ні Генеральної угоди, ні колек­тивних переговорів. Натомість, на наше переконання, закордонні підприємства, що працюють в Україні, наряду з націо­нальними, повинні долучатись до принци­пів колективно - договірного врегулювання. Вочевидь назріло питання пришвидшення прийняття нової редакції Закону про ко­лективні переговори, в якому передбача­ється поширення дії угод на всі суб’єкти господарювання.

Ще одне питання – розмір зарплат у транснаціональних компаніях і на підпри­ємствах з іноземним капіталом. Проф­спілки вважають неприпустимим, що на цих високотехнологічних і, як правило, інноваційних підприємствах з високою продуктивністю праці зарплата є майже такою ж, як на українських підприєм­ствах. Це означає, що іноземний капітал фактично експлуатує українську робочу силу. Нашою спільною вимогою до влас­ників таких підприємств має стати ство­рення на них гідних умов праці для наших працівників.

Серед наступних завдань – створення на найближчі роки необхідних правових за­сад для забезпечення належних умов пра­ці, адже минулого року завершила дію Державна програма з охорони праці.

Потрібно продовжити роботу з рефор­мування системи соціального страхуван­ня, підвищення ефективності діяльності ФСС. Криза неплатежів за лікарняними, по вагітності та пологах, або травмованим на виробництві свідчить про необхідність справедливого корегування розподілу ко­штів єдиного соціального внеску між фон­дами соціального страхування. Потребує відновлення практика санаторно-курорт­ного лікування і дитячого оздоровлення за участю ФСС.

У реалізації нової Генеральної угоди ми маємо керуватись принципом МОП, яка в цьому році відзначає своє 100 - річчя і яка керується ним з перших днів від свого утворення: «Хочеш миру – дбай про соці­альну справедливість».

Під час підписання Прем’єр - міністр України Володимир Гройсман наголосив, що Уряд має чіткий орієнтир щодо того, якою має бути середня зарплата в Украї­ні на 2021 рік. У доларовому еквіваленті це 620 дол. США. «Одне з найважливіших завдань Уряду – зростання національної економіки. Ріст економіки дозволить дати нову якість життя людей через збільшення їхніх доходів. Уряд вже ство­рив механізми, які дозволили збільшити мінімальну зарплату втричі за останні 3 роки, середню – вдвічі. 620 доларів – абсо­лютно реальний показник, який допомо­же збільшити мотивацію українців пра­цювати на власну економіку», – зауважив Глава Уряду.

Окремо Володимир Гройсман наголо­сив на розвитку середнього класу в Укра­їні: «Для мене принципово, щоб в Україні був розвинений середній клас, до якого має належати український вчитель, лі­кар, робітник. У наступних роках будемо робити все, щоб виконати це завдання».

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

  • До теми

У новій тристоронній Угоді визначено спільні зобов’язання щодо створення:

– конкурентоспроможних робочих місць;

– умов для легалізації зайнятості й опла­ти праці;

– удосконалення системи професійної підготовки, перепідготовки та підвищен­ня кваліфікації, професійного навчання працівників.

 

21.05.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання