« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Розширення можливостей для жінок та дівчат

Розширення можливостей для жінок та дівчат

11 березня у штаб- квартирі ООН (м. Нью- Йорк) розпочала роботу 63-тя сесія Комісії ООН із становища жінок.

«У цьому році сесія Ко­місії ООН присвяче­на проблемам, з яки­ми стикаються жін­ки і дівчата в по­всякденному житті. Нам потрібні нові гло­бальні стандарти досягнення гендерної рівності, ми повинні розширити права жі­нок і дівчат, допомогти їм розкрити свій потенціал, – заявила посол Ірландії при ООН і голова Бюро сесії Жеральдін Бірн Нейсон. – Зосередившись на основних мо­ментах – таких, як доступні дитячі садки, медичне обслуговування, освіта, охорона материнства, пенсії і безпечний тран­спорт, учасники сесії зможуть змінити по­всякденну реальність жінок і дівчат у всьому світі».


За даними ООН, 740 млн жінок у світі працюють у неформальному секторі, тоб­то практично не мають жодного соціаль­ного захисту. «Грамотна політика у галу­зі соціального захисту та правильно спланована інфраструктура можуть змі­нити розстановку сил. Той факт, що 740 млн працюючих жінок не мають соціаль­ного захисту та доступу до громадських послуг, свідчить про істотні недоліки глобальної системи соціальної підтрим­ки жінок. Необхідні інвестиції та зміни в політиці, які забезпечать жінкам необ­хідний захист», – підкреслила виконав­чий директор структури «ООН-жінки» Фумзіле Мламбо-Нгкука.

Комісія здійснить оцінку подальшої діяльності за підсумками 4-ї Всесвітньої конференції зі становища жінок і 23-ї спе­ціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН під назвою «Жінки у 2000 році: рівність між чоловіками і жінками, розвиток і мир у XXI столітті» щодо досягнення стратегічних цілей і діяльності у най­важливіших проблемних сферах, подаль­ші заходи та ініціативи, а саме:

– Пріоритетна тема – «Системи соціаль­ного захисту, доступ до громадських по­слуг та стабільної інфраструктури для за­безпечення рівності чоловіків і жінок та розширення можливостей жінок та дівчат».

– Оглядова тема – «Розширення прав і можливостей жінок і зв’язок із стійким розвитком» (Узгоджені висновки 60-ї се­сії Комісії ООН), а також розгляне нові питання, тенденції, пріоритетні галузі та нові підходи до питань, які впливають на становище жінок, в тому числі на рів­ність між жінками і чоловіками; всебіч­не врахування гендерної проблематики і гендерних аспектів ситуацій і програм; заслухає повідомлення, що стосуються становища жінок; наступні заходи щодо виконання резолюцій та рішень Еконо­мічної і соціальної ради ООН (ЕКОСОР).

У сесії, яка триватиме майже 2 тижні, беруть участь близько 9 тис. представни­ків урядів, громадянського суспільства, некомерційних організацій. У рамках се­сії відбудуться 17 офіційних зустрічей, а також сотні заходів за участю експертів та активістів.

Сесія включає міністерський сегмент з круглих столів та інтерактивних діа­логів на високому рівні, а також загаль­ні, інтерактивні та експертні панельні дискусії.

ДЕПАРТАМЕНТ МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ АПАРАТУ ФПУ

 

До теми

Комісія ООН зі становища жінок – це функціональна комісія ЕКО­СОР, яка є глобальним директив­ним органом, який займається ви­ключно просуванням гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок. Комісія була створена ЕКОСОР у 1946 році з повноваженнями щодо підготов­ки рекомендацій із захисту прав жінок у політичній, економічній, громадській, соціальній та освіт­ній сферах. Комісія також відпові­дає за моніторинг, огляд і оцінку досягнутого прогресу та пробле­ми, що виникають у ході здійснен­ня Пекінської декларації та Плат­форми дій 1995 року і підсумків 23-ї спеціальної сесії Генеральної Асамблеї 2000 року на всіх рів­нях, а також підтримку гендерної проблематики. Крім того, Комісія робить внесок у подальшу діяль­ність за підсумками Порядку ден­ного сталого розвитку на період до 2030 року з тим, щоб приско­рити реалізацію гендерної рівно­сті та розширення прав і можли­востей жінок та дівчат.

 

ЄКП закликає голосувати за гендерну рівність

Європейські вибори в травні ста­нуть найважливішими за минулі десятиліття, при цьому вирішаль­не значення для припинення зростання антиєвропейських і крайніх правих партій матиме явка і голосування жінок.

8 березня, у Міжнародний жіночий день, Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) закликала жінок взяти участь у європейських вибо­рах і проголосувати за кандидатів- жінок, які підтримують гендерну рівність і вимоги профспілок щодо більш справедливої Європи для всіх трудящих. «Профспілковий рух виступає за права жінок і їх участь у де­мократичних процесах – і в ролі виборців, і як кандидатів, – заявляє конфедеративний се­кретар ЄКП Монтсеррат Мір. – Жінки можуть зіграти величезну роль у припиненні поши­рення ідеології крайніх правих і підтримці демократії в Європі. Явка жінок на виборах, як правило, нижче, ніж чоловіків, водночас вони рідше голосують за вкрай популістські або ультраправі партії. Ми закликаємо жінок прийти на виборчі дільниці в травні і прого­лосувати за жінок-кандидатів, які підтриму­ють – і чиї партії підтримують – більш спра­ведливу Європу для трудящих, включаючи рівність між жінками і чоловіками».

ЄКП вже тривалий час наполягає на тому, щоб ЄС прийняв ефективну політичну стратегію із досягнення гендерної рівності та боротьби з домаганнями і насильством щодо жінок, і продо­вжуватиме боротися за права жінок.

ЄВРОПЕЙСЬКА КОНФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК

16.03.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання