« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Місія європейських профспілок: «Ми на 100% підтримуємо наших колег з України»

Місія європейських профспілок: «Ми на 100% підтримуємо наших колег з України»

14 лютого в національній інфор­маційній агенції «Укрінформ» відбулася прес-конференція за підсумками роботи в м. Києві мо­ніторингової місії європейських профспілок «Європейські проф­спілки моніторять соціальний вимір Угоди про асоціацію Україна – ЄС».

У прес-конференції взяли участь Голо­ва СПО об’єднань профспілок, Голо­ва Федерації профспілок України, віце-президент Міжнародної конфе­дерації профспілок Григорій Осо­вий, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, а також члени моні­торингової місії європейських профспілок: вико­навчий секретар Пан’європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок Ан­тон Лєпік, голова Чесько-Моравської конфедера­ції профспілок Джозеф Стредула та міжнародний секретар польського профоб’єднання «Солідар­ність» Анджей Маріан Адамчик.


Як поінформував Григорій Осовий, на запро­шення українських профспілок і відповідно до волевиявлення профспілок країн Вишеградської групи 13–14 лютого у м. Києві працювала місія єв­ропейських профспілок. Протягом 2 днів європей­ські колеги знайомилися із станом справ в Украї­ні, зустрічалися з профспілковим активом, вели дискусії з урядовцями, народними депутатами, відвідали міжнародні інституції, зокрема Пред­ставництво Міжнародного валютного фонду в Україні, Міжнародну організацію з міграції, про­вели зустріч в офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. І як результат, поді­лилися своїми враженнями і висновками щодо прав працівників та профспілок, соціального діа­логу та можливості реалізації верховенства права в нашій країні під час прес-конференції.

Голова ФПУ зазначив, що спільною метою українських та європейських профспілок є консо­лідація зусиль на шляху подолання несправедли­вості у відношенні до людей праці.

Антон Лєпік поінформував про ситуацію з до­триманням прав працівників в Україні й окреслив можливі шляхи вирішення проблем українських профспілок за допомогою міжнародних профспіл­кових організацій: «На жаль, змушений констату­вати, що незважаючи на те, що європейський век­тор політичного розвитку України поділяється усіма, європейського вектора соціального розви­тку поки що немає. Ми змушені визнати, що рі­вень середньої заробітної плати в Україні є най­нижчим в Європі, рівень мінімальної заробітної плати не дотягує навіть до встановленої законо­давчої норми. Право на безпечну працю, на жаль, не реалізується. Україна є однією з найнебезпеч­ніших з точки зору професійних ризиків країн.

2 роки поспіль на майданчиках Міжнародної конференції праці обговорювалося питання недо­тримання Україною зобов’язань за Конвенцією МОП № 81 про інспекцію праці у промисловості й торгівлі стосовно того, що мандат та повноважен­ня інспекції розмиті і розпорошені. На практиці це призводить до того, що у випадку порушення кон­ституційних прав трудівників, у випадку небез­печних умов праці найчастіше трудівникам ніку­ди звернутися, а профспілкам нікуди звернутися для того, щоб запобігти аварійним ситуаціям.

Міжнародна конфедерація профспілок спільно з Європейською конфедерацією профспілок прово­дять кампанію щодо гідної заробітної плати в Євро­пі. Це пов’язано із значним розривом в оплаті праці між країнами Західної та Східної Європи, старими та новими членами ЄС. І на кожному такому обгово­ренні йдеться про те, що Європа не обмежується кор­донами Євросоюзу. Ми хочемо разом з вами домог­тися гідного рівня заробітної плати, ми готові про­водити зустрічі на найвищому рівні з представника­ми європейської влади, де потрібно говорити не лише про політичне майбутнє України в Європі, а й про те, що країна має відповідати високим соціаль­ним стандартам Європейської соціальної моделі».

Також Антон Лєпік констатував, що рівень ре­ального соціального діалогу далекий від істинно європейського рівня.

Джозеф Стредула, який приїхав до України вперше, не приховував шоку від побаченого: «Я маю інформацію про ваші здобутки і розвиток, але Україна, якщо хоче долучитися до ЄС, має по­важати права людей. Але ж права трудящих, пра­ва робітників – це також права людини, базові права. Право на гідну оплату праці, зокрема. Як можна допустити, що на державному підприєм­стві в управлінців зарплата в 200 разів вища, ніж у робітників? Це потрібно змінювати».

Лакмусовим папірцем ситуації в Україні, на його думку, є високий рівень трудової міграції. Якщо, за різними оцінками, до 10 млн українців працюють або постійно, або тимчасово на тери­торії ЄС, це дуже сумно. Але він розуміє, чому так відбувається. Джозеф Стредула навів при­клад однієї японської компанії, яка має заводи в Україні і Чехії, проте в Україні вона платить за ту саму роботу на тому самому виробництві втричі менше: «Це означає, що ця компанія за­робляє на робітниках в Україні втричі більше, ніж у Чехії, тобто заробляє неабиякі гроші. І я переконаний, що саме в цьому полягає роль українських владних інституцій, які повинні разом з профспілками чинити тиск на таких ро­ботодавців».

«Також в Україні дуже сумна ситуація із сво­єчасністю виплат заробітних плат, – поінформу­вав Джозеф Стредула. – 20 років тому в моїй кра­їні була подібна ситуація, тепер зарплату не за­тримує ніхто. Причина дуже проста: суди в Чеській Республіці працюють добре, і якщо управлінці або власники відмовляться сплачу­вати соціальні внески за своїх робітників, на них чекає кримінальна відповідальність. І у ви­падку затримання заробітної плати робітники мають право звернутися до трудової інспекції. Трудова інспекція може забезпечити відшкоду­вання працівникам до трьох заробітних плат, а після цього подає клопотання до судових орга­нів, щоб ініціювати процедуру банкрутства та­кої компанії».

Насамкінець Джозеф Стредула зазначив, що місія продовжить свою роботу: «Ми розповімо на­шим колегам з Європейської комісії декілька сум­них історій. З нашої точки зору, ваше життя має бути на першому місці, не тільки економічні пра­ва. Люди в результаті роботи Європейської комісії мають почуватися краще, а не гірше. Ми говори­тимемо з нашими партнерами з Вишеградської четвірки про те, щоб направляти представників для подальшого обговорення, подальшої роботи».

Представники місії подякували українським колегам за запрошення і запевнили у стовідсотко­вій підтримці, побажали активної та продуктив­ної роботи.

ОЛЕНА ОВЕРЧУК, «ПВ»

ФОТО ОЛЕКСІЯ КОРЕЦЬКОГО

  • До теми

Напередодні, 13 лютого, у приміщенні МЦКМ ФПУ відбулася зустріч членів місії з керівни­цтвом ФПУ, КВПУ та їх членських організацій.

Голова ФПУ Григорій Осовий, керівники галу­зевих профспілок та територіальних профоб’єднань поінформували членів місії про стан дотримання прав та інтересів людей праці в Україні, дії профспілок щодо підви­щення ефективності соціально-економічного захисту працівників.


Григорій Осовий, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України, віце- президент Міжнародної конфедерації профспілок:

«Європейські профспілки стурбовані соціаль­но-економічним станом у нашій країні, неза­безпеченістю прав працівників, порушенням прав профспілок, і це є викликом для усієї єв­ропейської спільноти.

Україна взяла курс на євроінтеграцію, сповідує верховенство права і демократичні цін­ності, тому права працівників і права профе­сійних спілок, як їх законних представників і захисників, мають беззаперечно поважатися і належним чином забезпечуватися».

Антон Лєпік, виконавчий секретар Пан’європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок:

«Важкий стан трудівників в Україні, недостатня кількість гідних робочих місць, рівень безпеки, стабільності та якості життя недостатній для того, щоб людина почувалася комфортно у себе вдома, і призводить до того, що мільйони громадян України шука­ють кращого життя за кордоном, в тому числі в країнах Європейського Союзу».

Джозеф Стредула, голова Чесько-Моравської конфедерації профспілок:

«Права людини, права робітника і пра­ва професійних спілок – пріоритет но­мер один на нашому порядку денному.

Ми на 100% підтримуємо наших колег з профспілок України. Ми бачимо і чу­ємо інформацію про утиски і неспра­ведливе ставлення до профспілок з боку органів державної влади й окре­мих політиків. Це абсолютно непри­пустимо в будь-якій європейській кра­їні, де поважають права людей».

Анджей Маріан Адамчик, міжнародний секретар польського профоб’єднання «Солідарність»:

«Очевидно, що Україна зробила великий крок уперед щодо гармоні­зації своєї нормативно-правової бази до європейської. Очевидно, що вдалося досягти певного рівня економічного зростання та макроеко­номічної стабільності. Однак, українські робітники щодня стикаються з постійним порушенням свої трудових і профспілкових прав.

Як Європейська, так і Міжнародна конфедерації профспілок під­тримують наших партнерів в Україні в їх боротьбі за права трудів­ників. Ми працюватимемо разом, і нашою метою буде підвищення і консолідація, так би мовити, ударної сили робітничого руху в Україні. Нам важливо мати сильних партнерів в Україні для того, щоб протистояти таким явищам, як соціальний демпінг».

28.02.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання