« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

«Живі» гроші: у березні субсидіанти отримають готівку для оплати комунальних платежів

«Живі» гроші: у березні субсидіанти отримають готівку для оплати комунальних платежів

Одержувачам субсидії безпосеред­ньо виплачуватимуться «живі» гро­ші для розрахунків за комунальні послуги – у березні стартує ще одна модель монетизації субсидій. Відпо­відне рішення було прийнято Кабі­нетом Міністрів України 6 лютого.

П аралельно діятиме монетизація, яку запустили із січня 2019 року, що перед­бачає розрахунки за спожиті послуги субсидіантами через «Ощадбанк» і за результатами опалювального сезону 2018/2019 виплату невикористаних субсидій одер­жувачам готівкою.

СТИМУЛ ЕКОНОМИТИ

Варто зазначити, що програма субсидій в Україні діє з 1995 року. Житлова субсидія – це державна допо­мога вразливим верствам населення для їх соціаль­ного захисту, подолання енергетичної бідності в кра­їні в умовах постійного зростання цін і тарифів на житлово - комунальні послуги.

Проте система надання субсидій не стимулювала споживачів до економного використання енергетич­них і водних ресурсів, призводила до значного фінан­сового навантаження на держбюджет і тому потре­бувала принципових змін.

З 2017 року в державі шляхом надання житлових субсидій окремим категоріям громадян було запо­чатковано механізм стимулювання економії природ­ного газу та електроенергії протягом опалювального сезону. Так, у 2018 році у разі економії 100 куб. м газу або 150 кВт год електроенергії на опалення субсиді­анти мали можливість отримати на свій рахунок гро­шові кошти за економію цих енергоносіїв. Такий сти­мул у грошовому вимірі максимально міг скласти близько 700 грн. За інформацією Мінсоцполітики, кількість домогосподарств, які отримали відповідні кошти, склала 1,3 млн.

Подальшим кроком Уряду на шляху підвищення соціального захисту населення та відповідального і ефективного споживання енергоресурсів стало за­провадження надання житлових субсидій у готівко­вій формі, відповідно до постанови Кабінету Міні­стрів України від 6 лютого 2019 року.


Згідно з рішенням Уряду, субсидіанти, які офор­мили субсидії до січня 2019 року, отримають готівку вже у березні. Напрацьовано кілька способів виплати коштів різним категоріям громадян: на рахунки, від­криті в «Ощадбанку», на пенсійні рахунки в уповно­важених банках або через виплатні об’єкти «Укрпо­шти». Заощаджені завдяки ефективному споживан­ню ресурсів гроші залишатимуться в споживачів та можуть бути використані ними на свій розсуд.

ШЛЯХ ДО ЕНЕРГЕТИЧНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

6 лютого у Міністерстві соціальної політики про­ведено нараду з питань запровадження надання жит­лових субсидій у готівковій формі під головуванням Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, без участі інших сторін соціального діалогу.

Було наголошено, що в середньому розмір дер­жавної виплати складатиме 1500 грн. І після того, як отримувач субсидії розрахується за спожиті житлово - комунальні послуги, заощаджені готівко­ві кошти залишаться в його розпорядженні. Тобто система житлових субсидій не тільки забезпечува­тиме соціальний захист населення, а й виступати­ме у ролі мотиваційного заохочення для економно­го та ефективного використання енергоресурсів населенням, стане одним з важелів посилення енергетичної незалежності нашої країни.

Президент наголосив на важливості енергетич­ної незалежності держави. І поставив перед Урядом завдання: упродовж наступних 5 років забезпечити всі енергетичні потреби України власними ресурса­ми. Також Петро Порошенко висловив переконання, що енергозбереження і енергоефективність можуть працювати лише в умовах, «коли все населення України, весь народ зацікавлений і є партнером у ви­конанні зазначеного завдання». Саме задля цього і було ухвалено рішення про монетизацію субсидій, констатував він, аби споживачі комунальних послуг та енергоносіїв, які отримують субсидії, також були зацікавлені в скороченні їх споживання.

КУРЧАТ ПО ОСЕНІ РАХУЮТЬ

Разом з тим, не всі експерти сфери надання жит­лово-комунальних послуг позитивно сприймають такі рішення Уряду. Голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус зазначає, що головним ризиком є різке збільшення грошової маси і те, що кошти не повністю або не­вчасно підуть на оплату житлово - комунальних по­слуг, особливо це буде відчутно в перші місяці. Пла­тіжна дисципліна споживачів послуг невисока і має тенденцію до погіршення. Монетизація субсидій готівкою може в подальшому спричинити ще біль­ше її падіння.

За інформацією Держстату, на сьогодні загальна заборгованість за спожиті житлово - комунальні по­слуги вже перевищила 55 млрд грн.

Однак остаточні висновки щодо ефективності мо­нетизації житлових субсидій готівкою можна буде зробити після всеохоплюючого аналізу запрова­дження внесених змін, у тому числі їх впливу на стан заборгованості за спожиті житлово - комунальні послуги та забезпечення стабільної роботи підпри­ємств – надавачів таких послуг.

ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ ЕКОНОМІЧНОГО

РОЗВИТКУ ТА ЦІНОУТВОРЕННЯ АПАРАТУ ФПУ

 

Петро Порошенко, Президент України:

«Коли кошти йшли олігархам з бюджету, кошти отримували не споживачі, не населення, їх отри­мували бізнес-структури, які в непрозорий спосіб фінансували корупційні оборудки. Завдяки запро­вадженню (монетизації – ред.) субсидій, завдяки нашому рішенню це має величезний антикоруп­ційний ефект».

Павло Розенко, віце-прем’єр-міністр України:

«Я переконаний, що 95% споживачів – це свідомі споживачі, які чудово розуміють, що ці кошти по­трібно спрямовувати на оплату за житлово-кому­нальні послуги. Але будуть і люди, які намагати­муться некоректно їх використовувати. Безпере­чно, ми наразі відпрацьовуємо механізми, яким чи­ном убезпечитися від цього. Разом з тим, люди самі зацікавлені в тому, щоб ці кошти отримувати постійно, а для цього необхідно сплачувати за житлово-комунальні послуги».

  • До теми

Усі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. Відповідно, у квітні прийдуть ко­шти для розрахунку за спожиту березневу комуналку, у травні – за квітневі послуги.

Ті, хто звернувся вперше за субсидією у 2019 році, беруть участь у діючій моделі монети­зації: розрахунки за спожиті по­слуги за цих осіб з підприєм­ствами здійснюватиме «Ощад­банк», а субсидіанти отримають за результатами вже цього опа­лювального сезону залишок не­використаної субсидії готівкою через «Ощадбанк».

Таким чином, Урядом буде здій­снено пілотування паралельно двох моделей монетизації, і за результатами аналізу їх ефектив­ності буде прийнято рішення щодо впровадження однієї з них.

28.02.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання