« на головну 16.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Профспілкова хвиля гніву

Профспілкова хвиля гніву

9 жовтня відбувся перший попереджувальний етап Всеукраїнської акції протесту профспілок. Під гаслами «Європейським цінам та тарифам – єв­ропейські зарплати!», «Борги із заробітної плати – ганьба для Уряду і ро­ботодавців!», «Роботу, зарплату, гідне життя!», «Владо, зупини держав­не рейдерство майна профспілок!», «Фінансуй медицину, щоб не загубити країну!», «Забезпечений вчитель, якісна освіта, конкурентна держава!» на вулиці обласних центрів по всій країні вийшли десятки тисяч спілчан проти антисоціальної урядової політики підвищення цін і тарифів, неврахування пропозицій профспілок у проекті Держбюджету України на 2019 рік, а та­кож наступу на права профспілок.


ВІННИЧЧИНА

Федерація профспілок Вінницької області в рамках заходів до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю провела зустріч профспілкового активу з керів­никами облдержадміністрації.

Відкрив та вів засідання голова Федерації профспілок області Микола Колесник, який по­інформував присутніх про відзначення Всесвіт­нього дня дій за гідну працю. Він наголосив, що гідна праця є наріжним каменем у відродженні економіки, зростанні добробуту людини праці, подоланні бідності, а соціально-відповідальна політика держави має стати запорукою суспіль­ного спокою та злагоди в країні.

Підписавши Програму Гідної праці МОП для України на період 2016–2019 років, Уряд, об’єднання роботодавців і профспілки підтвер­дили свою готовність до забезпечення гідної пра­ці з метою досягнення кращого життя українців. Однак, незважаючи на вимоги та пропозиції профспілок, проблеми соціально-економічної сфери, зокрема ринку праці, одним з основних елементів якого є гідна оплата праці, залиша­ються без належної уваги влади і роботодавців.

Відбулась жвава дискусія, після якої голова облдержадміністрації відповів на запитання профспілкових лідерів та активістів.

ВОЛИНЬ

Більше півтори тисячі небайдужих волинян згуртував мітинг, організований днями Федера­цією профспілок Волинської області. Серед учасників – представники освіти, культури, охо­рони здоров’я, шахтарі, дорожники, комуналь­ники, лісівники, поштарі та працівники інших сфер. Мітинг тривав біля адміністративного приміщення Волинської облдержадміністрації.

«Акція наша мирна. У її рамках ми закли­каємо владу до конструктивного діалогу, – від імені мітингувальників висловилась голова Федерації профспілок Волинської області Іванна Дубинка-Філозоф. – Але й стояти на місці не збираємося. Свої вимоги через дер­жавних представників Волині передаватиме­мо у вищі ешелони влади, аби людей праці на­решті почули, звернули на них увагу та забез­печили їм гідне життя».

Вимоги протестувальників у цілому голов­но стосуються забезпечення належних умов праці. Найперше – не допустити підвищення цін на природний газ, а також тарифів на електроенергію та житлово-комунальні по­слуги для населення. Окрім того, встановити з 1 січня 2019 року мінімальну оплату праці не нижче 7700 грн та закласти в Держбюджеті України на 2019 рік належні видатки на осві­ту, охорону здоров’я, соціальний захист, роз­виток галузей економіки тощо.

Перший заступник голови Волинської об­ласної ради Олександр Пирожик, реагуючи на ситуацію, що склалася біля стін адмінпримі­щення, пообіцяв учасникам акції допомогу в розгляді звернення волинян, а також у тому, аби вимоги людей праці почув кожен депутат обласного рівня.

ДНІПРО

У Дніпрі в ході першого етапу всеукраїн­ської акції протесту, оголошеної ФПУ, на площі біля облдержадміністрації і обласної ради від­бувся багатолюдний мітинг протесту профспі­лок області проти наступу на права трудящих.

Сотні металургів, шахтарів, хіміків, маши­нобудівників, комунальників, аграріїв, праців­ників бюджетної сфери, ветеранів праці та мо­лоді з обласного центру, великих промислових міст – Кам’янського, Нікополя, Марганця, По­крова, Павлограда, сільських районів зібрали­ся, щоб сказати «ні» політиці влади, яка призво­дить до погіршення соціально-економічної си­туації та зниження життєвого рівня трудящих.

Голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль зазначив, що в той час, коли влада відпустила у «вільне плавання» ціни на все найнеобхідніше і вони стрибають вгору майже щодня, коли за останні роки зросли ціни на електроенергію у 5, газ для населення – у 7, а на опалення – в 11 ра­зів, зарплата збільшилась лише в 2,8 раза. Та й борги із зарплати досягли в країні астрономіч­ної суми в 2,7 млрд грн (у тому числі в області – 138 млн). А влада тим часом готує нове підви­щення ціни на газ для населення. Як же праців­никові виживати, як відновлювати свій трудо­вий потенціал та утримувати сім’ю?

Усе це призводить до загострення соціальної напруги в трудових колективах і суспільстві за­галом. Але центральна влада ігнорує пропози­ції профспілок і не забезпечує ефективного управління країною та її економікою, нічого не робить для підтримки вітчизняного товарови­робництва. Та ще й намагається зекономити на людині праці: не один місяць профспілки про­тестували проти спроб «оптимізації» Списків № 1 і № 2 та все ж домоглися повернення людям окремих пільг, однак зараз чиновники Мінсоц­політики дісталися й до шахтарських пенсій­них пільг, що призвело до нещодавніх їхніх ак­цій протесту в Павлограді. І тільки після цього наполохані урядовці начебто дали зараз «за­дній хід».

Велике невдоволення людей викликає й те, що у проекті Держбюджету–2019 не враховано пропозиції профспілок щодо підвищення со­ціальних стандартів до цивілізованого рівня, забезпечення гідного фінансування бюджет­ної сфери.

Голова облпрофцентру говорив і про кричу­щу ситуацію на ринку праці, що вимагає від влади і роботодавців створення таких її умов і оплати, щоб українці працювали вдома, а не шукали кращої долі за кордоном.

Тож профспілки вимагають: європейській Україні – європейські зарплати, європейські стандарти життя!

Учасники мітингу ухвалили резолюцію з ви­могами до центральних та місцевих органів влади, яку їхні представники вручили керівни­цтву області.

ЗАКАРПАТТЯ

Акція протесту в Ужгороді зібрала близько тисячі учасників. Попереджувальна акція протесту профспілок Закарпаття розпочалася в трудових колективах міст і районів. У день акції голова Закарпатської облпрофради Во­лодимир Фленько зустрівся з головою облдер­жадміністрації Геннадієм Москалем, ознайо­мивши його з метою, завданнями та вимогами акції. Для отримання міжнародної підтримки були надіслані листи профспілкам сусідніх країн – Словаччини, Румунії, Угорщини, Польщі.

Заключний етап акції відбувся в центрі Ужгорода – на площі Театральній, де зібрало­ся близько тисячі учасників – профактивістів, представників громадських організацій, що підтримують профспілки, мешканців облас­ного центру.

Площа Театральна замайоріла прапорами Федерації профспілок України та Державними прапорами України. В руках учасників акції гасла: «Усім педагогічним працівникам – рівні умови праці», «Ні! – ліквідації медичних закла­дів! «Ні! – звільненню медичних працівників!», «Ні! – збагаченню нафтових і газових олігархів за рахунок працівників культури!», «Субвен­цію і дотацію – на оплату праці освітянам!», «Ні! – медичним реформам за рахунок меди­ків!», «СТОП! – вірусу свавілля!» та ін.

Наступальний тон акції задав своїм емо­ційним виступом голова облпрофради Воло­димир Фленько. Він наголосив, що профспіл­ки обурені різким погіршенням життєвого рівня населення, урядовими рішеннями про підвищення цін на природний газ на вимогу МВФ, тарифів на електроенергію, водо- і те­плопостачання, житлово-комунальні послу­ги. «Пробуксовують» урядові реформи в охо­роні здоров’я, освіті, пенсійному забезпечен­ні. Країну охопила корупція, масовим стало рейдерство через суди.

«Ми мовчимо – чиниться владне і судове свавілля», – було зазначено в листівці облас­ної ради профспілок, яку отримали ужгородці напередодні акції протесту. У сьогоднішній складній ситуації профспілки налаштовані рішуче, і якщо Уряд не дослухається до їх ви­мог, розпочнеться масовий збір підписів щодо недовіри йому.

ЗАПОРІЖЖЯ

Мітинг під гаслом «Європейській Україні – єв­ропейські стандарти життя!» провела Запорізька обласна рада професійних спілок біля будинку Запорізької облдержадміністрації. У заході, який вів голова Запорізької облпрофради Віктор Слас­тьон, взяли участь більше 2 тис. представників профспілкових організацій та трудових колекти­вів підприємств та установ Запорізької області.

У виступах висловлювались стурбованість щодо невиконання Урядом обіцянок, наданих профспіл­кам, занепокоєння його соціальною політикою, ма­совими від’їздами працездатного населення на за­робітки до інших країн, країн, мітингувальники розповідали про проблеми, які склалися в їхніх га­лузях та багато іншого.

Учасники мітингу ухвалили Резолюцію, в якій виклали свої вимоги, а також звернулися до голо­ви обласної державної адміністрації, як представ­ника Президента України в Запорізькій області, з проханням довести ці вимоги Президенту Украї­ни, парламенту, Кабінету Міністрів України.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

Тисячі профспілчан, представників усіх галузей народного господарства області, зібралися на пло­щі під стінами облдержадміністрації та обласної ради, щоб висловити своє обурення політикою Уря­ду, зухвалим ігноруванням законних прав та інтересів людей праці, підвищенням цін на товари та послуги без належних на це доходів громадян.

Голова облпрофради Ігор Басюк підкреслив: «Саме антинародна політика Уряду змусила проф­спілчан у цей складний політичний час, у час пере­бування країни в стані війни з Росією вийти на про­тест, щоб відстоювати свої права та інтереси. Усі вимоги щодо підтримки вітчизняного товаровироб­ника, відновлення виробництва, створення нових високотехнологічних робочих місць, справедливого розподілу результатів праці, прозорого формуван­ня цін на енергоносії… ігноруються владою. Рефор­ми проводяться не на користь людини праці; пропо­зиції профспілок як сторони соціального діалогу не підтримуються Урядом. Продовжується безпреце­дентний тиск і на самі профспілки шляхом позбав­лення майнових прав, виселення з профспілкових приміщень, які десятиліттями належали їм.

Прикро, що для Уряду Гройсмана, як і його попе­редника, пріоритетними є вимоги МВФ, а думка тих, хто живе і працює в Україні, сплачує непомірні по­датки, утримує країну не є авторитетною. Уже ніхто точно не може сказати, скільки наших співвітчизни­ків виїхали за кордон в пошуках кращої долі чи на заробітки. Кваліфіковані спеціалісти, й особливо молодь, назавжди полишають рідну землю. Чи за таку незалежну і самостійну Україну боролися наші батьки і діди, чи за таку Україну гинуть, стають ін­валідами сьогоднішні захисники України у війні із зовнішнім ворогом? Чи за таку Україну, де працюю­ча людина змушена випрошувати різних подачок та субсидій, щоб вижити? Тим часом олігархічні клани непомірно збагачуються на загальній біді».

Спілчани області звернулися до всіх свідомих громадян України підтримати справедливі вимо­ги профспілок та вийти на всеукраїнську акцію протесту 17 жовтня, щоб змусити Уряд та депута­тів Верховної Ради працювати для блага України, на розбудову сильної і соціально справедливої, енергетично незалежної держави, яка зможе себе захистити від будь-якого агресора – зовнішнього чи внутрішнього.

КРОПИВНИЦЬКИЙ

Інформаційне пікетування профспілок про­йшло у Кропивницькому на площі Героїв Май­дану та біля міської ради.

Як зазначив голова Федерації профспілок Кіровоградської області Максим Баланенко, до масового протесту спонукають злиденний рівень життя, мізерні зарплати більшості українців, то­тальне зубожіння населення, викликане постій­ним підвищенням цін на товари першої необхід­ності та тарифів на комунальні послуги, які уже зросли і ще зростуть у рази, нездатність держави захистити вразливі категорії людей, зокрема жит­ловою субсидією, яка стала недоступною для біль­шості мешканців. На мізерні зарплати та без суб­сидії людям просто не вижити!

В інформаційному пікетуванні взяли участь усі членські організації, які озвучили проблеми своїх галузей. Учасники пікетування роздали близько 2 тис. роз’яснювальних документів.

Також у Федерації профспілок Кіровоградської області відбулися бурхливо-емоційні збори проф­спілкового активу області, у роботі яких узяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий. Він, зокрема, розпо­вів, як проходитиме Всеукраїнська акція протесту – з пікетуванням Уряду та Верховної Ради України: «Оцінюючи ситуацію, яка склалася із забезпечен­ням прав спілчан, Президія ФПУ прийняла рішення про її проведення. З чим ідемо до влади? В першу чергу домогтися того, щоб у нашій країні виконува­лися закони, які гарантують працівникам трудові права. Ми зобов’язані вимагати від влади і робото­давців, щоб вони забезпечували виконання цих прав. Якщо подивитися на вимоги, то вони абсолют­но чітко обраховані на основі діючого законодав­ства, тож повинні відстоювати їх виконання. При­чому ми вимагаємо забезпечення мінімуму, який необхідний для фізіологічних потреб людини. Отже, ФПУ об’єктивно обрахувала вартість спожив­чого кошика і визначила, що з 1 січня вона має скла­дати 5167 грн. Уряд називає на тисячу гривень мен­шу, тобто кожного працівника хочуть обібрати на тисячу гривень. Якщо дозволимо, це буде зроблено, але треба не дозволяти оббирати людей праці, від­стоювати кожну свою позицію, адже наше покли­кання – захищати права спілчан».

ЛЬВІВ

У Львові біля пам’ятника Івану Франку більш ніж 2 тис. представників профспілкових органі­зацій Львівщини, трудових колективів, простих громадян зібралися, щоб нагадати владі про про­блеми забезпечення повної та продуктивної за­йнятості, подолання бідності, скорочення загроз­ливої поляризації між бідними та багатими.

Учасники акції висловили категоричний про­тест проти зростання ціни на газ для населення, тарифів на гарячу воду та опалення, задекларо­ваного підвищення тарифів на електроенергію та холодну воду, проти державної політики «шо­кової терапії», яка проводиться за рахунок про­стих людей, і вимагали кардинального підви­щення зарплат і пенсій.

Як зауважив лідер ОПЛ Роман Дацько, акція засвідчила, що профспілки в силі проводити по­тужні акції протесту, але для цього потрібно ре­тельно готуватися, і, на його думку, найперше потрібно утворення страйкового фонду.

ЛУГАНЩИНА

Федерація профспілок Луганської області також провела великий мітинг, на якому були присутні члени профспілок, працівники освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, буді­вельної, вугільної, хімічної та нафтохімічної, енергетичної, газової галузей промисловості, ветерани праці, воїни-інтернаціоналісти і про­сто мешканці Луганської області.

Основні вимоги Луганщини: «Так» – підви­щенню зарплат і пенсій до європейського рівня за вимогами профспілок України!», «Так» – еко­номічному розвитку Луганської області!», «Ні» – підвищенню цін на газ і електроенергію і та­рифів на послуги ЖКГ для населення!», «Так» – виїзному засіданню Кабінету Міністрів Укра­їни в Луганській області при підтримці Прези­дента та Верховної Ради України!».

ОДЕСА

В Одесі, як і в інших містах нашої країни, та­кож пройшла Всеукраїнська попереджувальна акція протесту профспілок.

Профспілки вимагали відродження промисло­вого потенціалу України, гідних заробітних плат і пенсій, гідного рівня життя. А також висловили своє категоричне «ні» підвищенню ціни на газ, ко­мунальні послуги, продукти харчування, медика­менти, паливо, товари першої необхідності.

ПОЛТАВА

У Полтаві, біля приміщення профспілок по ву­лиці Ляхова, 1, яке вже тривалий час є об’єктом рейдерської уваги обласної прокуратури, відбу­лася акція протесту профспілок до Всесвітнього дня дій за гідну працю.

Як зазначив у своєму виступі голова Полтав­ської обласної ради профспілок Леонід Верниго­ра, до масового протесту спілчан спонукали зли­денне життя, зубожіння населення, викликане підвищенням цін на комунальні послуги, товари першої необхідності. Область вже зібрала 4,5 млн тонн зерна, але хліб подорожчав удвічі! На Пол­тавщині добувають 37% газу, але в рази зроста­ють тарифи для населення!

Різко критично були оцінені учасниками акції дії влади щодо захоплення профспілкового май­на. Бездіяльність Президента України, самоусу­нення Верховної Ради України, відверта деструк­тивна позиція Кабінету Міністрів і, зокрема, їх очільників у ставленні до проблеми з майном профспілок ставлять під загрозу власне соціаль­ний діалог у державі, зводять нанівець зусилля щодо налагодження рівноправного партнерства.

Вимоги учасників протестної акції профспі­лок було направлено до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Полтавської облас­ної ради та Полтавської ОДА.

РІВНЕ

До першого попереджувального етапу Всеукра­їнської акції протесту профспілок у рамках Всесвітнього дня дій за гідну працю на Рівненщині, організатором якої виступила Федерація профспі­лок області, долучилися представники ветеран­ських організацій, трудових колективів, зокрема колектив Рівненського аеропорту майже у повно­му складі. Цього дня акції відбулися в усіх райо­нах та містах обласного значення, а також у трудо­вих колективах на підприємствах і в організаціях.

Як зазначали виступаючі та учасники мітингу, які зібралися під стінами облдержадміністрації, в той час, коли продовжується зубожіння працю­ючого населення, молодь масово виїжджає на за­робітки за кордон, економіка в занепаді, влада знову не хоче чути голос народу, не дослухається до вимог найбільшої громадської організації. «Ду­шать» комунальними тарифами, натомість пенсії та зарплати в Україні не є гідними.

Голова Федерації профспілок Рівненщини Ми­кола Шершун у своєму виступі зазначив: «Сьогод­ні ми кажемо рішуче «ні» подальшому зубожінню населення! Економіка в занепаді. Наші урядовці говорять, що підвищили заробітну плату, хоча, якщо порівнювати з темпами зростання цін і де­вальвацією національної валюти, наші заробітки, навпаки, зменшились». Також Микола Шершун наголосив, що найбільш болючим питанням на сьогодні, яке потребує негайного реагування з боку влади, є ціна на енергоносії, а саме на при­родний газ: «Згідно із ст. 13 Конституції України надра, і газ у тому числі, є власністю українського народу. Багато говорять, що ціна на газ має бути ринкова, а ринку газу немає. Вважаю, що ціна на газ завищена. Субсидії – не вихід, а приниження для працюючої людини».

Насамкінець мітингувальники затвердили Ви­моги учасників Всеукраїнської профспілкової ак­ції протесту від Рівненщини, які були передані представникам влади.

ХЕРСОНЩИНА

У рамках підготовки до Всеукраїнської проф­спілкової акції протесту президією Херсонської обласної міжгалузевої ради профспілок була іні­ційована зустріч керівників профорганізацій об­ласті з головою Херсонської обласної державної адміністрації та головою Херсонської обласної ради, яка відбулася 8 жовтня ц.р.

Делегацію від профспілок очолював Анатолій Добровольський, голова Херсонської облміжпроф­ради, в яку входили голови восьми обласних проф­спілкових організацій. Херсонську обласну раду представляв перший заступник голови Василь Зе­ленчук. Обласну державну адміністрацію – за­ступник голови Андрій Балонь.

Зустріч відбувалася в форматі круглого столу. Було розглянуто низку проблемних питань, пору­шених обласними галузевими профспілками, які в подальшому будуть вирішуватись керівництвом ОДА і облради.

Профспілкова сторона передала Вимоги учас­ників Всеукраїнської акції протесту профспілок, затверджені постановою Президії ФПУ 20 вересня, до Херсонської ОДА і Херсонської обласної ради для реагування.

ЧЕРНІВЦІ

Зважаючи на заяву Уряду щодо чергового підви­щення ціни на природний газ для населення, осо­бливо в умовах постійного зростання цін на спожив­чі товари та житлово-комунальні послуги, в яких собівартість газу складає понад 80%, а також беру­чи до уваги те, що при формуванні проекту Держ­бюджету України на 2019 рік Уряд фактично не вра­хував жодної пропозиції ФПУ щодо встановлення підвищених соціальних стандартів (реальний роз­мір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір мінімальної заробітної плати, розмір тариф­ної ставки працівника І розряду ЄТС тощо), 9 жов­тня в залі засідань Чернівецької облпрофради від­булося розширене засідання профспілкового акти­ву області, на якому були присутні голови галузе­вих обласних, міських, районних організацій проф­спілок, голови профспілкових організацій, які ви­ходять на обслуговування облпрофрадою.

На засіданні профактиву було підтримано рі­шення Президії ФПУ щодо проведення 17 жовтня у м. Києві Всеукраїнської профспілкової акції протесту проти антисоціальної урядової політики підвищення цін і тарифів, неврахування пропози­цій профспілок у проекті Держбюджету України на 2019 рік, а також наступу на права профспілок.

 

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання