« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Гіркий полин твоєї долі, Україно…

Гіркий полин твоєї долі, Україно…

32 роки тому на Чорнобильській атомній елек­тростанції сталася найбільша в історії людства атомна катастрофа планетарного масштабу. Її руйнівного впливу зазнали 12 областей України. Через ураження радіацією десятки тисяч людей втратили здоров’я, сотні тисяч кинули домівки, полишивши своє коріння, а багато наших спів­вітчизників і нині живуть на забруднених землях. Команда «ПВ» уважає, що чергові роковини Чорнобильської катастрофи мають стати для українського суспільства не приводом для пев­них ритуальних дійств, а насамперед тією кри­тичною точкою, за якою звіряють громадянську зрілість і відповідальність перед тими, хто пішов від нас, хто з нами і хто прийде після нас.

ЖИТТЯ, РОЗДІЛЕНЕ НАВПІЛ

Чорнобиль – полин-трава. Гіркий полин. У давнину йому приписували чудодійні і навіть містичні власти­вості. Вважалося, що ця трава здатна вберегти людину від злих духів. Та Україну не вберегла. Наслала тяжке випробування 26 квітня 1986 року. Роз­ділила пекучим радіаційним попе­лом життя навпіл: до і після аварії.

Цього дня о 1 год. 23 хв. на четверто­му енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5-ї години ранку. Проте все­редині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху та пожежі утвори­лася радіоактивна хмара, яка накри­ла не лише територію сучасної України, Білорусі та Росії, а й тери­торії багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччи­ни, Фінляндії, Греції, Румунії, Сло­венії, Литви, Латвії. За Міжнарод­ною шкалою ядерних подій (INES), цю аварію класифікували за найви­щим сьомим рівнем небезпеки.

Близько 400 тис. людей були еваку­йовані з 30-кілометрової зони довкола Чорнобильської станції. Загальна сума збитків оцінюється у 600 млрд дол. США. Від 26 квітня 1986 року Чор­нобиль став символом небезпек атом­ної енергетики.

Тоді, 32 роки тому, наслідки Чор­нобильської аварії могли б бути зна­чно гіршими. Лише завдяки самопо­жертві ліквідаторів вдалося локалізу­вати пожежу на електростанції. Низь­ко схиляємо голови перед героями, які ціною власного життя захистили світ від радіоактивної смерті.

У перші дні після аварії було еваку­йовано населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 км. Загалом в Україні радіоактив­но забрудненими стали 2293 населені пункти, в яких наприкінці 80-х років минулого сторіччя мешкали понад 2,6 млн. осіб. Унаслідок цієї катастрофи із сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель.

Задля запобігання поширенню ра­діації наприкінці 1986 року зруйнова­ний реактор накрили спеціальним «саркофагом». За оцінками спеціаліс­тів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість раді­оактивних речовин, що складаються із залишків зруйнованого реактора.

З міркувань безпеки 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. Водночас об’єкт «Укрит­тя», зведений у 1986 році, поступово руйнувався. У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового «саркофага» – нового безпечно­го конфайнмента, будівництво якого розпочалось у 2012 році. 29 листопада 2016 року його арку було насунуто на об’єкт «Укриття».

На нинішній рік заплановано роботи з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта. За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити пробле­му, як мінімум, на 100 років, хоча лікві­дувати станцію планують у 2065 році.

ЛЮДСЬКИЙ ФАКТОР?

Три з лишком десятиліття фахівці з’ясовують причини катастрофи. Зага­лом є кілька версій про причини ава­рії, але всі вони зводяться до одного – халатності працівників. Офіційно при­чиною прийнято вважати некомпе­тентність персоналу, якому в той день доручили проведення технічного екс­перименту. Контрольні пристрої були вимкненими, а потужність реактора знизили до неприпустимого рівня. Си­туація стала неконтрольованою, а будь-які спроби нормалізувати її були здійснені невчасно. Як з’ясувалося по­тім, цей експеримент не був погодже­ний у встановленому порядку та під­готований неналежним чином.

25 квітня 1986 року мала відбутись запланована зупинка четвертого енер­гоблоку для технічного обслуговуван­ня. Цю можливість вирішили викорис­тати для проведення досліджень, зокре­ма перевірити роботу реактора у випад­ку втрати зовнішнього електропоста­чання. При цьому потужність мала ста­новити не менше 700 МВт, а через по­милку оператора вона знизилась до 30 МВт. Однак експеримент продовжили з вимкненими системами захисту.

Колишній директор станції Віктор Брюханов переконаний, що справж­ньої причини досі ніхто не назвав. «Коли запускали третій блок, заступ­ник міністра енергетики СРСР Володи­мир Буденний обурився, мовляв, допо­ки ми будемо використовувати ці реак­тори в мирних цілях? Вони ж бо при­значені для воєнних цілей, відтак ма­ють розташовуватись під землею та ще й під бетонним куполом. Після аварії 1986 року на подібних реакторах інших станцій почали шукати помилки. І від­найшли цілих 32. Були вони, звісно, і в реакторі, який вибухнув. В інструкції з експлуатації не було жодного слова про те, що реактор вибухонебезпеч­ний», – стверджує Віктор Брюханов.

Після аварії розпочався судовий про­цес, на якому директора станції було звинувачено у відсутності дисципліни серед працівників. Його також звинува­тили в тому, що він не вжив відповідних заходів для захисту населення і праців­ників станції після виникнення аварій­ної ситуації, а також надав недостовірні дані про масштаби катастрофи, через що не відбулась своєчасна евакуація. Звинувачення також було висунуто го­ ловному інженеру та його заступнику за те, що вони не провели належним чи­ном підготовку кадрів АЕС та ігнорува­ли вказівки органів нагляду.

Спочатку уряд СРСР та МАГАТЕ (Міжнародна агенція з атомної енергії) звинувачували у трагедії виключно персонал АЕС. Однак через кілька ро­ків Консультативний комітет з питань ядерної безпеки опублікував новий звіт, який порушив питання серйозних проблем у конструкції самого реакто­ра. Серед причин у цьому звіті зазначе­но: неправильне проектування реакто­ра, недостатнє інформування персона­лу про небезпеки, пов’язані з особливос­тями конструкції. Попри те, що персо­нал і справді здійснив низку помилок, зроблено це було ненавмисно і здебіль­шого через недостатнє інформування.

Дефекти конструкції були резуль­татом поспішного будівництва, що було проголошено ударною комсо­мольською будовою. Намагання вго­дити радянській верхівці призвело до зниження якості робіт. Окрім того, ре­актор не пройшов усіх необхідних ви­пробувань. 1983 року вже були виявле­ні певні несправності, однак їх вирі­шили проігнорувати. Низка експертів вважають, що головною проблемою був саме уряд СРСР, який надавав пе­ревагу комуністам, а не спеціалістам. Так чи інакше, Чорнобиль став симво­лом невиправданої гігантоманії і мар­нотратства, легковажності у прийнят­ті управлінських рішень та безвідпо­відальності під час їх втілення. Інак­ше чим можна пояснити невдалий ви­бір місця для найбільшої в Європі АЕС, поспіх у реалізації проекту, ви­користання неякісних матеріалів, іг­норування вимог під час будівництва?

Цікава деталь: на атомних станці­ях, як у літаку, всі переговори запису­ють на плівку. Щось на кшталт «чор­ної скриньки». В одному з інтерв’ю за­ступник директора ВО «Комбінат» (організація, що займалась ліквідаці­єю наслідків аварії на ЧАЕС) Володи­мир Комаров зізнався, що особисто прослухав ці записи. «Керівник випро­бувань – заступник головного інжене­ра Анатолій Дятлов і оперативний персонал розуміли, що підвищувати потужність не можна. Десятки ін­струкцій і регламент із експлуатації категорично забороняють подібні дії, однак йому зателефонував працівник всесильного ЦК КПРС і наказав виво­дити реактор на повну потужність», – зазначив Володимир Комаров.

Пізніше працівник ЦК отримав ор­ден за ліквідацію аварії, а Анатолій Дятлов – 10 років в’язниці.

ТУРИСТИЧНА МЕККА

Щороку до Прип’яті та Чорнобиля приїздять сотні туристів з усього світу.

Дехто – за екстремальними відчут­тями, хтось – щоб дізнатися історію та поговорити про майбутнє, інші – щоб зануритися у безлюдну атмосферу по­кинутого міста-привида. Зона стала своєрідною меккою для туристів, а по­дорожі до Чорнобильської зони відчу­ження (ЧЗВ) пропонують чимало укра­їнських туроператорів. Якщо раніше ліцензія на поїздки туди була лише в декількох операторів, то нині ледь не кожна туристична агенція має у своє­му портфелі тур до Чорнобиля.

Загалом, розповідають організато­ри турів, Державним агентством управління зоною відчуження було за­тверджено 11 маршрутів, якими й во­дять туристів. Насамперед це, звичай­но, відвідування самої електростанції, прогулянка біля четвертого енергобло­ку, поїздка до Чорнобиля-2 і, звичайно, місто Прип’ять. Переважна більшість туристів їде до зони саме для того, щоб поблукати спустошеним містом.

Поїздки до ЧЗВ замовляють здебіль­шого іноземці. Їдуть з Польщі, США, Німеччини, Великобританії, Австралії, Китаю і навіть Індонезії. Зазвичай пік поїздок припадає на весну. Іноді буває так, що не вистачає гідів-супровідників ЧЗВ, тож туристам доводиться відмов­ляти, зауважують організатори турів.

Крім туристів, які приїжджають сюди на кілька годин, є люди, які не змогли покинути свої домівки. Вони по­вернулися сюди ще в 1986 році та засели­ли 11 населених пунктів. Серед них най­більш «людним» є Чорнобиль з його ма­газином, поштою, пожежною частиною та іншими необхідними комунікація­ми. Таких людей називають «самосела­ми». Вони ображаються на таку харак­теристику, бо там їхня батьківщина, їхнє коріння. Вони виросли там і продо­вжують жити після аварії у своїх рідних домівках, забуті Богом і державою.

На момент повернення в зону їх було близько 1200. Нині їх кількість стрімко зменшується, в основному че­

розпалювали вночі. А потім почали відстоювати своє право жити на рід­ній землі. Влада поступилась.

Наскільки безпечним є проживання у зоні радіоактивного забруднення? Вчені кажуть, що дози опромінення жи­телів зони залежать від їх раціону та по­ведінки. Самі ж мешканці 10-кілометро­вої зони розповідають, що їм дозволили не полишати домівки, адже їх організм уже звик до радіації, а в чистому середовищі здоров’я може й погіршитись.

Для людей похилого віку покину­ти оселю, де вони мешкали півстоліт­тя, набагато гірше, ніж отримати дозу радіації.


Мутанти з «рудого» лісу

Є на території поблизу Чорноби­ля легендарний «рудий ліс». Його ще називають іржавим. Площею близько 10 кв. км він прилягає до атомної станції. Свою назву ліс отримав через те, що вікові сосни прийняли на себе ударну дозу радіації. Части­на їх загинули одразу. Ті, що вці­ліли, набули буро-червоного ко­льору. Очевидці пригадують, що молоді деревця впали одразу, старші теж падали, не витримав­ши несподіваного удару.

І тільки зараз природа поволі оговтується. У «рудому лісі» рос­туть берези, вільхи, осики, а поміж дерев – зарості чагарників. Ман­друвати таким лісом досить не­безпечно, а збирати гриби чи яго­ди й поготів. Хоча радіаційні по­казники знизились у тисячу разів порівняно з квітнем 1986 року, вони ще надто високі, аби людина почувалась безпечно.

А от тваринам, схоже, радіація не шкодить. Перші роки після чорно­бильської аварії у цьому лісі було мертво і порожньо. Але згодом до нього почали повертатися дикі звірі. Сьогодні тут можна зустріти близько 300 видів диких тварин та птахів. Серед них – косулі, оле­ні, коні Пржевальського, вовки, зайці, рисі. Біля штучного водо­ймища – велике поселення бо­брів. Місцеві навіть бачили тут чорного лелеку, пугача, тетеревів та рябчиків – птахів, що занесені до Червоної книги.

Старожили люблять розповіда­ти моторошні історії про тва­рин-мутантів.

Буцімто велика доза опромінення, що дісталася звірам навколо Чорно­биля, далася взнаки. І породила страшних монстрів з явними ознака­ми мутацій. Ходять легенди про ве­летенського вовка, який зненацька нападає на місцевих жителів. Ніхто не бачив людей, пошматованих вов­чиськом, але вони запевняють, що таких випадків зо два десятки.

Фахівці стримано ставляться до таких розповідей. Вони визнають, що доза опромінення, яку отрима­ли лісові мешканці, справді могла призвести до певних мутацій. Проте за 30 років досліджень вони зустрічали лише кілька осо­бин з явними відхиленнями. Вчені стверджують, що у таких тварин просто немає шансу на виживан­ня: природний відбір у тваринно­му світі працює бездоганно.

Місцеві екологи помітили, що дикі звірі абсолютно не бояться лю­дей. Щоправда, на контакт не йдуть, але й не тікають. Для того, щоб зафіксувати кількість та роз­маїття чорнобильської фауни, вче­ні ставлять так звані фотопастки. Камера спрацьовує щоразу, коли в її об’єктив потрапляє хтось із мешканців лісу. Завдяки цій техно­логії дослідники і дізналися, що до «рудого лісу» повернулися його мешканці. Фахівці з усього світу приїздять туди для проведення експериментів та спостережень.

 


Юрій Недашковський, президент ДП НАЕК «Енергоатом»:

«Після Чор­нобиль­ської аварії для нас і всієї світової спільноти стала оче­видною необхідність міжна­родного співробітництва у сфері ядерної безпеки. У 1989 році було створено Всесвітню асоціацію опера­торів атомних електростан­цій, членом якої є і «Енерго­атом». З того часу на всіх українських АЕС регулярно проводяться міжнародні партнерські перевірки, місії технічної підтримки та обмін досвідом, в результаті впро­ваджуються найсучасніші практики забезпечення на­дійної роботи та безпеки ядерних реакторів».

Артем Буртак, інтерн Програми стажування в Апараті Верховної Ради України:

«Можу сказа­ти, що для мене «зона відчуження» – це експозиція «майбутнє без люди­ни»: і страшно, і прекрасно вод­ночас. Особливо вражає швид­кість відновлення природи: ліс практично забрав раніше заас­фальтовані майданчики і доро­ги, підіймаючись по домівках, дрібні чагарники і деревця роз­рослися в тріщинах панельних будинків… Водночас мені при­кро, що уроки Чорнобильської катастрофи, на жаль, дуже по­вільно засвоюються. Я не екс­перт, проте поділяю думку, що є всі шанси для створення гранді­озного проекту – першого укра­їнського центру екологічно чи­стої енергетики».

Остап Семерак, міністр екології та природних ресурсів України:

«Рівень екологічної та ра­діаційної безпеки в Чор­нобильській зоні істотно підвищується. Поліпшення екологічних показників від­булося завдяки тому, що над четвертим енергоблоком ЧАЕС (зруйнованим у 1986 році внаслідок аварії) було побу­довано новий безпечний конфайнмент, який зараз готується до введення в екс­плуатацію. На сьогодні завершуються роботи щодо введення цього об’єкта в експлуатацію. Також завершується бу­дівництво сховища для відпрацьовано­го ядерного палива ЧАЕС».

Володимир Пилипенко, перший заступник голови партії «Відродження»:

«Варто зауважити, що за­кон, який мав би гарантува­ти соціальний захист чорнобильців, зміню­вали 53 рази! І лише в бік погіршення. У лю­дей позабирали всі надбавки. Сьогодні все, що їм залишається, – битись із системою в судах, намагаючись відновити хоч якусь справедливість. Ця боротьба, як засвідчує практика, триває роками. На жаль, в бага­тьох випадках вона не завершується успі­хом. Адже якщо сьогодні держава не піде на зустріч чорнобильцям, не почує їхнього го­лосу про допомогу, то вже завтра тисячі цих людей опиняться під стінами парламенту».

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання