ЕРА ДЕШЕВИХ ХАРЧІВ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ
Міністерство економічного розвитку й торгівлі найближчим часом рекомендує
Уряду визнати успішними результати пілотного проекту щодо скасування державного
регулювання цін на продукти харчування. Якщо в Кабміні сприймуть аргументи на користь
скасування, 20-річна практика стримування цін за рахунок обмеження торговельних
націнок на соціальні товари піде в небуття.
Доки в Кабінеті Міністрів визначаються
з подальшою долею державного регулювання цін, «Профспілкові вісті» роблять попередні
висновки щодо результатів пілотного проекту і вивчають прогнози, як скасування
державного контролю позначиться на споживачах.
ЕКСПЕРИМЕНТ ЗАРАДИ
ЕКСПЕРИМЕНТУ
Нинішнє цінове утворення є не
ефективним, заявляють у МЕРТ. Такий висновок чиновники зробили після
тримісячного експерименту з тимчасового призупинення дії державного
регулювання цін, який припав на ІV квартал минулого року. «За результатами
моніторингу практично доведено недієвість такого регулювання», – йдеться у
повідомленні міністерства. Відтак пілотний проект з відпускання цін у вільне
плавання можна вважати успішним, рапортують в Уряді.
Прем’єр-міністр України Володимир
Гройсман на підтримку урядових аргументів зауважує: «Вперше за багато років
Уряд наважився зламати цю корупційну схему і скасувати фіктивне регулювання.
Популісти всіх мастей завжди хапаються за тему регулювання цін, як за червоне
рядно. І хоча це суто радянський пережиток, їм це не заважає його
підтримувати. Вони нічого не втрачають від цього – соціальні продукти вони не
купують. Їхня мета – красиві лозунги, але лозунгами нікого не нагодуєш».
Своєю чергою перший віце-
прем’єр-міністр Степан Кубів переконаний, що фіктивне регулювання було
годувальницею чиновників довгі роки, при цьому оплачували такий «контроль»
бізнес і прості споживачі. «Низькі ціни на так звані соціальні продукти
тримались не завдяки, а всупереч адміністративному тиску, – додав він. –
Регулювання цін державою не має жодного сенсу в умовах ринкової економіки. По
суті це прихований «податок на популізм», який не стримує ціни, а навпаки,
провокує їхнє зростання».
Наприкінці лютого
Міністерство економічного розвитку оприлюднило висновки, що тимчасове призупинення
державного цінового регулювання на динаміку ринкових цін істотно не вплинуло.
А ціни на харчові продукти зростали меншими темпами, аніж за аналогічний період
2015 року – 4,5 проти 5,4%. Характер зміни цін по 17 групах товарів, де було
призупинено регулювання, практично не відрізнявся від 2015 року. У межах 3–10%
ціни зросли по семи групах товарів, більше 10% – по п’яти.
Певно, в міністерстві краще
володіють інформацією про зростання цін під час пілотного проекту. Та за
даними Державної служби статистики, під час тримісячного марафону харчові
продукти дорожчали не на 5 і навіть не на 10 відсотків. Яйця подорожчали на
66%, масло – на 27%, сметана – на 25%, молоко – на 17%. Низку харчових
продуктів можна продовжувати, однак у відповідному міністерстві знайшли
аргументи цінового стрибка на яйця та продукти молочної групи. Це, пояснили
чиновники, сезонні чинники і наслідок зростання закупівельних цін на молоко в
українських фермерів. І зовсім скоро ці продукти якщо й не подешевшають, то
залишаться на ціновому рівні грудня.
Експерти переконані, що скасування цінового регулювання
МЕРТ представлятиме як чергове досягнення з дерегуляції. З іншого боку, кажуть
аналітики аграрного ринку, від такого рішення Уряду виграють виробники. От
тільки про споживачів практично ніхто не дбає.
ПОВЕРНУТИ ВСЕ НА КРУГИ
СВОЯ?
Офіційних підрахунків, який вплив на зростання цін
із запровадженням експерименту мало скасування державного регулювання, міністерство
не надає. Виробники теж в один голос стверджують, що жодного впливу не
помітили. Але тут же анонсують чергове подорожчання харчів. Фахівці
Всеукраїнської асоціації пекарів «обґрунтовують» подорожчання хлібобулочних
виробів на 15–20%. Загалом, стверджують експерти, соціальні продукти харчування
нинішнього року додадуть у вартості не менше 10%.
Відтак низка експертів не дають однозначної
відповіді, наскільки вчасним і доречним було скасування державного регулювання
на соціальні продукти.
Економіст Іван Нікітченко стверджує, що тільки
ринок може контролювати ціни. Якщо ж є підозра у ціновій змові, то має втрутитися
Антимонопольний комітет, як це відбувається у цивілізованих країнах. Та й
раніше, переконує експерт, механізм надбавок працював недостатньо й
неефективно.
Чимало експертів наполягають на тому, що
повернення державного регулювання стримає необґрунтований ріст цін на
соціальні продукти.
Проти скасування контролю за цінами виступають
група народних депутатів. І вже подали до парламенту законопроект, яким
пропонується відновити нагляд Уряду за цінами. Автори документа вважають, що
Кабмін повинен запропонувати якусь альтернативу регулюванню цін.
«Скасовуючи практику державного регулювання цін,
Уряд навіть не вважає за потрібне впроваджувати відповідні компенсаторні
механізми, наприклад у вигляді адресних продовольчих програм, які розраховані
на найбільш соціально вразливі категорії населення», – йдеться у пояснювальній
записці депутатів до законопроекту.
Проти скасування нагляду за ціноутворенням з боку
держави виступають і профспілки. Посилаються при цьому на міжнародний досвід. Навіть
економічно сильні й розвинені країни не довіряють бізнесу самому встановлювати
ціни на товари першої необхідності, основні продукти харчування та монополізовані
послуги. Уряд України, кажуть профспілкові активісти, попросту усува
ється від державного регулювання цін на продукти харчування.
А в профільному міністерстві
вважають вигадками, що від скасування державного регулювання хтось постраждав
чи постраждає в майбутньому. «Результат моніторингу довів, що призупинення державного
цінового регулювання істотно не вплинуло на динаміку цін на ринку та споживчі
настрої громадян. Отже, істотного впливу на соціально незахищені верстви громадян
не очікується», – пояснюють чиновники міністерства.
Тож чи винесуть законопроект
на розгляд Верховної Ради, достеменно невідомо. Хоча президент Українського
аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що державне регулювання можна
поновити і без нового закону, адже це належить до повноважень Уряду. «Якщо
соціальна група товарів продовжить подорожчання, а неформальні перемовини з
бізнесом не принесуть бажаного результату, Кабмін може знову закрутити гайки,
повернувши регулювання вартості низки соціальних товарів. Хоча це й не ринковий
спосіб, однак він може бути використаний як показова турбота про найбідніших»,
– заявив аналітик.
Експерти наочно демонструють
таку «турботу» про вразливі верстви українського населення: низка так званих
«соціальних продуктів» наразі в Україні вже дорожче, ніж у Європі. І це при
тому, що рівень доходів наших співвітчизників набагато нижчий. Приміром,
молочна продукція на 50% дорожча, ніж у європейських країнах, а яйця перевершують
у ціні на 30%.
САМ СОБІ РЕГУЛЯТОР
Якщо група експертів і низка депутатів
висловлюються за повернення державного нагляду за цінами, виробники – на боці
чиновників. Мовляв, система регулювання була не тільки неефективною, а й
незаконною. Виробники агітують за скасування будь-яких обмежень на ціни. І
взагалі, система регулювання породжує зайву бюрократію, а вона – найкоротший
шлях до корупції. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло
Соколов стверджує, що все «регулювання зводилося до хабарів, а хабарі
елементарно закладалися до собівартості продукції».
«Так, ціни можуть коливатися, але це залежить
виключно від економічної ситуації в країні. Те, що відміна державного
регулювання цін сьогодні дасть можливість підприємствам стабільно отримувати
прибуток, розвиватися, розширювати свій асортимент продукції, то це
однозначно», – заявив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир
Череда.
«Усунення надмірного втручання держави в
економічні процеси дасть змогу знизити адміністративний тиск на бізнес,
сприятиме дебюрократизації економіки, дерегуляції та розвитку вільної конкуренції,
яка, в свою чергу, сама забезпечить і кількість, і якість, і справедливу
ціну», – вважає виконавчий директор Молочного комітету Європейської Бізнес
Асоціації Оксана Давидович. Її слова слід розуміти так: якщо Уряд зважиться на
остаточне скасування державного регулювання, бізнес отримає, нарешті, вільний ринок.
До слова, за це виступають і продавці товарів. «Якби не було державного регулювання
цін, більше компаній були б зацікавлені у виробництві товарів для масового
сегменту, які нині менше представлені на ринку і яких не вистачає. Тому
конкуренція була б вищою і ціни самі б знижувалися», – стверджує співвласник
продуктового супермаркету Андрій Пишний.
Водночас деякі учасники ринку вважають, що наразі
не найкращий час для відмови від державного впливу на ціни. «Сьогодні купівельна
спроможність українців перебуває на рівні 1994–1995 років. Вільне
ціноутворення потрібно запроваджувати, але не одразу, а десь через 2–3 роки»,
– констатує генеральний директор Української асоціації постачальників
торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Говорити, що ринок самотужки все відрегулює,
зарано. Тим більше, що на продуктовому ринку процвітає монополія. 70% ринку
курятини в Україні негласно належить одному виробнику. За його розпорядженням
восени вартість курячого філе зросла на 35–40% і нині коштує приблизно як
кілограм свинини чи яловичини. Аналогічна ситуація і на ринку яєць, половина
якого теж контролюється одним виробником. Чиновники ж наполягають, що ціни
повинні формуватися за європейським принципом – у ринкових умовах, без
будь-якого втручання з боку держави. Однак перехід на ринкові умови в період,
коли щодо деяких категорій виробництва спостерігається монополізація ринку,
навряд чи призведе до покращення ситуації.
Виробники
й експерти продовольчого ринку одностайні в одному: щоб запрацював реально вільний
ринок, потрібна якісна робота Антимонопольного комітету. Чого наразі, зі слів учасників
ринку продовольства, не спостерігається, адже якщо комітет і реагує на порушення,
то може роками розглядати справу.
КОМЕНТАР
Григорій ОСОВИЙ, Голова Федерації
професійних спілок України:
«С
касування
державного регулювання цін на соці
альні продукти нині не
на часі.
Така позиція профспілок.
Адже купівельна спро
можність українського населення
най
нижча за останні 20
років.
Тож про яке забезпечення конституційного права на достатній життєвий
рівень йдеться?
Щоб не казали чиновники
профільно
го міністерства,
але відсутність контролю в державі
за ціноутворенням,
відсторонення організацій громадян
ського суспільства в державному регу
люванні
цін і,
як результат,
скасування
контролю за цінами на основні про
дукти харчування,
спричинили зна
чний ріст цін.
У крамницях чи не що
дня з
’
являються нові цінники
на мо
лочні продукти,
хліб,
борошно,
крупи.
Звісно,
не в бік зниження.
Пілотний проект засвідчив
стрімке зростання цін на всі продукти харчу
вання соціальної групи.
Із 23
основних продуктів 19
під час експерименту до
рожчали швидше,
ніж за решту періо
ду 2016
року.
При цьому низка про
дуктів подорожчали за останні 3
міся
ці більше,
ніж за всі 9
попередніх.
Федерація профспілок України
не зали
шатиметься осторонь цього процесу.
Не для того
ми ухвалювали Стратегію подолання бідності,
аби заганяти
людей за межу злиднів і розчарування.
В умо
вах радикального підвищення цін на основні соціально значущі товари та
по
слуги протягом минулого року,
несуміс
ного з рівнем підвищення основних дер
жавних соціальних стандартів і гарантій,
це не
ті результати,
які можуть задо
вольнити
ФПУ.
Тож профспілковий ак
тив налаштований
рішуче:
цінова полі
тика в державі
повинна бути під контролем.
Саме тому ФПУ націлена на плідну
співпрацю з парламентськими фракціями щодо підтримки ними зако
нопроекту
«
Про внесення зміни до стат
ті
16
Закону України
«
Про ціни і ціноут
ворення
»
,
особливо
в частині участі ор
ганізацій громадянського суспільства
у державному регулюванні цін,
а також соціально значущих
законопроектів.
Профспілки будуть діяти виключно в правовому
полі
,
керуючись статтею 19
Закону України
«
Про професійні спіл
ки,
їх права та гарантії діяльності
»
.
Бу
демо домагатись здійснення держав
ного регулювання
ціноутворення,
бо тільки в такий спосіб можна захистити
права споживачів і дати їм надію на підвищення якості їх життя
»
.
Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Української асоціації постачальників
торговельних мереж:
«
Якщо експеримент продовжують
,
це означає,
що є про
блеми на ринку,
і таким чином вони лякають виробників,
що будь-
якої миті експеримент скасують.
Це фактично кийок,
який тримають над головою
для того,
щоб коли раптом щось піде не так,
експеримент припи
нити.
Таким чином вони залишають для себе крок для від
ступу,
бо не розуміють,
що буде в 2017
році
»
.
Денис МАРЧУК, заступник голови Аграрної партії України:
«
Чи матиме вплив на формування ціни скасування держав
ного регулювання,
поки
ні виробники,
ні експерти прогно
зувати не беруться.
Я переконаний,
що ефективний меха
нізм,
який би дозволив стримувати стрибки цін на продук
ти,
–
це державні
інтервенції.
Тобто в період,
коли
існує де
фіцит продукту,
держава
виходить на ринок і пропонує його людям за доступною ціною.
З цією метою плануємо закупити до Аграрного фонду гречку
»
.
Павло КУХТА, заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті
Міністрів України:
«
Не маю жодних сумнівів
,
що механізм цінового регулювання є повністю недієвим та лише ство
рює корупційний тиск на бізнес.
Корупційні ж
видатки потім виливаються у підвищення цін,
оскільки бізнес
змушений або закладати їх у ціни,
або виходити з гри та,
відповідно,
скорочу
вати пропозицію на харчовому ринку
»
.
Віктор СУСЛОВ, колишній міністр економіки:
«
Скасування регулювання призведе до зростання цін на продукти харчування
,
можливо,
навіть до
зник
нення
«
соціальних продуктів
»
.
Дешеві харчі виробля
ти буде невигідно.
Просто не буде продуктів для бід
них.
Як говорила королева Антуанетта:
«
Якщо в них немає хліба
,
нехай їдять тістечка
»
.
Приблизно те саме скаже і наш Уряд нашим бідним
»
.
|