СЕЗОННЕ ПАДІННЯ РІВНЯ ЖИТТЯ
Ініціатива уряду підвищити соціальні виплати призвела не до покращення
життя українців, а до нового стрибка цін на найнеобхідніші товари і продукти. Якщо
виплати підвищили на 13%, то харчі вже у жовтні подорожчали на 20–25%. Це означає,
що населення економитиме на їжі. Хоча за останній рік наші співвітчизники дійшли
до такого рівня економії, що при черговому подорожчанні вони зможуть дозволити собі
тільки хліб та крупи, а рибу, м’ясо і навіть овочі вважатимуть делікатесами. До
яких психологічних меж можуть підвищуватися ціни, «Профспілкові вісті» з’ясовували,
посилаючись на оцінки експертів.
У ВІЛЬНОМУ ПОЛЬОТІ
Наприкінці вересня уряд повідомив про запровадження «вільних»,
тобто нерегульованих, цін на деякі категорії продуктів. До цієї категорії ввійшли
молочна продукція, м’ясо, кукурудза, сухе молоко, олія та ще низка продуктів. Закон
про вільні ціни почне діяти з листопада і триватиме по червень 2016 року. Експерти
стверджують, що більшість харчів, що підпадають під новий проект, подорожчають
не набагато. Та це пов’язано виключно з гарним нинішнім урожаєм. Аналітики передбачають
підвищення на 5–7%. Точно не буде дефіциту круп та вершкового масла, оскільки
ці продукти зараз представлені з надлишком. Не мають подорожчати макаронні вироби,
бо їх іще з весни продають за явно завищеною вартістю.
А от молочна продукція і м’ясо в найближчому майбутньому потраплять
до «делікатесів». І якщо молочку українці завжди купували навіть у кризу, тепер
вона може виявитися багатьом не по кишені, не кажучи вже про м’ясну продукцію.
Річ у тім, що з початку року значно подорожчав корм, тож багатьом фермерським господарствам
і підприємствам довелося скоротити поголів’я. Тим часом яловичина і свинина здорожчали
цього місяця, і не виключено, що до кінця року не буде нового витка цін. Кілограм
свинини (лопатка) зараз коштує близько 85 гривень, у грудні, напередодні свят,
за кіло будуть просити не менше ста гривень. На базарах нині сир продають по
38–40 гривень за кілограм, незабаром ціна може підскочити до 45, а то й 50 гривень.
Через підвищення тарифів на електроенергію майже всі групи продуктів
харчування потрапляють під здорожчання. Експерти вкотре відзначають дефіцит гречки.
Спершу вона різко подорожчає, а через кілька тижнів і зовсім зникне з прилавків
магазинів.
Сезон овочів добігає кінця, тож ближче до грудня ціни злетять
щонайменше на 50%. Такі прогнози чуємо від аграріїв, які розуміють, що насправді
відбувається в Україні. В овочевій групі першими подорожчають морква і капуста,
потім картопля. Аграрії кажуть – цього року паливо надто дороге, щоб возити овочі
на далекі відстані. З початку жовтня ціни на овочі почали стрімко зростати. За
моркву подекуди вже треба заплатити більш як 10 гривень, картопля обходиться у
7 гривень, буряк та капуста – у вісім. Урожай картоплі цьогоріч невисокий, відтак
наш «другий» хліб подорожчає уже на початку грудня.
Та коли говорити про встановлення цін на продукти, кажуть експерти,
не можна ігнорувати питання платоспроможного попиту. Уряд має збагнути, що у населення
обмаль грошей, щоб можна було масово підвищувати вартість соціально важливих продуктів.
Не виключено, що саме низька купівельна спроможність обмежить цінові апетити виробників
і торговельних організацій.
СВИНІ НЕ ВИННІ
Українці на межі відмови від м’яса. Про це заявляють експерти.
І річ не лише в подорожчанні. Ймовірно, Україна от-от увійде до списку країн,
із яких буде заборонено експорт м’яса та напівфабрикатів. Усе через спалах африканської
чуми. Саме через неї може знизитися вартість свинини, запевняють аграрії. Фахівці
санітарно-епідеміологічної служби переконують, що збудник цієї хвороби не стано
вить жодної загрози людському організму. Навіть якщо людина доглядає за інфікованими
тваринами чи з’їла шматок м’яса без належної термічної обробки, ризик захворіти
на АЧС – мінімальний.
Однак паніка зробила свою справу. Триває масовий забій тварин.
Спрогнозувати, як розвиватиметься ситуація із поголів’ям свиней, не беруться навіть
аналітики ринку і кажуть, що цей ринок – надто гнучкий і залежить насамперед від
платоспроможного попиту.
Якщо населення все-таки остерігатиметься купувати свинину, зросте
споживання м’яса птиці та яловичини. І те, й інше до кінця року подорожчає мінімум
на 5%. Ціни на курятину зростатимуть за рахунок підвищення попиту. Поки що це найдешевший
вид м’яса, хоча ціна на нього і так зростає місяць у місяць. Крім того, на подорожчання
м’яса птиці вплине і здорожчання кормів та електроенергії.
Вартість яловичини теж не стоятиме на місці. Ціни підуть угору,
адже в Україні вже зараз відчувається дефіцит худоби, чисельність поголів’я ВРХ
невпинно скорочується. Єдине, що може стримати стрибок цін на яловичину, – це
низька купівельна спроможність населення. Українці вже зараз купують її менше,
а отже, і менше споживають м’ясних продуктів через дорожнечу. Нове підвищення
цін може призвести до появи такого поняття, як «м’ясо лише на великі свята». Тобто
на Великдень чи Новий рік. Нині кілограм телятини коштує не менше ста гривень, свинини
– 80 гривень, але вже в листопаді все зміниться, хоча і зараз покупців на м’ясо
майже не залишилося. Аналітики аграрного ринку стверджують, що перед новорічними
святами українці купуватимуть м’ясо по 120 гривень за кілограм. Зараз фермери здають
м’ясо майже безкоштовно – комбікорм подорожчав, тож можливостей вирощувати корів
і свиней – обмаль. Аби утриматися на плаву, фермери розпродують м’ясо, та до магазинів
воно надходить із відчутною накруткою. Перекупники пояснюють це дефіцитом. Та
пересічним українцям від цього не легше. За такого стану справ їжа стане надто
дорогим задоволенням. І не тільки м’ясо, яйця та молочка, адже ціни практично на
всі харчі поповзуть угору. Уряд пояснюватиме це здорожчанням електроенергії, кормів
для птиці й худоби, сезонним фактором. А ще – необхідністю бодай трохи затягнути
паски.
ЗАПАСАЙСЯ, ХТО МОЖЕ
Пересічні українці вже давно збагнули, що довіряти уряду, котрий
однією рукою дає милостиню у 13% підвищення соціальних виплат, а другою спонукає
до злиденного життя, не варто. І вирішили, що найліпша альтернатива осінньому
подорожчанню продуктів – покладатися лише на себе. Відтак почали робити запаси.
Населення скуповує овочі, поки ціна не стала двозначною, деякі
види круп, сіль, олію, цукор. До речі, останній відчутно подорожчав. В уряді запевняли,
що цукор буде дорогий лише влітку, коли українці варять джеми та готують солодку
консервацію на зиму. Однак час заготовок минув, а цукор продовжує дорожчати. «Ваговий»
коштує 12 гривень за кілограм, фасований – 14–15 гривень. І це ще не межа. Невдовзі
обсяги виробництва цукру в Україні скоротяться приблизно на 40%, і це однозначно
сприятиме черговому стрибку цін. Утім, урядовці запевняють, що це трапиться не раніше
січня наступного року.
Експерти настійно радять запасатися другим «хлібом» – картоплею,
поки вона коштує не більше п’яти гривень за кіло. Через девальвацію гривні аграрні
компанії не змогли закупити достатню кількість посівного матеріалу, тож наприкінці
місяця практично всі овочі різко подорожчають.
Поки відносно дешевим залишається буряк, а от цибуля і морква
вже відчутно подорожчали і «перевалили» за 10 гривень. Аналітики закликають громадян
запасатися продуктами харчування з тривалим терміном зберігання. Адже чергове
підвищення цін торкнеться харчів усіх груп, попри запевнення урядовців, що ціни
стабілізуються. Народ уже звик: щоразу після підвищення пенсій і зарплат ціни на
продукти помітно зростають услід за комунальними тарифами.
Навіть після того, як збір урожаю закінчиться, вартість овочів
неухильно повзтиме догори. Про фрукти можна сказати те саме. «Вітчизняне» яблуко
нині коштує близько 15 гривень за кілограм. Український виробник, кажуть експерти,
й далі підвищуватиме ціни, «відштовхуючись» від вартості імпортних фруктів. Ті,
своєю чергою, подорожчали через зростання курсу долара. У цій групі товарів уже
встановлено своєрідний ціновий рекорд. Щойно вітчизняні запаси скінчаться, на прилавках
з’явиться закордонний товар. І буде він таким самим дорогим, як і навесні – із
тризначними показниками на цінниках.
Звісно, поради експертів щодо запасів на зиму цінні й корисні.
Якби не одне «але». Через брак грошей люди здебільшого витрачають їх на першочергові
потреби, не маючи змоги створювати запаси на потім, на пізніше, коли буде «ще дорожче».
Ярослав ЛЕВИЦЬКИЙ,
аналітик компанії «ПроАгро»:
«М’ясо, яйця, молочка дорожчатимуть через зниження пропозиції
на внутрішньому ринку у зв’язку зі скороченням поголів’я худоби і зростанням експорту.
Насамперед йдеться про курятину та яйця, вартість яких збільшиться на 7–8%. Крім
того, подорожчає м’ясо на 15–18%, а сир – на 10%».
Олександр ШПИЧАК,
завідувач відділення ціноутворення, інфраструктури ринку та
розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»:
«Скорочення пропозиції на ринку свинини, яке відбулося внаслідок спалаху африканської
чуми свиней, зумовить значне підвищення цін майже на третину. Це стане каталізатором
зростання цін і на інші види м’яса. За нашими оцінками, яловичина подорожчає на
15%, а м’ясо птиці – на 10%».
Марія КОЛЕСНИК,
керівник аналітичного підрозділу консалтингової компанії ААА:
«Певні ознаки стабілізації вже з’явилися, але ситуація в економіці все одно нестабільна.
Восени ціни через сезонний фактор зростуть, а в нашому випадку додасться ще й подорожчання
комунальних послуг. Тому я думаю, що четвертий квартал зробить свій внесок у показник
річної інфляції».
Олег УСТЕНКО,
виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера:
«Споживчий кошик
в Україні влаштований так, що більш як половина доходів іде на продукти харчування.
Найвідчутніше ціни восени вдарять по вразливих групах населення, які витрачають
більш ніж половину свого бюджету на продукти, а залишок – на оплату «комуналки».
Аліна ЖАРКО,
експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного
бізнесу»:
«Нинішнє зростання цін на молоко та яйця пов’язане із сезонністю виробництва
цих продуктів. Особливо це стосується господарств, у яких в осінньо-зимовий період
стрімко скорочується виробництво молока та яєць. Крім того, на зростання цін впливає
інфляція у державі, а також здорожчання ресурсів і логістики».
Володимир САЄНКО, заступник Голови Федерації профспілок України
Прогнозоване економістами осіннє подорожчання харчів найбільше
вдарить по простому працівникові. Політика уряду щодо «відпускання цін у вільне
плавання» ще більше загострить і так непросту ситуацію в країні. Позиція профспілок
у цьому питанні як була, так і залишається непорушною. Насамперед потрібно провести
індексацію зарплат та пенсій, підвищити розмір мінімальної заробітної плати, привести
прожитковий мінімум у відповідність до реальності, а також повністю виплатити
заборгованість із заробітної плати.
Як відомо, зараз триває національний колективний трудовий спір
між СПО об’єднань профспілок та Кабінетом Міністрів України. Ми отримали звернення
від уповноваженого представника інтересів Кабміну міністра соціальної політики
Павла Розенка щодо зняття з реєстрації Вимоги I у зв’язку з прийняттям Верховною
Радою України законодавчих змін щодо підвищення з 1 вересня ц.р. на 13,1%
(1378 грн) розмірів мінімальних державних стандартів та гарантій. Переважна більшість
членів СПО об’єднань профспілок зазначила, що таке підвищення не задовольняє вимогу
профспілок у частині компенсації інфляційного знецінення у 2014–2015 роках доходів
громадян.
Наша позиція категорична – не погоджувати пропозицію Мінсоцполітики
щодо задоволення та зняття з реєстрації Вимоги I. Варто звернути увагу, що заборгованість
із заробітних плат становить майже 2 мільярди гривень. На деяких підприємствах люди
не отримують зарплату більше 5 місяців.
Радимо згадати про існування Антимонопольного комітету України,
прямі функції якого – викривати та боротися з картельними змовами великих корпорацій.
У супермаркетах на товари першої необхідності щотижня ціни підвищують на 7–12%.
31.10.2015
|