В Україні дорожчають харчі. Не лише імпортні, а й
вітчизняні. Ціни ще більше поповзли догори, коли українці почали «змітати» з
прилавків продукти, намагаючись бодай трохи застрахувати свої гаманці від
девальвації гривні. Такого масштабного продовольчого ажіотажу країна не знала
вже давно. Багато хто поюяснює це зростанням курсу валюти, девальвацією гривні,
панікою населення, спекуляціями роздрібних мереж.
Правда у цьому, звісно, є, однак лише частково.
«Профспілкові вісті» намагаються з’ясувати, чому українцям доводиться
переплачувати за продукти та що, крім обвалу гривні, спровокувало зростання цін
та спекуляцію?
Ціновий хаос
Власники супермаркетів розгубилися. У них бракує цінників,
адже їх доводиться змінювати не щодня, а практично щогодини. Тож покупців
просто попереджають, що цінники «не справжні», а про вартість товару
повідомлять касири. Касири, своєю чергою, не бажають бути ані крайніми, ані
стрілочниками. До того ж вони найменше розуміються на причинах, що спонукали
стрімке подорожчання практично всіх без винятку продуктів. Байдуже –
заморських чи вітчизняних.
Причини зростання цін чиновники та учасники ринку називають
різні. «Різке підняття цін на товари продовольчої групи є спекуляцією, чому
сприяють панічні настрої через девальвацію гривні», – заявив днями міністр
аграрної політики і продовольства Олексій Павленко. Він намагається у будь-який
спосіб заспокоїти населення. Мовляв, запаси продовольства в країні більш ніж
достатні. Стосовно зерна, цукру та круп хвилюватися не варто. Однак народ
нервується, не довіряє міністрові. І продовжує змітати з полиць усе, що не
встигло подорожчати до вечора.
То чи варто звинувачувати населення, котре не бажає бути
вкотре обдуреним? Хто спровокував нинішню ситуацію, якщо запасів харчів
вистачить надовго? Чому влада заплющує очі на те, що у людей просто немає за
що купити не те що делікатеси, а навіть продукти так званого соціального
спрямування? Невже чиновники такі безсилі в нинішній ситуації і не можуть
забезпечити бодай тимчасовий контроль над подальшою зміною цін на продтовари?
Питання залишаються практично без відповіді. Єдине, на що
спромоглася влада, це заявити, що «в нинішній ситуації винні певні особи, які
прагнуть отримати надприбутки». Шукати і притягати винних до відповідальності,
швидше за все, ніхто не збирається.
Державна інспекція з контролю над цінами, котра раніше
опікувалася питанням ціноутворення так званих соціальних товарів, першою
потрапила під скасування. Інспекцію скоротили як непотрібний державний
апарат. Тож виконувати функції державного контролера за ціновим хаосом
практично нікому. Відтак усі – від виробників до продавців – накручують ціни
до захмарних висот.
Переконатися в цьому можна на прикладі з борошном. При ціні
зерна 5 тисяч гривень за тонну його відпускна ціна становить 6,5 тисячі
гривень за тонну. Або 6,5 гривні за кілограм. Скільки нині коштує кілограм
борошна у наших магазинах? Не нижче 17 гривень за кілограм. Хто у цьому
випадку крайній? А крайніми лишаються покупці, тобто ми з вами. І нам байдуже,
наскільки достатніми є запаси продовольства, про які звітують у міністерствах.
Нам не байдуже, що через нерозумну політику ціноутворення міліють наші
гаманці. Купівельна спроможність населення знизилася до катастрофічних
масштабів.
Крайнім призначено долар
На думку експертів, і нинішнє, і подальше зростання цін на
харчі цілком і повністю залежить від НБУ та уряду, в руках яких – доля гривні.
Якщо вона девальвує вдвічі, то, за прогнозами аналітиків, ціни зростуть іще
на 10%. А якщо курс буде стабільний, то подальшого подорожчання можна
уникнути. Якби ж то!
Зараз відбулася стабілізація курсу гривні на міжбанку.
Логічно припустити, що ціни на продукти мають відповідати цьому «нормальному»
співвідношенню курсу гривні та долара. Чиновники запевняють, що за наявності
коштів Міжнародного валютного фонду валютно-фінансову систему вдасться
стабілізувати. Про те, чи вдасться стабілізувати чи бодай зупинити зростання
цін на продукти, поки що не говорять.
Звісно, курсовий фактор впливає на ціноутворення. Якщо
зростає іноземна валюта, то всі товари, які мають імпортну складову,
дорожчатимуть. Причому дорожчатимуть вони не на той самий відсоток, наскільки
відбувається знецінення валюти, бо далеко не завжди імпортери можуть собі
дозволити перекласти все на кінцеву ціну. Водночас деяка група товарів з
імпортною складовою подорожчає настільки, що населення просто не в змозі буде
їх купувати. І тоді вироблена продукція стане заручницею ситуації.
Сподіватися, що доларова лихоманка лишилась у минулому, теж
не доводиться. Бо задекларована позначка курсу Нацбанком уже коливається у бік
знецінення гривні. Голова НБУ Валерія Гонтарева взагалі не розуміє, що
відбувається. «Мене лякає незрозумілий для мене ажіотаж на цукор і гречку.
Цукор і гречка – не імпортні товари. Ящик гречки пропаде, а в борошні
заведуться мошки. Скуповувати гречку та цукор немає потреби. Паніка створює
неприродний попит на товар», – заявляє пані Гонтарева.
Жодних раціональних пояснень паніки, яка виникла на
продуктовому ринку, головний банкір країни знайти не може. Такої ж думки
дотримуються і деякі експерти. Керівник аналітичного департаменту
«Консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник зауважує, що об’єктивних причин
для подорожчання вітчизняних харчів, окрім споживчої паніки, немає.
Звісно, на паніку ціновий хаос списати легше. І прив’язку
до курсу долара пояснити простіше. Та чомусь не складається арифметика.
Приміром, за останній тиждень вартість вітчизняного продукту – цукру – ще
додала 30%. Нині в Україні профіцит солодкого продукту. У нинішньому
маркетинговому році обсяг цієї продукції на 70% перевищує результат минулого
року. До того ж в Україні скоротилося внутрішнє споживання цукру. Відтак
досягнення обернулися для галузі проблемами. Цукру на ринку стало набагато
більше, ніж потрібно. Чи сприятиме його істотне подорожчання на обсяги
реалізації? Певно, що ні.
Б’ють рекорди і ціни на інші продукти вітчизняного
виробництва. Виробники лиш розводять руками: реалізовувати товар за
заниженими цінами безперспективно. Незалежний експерт аграрного ринку Олексій
Крутибич прогнозує, що й надалі внутрішні ціни на продукти підтягуватимуться до
світових трендів. Тільки чомусь такий прогноз не тішить українців. Нині їм
хотілося б почути позицію Антимонопольного комітету про цінову круговерть.
Шанс на порятунок
Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко
не відкидає можливої змови між виробниками, постачальниками та реалізаторами
продовольчих товарів. Відтак рекомендував Антимонопольному комітету зайнятись
ретельним дослідженням продуктового ринку.
Тож Антимонопольний комітет почав аналізувати ситуацію з
ціноутворенням на вітчизняні продукти, які від курсових стрибків залежать
найменше. У зв’язку зі зростанням цін АМКУ узявся досліджувати діяльність
найбільших торговельних мереж, їх постачальників і виробників продуктів
харчування стосовно дотримання вимог законодавства про захист економічної
конкуренції. Однак, з огляду на минулі прецеденти, розгляд таких справ у
комітеті триває місяцями і, як правило, реальних наслідків для пересічних
споживачів не несе. Тож шанси населення урятуватися від шалених цін – мізерні.
Експерти не вірять, що втручання фахівців АМКУ допоможе стабілізувати ціни на
продукти. Причин декілька.
Перша – чи відреагують на приписи перевіряльників
торговельні мережі? І головне, як швидко відреагують? Адже у відповідь на
будь-яке рішення Антимонопольного комітету суб’єкт господарювання може подати
судовий позов. Далі все залежить від недосконалої судової системи. Розгляд такої
справи може тривати впродовж не те, що місяців, а років, перш ніж проти
власників торговельних мереж будуть застосовані якість штрафні санкції.
Спинити цінову лихоманку руками Антимонопольного комітету можна лише тоді,
коли рішення його комісії будуть жорсткими й невідворотними. Приміром, штрафи
у вигляді великих відсотків від прибутку. Тоді можна очікувати швидкої реакції
з боку торговців. Якщо ж вердикт Антимонопольного комітету виявиться м’яким,
можна очікувати довготривалої судової тяганини.
Карати за змови чи зловживання монопольним становищем має
саме Антимонопольний комітет. Ліквідація Інспекції з контролю за цінами –
теоретично правильний крок, бо ринок сам мусить регулювати ціни. Але в наших
умовах це не завжди спрацьовує. Перед тим, як відмовитися від державного
регулювання цін, стверджують аналітики, треба чіткіше виписати функції та
розширити повноваження АМКУ. Розслідування не мають тривати два-три місяці.
Підприємець знає, що до завершення розслідування вдосталь часу, тому за цей
час ще може заробити. І для себе, і на штрафи.
Але ж домігся Антимонопольний комітет України зниження цін
на хліб у Києві. То, може, ще не все втрачено?
Віднедавна усі ціни на продовольчу групу товарів працівники
торговельних мереж встановлюють за 100 грамів, а не за 1 кілограм, як було
раніше. У супермаркетах пояснюють, що так зручніше. Для кого? Для покупців?
Навряд чи. Певно, працівникам торговельних мереж трохи соромно, що їм постачають
продукти, кілограм яких обходиться пересічному українцеві цифрами з двома
нулями.
Для наповнення споживчого кошика працюючої людини, у
розрахунку на місяць, знадобиться не менше 1000 гривень. Що можна нині купити
на ці гроші? 775 грамів
борошна, 8 буханців хліба, 600
грамів макаронних виробів, лоток яєць, кілограм риби, 550 грамів сала, 400 грамів рису чи
гречки… А далі – як вистачить фантазії. Та чи може людина задовольнити свою
потребу в їжі, не виходячи за рамки вмісту кошика? Якщо взяти до уваги, що
прожитковий мінімум на 2015 рік становить 1176 гривень, звісно, що не може.
За даними соціологів, сьогодні українці вже почали купувати
на 5–10% продуктів менше, ніж зазвичай, і віддавати перевагу дешевшим продуктам.
У березні 2014 року так економило 37% населення, у лютому 2015-го – вже 56%. А
на одязі та взутті економлять майже 57% українців.
Щодо споживчого кошика, то в Україні він найбідніший.
Урядовці роблять вигляд, що занепокоєні цією проблемою. Міністр соціальної
політики заявив, що Кабінет міністрів має намір переглянути набір споживчого
кошика, «оскільки нинішній уже давно морально застарів». Напевне, у майбутньому
раціон споживчого кошика писатимуть по-новому – не в кілограмах, а в грамах.
Та й про таке поняття, як пристойний споживчий кошик
чиновники воліють не згадувати. Ще наприкінці 2014 року його вартість була на
600 грн вища за прожитковий мінімум. У грудні 2014 року споживчий кошик одного
дорослого українця зі скромним, навіть мізерним набором, обходився щонайменше
у 1800 гривень. Але ж тоді ще були більш-менш стабільні ціни. А що тепер?
Спроби обрахувати вартість споживчого кошика для реальної сім’ї з чотирьох
осіб, де працює лише одна людина, закінчилися шоком.